11 Haziran 2010 Cuma

Büyük Şölen Başlıyor !!!!!!!!!!

Futbol festivali bugün başlıyor.

1 Ay boyunca biz futbolseverler bayram yapacağız her ne kadar TRT uyduya şifre koysa da artık eski veya küçük televizyonlardan izleyeceğiz.

   Dünya kupası ilk kez başka bir kıtada da öncekilere göre daha fakir bir ülkede yapılıyor.G.Afrika Cumhuriyeti pek  çok sorunu olan bir ülke olmasına rağmen
Güney Afrika hükümeti, organizasyon için 1.2 milyar dolar (stadyum inşaatları) ve 962 milyon dolar (altyapı yatırımları) tahsis etti. Ek  bütçelerle  toplam yatırım yaklaşık 2.5 milyar dolara kadar yükseldi.
 

50 milyon nüfuslu ülkede 12 milyon insanın barınağı yok.Sadece Cape Town'da 400 bin konut açığı var.Ülke çapındaki gecekondu mahallelerinin sayısı ise 2 bin 700. Hükümet sokaklarda yaşayan evsizlerin görüntüyü kirletmemesi için 500-600 bin barakadan oluşan  ''Teneke Kent'' inşa etti ve  yaklaşık 15 bin insan bu teneke eve hapsedildi.Fakir halk Dünya Kupasından şikayetçi.Büyük tepki gösteriyorlar.Öte yandan FİFA ise  rekor gelir bekliyor.

 * 9 Kentte 10 Statta toplam 64 maç yapılacak.

* Avrupa kıtasından 13,Afrika'dan 6,G.Amerika'dan 5,Asya'dan 4,Kuzey Amerika'dan 3 ve Okyanusya'dan 1 takım mücadele edecek.

* Gruplarda maçlar tek devreli lig usulü şeklinde oynanacak. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar, 2. tura yükselecek. Bu turla birlikte karşılaşmalar tek maç üzerinden oynanacak ve 120 dakika süresince eşitliğin bozulmaması halinde galip gelen takımı,  penaltı atışları belirleyecek. 2010 Dünya Kupası’nda oynanacak 64 maçın tamamı TRT-1 veya TRT-3  ekranlarından canlı yayınlarla futbolseverlerle buluşacak.

* 2010 Dünya Kupası’nda takımlara dağıtılacak ödül miktarı 420 milyon dolar olurken, bir önceki Dünya Kupası olan Almanya 2006’ya göre artış oranının yüzde 60 olduğu belirtildi. Turnuvaya katılan 32 takıma da hazırlık masrafları için 1 milyon dolar ödenirken, gruptan çıkmayı başaramayan ekiplere 8 milyon dolar verilecek. 2. tura yükselen takımlar 9, çeyrek finale kalanlar 18, yarı finalistler 20 milyon dolar kazanırken, şampiyonluğa ulaşacak ekibe 30, diğer finaliste ise 24 milyon dolar verilecek. 

* Ayrıca, futbol kulüpleriyle 2007’de yapılan anlaşmaya göre FİFA , Dünya Kupası’na gönderilen her oyuncu için de kadroda yer aldığı gün başına 1600 dolar ödeyecek. Bu tazminatların toplamı da 40 milyon doları bulacak.

* Finallerde futbolcuların ’bakkaldan alınmış’ ve ’berbat’ diyerek nitelediği Adidas’ın Jabulani isimli topu kullanılacak. Zulu dilinde ’kutlama’ anlamına gelen Jabulani’nin üzerinde, her takımın 11 futbolcuyla sahaya çıkmasını ve Güney Afrika’da konuşulan 11 resmi dili simgeleyen 11 renk bulunuyor.

* 32 ülkeden toplam 736 futbolcu mücadele edecek.   En çok İngiltere Premier lig'ten.117 oyuncu.Bizim ligimizden 15 futbolcu yer alacak. gs'den Kewell,Neill,G.Dos Santos,Elano,Keita Fenerbahçe'den Lugano ve yeni transfer Stoch,bjk'den Holosko ve Tello.Antalyaspor'dan Jedinak,Kayserispor'dan Süleymanou,Ankaragücü'nden Geremi,Sapara,Vittek,Trabzonspor'dan Song.

*  Dünya Kupası, 36 yıl önce İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga tarafından Milano’da yapıldı. 6 kilo 175 gram ağırlığında, 36,8 santimetre boyunda olan kupa, 18 ayar altın. Kupanın altında bugüne kadar şampiyon olan Uruguay, İtalya, Almanya, Brezilya, İngiltere,  Arjantin ve Fransa’nın isimleri yazıyor. 5 kez mutlu sona ulaşan Brezilya listede ilk sırada yer alıyor. Finalden sonra şampiyon takıma verilen kupa, birkaç hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra FIFA görevlileri tarafından bir kopyasıyla değiştiriliyor.

* Futbolcular kadar teknik direktörlerin de mücadelesine sahne olacak 2010 Dünya Kupası’nın en çok kazanan teknik adamı İngiltere Milli Takımı’nı çalıştıran  Fabio Capello olacak. Primlerin dahil olmadığı yıllık ücreti 8.8 milyon euro olan 63 yaşındaki İtalyan teknik adamı, 3.3 milyon euro ile İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Marcello Lippi takip ediyor.  Listenin üçüncü sırasında ise 2.5 milyon euro ile Almanya Milli Takımı’nı çalıştıran Löw  bulunuyor.

* Zengin ve Yoksul
Kupada mücadele edecek 32 takımın kafileleri farklı bütçelerde konaklamaları tercih ederken, en pahalı konaklamayı Fransa Milli Takımı yapacak. Knysna’daki beş yıldızlı Pezula Resort’un çift kişilik odalarının geceliğinin 589 euro olduğu bildirildi. 395 euro ile  Japonya ikinci sırayı alırken,  Kamerun ve Almanya 319 euro ile üçüncülüğü paylaştılar. Durban kentinin banliyösünde bulunan otelin geceliği 319 euro.Sırbistan 115 euro ve Galatasaraylı Abdulkader Keita’nın bulunduğu Fildişi Sahili 112 euroyla daha mütevazı bütçelerle konaklayan takımlar arasında yer alıyor.

* Dünya Kupası’nın resmi maskotu olan Zakumi, maceraperest bir Afrika leoparı. Futbol sahasında kamufle olmak amacıyla saçlarını yeşile boyayan Zakumi, neşesi, maceraperestliği ve açıkgözlülüğü ile dikkati çekiyor. Bu sevimli maskotun adı, Güney Afrika’nın uluslararası plaka işareti olan “ZA” ile 2010 yılına atıfta bulunmak amacıyla, birçok yerli dilinde “10” anlamına gelen “KUMİ” ifadelerinin yan yana getirilmesiyle oluştu.

 * En Değerli 10 Takım
1 İspanya 650.0
2 İngiltere 503.5
3 Fransa 389.5
4 Brezilya 353.1
5 Arjantin 347.3
6 İtalya 341.5
7 Almanya 292.0
8 Portekiz 287.4
9 Hollanda 259.5
10 Fildişi 196.0

Dünya Kupası'nın açılış maçında G.Afrika ile Meksika karşılaşıyor. Günün diğer maçı Uruguay ile Fransa arasında.


 Açılış maçında ev sahibi G.Afrika ,Meksika karşısında galibiyet arayacak.
Atletik ve güçlü oyuncuları kolay kolay rakibe geçit vermeyen Güney Afrika'nın, kalesinde Khune görev yapıyor. Savunmada ise Booth, Gaxa, Masilela ve Davids görev alacak. Bu oyuncular arasında göze çarpan, önemli tecrübelere sahip bir oyuncu bulunmaması handikap olabilir.


Orta sahada güç yine ön planda


Fulham'dan Kagiso Dikgacoi, Everton'dan Steven Pienaar ve Rubin Kazan'dan MacBeth Sibaya orta sahanın dikkat çeken isimleri. Sibaya'yı, Gökdeniz Karadeniz nedeniyle izlediğimiz maçlardan yakından tanıyoruz. Deneyimli oyuncu güçlü fiziğini çok iyi kullanıyor ve aynı zamanda süratli bir isim. Ancak topu kullanması çok başarılı değil. Burada en büyük iş Premier Lig tecrübesi bulunan Pienaar'a düşüyor. Orta sahayı çekip çevirmesi gereken ve hücumu desteklemesi gereken Pienaar çok kilit bir noktada bulunuyor.


McCarthy'yi arıyorlar


Güney Afrika'nın gol yükünü çekmesi beklenen iki isim West Ham United'dan Benni McCarthy ve Twente'de çok fazla forma şansı bulamayan Bernard Parker'dı. Ancak McCarthy'nin sakatlığı nedeniyle kadroda yer alamaması Güney Afrika'yı zor durumda bırakacak. McCarthy'ni yokluğunda Parker'a fazla iş düşüyor. 
  Meksika'ya gelince ;
Amerika ve Honduras ile birlikte çok zor olmayan bir şekilde Dünya Kupası vizesini alan Meksika, hızlı oyun yapısıyla dikkat çekiyor. Meksika'nın en büyük handikapı ise güven vermeyen oyun yapısı. Geriye düştüğü maçları çevirmekte zorlanan Meksika, öne geçtiği karşılaşmaları ise koparmasını biliyor. Kısacası Meksika'nın oyun içinde havasını bulması çok önemli. Guillermo Ochoa kalenin 1 numaralı ismi. Ochoa'yı kalede zorlayacak isim ise Oscar Perez.


Meksika savunması Avrupa'dan


Meksika'nın savunması Avrupa deneyimi yüksek oyunculardan kurulu. Savunmanın göbeğinde kaptan Rafael Marquez, takım için büyük anlam taşıyor. Barcelona'da yıllardır forma giyen Marquez ile ilgili tek düşündürücü nokta ise bu sezon İspanyol takımında fazla şans bulamamış olması. Marquez'in defanstaki yardımcıları ise PSV'de forma giyen Carlos Salcido, Javier Rodriguez ve Stuttgart'ta futbol kariyerini sürdüren Ricardo Osorio olacak. Savunma 3'lü defansa döndüğü zaman oldukça zorlanıyor, bu nedenle Dünya Kupası'nda 4'lü savunmayı tercih edebilirler.


Genç ve deneyimli uyumu


Meksika'nın orta sahada çok fazla seçeneği bulunmuyor, genellikle aynı oyuncular forma giyiyor. Cruz Azul'da forma giyen 31 yaşındaki oyuncu Gerardo Torrado orta sahanın en deneyimli ismi. Torrado ile birlikte 29 yaşındaki Israel Castro da deneyimini takımı için orta koyuyor. Bu iki ismin yanında ise genç yıldızlar Barcelona'dan Jonathan dos Santos ve Deportivo'dan Andres Guardado forma giyiyor. Bu oyuncuların hemen önünde ise hücum ile bağlantıyı sağlayan isim Blanco.


Gözler dos Santos'ta


Barcelona'da adı duyulan ancak daha sonra bir türlü beklenen patlamayı yapamayan dos Santos, turnuvanın gizli yıldız adaylarından biri olabilir. Meksika takımının da ona güveni çok fazla. Dos Santos'un Güney Afrika'da partneri ise Carlos Vela olacak. İkilinin uyumu biraz zayıf gözükse de büyük turnuvanın havası farklı olacaktır. 
  Dikkat çekmesi beklenen isimler ; G.Afrika'da 10 numara Steven Pienar,4 numara Kaptan Aron Makoena,6 numara Macbet Sibeya,3 numara Masilela.
Meksika'da ise 11 numara Carlos Vela,17 numara G.D.Santos,10 numara C.Blanco ,18 numara Andres Guardado ve 4 numara tecrübeli R.Marquez.
 Skor tahminime gelince ; büyük ihtimal berabere,bozarsa Meksika bozrar.G.Afrika Cumhuriyetinin galip gelebileceğini sanmıyorum.
  Fransa - Uruguay maçına gelince ;
Günün maçı bu maç.Fransa klas oyuncularına rağmen Teknik  Direktör Domenech'in tek forvetli (Anelka) oyun sistemi sıkıntı yaratacaktır.
 Horozların kalesinde büyük bir rekabet var. Mandanda ve Lloris gibi iki yetenekli kaleciye sahip olan Fransa'nın bu mevkide sıkıntısı bulunmuyor. Lyon ile Şampiyonlar Liginde de çok başarılı maçlar çıkaran Lloris, Güney Afrika'da kaleye bir adım daha yakın gibi gözüküyor.

Savunmada sıkıntı yok

Fransa Milli Takımı'nın genel olarak savunmada bir sıkıntısı gözlenmiyor. Bunda oyun planını da şüphesiz büyük etkisi var. Sağ bekte Sagna, stoperde Gallas ve sol bekte Evra takımın değişmezleri olurken, Gallas'ın stoperdeki partneri ise sık sık değişiyor. Bu isimler Dünya Kupası'nda ise Adil Rami, Marc Planus ve Squillaci arasında değişiyor. Çok çabuk bir oyuncu olan Evra, sık sık hücuma da destek vererek takım için bir anlamda joker oyuncu görevini üstleniyor.

Güçlü orta saha

Fransa'nın orta sahası güçlü yapısıyla dikkat çekiyor. Sakatlığı nedeniyle son anda kadrodan çıkartılan Lassana Diarra'nın yokluğu ise Fransızlar için önemli bir eksiklik. Bu son dakika sakatlığı nedeniyle Fransa'nın taktik bir değişikliğe gidip tek ön libero ile sahada olması bekleniyor. Bu isim de tabii ki Toulalan. Toulalan'ı zorlayan isim ise Alou Diarra olacaktır. Defansıyla iyi uyum gösteren orta sahanın hücuma daha fazla destek vermesi gerekiyor. Bayern Münih'te bu sezon harikalar yaratan Ribery ve Chelsa'de ortaya koyduğu futbolla beğeni toplayan Malouda gibi çok yetenekli iki kanat adamına sahip olan Fransa, iyi konsantre olursa büyük işler yapabilir. Orta saha demişken, Bordeaux'nun süper starı Yoann Gourcuff'u saymamak olmaz.

Forvetler korku veriyor

Fransa Milli Takımı'nın yıldızlarla dolu bir başka bölgesi ise forveti. En başta sayılacak isim ise tabii ki Nicolas Anelka. Müthiş bireysel yeteneklere sahip olan Anelka rakipler için korkulu rüya olacaktır. Henry ile de gerektiğinde uyumlu bir görüntü çizen Anelka'ya destek verecek diğer isimler de birbirinden yetenekli. Govou, Cisse, Gignac ve Ben Arfa da zengin alternatifleri oluşturacak. Sezon başında Lyon'dan Real Madrid'e transfer olan ancak bir türlü bekleneni veremeyen Karim Benzema ise bu formsuzluğu nedeniyle Dünya Kupası'nda forma giyme şansını da kaçırmış oldu.

Her ne kadar Güney Afrika biletini son anda alsa da Fransa, tecrübesi ve yıldızlarla dolu kadrosuyla turnuvanın korkulan ekiplerinden bir tanesi olacaktır. Fransa'nın en büyük sorunu şüphesiz teknik direktörü Raymond Domenech. Domenech'e bu kadar tahammül nasıl edilir anlamak mümkün değil! Fransızlar maç içinde rakiplerini istedikleri tempoda tutar ve orta saha ile forvet arasındaki köprüyü de iyi kurarlarsa derece yapmaları bile kimseyi şaşırtmamalı.  

Uruguay'a gelince ; oyuncumuz Lugano'nun kaptanlığında kaliteli isimlere sahipler.

En güvenilen isim kaptan Lugano


Uruguay'ın kaptanlığını Fenerbahçe'den yakından tanıdığımız Diego Lugano yapıyor. Savunmanın da en önemli ismi olan Lugano, yerinde müdahaleleri ve sağlam duruşuyla takım arkadaşlarına da güven veriyor. Lugano'ya savunmada yardımcı olan isimler ise Fucile ve Scotti.


İki Pereira iş başında


Uruguay'ın orta sahasında Benfica'da forma giyen, Maximiliano Pereira ve Porto forması giyen Alvaro Pereira dikkat çekiyor. Uruguay'ın en zayıf bölgesi olarak gözüken orta sahanın, Dünya Kupası'nda daha fazla etkili olması gerekiyor. Çok kaliteli forvetlere sahip olan Uruguay orta sahasının göstereceği performans, takımın da Güney Afrika'daki kaderini çizecektir.


Forvetler kusursuz


Uruguay'ın forvetleri ise göz kamaştırıyor. Bir yanda Ajax'ta harikalar yaratan Luis Suaraz, diğer yanda ise Atletico Madrid'i UEFA Avrupa Ligi'nde zafere taşıyan Diego Forlan. Orta sahadan gelecek destekle, Uruguay hücum hattı, turnuvada adından söz ettirebilir. Bu iki ismin alternatifleri ise Botafogo'dan Sebastian Abreu, Palermo'dan Edinson Cavani ve Banfield'den Sebastian Fernandez olacak.  

Dikkat çekmesi beklenen isimler ; Fransa'da 21 numara Anelka,7 numara Ribery,sonradan girmesi beklenen 8 numara Gourcuff.Uruguay'da ise 2 numara Lugano,10 numara Forlan,13 numara Abreu ve 9 numara Suarez.
 Skor tahminine gelince ; açıkca Uruguay'ı tutuyorum ve kazanmasını istiyorum.
Uruguay galip veya en kötü beraberlik.Fransa'nın galibiyetine şans vermiyorum.

Turnuva favoriler ve tuttuğum takıma gelince ;
Favoriler İspanya,Arjantin,Brezilya,İtalya,İngiltere.
Desteklediğim takımlar ; Arjantin,Uruguay,Slovakya,Hollanda.
Başarısız olmasını istediğim takımlar ; Brezilya,Almanya,Fransa.
Sürpriz yapabilecek takımlar ; Uruguay,Fildişi Sahili,Nijerya,Kamerun,Sırbistan
 Sonuç olarak ; geçen dünya kupasını İtalya alacak diye tahmin etmiştim ve yanılmadım.Burada Arjantin'i  destekliyorum ama Maradona handikap.                   İspanya ve İngiltere de ciddi adaylar.
Üçünden biri Şampiyon olur.Gönlüm Messi'li Arjantinden yana.                               Turnuvanın oyuncusu da Messi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.