27 Ağustos 2011 Cumartesi

La Liga 2011-2012 Başlarken !!!!!






TAKIMLAR - ŞEHİR - STADYUM - KAPASİTE


TAKIMLAR - ŞEHİR HARİTA


TAKIMLAR - BAŞKANLAR-ANTRENÖRLER-KAPTANLAR - SPONSORLAR


LA LİGA 2011-2012 TRANSFERLERİ





2.HAFTA (BU HAFTA) PROGRAMI


LA LİGA 2011-2012 FİKSTÜRÜNÜN TAMAMI
http://www.marca.com/deporte/futbol/primera-division/calendario/


 NTV SPOR LA LIGA YAYIN PROGRAMI
27 AĞUSTOS CUMARTESİ
19:00 SPORTİNG GİJON - REAL SOCİEDAD | NTVSPOR | CANLI
21:00 VALENCİA - RACING SANTANDER | NTVSPOR | CANLI
23:00 GRANADA – BETIS | NTVSPOR | CANLI

28 AĞUSTOS PAZAR
13:00 ATLETICO MADRİD - OSASUNA | NTVSPOR | CANLI
19:00 GETAFE - LEVANTE | NTVSPOR | CANLI
21:00 ZARAGOZA - REAL MADRİD | NTVSPOR | CANLI
23:00 SEVİLLA – MALAGA | NTVSPOR | CANLI

29 AĞUSTOS PAZARTESİ
22:00 BARCELONA - VILLARREAL | NTVSPOR | CANLI



*************************************************************
  Türk futbolunun sırf Fenerbahçe'yi bitirmek için katletildiği şu günlerde Dünyanın 1.numaralı futbol ligi La Liga'nın başlaması biz futbolseverler için ilaç gibi gelecek.
* Bilindiği gibi geçen hafta başlaması gereken La Liga İspanya Futbolcular derneği (AFE) ve Profesyonel Futbol Lig Kurumu (FLP)'nin anlaşmazlığı nedeniyle yapılan Grev nedeniyle oynanamamıştı.İspanya 1.ve 2.liglerde oynayan yaklaşık 200 futbolcunun maaşlarının ödenmemesinden kaynaklanan kriz aşıldı ve grev kararı kalktı.Lig bu hafta başlıyor.
* Her hafta yaklaşık yarım milyon kişi stadlarda,300 milyon kişi (NTV SPOR'un yalancısıyım bence daha fazladır) ise dünyanın her yerinde TV'leri başında La Liga'yı takip edecek.
* Bu sezon NTV SPOR'da iyice yükleniyor La Liga'ya.Haftada 8 maç yayınlayacaklar.
Hem de Şifreci platform imkanı olanlara HD yayın ile.
NTV SPOR HD Neden Teledünya'da yok Beyler ?
* Bu sezon bazı maçlar 13.00'da (TS) oynanacak.
* En Pahalı Transferler ; 
Radamel Falcao - Porto ----->A.Madrit - 40m.euro
Cesc Fabregas - Arsenal ----> Barcelona - 34m.euro
 (14.5m.hemen,14,5m.Ekim'de ve her yıl 1m.euro 5 yılda)
Fabio Coentrao - Benfica ---->R.Madrit - 30m.euro
Alexis Sanchez - Udinese ---->Barcelona - 26m.euro
Santi Cazorla - Villareal --->Malaga - 21m.euro
Arda Turan - gs ----->A.Madrit - 12m.euro
Jeremy Toulalan - O.Lyon ---->Malaga - 11m.euro
Nuri Şahin - B.Dortmund ----->R.Madrit - 10m.euro.
Silvio Pereira - SC Braga ---->A.Madrit - 8m.euro
Pablo Piatti - Valencia - Almeria - 8m.euro
Ander Herrera - ----------> A.Bilbao - 7,5m.euro
İsco - Malaga ------->Valencia - 6m.euro
Adil Rami -Lille ------------>Valencia - 6m.euro
Nacho Monreal - Osasuna --------> Malaga - 6m.euro
Jose Callejon - Espanyol --->R.Madrit - 5,5m.euro
Dani Parejo -Valencia   ------> Getafe - 5m.euro


* R.Madrit ve Barcelona 55m.euro civarında,A.Madrit 68m.euro ve Şeyh Al Thani'nin satın aldığı Malaga 58m.euro harcamış.
*  La Liga'dan yurt dışına bazı önemli transferler ise ; 
Kun Aguero A.Madrit'ten M.City'ye (40m.euro),Juan Mata  Chelsea'ye,A.Madrit kalecisi David De Gea M.United'a,Bojan Krkiç Barcelona'dan Roma'ya,Zapata Villareal'den Udinese'ye,RM'de kiralık oynayan Adebayor Tottenham'a,Capdevilla Benfica'ya,Jose Angel Roma'ya gitti.


* El Classico 16.haftada.İlk maç Madrit'te.


* Şüphesiz Arda,Nuri ve Hamit'in gitmesi ile Türk futbolseverler için daha çok ilgi görecektir La Liga.Hamit'in kolay kolay forma bulamayacağını,Nuri'nin ise az ama verimsiz ,Arda'nın ise başarılı olacağını düşünüyorum.Guiza'nın Getafe'deki performansı da gözaltımızda olacak.
Almanlaşan Türk asıllı Özil (ben ona Mathias Oezil diyorum) için ise diyecek bir şeyim yok.
Çirkefleşme kursu almış RM'de.


* Tek tek takım değerlendirmesi yapacaktım ama bir bahis sitesi süper bir değerlendirme yapmış,kaynak vererek onu koymam daha iyi olacak.
Hem gönül hem mantık favorim Barcelona.Hele ki Fabregas'ın da transferi ile çok çok güçlendik.Fabregas zaten son dakikalarda girmesine rağmen İspanya ve UEFA Süper kupalarında kendini gösterdi ve Arsenal'de yıllarca görmediği kupaları çarçabuk kazandı.
Alexis Sanchez'in de sisteme adapte olduktan sonra çok faydalı olacağına inanıyorum.
Artık David Villa'nın formsuz günleri dert olmayacak.
Real Madrit elbette Barcelona ile çekişecek ama sonuç alabileceğini sanmıyorum.Mourinho'nun tekme,tokat oynatmayalım yeter,kontradan ,karambolden sallarsak 1 tane kepap anlayışı ile bozuk saatin günde 1 kere doğruyu göstermesi gibi 1 kez kupa çalabilirler ama totalde hiç bir sonuç alamazlar.Hele O Pepe,Marcelo gibi kasap yaratıkları futbolcu kılığında sahaya sürdükleri sürece sittin sene adam olamazlar.Mourinho takıma futbol oynatmaya çalışmayı düşünse biraz adam olurlar ama bu kafa ile kesinlikle HAYIR.
Bu 2 kafa takım Şampiyonlukta yüksek şanslı.Bunlardan sonra gelen başaltı takımları diyebileceğimiz Valencia,A.Madrit,Villareal,Sevilla ve Şeyh'ten sonra yaptığı çılgın transferle Malaga da üst ikiliyi sıkıştırmak isteyeceklerdir.A.Madrit 3.lüğü kovalamada yüksek şansa sahip bana göre.A.Bilbao,Zaragoza,Espanyol da her zaman can yakacak takımlar.
Ligin yenileri R.Vallecano (Madrit'in 3.takımı),R.Betis ve Granada tutunmaya çalışacak.


 BARCELONA

Gelenler: Alexis Sanchez (Udinese), Kiko Femania (Hercules), Fabregas (Arsenal).

Gidenler: Gabi Milito (İndependiente), Jeffren (Sporting Lisbon), Victor Sanchez (Neuchatel), Bojan Krkic (Roma), Caseres (Sevilla), Henrique (Palmeiras).

Guardiola’nın takımı geçen sezon ligde ve Şampiyonlar liginde şampiyon olmayı başardı ve çok iyi bir sezonu geride bıraktıklarını belirtmek lazım. Guardiola’nın takımın başına geçmesinin ardından mümkün olan 13 kupanın 10’unu kazanmayı başardılar ve geçen sezonda da İspanya kupasını uzatma sonucu Real Madrid’e kaybetselerde çok iyi bir sezon geçrdiklerini belirtmek lazım. Ligde Real Madrid karşısında 5-0’lık galibiyetin ardından liderliğe yerleştiler ve ligin sonuna kadar iyi performanslarını devam ettirerek hak ettikleri şampiyonluğu kazandılar. Geçen sezon lig, kupa ve Şampiyonlar liginde Real Madrid ile kıyasıya bir rekabet içine girdiler ve İspanya kupasını kaybetmelerine rağmen bu zorlu mücadelelerde kazanan takım oldular. Guardiola’nın takımın başına geçmesinin ardından takım aynı sistem ve düzen içerisinde geçen 3 sezonda da taktiksel açıdan mükemmel bir görüntü sergiliyor ve Mourinho dışında onların oyununu durdurabilecek bir teknik direktör olmadı diyebiliriz son 3 sezonda. Nitekim Guardiola yönetiminde kazanamadıkları 3 kupanın 2’sinde Mourinho’nun takımlarına yenildiler. Barcelona ilgili çok fazla bir şey söylemeye gerek yok diye düşünüyorum, İspanya kupası dışında Şampiyonlar ligi ve ligde şampiyon olan takımın eksik yaptığı çok az şey olsa gerek ama transfer döneminde kadroya bazı takviyeler yapmaları gerekiyor, çalışmalarını da bu yönde sürdürüyorlar.

Geçen sezon bazı önemli maçlarda takımda sakat oyuncuların da fazla olmasıyla kadroda bazı sorunlar yaşadıklarını gördük. Forvette Pedro, Messi ve Villa üçlüsü hemen hemen tüm maçlarda aynıydı ve yedekte onların yerine oynayabilecek bir tek Bojan’ın olması o bölgede sıkıntı yaşamalarına neden oldu. Bojan’ın da sezonun sonuna yakın sakatlanması biraz sorun yaşamalarına neden olsada Messi’nin müthiş performansıyla zorlanmadılar diyebiliriz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak teknik direktör Guardiola forvet oyuncusu transfer etmek istiyor transfer döneminde. Udineze’den Alexis Sanchez ve Villarreal’den Rossi’nin isimleri geçiyordu ama netlik kazanmamış hala transfer konusu. Orta sahaya Arsenal’den Fabregas’ı istiyorlardı ve Fabregas da eski takımına dönmeyi arzuladığını söylemişti. Her gün basında bu konuyla ilgili farklı haberler çıkıyor. Bu gün Arsene Wenger Fabregas’ın gelecek sezon takımda kalacağını açıklasada çeşitli gazetelerde Barcelona ile anlaşmanın sağlandığı söyleniyor. Kadrolarını çok büyük ölçüde koruyacaklar ve yapılacak takviyelerle daha iyi duruma geleceklerini düşünüyorum. Bu sene U-19 Avrupa şampiyonasından İspanya’nın orta sahada en önemli oyuncusu olan Tiago Alcantara ile sözleşme yenilediler ve gelecek sezonda daha fazla forma şansı bulacağını düşünüyorum, ayrıca alt yapı oyuncusu Fontas ile sözleşme yenilediklerini de belirtmek lazım.

Yeni sezon öncesinde takımdan beklentiler yine yüksek. Guardiola yönetiminde mükemmel 3 sezon geçirdiler ama her geçen sezon oynadıkları futbolda biraz düşüş olduğunu söylemek lazım. İlk sezonlarında daha hızlı oynayan Barcelona vardı ama her geçen sezon rakiplerinin de daha fazla önlem almasıyla biraz zorlandılar ama yine maç boyunca topu kendilerinde tutarak sonuca gitmeyi başardılar. Bu sezon yine en büyük rakipleri Real Madrid olacaktır diye düşünüyorum ama işlerinin geçen sezon olduğu kadar kolay olacağını düşünmüyorum ben. Özellikle şampiyonlar liginde çok zorlu rakipler bekliyor onları. Ligde yeni sezon öncesinde de Real Madrid’in bir adım öndeler bana göre ama Real Madrid’in de geçen sezonku kadroyu koruması ve önemli takviyeler yapmasıyla keyifli bir lig izleyeceğiz diye düşünüyorum.

REAL MADRİT
Gelenler: Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Hamit Altıntop (Bayern Munich), Jose Callejon (Espanyol), Raphael Varane (Lens), Fabio Coentrao (Benfica).

Gidenler: Mateos (Zaragoza), Juan Carlos (Zaragoza), Pablo Sarabia (Getafe), Dudek, Adebayor (Man City), Ezequel Garay (Benfica), Canales (Valencia).

Getiğimiz sezonda takımın başına Jose Mourinho’yu getirerek en önemli transferlerini yapmışlardı bana göre. Mesut, Khedira, Di Maria, Carvalho gibi oyuncuları da transfer etmişlerdi ama en önemli olan Mourinho’nun takımın başına geçmesiydi. Lige Mallorca deplasmanında beraberlikle başlamışlardı ama sonraki haftalarda toparlanarak liderliğe oturmayı başardılar. Barcelona deplasmanında Nou Camp’taki maça kadar liderliklerini sürdürmeyi başarmışlardı ama 5-0’lık galibiyetin ardından Barcelona liderliğini kaptırmayarak şampiyon olmayı başardı. 5-0’lık galibiyetin ardından takımda moral olarak da bir düşüşün olacağı düşünülüyordu ama Aralık ayı boyunca o maç dışında puan kaybetmediklerini gördük. Ama 2011 yılının başında deplasmanda Osasuna’ya mağlubiyet, Almeria ve Deportivo beraberlikleri bir anda lider Barcelona’nın 7 puan gerisine düşmelerine neden olmuştu. Şampiyonlar liginde Lyon karşısında alınan galibiyetle Şampiyonlar liginde 2004 yılından bu yana ilk kez play-off’ları geçmeyi başarmışlardı ve bu dönemde en iyi futbollarını oynuyorlardı ama Nisan ayının başında Sporting Gijon’a Santiago Bernabeu’daki mağlubiyetin ardından ligde gerçekci şampiyonluk hedefleri kalmamıştı diyebiliriz. Bu mağlubiyetin ardından Mourinho’nun Porto’da olduğundan bu yana lig maçlarında iç sahada devam eden mağlubiyetsizlik serisi de son bulmuş oldu. Ligde 16 Nisan’da oynanan maçta Barcelona karşısında 1-0 geriden gelerek 10 kişiyle beraberliği sağladıkları maçta umut veren bir oyun oyansalarda şampiyonluk için artık çok geçti. Bu maçın ardından İspanya kupası finalinde uzatma sonucu Barcelona’yı yenerek geçen sezondaki tek kupalarını kazandılar. Şampiyonlar liginde iç sahada 2-0’lık maçın ardından deplasmanda Barcelona ile 1-1 berabere kalarak elenmişlerdi. Geçen sezon Barcelona karşısında kupa finalinde kazanmış olsalar da Şampiyonlar ligi ve ligde istediklerini yapamadılar. Bunda Barcelona’nın daha oturmuş bir takım olmasının çok büyük etkisi vardı. Mourinho yönetiminde ilk sezonda sadece İspanya kupasını kazanmış olsalarda ben başarılı bir sezon geçirdiklerini düşünüyorum. Oynanan futbolu ve sergilenen mücadele örneği görülmeye değerdi. Yeni sezonda da Mourinho yönetiminde devam edecekler ve artık oturmuş bir takımları var. Bu yeni sezon öncesesinde çok önemli bir nokta bence.

Yeni sezon öncesinde takımda önemli bir değişiklik olmadığını görüyoruz. Geçen sezonun 2.yarısında Higuain’in sakatlanmasının ardından kiralık olarak gelen Adebayor takımı Man City’e dönüyor ama yapılacak olan forvet transfer için şu anda en büyük aday olarak gözüküyor. Onun yanı sıra yedek kaleci Dudek takımdan ayrıldı, genç takımdan Sarabia Getafe’ye, Mateos ve Juan Carlos ise Zaragoza’ya gittiler. Şu anda İspanya U-19 takımıyla Avrupa şampiyonasında olan Alvaro Morata’nın sözleşmesini yenilediler ve U-19 takımının 2 maçta 4 golle en golcü oyuncusu. Takımdan ayrılacak oyuncular listesinde Pedro Leon, Sergio Canales ve Lassana Diarra bulunuyor. Gelen oyunculara baktığımızda genç ama önemli oyuncular olduklarını görüyoruz. Geçen sezon Bundesliga’nın en iyi oyuncusu seçilen Nuri Şahin’i transfer ettiler ama sakat olduğu için Abd kampına katılamamıştı. Çin kampında takıma katılması bekleniyor. Hamit Altıntop geçen sezonu Bayern’de çok iyi geçirmemişti ama çok yönlü bir oyuncu olması nedeniyle takımın önemli oyuncusu haline gelebilir ama sakatlığından dolayı 3-4 ay sahalardan uzak kalacak olması onun için büyük handikap. Lens’den gelen stoper Raphael Varane hazırlık maçlarında iyi bir görüntü çizmişti ve gelecek sezon forma için mücadele edecektir diye düşünüyorum Carvalho, Albiol ve Pepe ile. Espanyol’dan transfer olunan Jose Callejon da Abd kampındaki hazırlık maçlarından iyi görüntü sergiliyor ve oynanan 3 maçta 2 gol atmayı başardı. Benfica’dan gelen Coentra bana göre transfer olunan oyuncular arasında en çok göze çarpan oyuncu. Hazırlık maçlarında Mourinho onu genel olarak 3’lü orta sahada denedi ama savunmanın sol kanatında da görev yapabiliyor. Gelecek sezon takımın önemli oyuncularından birisi olmasını bekliyorum. Forvet transferi yapılacaktır transfer döneminin sonuna kadar. Neymar’ın ismi geçiyordu ama büyük ihtimalle kendi takımı Santos’da kalacakmış. Çok büyük ihtimalle geçen sezonu kiralık olarak geçiren Adebayor’u transfer edecekler.

Oturmuş kadronun üzerine yapılan çok önemli takviyeler var ve yeni sezonda teknik direktör Mourinho ile devam edecek olmaları çok önemli. Mourinho’nun görev yaptığı takımlarda 2.senelerinde daha başarılı olduğunu görüyoruz ve Real Madrid’de de bunu başarmaya çalışacaktır. Geçen sezon Nou Camp’ta Barcelona’ya mağlubiyetin ardından Nisan ayına kadar çok büyük ilerleme sağlamıştı takım ve İspanya kupasını kazanmayı başardılar ama Şampiyonlar liginde yenememişlerdi Barcelona’yı. Gelecek sezonda oturmuş takım olmaları bu durumlarda daha iyi olmalarını sağlayacaktır bana göre. Çok genç bir kadroları var ve 25.3 yaş ortalaması var takımda. 30 yaşın üzerinde sadece Casillas ve Carvalho’nun olduğunu belirtmek lazım. Ben yeni sezonda çok daha iyi olacaklarını düşünüyorum gerek lig gerekse de Şampiyonlar liginde. Ligde her ne kadar oturmuş takım olsalar da Barcelona karşısında işleri çok kolay değil ama Şampiyonlar ligi ve kupada yine iyi işler yapabileceklerini düşünüyorum açıkcası.

ATLETİCO  MADRİT
Gelenler: Gregorio Manzano (Teknik direktör, Sevilla), Salvio (Benfica), Sergio Asenjo (Malaga, kiradan geri dönüyor), Miranda (Sau Paulo), Silvio (Braga), Adrian (Deportivo), Gabi (Zaragoza), Arda (Galatasaray), Falcao (Porto), Thiago (Juventus).Radamel Falcao (Porto)
Gidenler: Sanchez Flores (Teknik direktör), Ujfalusi (Galatasaray), De Gea (Man Utd), Keko, Agüero (Man City), Pacheco, Valera (Getafe).

Atletico Madrid geçen sezon genel olarak baktığımızda dengesiz bir sezon geçirdi ve ligi 7.sırada tamamladılar. Sanchez Flores yönetiminde ligin son 7-8 haftasına kadar çok dengesiz sonuçlar almışlardı ama son haftalarda ligin ortasında yer alan takımlarında dengesiz sonuçlar alması ve biraz toparlanmalarıyla 7.sırada Avrupa ligine katılmaya hak kazandılar. Geçen sezon özellikle iç saha maçlarında iyi futbol oynadıkları maçlarda önemli puanlar kaybetmişlerdi. Kadrolarına baktığımızda Şampiyonlar ligi için mücadele edecek bir kadroları olduğunu düşünüyorum ben ama teknik direktör Flores yönetiminde bir türlü istenilen istikrarlı performanslarını yakalayamadılar. Bu yüzden sezon sonunda teknik direktör Flores’in görevine son verildi ve onun yerine geçen sezonun başında Antonio Alvarez’in gönderilmesinin ardından Sevilla’nın başına geçen ama iyi sezon geçiremeyen Gregorio Manzano getirildi. Mallorca’da yakaladığı başarıyla tanınan bir isim ama Atletico Madrid’i Şampiyonlar ligine katılan bir takım haline getirmesini biraz zor buluyorum Manzano’nun, böyle yüksek hedefleri olan takımlarda başarılı olacağına pek ihtimal vermiyorum Manzano’nun ama bekleyip göreceğiz.

Transfer döneminde Reyes, Forlan ve Agüero gibi takımın önemli oyuncularının takımdan ayrılacağı söyleniyordu fakat Reyes ve Forlan’ı büyük ihtimalle takımda tutmayı başardılar. Agüero’nun Real Madrid’e gidebileceği söylentileri vardı ama son günlerde onun da takımda kalabileceği konuşuluyor. La Liga’dan düşen Deportivo’nun en iyi oyuncularından Adrian’ı transfer ettiler ve U-19 Avrupa şampiyonasının da en golcü oyuncusuydu. Geçen sezon son haftada Levante karşısında 2 gol atarak Zaragoza’yı ligde tutan takım kaptanı Gabi’nin alınması orta sahaya iyi takviye oldu diyee düşünüyorum. Tiago’nun kiralık olarak geçirdiği sezonun ardındından Juventus’a dönmesinden sonra orta sahada oluşacak boşluğu Gabi ile doldurmaya çalışacak Gregorio Manzano, geçen sezon Zaragoza formasıyla 36 maçta 10 gol atmayı başarmıştı Atletico Madrid alt yapısından yetişen oyuncu. Savunmaya Braga’dan Silvio, forvete ise Benfica’da geçen sezonu kiralık olarak geçiren Salvio’yu aldılar. Takımın genç kalecisi De Gea’nın Manchester United’a gitmesi onlar için önemli bir kayıp olarak gözüksede sakatlığının ardından takıma Malaga’da kiralık oynadıktan sonra dönecek olan Sergio Asenjo’nun onun boşluğunu doldurabileceğini düşünüyorum ben.
Yeni sezon öncesinde yapılan en önemli iş teknik direktör Sanchez Flores’in takımdan gönderilmesi oldu. Geçen sezon Forlan ile yaşadıkları sorunun yanı sıra takıma dengesiz bir futbol oynatıyordu. Her ne kadar göz hoş gelen bir oyun olsada iyi sonuçlar alamıyorlardı. Transfer döneminde özellikle Agüero’yu takımda tutmaları halinde gelecek sezon adına onlardan daha iyi işler bekleyebiliriz diye düşünüyorum. Geçen sezon ligde oynadığı 32 maçta attığı 20 golle takımın en golcü oyuncusuydu. Her şeye rağmen Şampiyonlar ligine katılma şanslarının Villarreal ve Valencia’dan daha az olduğunu düşünüyorum Manzano yönetiminde ama bu kadroyla Şampiyonlar ligine katılacak güçte olduklarını da söylemek lazım.                                                                     * Benim ilave Notum : Radamel Falcao transferi çok şey değiştirecektir.

MALAGA
Gelenler: Van Nistelrooy (Hamburg), Bunanotte (River Plate), Monreal (Osasuna), Mathijsen (Hamburg), Toulalan (Lyon), Sergio Sanchez (Sevilla), Joaquin (Valencia), İsco (Valencia).

Gidenler: Arnau (Kariyerini noktaladı), Mtiliga, Sergio Asenjo (Atletico Madrid), Manolo Gaspar (Cartagena), Quincy, Javi Lopez, Edu Ramos (Villarreal), Jordi Pablo.

Malaga geçen sezona Porto’dan gelen teknik direktör Jesualdo Perrerira yönetiminde çok kötü bir giriş yapmıştı. İlk haftalarda takımın göze hoş gelen oynadığı kontra atak futboluna rağmen iyi sonuçlar alamaları ve ilk yarının sonlarına doğru ligde son sıraya kadar gerilemeleri yönetimin Perreira’nın görevine son vermesine neden oldu. Kasım ayında takımın başına geçen Manuel Pellegrini takımı ilk bir kaç maçta toparlamayı başarsada daha sonra yine dengesiz sonuçlar almaya başlamışlardır. Ara transfer döneminde yönetim takıma Maresca, kaleci Sergio Asenjo, İgor Camacho, Baptista, Damichelis gibi oyuncuları transfer etselerde bu transferlerin ardından da ligin sonuna kadar bir türlü istikrarı yakalayamamışlardı. Pellegrini takımın başına geçtiği ilk dönemde takım savunmasını iyi yapmaları gerektiğini söylesede bunu çok iyi başaramıyorlardı ama lig sonuna doğru yakaladıkları müthiş galibiyet serisiyle ligi 11.sırada bitirdiler. İlk maçlarda sergiledikleri performansa baktığımızda ligi 11.sırada bitirmeleri onlar için kötü bir sonuç olmasa gerek ama gelecek sezon için takımın hedefleri çok büyük olduğunu yaptıkları transferler de gösteriyor. Nitekim teknik direktör Pellegrini’nin sözleşmesini 2015 yılına kadar uzattılar ve ona olan güvenlerini gösterdiler.

Transfer döneminde şu ana kadar yapılan transferlere baktığımızda önemli oyuncuların olduğunu görüyoruz. Zaten iyi bir hucum hattı vardı takımın Baptista liderliğinde, onun yanına Valencia’dan genç oyuncu İsco ve Hamburg’dan tecrübeli golcü Van Nistelrooy’u transfer ettiler. Onların yanı sıra orta sahaya Joaquin ve River Plate’den gelen Bunanotte gibi hızlı oyuncular aldılar. Pellegrini geldikten sonra Martin Demichelis’I alarak stoper bölgesini güçlendirmişlerdi, şimdi de savunmaya Osasuna’dan gelen Monreal ve Sevilla’dan gelen Sergio Sanchez gibi bek oyuncularının alındığını görüyoruz. Stoper bölgesi için alınan Mathijsen’in Demichelis ile birlikte iyi bir ikili olabileceğini düşünüyorum ben yeni sezonda. Orta sahada ön libero için Lyon’dan Toulalan alınmış, önemli bir transfer ama o bölgede sıkıntılarını çözmek için ne kadar yeterli olacak bilemiyorum. Bu dönemde Malaga ile Pastore ve Sneijder gibi önemli oyuncularını ismi anıldı ama Avrupa’da mücadele etmeyen bir takıma böyle oyuncuların geleceğini düşünmüyorum. Takımdan ayrılan oyunculara baktığımızda çok önemli bir oyuncunun olmadığını görüyoruz. Geçen sezon transfer döneminde Atletico Madrid’den kiraladıkları Sergio Asenjo kendi takımına dönüyor ama sakatlığı nedeniyle sadece 5 maçta görev yapabilmişti.

Yeni sezon öncesinde yönetimin takımdan beklentilerinin büyük olduğunu söylemekte fayda var. Yapılan önemli transferler var ve yeni sezon öncesinde hedef Avrupa kupalarına katılmak olarak belirlenmiş takımda. Yapılan önemli takviyelerle Avrupa kupalarına katılma hedefleri gerçekçi bir hedef olarak gözüksede ligin başlarında alınacak kötü sounçlarla bazı sıkıntılar yaşayabileceklerini düşünüyorum ama geçen sezon olduğu gibi Avrupa kupaları için mücadele eden takımların alacakları dengesiz sonuçlarla iyi işler yapabilirler. Ama her şeye rağmen yeni yapılanan ve geçen sezonku ilk 11’deki bir çok oyuncuyu yeni sezonda değiştiren takımdan beklentilerin fazla büyütülmemesi gerektiğini düşünüyorum.

ZARAGOZA
Gelenler: Goni (Real Madrid Castilla), Pablo de Barros, Mateos (Real Madrid), Abraham (Barcelona B), Edu Oriol (Barcelona B), Juan Carlos (Real Madrid), Juarez (Celtic), Roberto (Benfica), Zuculini (Hoffenhaim).

Gidenler: Ander Herrara (Athletic Bilbao), Gabi (Atletico Madrid), Edmilson (Ceara), Sinama Pongolle (Sporting), Jorge Lopez, Maco Perez, Diogo, Jarosik, Bertolo (Palermo), Boutahar, N’daw (St Ettien).

Zaragoza takımı çok zorlu geçen bir sezonun ardından ligi küme düşen Deportivo’nun sadece 2 puan önünde 13.sırada tamamladı. Sezona teknik direktör Aurelio Gay yönetiminde başlamışlardı ama istedikleri sonuçlar alamadıktan sonra onun görevine son verdiler. 11. haftada iç sahada Sevilla’ya 2-1 yenildikleri maçın ardından ligde son sıraya kadar düştüler ve yeni gelen teknik direktör Aguirre yönetiminde bir çıkış yapmayı hedefliyorlardı. Ligin sonuna kadar çok zorlu bir mücadele içerisinde olsalarda son 6 maçta 4 galibiyet alarak ligde kalmayı başardılar. Son Levante maçında sergiledikleri performans sezonun en iyi oyunuydu diyebiliriz. Geçtiğimiz sezonda ligde kalmayı başarsalarda mali yönden büyük sıkıntıları var yeni sezon öncesinde. Transfere yeteri kadar bütçe ayıramamaları işlerini zorlaştırıyor transfer açısından. Teknik direktör Javier Aguirre ile devam edecekler yeni sezonda da.

Takımın mali yönden sorunlar yaşaması transfer döneminde de çok etkiledi onları. Yapılan transferlere baktığımızda Real Madrid ve Barcelona alt yapısından alınan genç oyuncuların olduğunu görüyoruz. Geçen hafta Real Madrid’den gelen defans oyuncusu Mateos ve orta saha Juan Carlos’u basına tanıtmışlardı, Barcelona B takımından da Abraham ve Edu Oriol’u alıdılar. Geçen sezon savunmanın ortasında oynayan Lanzaro’nun sözleşmesini yenilediler geçen hafta, Diogo’nun sözleşmesini yenilemek içinde çalışmaları sürdürüyorlar. Takımdan ayrılan oyunculara baktığımızda geçen sezon takımın ligde kalmasında büyük rol oynayan Gabi, Ander Herrara gibi oyuncuların takımdan ayrıldığını görüyoruz. Yeni sezon hazırlıklarına teknik direktör Javier Aguirre sadece 17 oyuncuyla başlamış ve bu oyuncuların 4’ü genç takım oyuncularıymış.

Yeni sezon öncesi takımın görüntüsüne baktığımızda işlerinin hiç kolay olmayacağını söylemek lazım. Javier Aguirre’nin işi yeni sezonda çok zor olackatır. Yeni gelen genç oyuncular kötü oyuncular değil özellikle Real Madrid ve Barcelona’dan gelenler ama tecrübesiz oyuncularla ligde kalma mücadelesi verecekler. Mali yönden sıkıntı yaşamaları transfer yapmalarında bir engel ve yeni sezonda ligden düşebilecek takımlar arasında görüyorum onları. Geçen sezon o kadroyla son maçta kurtulmayı başardılar ama bu kadrolarının yeterli olduğunu düşünmüyorum açıkcası.

GETAFE
Gelenler: Luis Garcia (Teknik direktör, Levante), Lopo (Deportivo), Juan Roriguez (Deportivo), Mehdi Lacen (Racing Santander), Diego Castro (Sporting Gijon), Moya (Valencia), Albertazzi (Milan), Tomeu Nadal (Mallorca), Pablo Sarabia (Real Madrid), Michel (Birmingham), Ribeiro (Guimaraes).

Gidenler: Michel (Teknik direkör), Manu del Moral (Sevilla), Albin (Espanyol), İvan Marcano (Villarreal), Victor Sanchez (Barcelona), Mario (Real Betis), Dani Parejo (Valencia), Boateng (Dnipro), İbrahim Kaş (Bursaspor), Pallardo (Levante).

Geçen sezona teknik direktör Michel yönetiminde fena başlamamışlardı ama sezonun sonunda zorlu günler yaşadılar. Real Sociedad ile oynayacakları son hafta maçına kadar ligde kalma mücadelesi veriyorlar ve o maçta 1-1 berabere kalıp ligde tutunmayı başardılar. Ligin 26.haftasına kadar Avrupa ligine katılma mücadelesi veren bir takımdı Michel’in takımı ama ondan sonra alınan kötü sonuçlarla ligde kalmayı son anda başardılar. Teknik direktör Michel bir önceki sezonu çok başarılı geçirmişti ve takım Mallorca’nın da ceza almasıyla Avrupa ligine katılmayı başarmıştı ama başarısız bir sezonun ardından takımın ligi 16.sırada bitirmesi yönetimin ona olan güvenin azaltmıştı. Geçen sezon La Liga’nın en genç teknik direktörü olan ve Levante ile ilk La Liga sezonunda başarılı bir performans sergileyen Luis Garcia getirildi takımın başına. Geçen sezon Levante Luis Garcia yönetiminde ligin ilk yarısında kötü bir performans sergilemişti ve düşme potasında yer alıyordu ama ligin 2.yarısında özellikle iç sahada sergiledikler mükemmel performansla ligde tutunmayı başarmışlardı. Transfer döneminde geçen sezonku kadrodan önemli oyuncular kaybetti Getafe takımı ve yerlerine alınan ortalama oyuncular var. Teknik direktör Luis Garcia’nın işi hiç kolay gözükmüyor.

Transfer döneminde takımın önceki sezonlarda önemli oyuncuları olan Manu del Moral, Albin, Dani Parejo ve Boateng gibi önemli oyuncuların ayrıldığını görüyoruz. Villarreal’den gelen ve geçen sezonu kiralık olarak takımda geçiren İvan Marcano da kendi takımına döndü. Yapılan transferlere baktığımızda üst düzey bir oyuncunun olmadığını görüyoruz. Orta sahada Boateng’in takımdan ayrılmasını ardından Deportivo’dan Juan Rodriguez ve Racing’den Mehdi Lacen alındılar ve Deportivo’dan gelen Juan Rodriguez’in başarılı olabileceğini düşünüyorum ben. Geçen sezon Deportivo formasıyla 31 maçta 1 gol atmayı başarmıştı. Mehdi Lacen de geçen sezon Racing’in önemli oyuncularındandı ve 32 (23’ü ilk 11) maçta 1 gol atmayı başarmıştı. Sporting Gijon’dan gelen Diego Castro yapılan transferler arasından en çok göze çarpan oyuncu olarak gözüküyor. Geçen sezon Manolo Preciado’nun takımında 28 maçta 9 gol atmayı başarmıştı ve takımın en golcü oyuncuların birisi olmuştu. Çok fazla ön plana çıkmasa da Real Madrid’den transfer olunan Pablo Sarabia’nın takıma yararlı olabileceğini düşünüyorum. Forvet arkasında ve sol kanatta görev yapıyor 19 yaşındaki genç oyuncu. Geçen sezonu Real Madrid genç takımı Castilla’nın en başarılı oyuncularından birisiydi ve bu yaz düzenlenecek Avrupa U-19 şampiyonasında da mücadele edecek. Valencia’ya giden Parejo’nun boşluğunu dolduracağını düşünüyorum ben.

Yeni sezon öncesinde transfer döneminde değişiklikler yaşayan takımın ciddi bir şeyler yapmasını beklemiyorum açıkcası. Kadroyu korumayı başarsalardı Avrupa ligine katılma potansiyelleri olurdu ama önemli oyuncuların ayrılmasının ardından bu çok zor gözüküyor. Yeni gelen teknik direktör Luis Garcia’nın takıma nasıl uyum sağlayacağı da önemli olacaktır. Yeni sezon öncesinde takımın önemli oyuncularından birisi Colunga’yı kadroda tutacaklar büyük ihtimalle ve gelecek sezon takımın en önemli oyuncularından birisi olabilir. Real Madrid’den gelen Sarabia’dan da iyi bir çıkış bekliyorum ben Luis Garcia’nın şans vermesi durumunda. Yeni sezonda ligin orta sıra takımlarından birisi olacağını düşünüyorum Luis Garcia’nın takımının.

VALENCİA
Gelenler: Adil Rami (Lille), Diego Alves (Almeria), Feghouli (Almeria), Dani Parejo (Getafe), Pablo Piatti (Almeria), Pereira (Braga), Canales (Real Madrid).

Gidenler: David Navarro (Necheutel Xamax), Vicente, Cesar Sanchez (Villarreal), Michel (Hercules), Isco (Malaga), Aaron Niguez (Almeria), Alvaro Dominguez (River Plate), Sunny (Numancia), Stankevicius (Lazio), Joaquin (Malaga), Del Horno (Levante).

Valencia geçen sezonu 3.sırada tamamlayarak Şampiyonlar liginde gruplara direk katılmayı başardı Barcelona ve Real Madrid’in ardından. İspanya liginde bundan sonraki bir kaç sezonda da farklı bir görüntünün olmayacağını düşünüyorum açıkcası. Real Madrid ve Barcelona ligi domine edeceklerdir ve diğer takımlar da onların ardından en iyi takım olmak için mücadele edecektir bence. Çünkü gerek kadro olarak gerekse de mali açıdan rakiplerine büyük fark atmış durumda bu 2 takım. Villarreal ile geçen hafta ligin sonlarına yakın bir dönemde 3.sıra için mücadele ediyorlardı ama iç sahada Villarreal’i 5-0 yendikleri maçın ardından Şampiyonlar ligine direk katılmaları neredeyse kesindi. Yapabileceklerinin en iyisini yaptılar diye düşünüyorum ellerindeki kadroyla ve teknik direktör Unai Emery de iyi bir sezon geçirdi. Geçen sezonda da Real Madrid ve Barcelona’nın ardından 3.olarak Şampiyonlar ligine doğrudan katılmışlardı ve bu sezonda istikrarlı performansları devam etti. Teknik direktör Unai Emery ile yeni sezona başlayacaklar ve kadroda çok fazla değişiklik yaşamaları onlar için avantaj olacak diğer takımlara göre.

Takımın kadrosuna baktığımızda zaten oturmuş bir kadroları vardı ve giden oyuncuların yerini doldurabilecek kapasitede oyuncu transferleri yaptılar. Takımdan ayrılan en önemli oyuncu olarak Villarreal’e giden Cesar olarak gözüküyor ama geçen sezon sadece 15 maçta görev yapmıştı tecrübeli kaleci. Genç takımdan gelerek geçen sezonda bazı maçlarında kadrosuna girmeyi başaran İsco ise Malaga’ya transfer oldu. Valencia’da istediği performansı sergileyemeyen Alvaro Dominguez River Plate ile anlaştı. Takımdan çok önemli bir oyuncunun ayrılmadığını görüyoruz. Yapılan transferler arasında ise en çok göze çarpan oyuncular Almeria’dan gelen forvet Pablo Piatti ve kaleci Diego Alves. Her ikisi geçen sezon ligden düşen Almeria’nın önemli oyuncularıydı ama ikisinin de takımda çok kolay forma şansı bulabileceğini düşünmüyorum açıkcası. Diego Alves ligin en iyi kalecilerinden birisi ancak kalede Guaita’nın geçen sezon iyi performansı karşısında işi biraz zor olabilir. Forvet bölgesinde ise Mata, Aduriz, Jonas, Soldado gibi oyuncuların olması Piatti’nin ilk 11 şansını azaltıyor. Almeria’dan gelen diğer hucuma dönük forvet oyuncusu Feghouli’nin de Emery’nin takımında fazla forma şansı bulabileceğini sanmıyorum. Fransa şampiyonu Lille’den gelen Adil Rami’nin ise savunmada önemli bir isim olabileceğini düşünüyorum. Geçen sezon Ocak ayında almışlardı Fransız ekbinden ama kiralık olarak sezonu orada tamamlamıştı 25 yaşındaki oyuncu. Savunmanın ortasında Stankevicius’un takımdan ayrılmasının ardınan oradaki boşluğu iyi dolduracaktır bence ve oradaki sorunları çözecektir bence.

Yeni sezonda öncesinde kadronun önemli oyuncularını takımda tutmayı başarmış gibi gözüküyor teknik direktör Unai Emery. Mata’nın ismi Arsenal ve diğer ingilis kulüpleriyle geçse de takımda kalacak gibi gözüküyor. Geçen sezonu Villa ve Silva’nın takımdan ayrılmasına rağmen iyi bir şekilde 3.sırada bitirdiler. Yeni sezonda ilk 2 gibi büyük hedeflerinin olduğunu sanmıyorum. Diğer takımlar için öyle bir ihtimalin olduğunu düşünmüyorum ben Real Madrid ve Barcelona dışında. Yeni sezonda da Şampiyonlar ligine katılmak için mücadele edecekler bence ve Şampiyonlar ligine direk katılma yolunda en büyük rakiplerinin geçen sezonku düzenini bozmayan Villarreal olacağını düşünüyorum ama onlarda da Rossi’nin gidip gitmeyeceği belli değil.

LEVANTE

Gelenler: Juan İgnacio Martinez (Teknik direktör), Farinos (Hercules), Barkero (Numancia), Felipe Caicedo (Manchester City), Pedro Lopez (Valladolid), Aranda (Osasuna), Keylor Navas.

Gidenler: Luis Garcia (Getafe, Teknik direktör), Xisco Nadal, Munua, Del Horno (Valencia), Cerra, Reina, Jeferson Montero (Villarreal), Wellington (Arsenal), Xisco Munoz (Dinamo Tbilisi), Xisco Torres (Malaga), Stuani (Reggina), Pallardo (Getafe), Miguel Perez, Gorka, Robuste (Xerez), Caicedo (Levante).

Levante geçen sezona oldukça kötü bir başlangıc yapmıştı. İlk haftalarda alınan farklı mağlubiyetlerin ardından ligin sonlarında yer alıyordu Luis Garcia’nın takımı. Real Madrid ile iç sahada 0-0 berabere kaldıkları maçın ardından biraz toparlanmış gibi gözükseler de ligin ilk yarısı sonunda aldıkları kötü sonuçların ardından 19.sırada yer alıyorlardı. 2.yarıda ise takımda iyi yönde bir değişim yaşandı. Tam rakam aklımda değil ama 13 maçta 1 mağlubiyetleri vardı Ocak ayından sonraki bir dönemde. Özellikle iç saha maçlarında sergiledikleri iyi performansla ligde tutunmayı başardılar. Ligde tutunmanın yanı sıra Avrupa ligi umutları da vardı son bir kaç hafta öncesinde ama deplasmanda kaybettikleri 4-1’lik Atletico Madrid maçıyla bu umutları son buldu. Özellikle ligin 2.yarısında takımın yakaladığı çok iyi performans büyük beğeni topladı bir çok otorite tarafından. Felipe Caicedo’nun liderliğinde iç saha maçlarında yaptıkları iyi savunma ve aldıkları sonuçlarla ligi 14.sırada tamamlamayı başardılar. Lige çıktıkları ilk sezonda başarılı bir sezon geçiren La Liga’nın en genç antrenörü Luis Garcia’nın takımdan ayrılarak Getafe’ye gitmesi onlar için büyük kayıp oldu diyebiliriz. Ayrıca kadrodan fazla sayıda oyuncu kaybetmeleri gelecek sezon için işlerini zorlaştıran bir başka neden. Takımın başına Luis Garcia’nın yerine getirilen Juan İgnacio Martinez 47 yaşında ve La Liga tecrübesi bulunmuyor.

Transfer döneminde geçen sezon takımın önemli oyuncuları olan oyuncuların ayrıldığını görüyoruz. Xisco Nadal (25 maç, 12’si ilk 11’de), Del Horno (22 maç), Munua (kaleci, 20 maç), Montero (20 maç, 4’ü ilk 11), Xisco Munoz (26 maç, 16’sı ilk 11), Xavi Torres (35 maç), Stuani (30 maç/8 gol), Pallardo (27 maç) geçen sezonun önemli oyuncularının takımdan ayrılması onları kuşkusuz çok fazla etkileyecektir gelecek sezonda. Ayrıca geçen sezon 13 golle takımın en fazla gol atan oyuncusu olan Felipe Caicedo’nun Lokomativ Moskova’ya gideceği söylentileri de var. Manchester City’den bonservisini almışlardı ama basında takımdan ayrılabileceği söylentileri dolaşıyor. Takıma yeni gelen teknik direktör Juan İgnacio Martinez’in takımı nasıl oluşturacağı çok önemli olacaktır. Teknik dirktörlük hayatında en ciddi tecrübesi olacak Levante’de ve bu kadroyla işi hiç kolay gözükmüyor. Alınan oyunculara baktığımızda Hercules formasıyla geçen sezon sakat olan ve sadece 12 maçta forma giyen Farinos en ciddi transferleri olarak gözüküyor. Numancia’dan gelen La Liga tecrübeleri olan Barkero ve Pedro Lopez ise alınan diğer oyuncular. Osasuna’dan Aranda’yı alarak en ciddi transferlerini yaptılar bir kaç gün önce ama bu kadronun hiç yeterli olabileceğini sanmıyorum ben. Takımın bazı mali sorunlarının olması da transfer konusunda işlerini iyi zora sokmuş durumda.

Yeni sezon öncesinde takımdaki hedef La Liga’da kalıcı olabilmek diye düşünüyorum. Geçen sezon olduğu gibi ligde kalmak en büyük hedefleri ama gerçekci olmak gerekirse şansları o kadar fazla değil. Lige çıkan ve ligde bulunan bazı takımların da kendileri gibi bazı sorunlarının olmasından dolayı görüntü o kadar karamsar değil ama işlerinin yeni sezonda geçen senekinden daha sor olacağını açıkca söyleyebiliriz.

SEVİLLA
Gelenler: Marcelinho Toral (Teknik direktör, Racing Santander), Manu del Moral (Getefe), Trochowsk(Hamburg), Martin Casares (Barclona), Coke (Rayo Vallecano), Spahic (Montpeiller).

Gidenler: 
Gregorio Manzano (Teknik direktör, Atletico Madrid), Dragutinovic, Renato (Botafogo), Dider Zokora (Trabzonspor), Sergio Sanchez (Malaga), Jose Carlos (Aek), Cala (Aek), David Prieto (Cordoba), Diego Capel (Sporting Lisbon).

Sevilla geçen sezona oldukça kötü bir başlangıç yapmıştı teknik direktör Antonio Alvarez yönetiminde. Şampiyonlar liginde Braga’ya yenilerek gruplara kalamadıkları maçların ardından ilk haftalarda ligde de işler istedikleri gitmemeye başlamıştı ve yönetim Alvarez’in görevine son verdi. Alvarez’in takımda ayrıldığı dönemde takım o zaman lider olan Valencia’nın 5 puan gerisinde ve 8 puanla 7.sırada yer alıyordu. Bir önceki sezon Mallorca ile çok iyi işler yapan ve takımın ligi 5.sırada tamamlamasını sağlayan Manzano ile anlaştılar. Onun yönetiminde ilk maçta iç sahada Sanchez Pizjuan’da Atletico Madrid’i 3-1 yenmeyi başarmışlardı ama o maçın ardından büyük düşüş yaşandı takımda. Kadro olarak ligde 3 ve 4.sıralar için mücadele edebilecek bir potansiyelleri vardı ama aldıkları dengesiz sonuçlar ve ligin sonuna kadar bir türlü istikrarlı sonuçlar alamadıkları için ligi 5.sırada bitirdiler. Aynı puanda olan 3 takımdan 3’lü averaja göre en önde bitirdiler ligi ve Avrupa liginde mücadele edecekler gelecek sezonda. Takımın başına geçen sezon sonradan gelerek Racing’in ligde kalmasını sağlayan ve Racing tarihinin en başarılı teknik direktörü olan Marcelinho Toral’ı getirdiler. Geçen sezon Racing’in başına geçtikten sonra oynattığı göze hoş gelen hucum futboluyla ön plana çıkmıştı Toral ve Sevilla’da da buna benzer bir sistem görebiliriz. Nitekim Sevilla’nın kadrosunda da çok etkili hucum oyuncuları bulunuyor.

Takımdaki en büyük değişiklik bana göre takımın başına Marcelinho Toral’ın geçmesi oldu. Gregorio Manzano bir türlü istediği sistemi takıma oturtmayı başaramadı ve ligi 5.sırada bitirmelerine rağmen yönetim onunla gelecek sezonda devam etmeme kararı aldı. Takımın yaptığı en önemli transfer olarak geçen sezon Getafe’de forma giyen ve 30 maçta 10 gol atmayı başaran Manu del Moral’ı gösterebiliriz. Onun yanı sıra Sevilla’da geçen sezon kiralık olarak forma giyen Martin Casares’in bonservisini aldılar Barcelona’dan. Rayo Vallecano’dan gelen Coke ve Montpeiller’den gelen Spahic’i çok fazla bilmiyorum ama Hamburg formasıyla Bundesliga’dan tanıdığımız Trochowski’nin Ispanya futboluna nasıl uyum sağlayacağı çok önemli olacaktır bana göre. Takımdan ayrılan oyuncuların ise Renato dışında geçen sezon fazla oynamayan oyuncular olduğunu görüyoruz. Renato geçen sezon 12’si ilk 11’de olmak üzere 24 maçta forma giymiş ve 2 gol atmayı başarmıştı, Dider Zokora ise 23 maçta forma giymişti. Mevcut kadroyu koruduklarını ve onun üzerine iyi takviyeler yaptıklarını görüyoruz. Son bir kaç günde Diego Capel’in Sporting Lisbon’a transfer olacağı söylentileri var.

Yeni sezon öncesinde takımın güç kaybettiği söylenemez. Forvette sezon ortasında Luis Fabiano’nun takımdan ayrılmasıyla bir boşluk oluşmuştu ama sakat olan Fabiano’yu iyi pazarladıklarını düşünüyorum. Getafe’den Manu del Moral forvet için önemli bir transfer ama onun da genellikle kanatta oynadığını söylemek lazım eski takımında. O yüzden bir forvete ihtiyacları olduğu düşüncesindeyim Kanoute ve Negredo’nun yanına. Takımda genç Rodri’yi de kullanabilirler ama teknik direktör Marcelinho’nun onunla ilgili düşüncesi önemli. Yeni sezon öncesinde oturan kadroları olan ve geçen sezonku teknik direktörleriyle devam eden Villarreal ve Valencia’nın bir adım gerisindeler bana göre. Şampiyonlar ligi şanslarını onlara göre düşük olduğu görüşündeyim ama en kötü Avrupa ligi için mücadele edeceklerdir yeni sezonda.

SPORTING GİJON
Gelenler: Oscar Trejo (Mallorca), Ricardo (Tenerife), Damian Suarez (Defensor Sporting).

Gidenler: 
Diego Castro (Getafe), Andre Castro (Porto), Sastre, Jose Angel (Roma), Sastre (Huesca).

Sporting Gijon geçen sezon ligi 47 puanla 10.sırada bitirerek La Liga’ya çıktıkları 2008/09 sezonunun ardından üst üste 3.kez ligde kalmayı başardılar. Geçen sezonun ilk yarısında çok fazla istikrarlı bir takım görüntüsü çizemiyorlardı açıkcası ve 19.hafta sonunda ligde 16 puanla 17.sırada yer alıyorlardı. Ligin 2.yarısında ise 31 puan toplamayı başararak 10.bitirdiler sezonu. Ligin 2.yarısında özellikle iç sahada El Molinon’da kendi sahalarında yaptıkları çok iyi savunma ve aldıkları iyi sonuçlarla ön plana çıkmışlardı. Ligde iç sahada 19 maçta 9 galibiyet, 6 beraberlik ve 4 mağlubiyetlik iyi performanslarıyla tutunmayı başardılar. Ama bana göre ligi 10.sırada bitirmelerinin ve üst üste 3.sezon La Liga’da tutunmayı başarmalarını teknik direktör Manolo Preciado’nun başarısı. Bazı farklı otoriteler tarafından İspanya’da sezonun en başarılı teknik adamı olarak gösterildi 53 yaşındaki ispanyol çalıştırıcı. Ligin 2.yarısında Real Madrid, Barcelona, Valencia, Atletico Madrid gibi takımlardan puan ve puanlar almaları ligde kalmayı kesinlikle hak ettiklerini gösteriyor. Real Madrid deplasmanında kazandıkları maçla Mourinho’nun çalıştırdığı takımlarda lig maçlarında yakalamış olduğu rekora da son vermiş oldular. Yeni sezon öncesinde takımda çok fazla değişiklik yapılacak gibi gözükmüyor. Geçen sezon ve bir önceki sezonlarda en başarısız anlarda bile yönetim Preciado’nun arkasında durdu ve teknik direktör değişikliğine gitmedi, yeni sezonda da onun yönetiminde yakaladıkları istikrarı sürdürerek La Liga’da kalıcı bir takım olmaya çalışacaklar.

Yeni sezon öncesinde takımda çok fazla değişikliğin olmadını ve önemli oyuncuları takımda tutmayı başardıklarını görüyoruz Getafe’ye giden Diego Castro ve Roma’ya transfer olan Jose Angel dışında. Diego Castor oynadığı 28 maçta 9 gol atmayı başarmıştı ve takımın başarısında önemli pay sahibiydi. Jose Angel ise savunmanın solunda görev yapıyordu ve geçen sezonda 26 maçta görev yapmıştı, Roma 5 milyon euro bonservis bedeli ödedi ona karşılık olarak. Orta sahadan Andre Castor’nun ise Gijon’da kiralık olarak oynuyordu ve kendi takımı Porto’ya dönüyor. Gelen oyuncular ise Mallorca’dan transfer olunan Oscar Trejo dışında çok fazla tanıdık oyuncular değil. Transfer döneminde önemli bir iş yaparak David Barral, Cuellar ve Carmelo gibi önemli oyuncularının sözleşmelerini uzattılar.

Takımda yeni sezon öncesinde çok fazla değişiklik yaşanmadığını görüyoruz ve takımda bulunan oyuncuların bir çoğu takım La Liga’ya çıktığında da kadrodaydılar. Preciado 2006 senesinden takımı çalıştırıyor ve 2008 yılında La Liga’ya çıkmayı başarmışlardı 2.ligde 3. olarak. Takımın buralara gelmesinde Manolo Preciado’nun çok büyük emeği var ve yeni sezonda da en önemli avantajları Preciado olacak kulüpteki tecrübesiyle. Ligde kalmalarını bekliyorum ben yeni sezonda Sporting Gijon’un.

ATHLETIC BİLBAO
Gelenler: Marcelo Bielsa (Teknik direktör), Ander Herrara (Zaragoza).

Gidenler: Joaquin Caparros (Teknik direktör, Neuchatel), İon Velez (Girona), Balenziaga (Las Palmas), Urgo Vera, Diaz de Cerio, Koikili, İnigo Perez.
Athletic Bilbao geçen sezonu teknik direktör Joaquin Caparros yönetiminde çok iyi geçirerek ligi 6.sırada tamamlamayı başardı ve gelecek sezon Avrupa liginde mücadele edecekler. Geçen sezon zaman zaman iniş çıkışlar yaşasalarda özellikle iç saha maçlarında aldıkları iyi sonuçlarla Avrupa ligine katılmayı başardıklarını söylemek lazım. Özellikle forvette Fernando Llorente’nin üzerinden oynamaya çalışan bir takım görüntüsü verdiler ve bunda başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Ama Llorente’nin olmadığı maçlarda daha farklı bir oyun tarzıyla sahada olmuştu Caparros’un takımı. 2007 yılında takımın başına geçtikten sonra Caparros yönetiminde her sezon daha iyiye gitmişti Athletic Bilbao. Geçen sezonda da Avrupa ligine katılma şansları bulunuyordu son haftalara kadar ama ligin sonunda iyi sonuçlar alamamaları bunu engellemişti. Şimdi Avrupa ligine katılmayı başardılar ama kulüpteki başkanlık seçimlerinden sonra başkanlığa gelen Josu Urrutia söz verdiği gibi takımın başına Şili milli takımın Dünya kupasında çalıştıran Marcelo Bielsa’yı getirdi. Yeni sezona teknik direktör değişikliği ile başlayacaklar ama kadroda çok fazla değişiklik olacak gibi gözükmüyor.

Yaptıkları transferlere baktığımızda geçen sezon Zaragoza’nın ligde kalmasında çok önemli bir rol oynayan bask oyuncu Ander Herrara’yı aldılar. İspanya milli takımının kazandığı U-19 Avrupa şampiyonasında da mücadele etmişti bu yaz ve takımın önemli oyuncularından birisiydi. Zaragoza’da geçen sezon oynadığı 33 maçta 2 gol atmayı başarmıştı. Real Sociedad’dan gelen Orbegozo ise çok fazla bildiğim bir oyuncu değil. Takımdan ayrılan oyunculara da baktığımızda savunmada görev yapan ve geçen sezon 16 maçta forma giyen Koikili dışında önemli bir oyuncu gözükmüyor. Takımın forvette en önemli oyuncusu olan Fernando Llorente’yi bazı Premier League takımları istiyordu ama büyük ihtimalle takımda kalacak gibi. Genç bir takım olduklarını belirtmek lazım. U-19 Avrupa şampiyonasında Javi Martinez, Muniain ve yeni gelen Ander Herrara görev yaptılar. Gelecek adına çok iyi kadrolarının olduğunu belirtmek lazım. İlerleyen yıllarda istikrarı yakalamaları durumunda Şampiyonlar ligine katılabilirler belki.

Yeni sezon öncesinde teknik direktör Caparros’un yerine Marselo Bielsa’nın gelmesi en önemli değişiklik takımdaki. Caparros genelde Llorente’nin üzerinden bir sistemle takımı oynatıyordu ama Bielsa’nın bunu değiştirip değiştirmeyeceği en önemli nokta olacaktır. Geçen yıl Dünya kupasında Şili milli takımına oynattığı hucum futbolu ve 3-4-3 sistemiyle bir çok futbolseverin beğenisini kazanmıştı ama Athletic Bilbao’da nasıl bir oyun anlayışını oturtacağı çok önemli olacaktır. İyi bir kadroları var fakat bu sezon Avrupa ligine katılmaları durumunda ligde rotasyon bakımında bazı sıkıntılar oluşabilir, böyle bir durumda ise lig daha öncelikli olacaktır diye düşünüyorum onlar için. Gelecek sezon bir aksilik olmaz ise yine Avrupa ligine katılma mücadelesi veren takımlardan birisi olmasını bekliyorum Bielsa’nın takımının. Şampiyonlar ligi için daha erken bence.

REAL  SOCIEDAD
Gelenler: Montainer (Teknik direktör, Valenciennes), Viguera (Gimnastic).

Gidenler: Lasarte (Teknik direktör), Raul Tamudo, Diego Rivas (Hercules), Labaka (Rayo Vallecano).

Real Soceidad geçen sezonu 45 puanla 15.sırada tamamlamayı başardı ve ligde kalmayı başardılar uzun bir aranın ardından çıktıkları ilk sezonda. Sezona iyi bir başlangıç yapmışlardı ve ligin ilk yarısının ardından Avrupa ligi potası ile aralarında sadece 5 puan fark vardı. Teknik direktör Martin Lasarte yönetiminde özellikle ligin ilk maçlarında iç sahada iyi ve göze hoş gelen futbollarıyla bir çok futbolseverin beğenisini kazanmışlardı. Real Madrid ve Atletico Madrid gibi takımlara yenilselerde bu maçlarda öne geçmiş ve keyif veren bir futbol oynamışlardı diyebiliriz. Ligin 2.yarısında ise takımda bir düşüş yaşanmaya başladı. Ligin ilk yarısında olduğu gibi iç sahada istedikleri sonuçları alamadılar, deplasman maçlarında da alınan istikrarsız sonuçlar düşme potasına iyice yaklaşmalarına neden oldu. Ligin son haftasında Getafe maçı öncesinde düşmeme mücadelesi veren takımlardan birisi durumundaydılar ama Getafe karşısında aldıkları 1-1’lik beraberlikle ligde tutunmayı başardılar. Geçen sezon takımı La Liga’ya çıkaran ve ilk sezonunda takımın ligde kalmasını sağlayan teknik direktör Martin Lasarte ile yollar ayrıldı. Onun yerine geçen sezonu Fransa 1.ligi takımlarından Valenciennes’de geçiren Philippe Montanier getirildi. Geçen sezon Valenciennes’in ligi 12.sırada bitirmesine yardımcı olmuştu fransız teknik adam ama İspanya futboluna nasıl uyum sağlayacağı çok önemli olacak bana göre. Real Sociedad 2002/03 sezonunda fransız teknik adam Raynald Denoueix yönetiminde ligi Real Madrid’in ardından 2.sırada bitirmiş ve Şampiyonlar ligine katılmayı başarmıştı.

Transfer anlamında takımda çok fazla bir değişiklik yaşanmadığını görüyoruz. Bana göre en önemli değişiklik teknik direktör Lasarte’nin yerine Montainer’in getirilmesi oldu. Takıma Gimnastic Tarragona’dan gelen Viguera dışında oyuncu olmadığını görüyoruz. Teknik direktör Lasarte’nin dışında takımdan ayrılan isimler arasında Raul Tamudo ve Diego Rivas var. Raul Tamudo geçen sezon 31 maçta 7 gol atmayı başarmıştı, Diego Rivas ise 32 maçta attığı 2 golle takımın ligde kalmasına yardımcı olmuştu. Bunun dışında kadroyu büyük ölçüde koruduklarını görüyoruz. Genç fransız kanat oyuncusu Griezmann’ın takımdan ayrılacağı yönünde söylentiler var. Atletico Madrid’in onunla ilgilendiği haberleri var ispanyol basınında. Geçen sezon 37 maçta 7 gol atmayı başarmıştı fransız oyuncu. Onun takımda kalması teknik direktör Montainer için önemli bir gelişme olur ama gelen iyi bir teklif karşısında onu satabilecekleri konuşuluyor.

Yeni sezonda teknik direktör Montainer’in 4-3-3 sistemini takıma oturtmaya çalıştığı yazılıyor ispanyol basınında. Hazırlık maçlarının ardından yeni sezonda nasıl bir oyun anlayışıyla sahada olacaklarını göreceğiz ama geçen sezonun ilk yarısında olduğu gibi çok fazla göze hoş gelen ve hucuma düşünen bir takım olmalarını beklemiyorum açıkcası. Sezon öncesinde kombine kart satışlarında bir patlama yaşanmış ve 27 bin kombine kart satmışlar şimdiye kadar. Kulüp tarihinde 2002/03 sezonunun ardından en yüksek sayıya ulaştılar şimdiden ama satışlar hala devam ediyor. Takımın yeni sezonda büyük hedefleri olduğunu düşünmüyorum. Ligin orta sıra takımlarından birisi olacakları görüşündeyim. Montainer yönetiminde ilk haftalar çok önemli, istikrarlı sonuçlar almayı başarırlarsa ligi orta sıralarda tamamlamayı başarırlar. Avrupa kupaları için mücadele etmeleri çok zor bir ihtimal, ligden düşeceklerine de ihtimal vermiyorum ben açıkcası.

VİLLAREAL
Gelenler: Cesar Sanchez (Valencia), Camunas (Osasuna), Zapata (Udinese), Edu Ramos.

Gidenler: Santi Cazorla (Malaga), Xavi Oliva, Cicinho (Roma), Juan Carlos (Levante), Ivan Marcano (Olimpiacos), Juan Capdevilla (Benfica), Altidore (Az Alkmaar), Cristobal (Karpaty), Matilla, Jeferson Montero (Real Betis).

Villarreal ligde geçen sezonu 62 puanla 4.sırada tamamlamayı başardı ve Şampiyonlar ligine katılmak için play-off oynamaya hak kazandılar. Teknik direktör Juan Carlos Garrido yönetiminde çok iyi bir sezon geçirdiler bana göre ve Sevilla’nın 4 puan önünde ligi 4.sırada tamamladılar. Lige iyi bir başlangıç yapmışlardı ve ilk haftalarda aldıkları çok iyi sonuçlar vardı fakat ligin ortalarına doğru Avrupa ligi maçlarının da yoğunlaşmasıyla ligde bazı sorunlar yaşamaya başladılar. Buna rağmen Valencia ile Mestalla’da 5-0 kaybettikleri maça kadar Şampiyonlar ligine doğrudan katılma mücadelesi veriyorlardı. Bu maçın ardından ise takımda moral olarak bir düşüş yaşandığını söylemek lazım. Bir önceki sezon Ernesto Valverde’nin yerine göreve gelmişti ve takımın Avrupa ligine katılmasını sağlamıştı. Villarreal B takımını çalıştırıyordu ve genç takımı çok iyi bildiği için oradaki oyuncuların bir çoğunu A takımına çıkarmıştı. Geçen sezon boyunca Garrido’nun takımın sergilediği futbolu çok beğeniyordum açıkcası. Özellikle orta sahada pas trafiği Barcelona’nın yaptığı pas trafiğini hatırlatıyordu. Özellikle geçen sezon öncesinde Mallorca’dan transfer edilen Borja Valero takımın en önemli parçalarından birisi haline gelmişti Rossi ve Nilmar ile birlikte. Çok geniş bir kadroları olmadığı için Avrupa liginden lige döndüklerinde bazı sıkıntılar yaşadılar. Gelecek sezon teknik direktör Carlos Garrido ile devam edecek olmaları onlar için çok önemli. La Liga’dan teknik direktör değişikliğine gitmeyen takımlardan birisiler ve bu onlar için avantaj olacak ama yaşadıkları mali sıkıntılar durumlarını zorlaştırıyor. Şampiyonlar ligine kalmaları mali yönden de takımı oldukca rahatlatacaktır.

Transfer döneminde mali yönden bazı sıkıntılar yaşadıkları için bazı önemli oyuncuların takımdan ayrılacağı konuşuluyordu. Bunun üzerine Santi Cazorla 20 milyon euro karşılığında Malaga’ya transfer oldu. Bundan sonra takımdaki mali sorunların çözüldüğü, Rossi ve Nilmar’ın takımda kalacağı söylensede hala transfer söylentileri devam ediyor bu 2 oyuncu için. Cazorla geçen sezon Borja Valero ile orta sahanın en önemli oyuncusuydu ve 37 maçta 5 gol atmayı başarmıştı. Cazorla dışında savunmanın solunda görev yapan ve geçen sezon 31 maçta 2 gol atmayı başaran Juan Capdevilla Benfica’ya gitti. Geçen sezonu kiralık olarak Getafe’de geçiren ve 29 maçta görev yapan İvan Marcano’nun ise Olimpiacos’a gittiğini görüyoruz. Bu oyuncular dışında takımdan ayrılan oyuncuların geçen sezon takımda görev yapan çok önemli oyuncular olduklarını söyleyemeyiz. Gelen oyunculara baktığımızda ise Valencia’dan kaleci Cesar Sanchez, Osasuna’dan Javier Camunas, Udinese’den Cristian Zapata ve Malaga’dan Edu Ramos’un alındığını görüyoruz. Kaleci Cesar Diego Lopez’in yedeği olarak alındı ve ilk 11’de görev yapması beklenmiyor. Osasuna’dan gelen Camunas takımının geçen sezon önemli oyuncularından birisiydi ve Osasuna’nın ligde kalmasını sağlamıştı 31 maçta attığı 4 gol ve 5 asistle. Udinese’den alınan Cristian Zapata’nın savunmadaki sorunları çözmesi bekleniyor. Ayrıca teknik direktör Garrido takımın alt yapısını iyi bildiği için bazı oyunculara geçen sezon olduğu gibi forma şansı vermesi bekleniyor.

Yeni sezon öncesinde takımın bazı mali yönden sorunlar yaşaması Santi Cazorla’nın takımdan ayrılmasına neden oldu. Nilmar ve Rossi gibi önemli oyuncuların da takımdan ayrılması konuşuluyor ama net bir şey söz konusu değil. Geçen sezon Garrido’nun takıma oynattığı futbol ve orta sahada Borja Valero’nun liderliğinde sahaya yansıttıkları futbol çok iyiydi. Yeni sezonda ilk hedef Şampiyonlar liginde gruplara kalmak olacak, çünkü mali yönden rahatlamaları için iyi bir fırsat. Teknik direktör değişikliğine gerek yoktu ve Garrido yönetiminde devam ediyorlar. Yeni sezonda Rossi ve Nilmar gibi oyuncuları takımda tutumayı başarırlarsa ligde 3. sıra için mücadele ederler diye düşünüyorum ben.

REAL MALLORCA
Gelenler: Thomas Hemed (Maccabi Haifa), Calatayud (Hercules), Pablo Casares (Tigre), Zuiverloon (West Bromwich).

Gidenler: Trejo (Sporting), Ruben (Osasuna), Ayoze (Deportivo), Lux (Deportivo), Sergi Enrich (Recreativo), Corrales (Granada), Webo (Eskişehirspor).

Mallorca geçen sezonu 44 puanla 17.sırada tamamladı. Ligde son hafta iç sahada Atletico Madrid’e 4-3 yenilmelerine rağmen Deportivo’nun iç sahada Valencia’ya 2-0 yenilmesinden dolayı ligde kalmayı başardılar. Bir önceki sezon Gregorio Manzano yönetiminde ligi 5.sırada tamamlayarak Avrupa kupasında oynamaya hak kazanmışlardı ama Uefa mali sorunlar nedeniyle takımı Avrupa ligine almadı. Onun yanı sıra geçen sezon öncesinde bir çok önemli futbolcular takımdan ayrılmıştı Gregorio Manzano ile birlikte ve eskiden Getafe’ye çalıştıran Michael Laudrup geçmişti takımın başına. İlk haftalarda hatta ligin ilk yarısı bittiğinde bu takımın Avrupa ligine katılma mücadelesi vereceğini düşünüyordu çoğu kişi ama ligin 2.yarısında sadece 17 puan toplayarak ligin 2.yarıda en az puan alan takımlarından birisi oldular ve son anda ligde kaldılar. Bir önceki sezona göre kadrodaki önemli oyuncularından takımdan ayrılması, kadronun çok fazla geniş olmaması da zorlukları beraberinde getirdi. Yeni sezona da teknik direktör Michael Laudrup yönetiminde başlayacaklar ama kadroya yapılan takviyelere baktığımızda gelecek sezon için pek umutlu konuşamayız bence.

Geçen sezon oynadığı 34 maçta 11 golle takımın en golcü oyuncusu olan Webo takımdan ayrıldı ve onun yerini duldurmaları biraz zor olacaktır diye düşünüyorum. Zaten geçen sezon hucum bölgesinde sorunları vardı Webo’ya rağmen, yeni sezonda da zorluklar yaşayacaklardır. Geçen sezon 19 maçta forma giyen savunmadan Ayoze ve fazla forma şansı bulamayan kaleci Lux’un Deportivo’ya gitmeleri önemli bir kayıp olarak gözükmemeli bence. Yine geçen sezon fazla forma şansı bulamayan Ruben ve forvette Sergi Enrich takımdan ayrılmışlar. Bu oyuncuların ilk 11 oyuncusu olmadıklarını söylemek lazım ama kadro derinliği açısından gelecek sezon zorlanmalarına neden olabilir takımdan ayrılan bu oyuncular. Takıma gelen oyunculara baktığımızda küme düşen Hercules’in kalecisi Calatayud’u almışlar ve ligin iyi kalecilerinden birisi. Bence Aouate’den formayı alacaktır Calatayud. Gelen diğer oyuncuların ise pek tanıdık isimler olmadığını görüyoruz. West Bromwich’ten gelen Zuiverloon 24 yaşında ve sağ bekte görev yapıyor, diğer gelen oyuncular ise tanıdık oyuncular değil.

Gelecek sezon için yapılan transferler ve kadro yapısı doğrultusunda takımın büyük hedefleri olduğunu söyleyemeyiz. Yönetimin de teknik direktör Michael Laudrup’dan beklentileri yüksek olmayacaktır ama olası kötü sonuçlar halinde böyle takımlarda her zaman olduğu gibi gönderilebilir Laudrup. Takımdan ayrılan oyuncuların ilk 11 oyuncuları olmadığını görüyoruz Webo dışında ama kadroda bazı sorunlar yaratabilir bence. Alınan oyuncular da Calatayud dışında bildiğim oyuncular değil. Gelecek sezonda orta sıralarla düşme potası arasında yer alacakları düşünüyorum ben. Kadro potansiyeli iyi gözükmesede şu an onlardan çok daha kötü durumda olan takımların olduğunu belirtmek lazım diye düşünüyorum.

RACING SANTANDER
Gelenler: Hector Cuper (Teknik direktör), Bedia (Salamanca), Picon (Pontevedra), Sarmiento (Salamanca), Acosta (Sevilla), Stuani (Reggina).

Gidenler: Marcelinho Toral (Teknik direktör, Sevilla), Coltorti (Lausanne), Pinillos, İvan Bolado (Cartagena), Giovanni Dos Santos (Tottenham), Lacen (Getafe), Henrique (Palmeiras), Rosenberg (Werder Bremen), Tziolis (Siena).

Racing takımı sezona Miguel Angel Portugal yönetiminde başlamıştı. Ligin ilk yarısının ardından düşme potasıyla aralarında 4 puanlık bir fark vardı ve 14.sırada yer alıyordu takım. Çok kötü bir görüntü çizmiyordu Portugal’ın takımı ama takımın Hindistan’lı iş adamı Ali Syed’e devredilmesinin de etkisiyle Portugal’ın yerine 22.haftada deplasmanda Zaragoza beraberliğinin ardından Marcelinho Garcia Toral getirildi. Marcelinho yönetiminde takım farklı bir kimliğe büründü ve onun yönetiminde ilk maçlarda başarılı sonuçlar aldılar. Üst üste alınan Sevilla ve deplasmanda Getafe galibiyetleri, ardından Villarreal ile 2-2’lik beraberlikle iyi toparlanmayı başardılar. Daha sonra Real Madrid mağlubiyetinin ardından bir kaç kötü sonuç alsalarda ligin bitimine 1 hafta kala ligde kalmayı garantilemişlerdi. Teknik direktör Marcelinho yönetiminde çok iyi kontra atağa çıkan ve hucum futbolu oynayan bir takım olmuştu Racing ama sezon sonunda Marcelinho’nun Sevilla’ya gitmesinin ardından onun yerine Hector Cuper’i getirdiler. Marcelinho Toral’ın Racing tarihinin en iyi teknik direktörü olduğunu ve 2008 sezonunda takımı 6. yaparak Uefa kupasına katılmasını sağladığını belirtmek lazım. Marcelinho Toral’ın yerine gelen Hector Cuper çok deneyimli bir teknik adam. İspanya’da Mallorca, Valencia ve Betis gibi takımları çalıştırmıştı. 2000 ve 2001 yıllarında Valencia ile üst üste 2 Şampiyonlar ligi finalini Real Madrid ve Bayern Münich’e kaybetmesi kariyerindeki en önemli nokta olarak gözüküyor.

Transfer döneminde takıma gelen oyuncular Sarmiento, Bedia ve Picon gibi 2.lig takımlarından gelmiş oyuncular. Sevilla’dan kiralık olarak gelen Acosta en çok göze çarpan oyuncu ama onun da satın alma opsiyonun Racing’de bulunmadığını söylemek lazım. Takımın mali sorunlar yaşamasının da bunda etken olduğunu belirtmek lazım. 2011/12 sezonu için yönetim kurulu 28.7 milyon euroluk bir bütçe ayırmış durumda. Takımdan ayrılan oyunculara baktığımızda geçen sezonu kiralık olarak takımda geçiren ve takımın ligde attığı 41 golün 14’ünü atan Rosenberg ve Dos Santos kendi takımlarına döndüler. Onların yanı sıra geçen sezon savunmanın ortasında çok önemli bir rol üstlenen Barcelona’lı Henrique Palmeiras’a gitti. Geçen sezon savunmanın ortasında 34 maçta görev yapmıştı ve 2 gol atmayı başarmıştı 25 yaşındaki defans oyuncusu. Geçen sezonu 32 maçta görev yapan orta saha oyuncusu Lacen’in ayrılması da bir başka kayıp Hector Cuper’in takımı için. Alınan oyuncular takımdan ayrılanların yerini doldurabilecek kapasitede değiller ama takımın mali durumunu da göz önünde bulundurduğumuzda transfer yapmaları çok zor.

La Liga’da yeni sezona mali sorunlarla girecek olan takımlardan birisi Racing. Hector Cuper’in takımın başında olması onlar için çok önemli ama geçen sezon ki kadronun önemli isimlerinin takımdan ayrılması işlerini zorlaştırabilir yeni sezonda. İspanya’da yeni sezonda düşmeme mücadelesi veren takımlardan birisi olacaklarını düşünüyorum. Düşme potası mücadele veren takımların 11-12.sıralarda bile yer alabilceğini düşünüyorum La Liga’da. İyi ve orta seviyeli takımlar arasındaki fark çok fazla açılıyor her geçen sezon gerek mali, gerekse de kadro açısından.

ESPANYOL
Gelenler: Albin (Getafe), Luna (Montevideo), Didac Vila (Milan), Coro (Osasuna), Zeegelaar (Ajax), Hector Moreno (Az Alkmaar), Rui Fonte (Sporting Lisbon).

Gidenler: De La Pena (kariyerini bitirdi), Callejon (Real Madrid), Chica (Real Betis), David Garcia, Ivan Alonso, Duscher, Molina (Huesca), Ben Sahar (Auxerre), Angel Martinez (Blackpool), Pablo Osvaldo (Atletico Madrid).

Espanyol geçen sezonu 49 puanla 8.sırada tamamlamayı başardı. Genel olarak baktığımızda fena bir performans sergilemediklerini belirtmek lazım. Ligin ilk yarısında iç sahada 5-1 kaybettikleri Barcelona maçına kadar iç sahada mağlubiyetleri bile yoktu ama o maçın ardından takımda bir düşüş yaşanmaya başladı. Ligin ilk yarısını 34 puanla 5.sırada tamamlamayı başarmıştı teknik direktör Pochettino’nun takımı ama ligin 2.yarısının en kötü takımı oldular küme düşen Hercules’in ardında. Daha bir önceki sezonun son haftalarda teknik direktör Pochettino yönetiminde sezon sonunu çok iyi geçirerek ligin sonunda orta sıralarda yer almayı başarmışlardı. Bu sezona da iç sahadaki çok iyi performanslarıyla iyi giriş yapmalarına rağmen ligin 2.yarısını çok kötü geçirdiler ve Avrupa ligine katılamadılar. Ligin ilk yarısının sonuna doğru forvette Pablo Osvaldo’nun sakatlanması forvette bazı sorunlar yaşamalarına neden oldu, özellikle deplasmanlarda büyük gol sorunları vardı. Küme düşen Deportivo ve Hercules’in ardından deplasmanın en az gol atan takım olmuşlardı geçen sezon. Teknik direktör Pochettino’nun sözleşmesini 2014 yılına kadar uzatmışlardı geçen sezonda ve yeni sezonda da Pochettino yönetiminde devam edecekler. İstikrarı yakalamayı çalışmaları çok önemli bir avantaj olacak onlar için yeni sezonda.

Takımın transfer döneminde önemli oyuncuları kadrosuna kattığı söylenemez. Getafe’de geçen sezon 18 maçta 2 gol atmayı başaran Albin ve Osasuna’dan gelen forvet Coro en çok göze çarpan oyuncular olarak gözüküyor. Alkmaar’dan 23 yaşındaki stoper Hector Moreno’nun takmdan ayrılan Chica’nın yerini doldurması bekleniyor. Milan’ın transfer ettiği Didac Vila gelecek sezonu da kiralık olarak Espanyol’da geçirecek. Geçen sezon 24 maçta görev yapmıştı Espanyol formasıyla. Diğer gelen oyuncuların ise tanıdık isimler olmadığını görüyoruz. Takımdan ayrılan oyuncuların ise geçen sezon takımda fazla forma şansı bulan oyuncular olduklarını görüyoruz. Real Madrid’e giden Callejon geçen sezon 37 maçta 6 gol, 7 asist yapmayı başarmıştı ve onun yerini doldurmaları biraz zor olacaktır. Ayrıca geçen sezon 20 maçta 2 gol atmayı başaran İvan Alonso ve 19 maçta forma giyen orta saha oyuncusu Aldo Duscher takımdan ayrılan oyuncular. En önemli eksiklik olarak Callejon’un takımdan ayrılması gözüküyor. Ayrıca geçen sezon oynadığı 24 maçta 13 gol atan ve 4 asist yapmayı başaran takımın en önemli oyuncusu olan Pablo Osvaldo’nun Atletico Madrid’e transfer olacağı konuşuluyor. Onun takımdan ayrılması teknik direktör Pochettino için çok büyük sorun olabilir forvet bölgesinde.

Yeni sezon öncesinde takımdan beklentiler büyük değil ve bu onların üzerindeki baskıyı azaltıyor. Özellikle iç sahada Cornello El Prat’da aldıkları iyi sonuçlarla ligi 8.sırada tamamlamayı başarmışlardı ama ligin 2.yarısındaki kötü performanları olmasaydı Avrupa ligine katılabilirlerdi. Callejon’un takımdan ayrılması onlar için iyi olmadı ama Pablo Osvaldo’nun da takımdan ayrılması işlerin iyi gitmediği forvette gelecek sezon sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Her şeye rağmen orta sıralar için mücadele edecek bir kadroları var ve gelecek sezonda Avrupa ligini katılma mücadelesi verebilirler bence.

OSASUNA
Gelenler: Bertran (Tenerife), Ruben (Mallorca), Ibra (Numancia), Andres (Huesca), Nino (Tenerife), Echaide (Huesca), Raitala (Hoffenhaim), Ibrahima (Atletico Madrid).

Gidenler: Soriano (Almeria), Pandiani (Josetxo), Coro (Espanyol), Monreal (Malaga), Nacho Zabal (Numancia), Aranda (Levante), Camunas (Villarreal), Josetxo, Nelson.

Osasuna geçen sezonu 47 puanla 9.sırada tamamlamayı başardı. Geçen sezonun sonuna doğru bazı sıkıntılar yaşamalarına rağmen ligde kalmayı başarmışlardı sonradan takımın başına geçen teknik direktör Luis Mendilibar yönetiminde. Lige iyi bir başlangıç yapamamışlardı ve ligin ilk yarısının sonunda 18 puanla 15.sırada yer alıyorlardı. Düşme potasıyla aralarında sadece 2 puanlık bir fark vardı. Ligin 2.yarısında önceki 2 sezonda takımı çalıştıran Jose Antonio Camacho’nun görevine son verildi ve onun yerine Luis Mendilibar getirildi. Camacho yönetiminde iç sahada alınan Real Madrid galibiyeti bile onun takımda kalması için yeterli olmadı. Ligin 23.haftasında Sociedad’a deplasmandaki 1-0’lık mağlubiyetin ardından Camacho takımdan ayrıldıktan sonra Mendilibar yönetiminde ilk maçlarda çok iyi sonuçlar aldılar. Deplasmandaki ilk galibiyetlerini aldılar onun yönetiminde ama daha sonra biraz sıkıntılı dönemin ardından ligi 9.sırada tamamlamayı başardılar. Ligde iç sahada Reyno de Navara’da oynadıkları 19 maçta 10 galibiyet, 6 beraberlik ve 3 mağlubiyet almaları çok iyi başarı bana göre. Yeni sezona da geçen sezonun ortasında takımın başına geçen Mendilibar yönetiminde başlayacaklar ama kadrolarının çok fazla yeterli olduğunu söylemek zor.

Takıma transfer döneminde gelen oyunculara baktığımızda Mallorca’dan gelen Ruben ve 2.lig takımı Tenerife’den gelen Nino dışında çok fazla göze çarpan oyuncu bulunmuyor. Takıma katılan diğer oyuncular 2.lig takımlardan gelen oyuncular olduğunu görüyoruz ve kolay kolay ilk 11’de forma şansı bulmalarının çok zor olduğunu belirtmek lazım. Takımdan ayrılan oyunculara baktığımızda ise geçen sezon 30 maçta forma giyen ve 2 gol atan orta saha oyuncusu Soriano eski takımı Almeria’ya geri döndü. Geçen sezon forvette sakatlıkları nedeniyle sadece 21 maçta (3 gol) forma giyen Pandiani ve 20 maçta (4 gol) forma giyen Aranda takımdan ayrılan oyuncular oldular. Geçen sezon savunmanın solunda 31 maçta görev yaparak başarılı bir performans sergileyen Monreal gelecek sezon ligin sürpriz takımı olmaya aday olan Malaga’ya gitt. Orta sahada geçen sezon 31 maçta forma giyerek 4 gol atmayı başaran Javier Camunas’ın Villarreal’e gitmesi de onlar için bir sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum. Takımdan ayrılan diğer oyuncuların geçen sezon ilk 11’de fazla forma şansı bulmadıklarını da belirtmek lazım. Transfer döneminde yaptıkları en önemli iş geçen sezon 7 golle takımın en golcü oyuncusu olan Kike Sola’nın sözleşmesini 2014 yılına kadar uzatmaları oldu.

Geçen sezon kadronunku önemli oyuncularının takımdan ayrılmaları onlar için bazı sorunlar yaratabilir yeni sezonda. Özellikle forvette deplasman maçlarında gol yollarında büyük sorunlar yaşıyorlardı geçen sezonun belirli dönemlerinde. Teknik direktör Mendilibar geçen sezon takımın başına geçtiği için kadroyu biraz daha iyi tanıyor, bu onun için avantaj olabilir ama yeni sezonda da Osasuna’dan fazla bir şey beklemiyorum ben. Ligde düşme potasıyla orta sıralar arasında yer alacaklarını düşünüyorum yeni sezonda.

RAYO VALLECANO
Gelenler: Botelho (Arsenal), Sueliton (San Jose), Perea (Atletico Madrid), Michu (Celta), Figueras (Valladolid), Trashorras (Celta), Labaka (Real Sociedad).

Gidenler: Coke (Sevilla), Armenteros (Sevilla), Yuma, De La Vega, Bryan Angulo, Trejo (Mallorca), Amaya (Wigan, Real Betis), Salva, Borja Garcia (Cordoba), Provencio, Susaeta.

Rayo Vallecano geçen sezon 2.ligi 79 puanla 2.sırada tamamlamayı başardı ve La Liga’yı çıkmayı başardılar 2002/03 sezonunda küme düştükten sonra. 2000’li yılların başında takım çok başarılıydı. Özellikle 2000/01 sezonunda Uefa kupasında çeyrek finale kadar yükselmeyi başarmışlardı ama Alaves’e yenilerek elenmişlerdi. La Liga’daki 14. sezonları olacak geçen sezon ama zorlu sezon öncesinde takımda işlerin hiç yolunda gitmediğini belirtmek lazım. Gelecek sezonda Madrid’in 4.takımı olacaklar ligde ve lig tarihinde ilk kez bir şehirden 4 takım mücadele edecek yeni sezonda. Transfer döneminde takıma gelen oyunculardan Atletico madrid’li Perea dışında pek bilinen bir oyuncu gözükmüyor. Kadro olarak çok büyük sorunlarının olduğunu söylemek lazım. Lige çıktıktan sonra takımın bazı önemli oyuncular ayrıldılar. 11 Temmuz’da antremanlara başlamaları gerekiyordu ama oyuncular ve teknik ekip alacakları yönetim tarafından ödenilmediği için antremanlara başlamama kararı almışlardı. Ancak daha sonradan yönetimin çabaları sonucu oyuncular 15 Temmuz’da antremanlara başlamışlardı. Kulüp büyük mali sorunlar yaşıyor ve oyuncuların 5 aylık alacaklarını daha yeni ödediler. Ayrıca transfer döneminde takıma katılan Michu, Perea, Botelho, Figueras ve Suelinton gibi oyuncularla hala resmi sözleşme imzalamamışlar. Nakit sıkıntısı yaşıyorlar ve iflasın eşiğinde kulüp ama yönetim sorunları çözerek 5-6 yeni oyuncuyu da kadroya katmaya çalışacağını söylemiş. Geçen sezon takımı La Liga’ya çıkarmayı başaran Jose Ramon Sandoval’ın işinin yeni sezonda çok zor olacağını belirtmek lazım. Takımın böyle zorluklarla yeni sezona hazırlanması yeni sezonda işlerini çok fazla zorlaştıracak. Benim ligden düşmek için ilk adayım Rayo Vallecano.

REAL BETİS
Gelenler: Chica (Espanyol), Amaya (Wigan), Mario (Getafe), Fabricio (Valladolid) Matilla (Villarreal), Jeferson Montero (Villarreal).

Gidenler: Belenguer, Odonkor (Dornberg), Israel (Xerez), Razak, Toni, Emaná (Al-Hilal).

Betis takımı 2008/09 sezonu sonunda ligde 18.olarak küme düşmüştü. Ligin son maçında iç sahada Valladolid ile 1-1 berabere kalmışlardı ve 2.lige düşmeleri büyük sürpriz olmuştu. La Liga için bir çok takımdan çok daha iyi kadrolarının olmasına rağmen 2.lige düştüler. 2.lige düştüklerinde bile bir çok önemli oyuncuları kadrolarında tutmayı başardılar bir önceki sezon. O zaman da La Liga’ya çıkmaya çok yakın olsalarda 3’lü averajla 4.sırada yer almışlardı. Kadoları 2.ligin çok üstünde ve bunu geçen sezonu 1.olarak La Liga’ya katılmakla kanıtladılar. 2010 yazında takımın başına geçen Pepe Mel yönetiminde iyi bir sezonu geride bıraktılar ve lider olarak La Liga’ya çıktılar. Yeni sezonda La Liga’nın değişmez takımlarından birisi olmaya çalışacaklar. Transfer döneminde La Liga takımlarından aldıkları potansiyeli olan ve önemli oyuncular var. Espanyol’da geçen sezon 29 maçta forma giyen Chica, Villarreal’den aldıkları genç oyuncular Matilla ve Jeferson Montero en önemli transferleri olarak gözüküyor. La Liga’da kendi düzeylerindeki takımlarla mücadele edebilecekleri bir kadroları olduğunu düşünyorum. Yeni sezonda ilk hedefleri ligde kalmak olacaktır. Teknik direktör Pepe Mel’in işinin çok zor olduğunu belirtmek lazım yeni sezonda.

GRANADA
Gelenler: Jaime Romero (Udinese), İkechi (Celta), Pamarot (Hercules), Mollo (Monaco), İkechi (Celta Vigo), D.Benitez (Udinese), David Cortes (Hercules), Corrales (Mallorca), İkechi (Celta), Fran Rico (Real Madrid Castilla).

Gidenler: C.Calvo, Nyom, Siquera, Orellana, Mensah (Evian), Collantes (Cartagena), Juande (Real Betis), O.Perez (Cadiz), J.Juan, Parraga (Real Murcia), Alex Cruz (Sabadell).
Granada geçen sezonu 2.ligde 5.sırada tamamlamıştı. Daha sonra oynanan play-off maçlarının ardından La Liga’ya yükselen takım olmayı başarmıştı. La Liga’da gelecek sezon Real Betis ve Sevilla’nın ardından 3.Endülüs takımı olacaklar. Lige çıktıkları ilk sezonda bazı önemli transferler yaptılar kendilerine göre. Geçen sezon 2.lige düşen Hercules’de 34 maçta forma giyen David Cortes, 29 maçta forma giyen Pamarot’u transfer ettiler. Bu 2 oyuncu yeni sezon öncesinde aldıkları en önemli oyuncular olarak gözüküyor. Udinese’den gelen Romero ve Benitez’in takıma yeni sezonda katkı yapacakları düşünülüyor. Teknik direktör Fabri Gonzales sezon önceki demeçlerinde ligde kalıcı bir takım yaratmak istediğini belirterek takımın antremanlarda çok istekli olduğunu söyledi. Takımın zaman geçtikce daha iyiye gittiğini belirten Fabri transferde hata yapmamaları gerektiğini ve alacakları oyuncuları çok iyi seçmeleri gerektiğinin altını çizdi. Sezon öncesinde Beşiktaş ve Atletico Madrid ile katıldıkları turnuvayı kazanmayı başarmışlardı ama bunun bir ölçü olmaması gerektiğini belirtmek lazım. Takım ile ilgili çok fazla bir şey bilmiyoruz. Ligde bir kaç maç oynadıktan sonra net bir fikir söylemek mümkün olacak ama ligde kalmak için mücadel edecek 8-9 takımdan birisi olacaklarını düşünüyorum yeni sezonda.

OKAN YILMAZ - bahisanaliz.com


26 Ağustos 2011 Cuma

Hafta Sonu Spor Ekranı


26 Ağustos Cuma

21.30 H.Berlin - Stutgart / Bundesliga / TRT HD -TRT SPOR
21.45 Barcelona - Porto / Süper Kupa / STAR

27 Ağustos Cumartesi

12.00 USA - Sırbistan / World Grand Prix 2011/ NTV SPOR
14.30 Rusya - Brezilya  / World Grand Prix 2011 / NTV SPOR
16.30 Kaiserslautern - B.Münich / Bundesliga / TRT HD - TRT SPOR
19.00 S.Gijon - R.Sociedad / La Liga / NTV SPOR
19.30 B.Leverkusen - B.Dortmund / Bundesliga / TRT HD - TRT SPOR
21.00 Valencia - R.Santander / La Liga / NTV SPOR
23.00 Granada - R.Betis / La Liga / NTV SPOR

28 Ağustos Pazar

08.00 Sırbistan - Rusya  / World Grand Prix 2011 3.cülük Maçı / NTV SPOR
10.30 Brezilya - USA  / World Grand Prix 2011 Final Maçı / NTV SPOR
13.00 A.Madrit - Osasuna / La Liga / NTV SPOR
15.00 F1 Belçika Grand Prix / TRT HD - TRT SPOR
18.30 Schalke 04 - B.Mönchengladbach / TRT HD - TRT SPOR
19.00 Getafe - Levante / La Liga / NTV SPOR
21.00 Zaragoza - R.Madrit / La Liga / NTV SPOR
23.00 Sevilla - Malaga / La Liga / NTV SPOR

29 Ağustos Pazartesi 

22.00 Barcelona - Villareal / La Liga / NTV SPOR

NOT : 13.Dünya Atletizm Şampiyonası G.Kore'nin Daegu şehrinde yarın (Cumartesi) başlıyor.
Eurosport kanallarından izleyebilirsiniz.

Etiketler