31 Mart 2012 Cumartesi

Kraliçeler Okyanus'u Geçip Derede Boğuldu : 70-74 (Final Rüyası Bitti)



SALON: Abdi İpekçi Spor Salonu

HAKEMLER: Ademir Zurapovic – Andris Aunkrogers – Haydn Jones

FENERBAHÇE (70): Elina Babkina 7 (1 asist), Zane Tamane 14 (8 ribaund- 2 asist), Birsel Vardarlı 7 (4 ribaund- 6 asist), Esmeral Tunçluer 4 (1 ribaund), Nevriye Yılmaz 6 (5 ribaund), Ivana Matovic 11 (2 ribaund), Angel McCoughtry 21 (9 ribaund- 5 asist). 

RIVAS ECOPOLIS (74): Laura Nicholls 6 (7 ribaund- 1 asist), Essence Carson 17 (5 ribaund- 3 asist), Elisa Aguilar 9 (3 ribaund- 1 asist) , Vega Gimeno (1 ribaund- 1 asist), Amaya Valdemoro 2, Asjha Jones 20 (11 ribaund- 3 asist), Anna Cruz 10 (5 ribaund- 4 asist), Gema Garcia 3 (1 asist), Sandra Pirsic 7 (2 ribaund)

1.PERİYOT: 15-22
2.PERİYOT: 22-20
3.PERİYOT: 9 -16
4.PERİYOT: 24-16 


* Maalesef bir çuval inciri mahvettik.Korktuğum başıma geldi.
Okyanusu geçip derede boğulmayalım aman dikkat diyordum ne yazık ki oldu.
Resmen harakiri yaptık ve 40 yılda bir gelecek Avrupa Şampiyonluğu şansını kendi ellerimizle teptik.
* Doğrusu hep 16/16 yaptık,namağlup geldik dedik ama lig maçları dahil çok az iyi maç oynadık.Kronik sorunlarımız hep devam etti.
* Bir sürü bahane söyleyebiliriz bazıları haklı ama ne fayda.Çok üzgünüm.
* Şu Rivas takımı senin dengin mi Allah aşkına.İlk gs maçlarını kazandıktan sonra bir oyuncuları şöyle diyordu ''Biz 8 takım içinde en düşük bütçeye sahip takımız.Buraya eğlenmeye geldik'' Bu takımı finale çıkardık ne diyelim ki ?
* F8 öncesi tüm sakatlık,hastalık,formsuzluk v.s. ne sorun varsa sıfırlayıp çıkmak lazımdı.En ufak hatayı affetmiyorlar.
* Evet en önemli oyuncumuz Penny yoktu ama bu maçı Penny olmadan da kazanabilirdik ama arkadaşları Onu aratmayacak mücadele koyarlarsa.
Koca maç üzerlerinde ölü toprağı varmış gibiydiler - yorgun olabilir tamam da - 
son 3-4 dakika silkindiler,gene geri gelip ortak olmaya başardılar ama yetmedi.
Yetmez tabii.Baştan beri neredeydik ?
* Hoş bu maçı kazansaydık bu oyun ve mantalite ile Ros Caceres karşısında hiç şansımız olmazdı ama en azından Final oynamış olurduk.
* Koç inanılmaz bir kararla lig'te Homend Antakya maçında bile ancak maç kopmuşsa 1-2 dk.süre verdiği Olcay'ı dünün yıldızı Babkina varken 36'lık kurt Agilar'ın karşısına nasıl dikti.Eeee formsuz matmazeller Nevriye,Esmeral ve 2 günü sonunda tükenmiş Matoviç ile dağınık Angel ile farkı yedik ve tüm maç boyu geriden yakalamak için çabala babam çabala.Zaten dünün mental ve fiziksel yorgunluğu ortada,buna Penny'nin yokluğu,gs maçında ego tatmini için geldikleri belli olan taraftarın yalnız bırakması ve bunu fırsat bilen FIBA'nın 5.sınıf İspanyol lobisi tetikçisi yavşak hakemlerin dehşet kararları ile Final rüyamızdan uyandık.Çok kötü oldu çoookkk.
* Tek ayakta kalan 3.günde de Tamane oldu.Helal Olsun.
* Eziklerin kafa üstü çakıldığı,hüsrana uğradığı bir durumda Onları sevindirip,yalnız bırakmazsak olmazdı zaten (!)
* Bari 3.cü bitirelim.
* Turnuva bittikten sonra değerlendirme yazısında konuşacak çok şey var.
Mesela oynatamayacağın Cappie yerine Avrupalı bir atletik uzun veya geçen sezon ki Zagota gibi bir şutör neden almadık ?
Mesela Nevriye 3 maçtır rezil oynarken,Matoviç 2 maçın sonunda yorgunluktan bitmişken Newlin orada vazo görevi için mi oturuyordu ?

30 Mart 2012 Cuma

Çifte Zafer: Hem Parkede, Hem Trübünde...

Öncelikle belirtmeliyim ki, çok mutluyum. Sadece parkedeki zafer için değil, trübünlerde kurduğumuz üstünlük içinde mutluyum.

Beni en az parkedeki zafer kadar trübünlerin zaferi sevindirdi. Parkedeki zafere de, trübündeki zaferi tescillendirdiği ve şenlendirdiği için ayrıca sevindim. Çünkü kazanmakla anlamı daha da büyüdü trübündeki zaferin.

Şimdi misafir olarak basketbol forumlarını dolaşıyordum. Bir NBA forumunda, Galatasaraylı çocuğun birisi bir imza yapmış. Muhtemelen haftalar öncesinde... Bize laf atıyor: "Siz trübünde çekirdek çıtlatırsınız; biz rakiplerin kulaklarını çınlatırız." Her mesajın altında bu imza çıkıyor. Amacım bir kişinin düşüncesine takılmak değil, ama genel bir psikolojiyi, yanlış bir zannı temsil ettiği için özellikle örnek olarak bunu kullanıyorum. Çünkü belki yüzbinlerce Galatasaray'lı ergende aynı yanlış zan var. Oysa abilerine sorup öğrenmeleri gerekirdi.

Kim kimin kulaklarını çınlattı, salonların efendisi hangi taraftar; dün maçı izleyen herkes gördü. Artık bir daha salonların efendisi muhabbetine girmesinler. Ayıp olur, pişkinlik olur. Meydanı boş bulup bağırmaya benzemez bu işler; trübünün hası yarı yarıyada belli olur.

Bir kez daha görüldü ki, Türkiye'de Fenerbahçe taraftarıyla yarışacak trübün potansiyeli kimsede yok. Fenerbahçe taraftarı bir ayağa kalkarsa, "bre destur" diye bir doğrulursa kimse duramaz karşısında. Fenerbahçe taraftarının önündeki en büyük engel, el freni, hız kesici unsur Aziz Yıldırım'ın anlamsız trübün politikalarıdır. Rakipler yatıp kalkıp Aziz Yıldırım'a dua etsin.

Shaktar maçından sonra ikinci defa eski ve gerçek Fenerbahçe trübünlerinin kokusunu duymanın huzur ve mutluluğunu yaşıyorum bu sezon.

Bu maç kendi evimizde ve yeni salonda olsaydı, hem vallahi, hem billahi bu ambiyansın dörtte biri olmazdı. Günahı, vebalı bu yönetimindir. Demek ki, Fenerbahçe yönetimi Fenerbahçe trübünlerindeki potansiyeli kullanmak bir yana dursun, kullanmak istemiyor.

Eğer bu turnuva Fenerbahçe'nin ev sahipliğinde olsaydı, kesinlikle bu ambiyansı oluşturamazdık. Taraftar böyle özgürce bir organizasyon yapamaz, türlü saçmalıklarla taraftarın bütün şevki kırılırdı. Ya saçma bilet fiyatları, ya başka şeyler...

Dün akşam Abdi İpekçi'deki coşkunun DÖRTTE BİRİNİ bile, üstelik en önemli maçlarda dahi güya kendimize ait yeni salonda oluşturabiliyor muyuz? Yukarıda yemin verdim: HAYIR.

Öyleyse yönetim oturup düşünecek. Nerde yanlış yapıyoruz diyecek.

Bugün takımı uyandıran taraftardır. Yıllar sonra takım taraftarı değil, taraftar takımı coşturdu. Hikaye budur. Asıl düşünülmesi gereken budur. Bundan sonra yönetimin hedefi bu coşkuyu kendi salonumuza nasıl taşırız sorusuna cevap aramak olmalıdır. Kimse beleşçiler edebiyatı yapmasın. Dün kimse bedava biletle oraya girmedi.

Maça gelecek olursak: Babkina'ya ayrı bir parantez açmak lazım. Kazanılan zaferin Birsel ve Tamane ile birlikte üç yıldızından birisiydi. Birsel ve Tamane'nin yaptıkları ondan beklenenlerdi. Ama herhalde maç öncesi koç dahil kimse Babkina'dan bu katkıyı beklemiyordu. Koç dahil diyorum; çünkü bir önceki gün sadece rakibe faul yaptırmak için 1 dakika oyuna alındı.

Eğer Penny'nin sakatlığından sonra Babkina'nın o katkısı olmasaydı kesinlikle kazanamayacaktık. Horakova'yı nasıl geçen yıl TKBL final serisinin 3. maçında yaptıklarıyla hatırlıyorsak, ki şampiyonluğun kilidi olan maçtı, Babkina'yı da bu maçla hatırlayacağım. Tabii daha iyilerini ve daha mühimlerini oynarsa ayrı... Oynaması da gerekiyor. Çünkü dün kimse bir şey beklemezken ışık verdi, maçın akışını değiştirdi. Ama bugün ve inşallah Pazar günü artık bir şey bekliyoruz. Penny'nin yokluğunda beklemeye de mecburuz.

Bu arada, sırf trübünde otursun diye iki yabancıya para ödüyoruz türlü düşünceler varsa, umarım artık silinmiştir. Geniş rotasyonun önemi özellikle Penny'nin turnuvayı kapatmasından sonra çok daha iyi anlaşılmıştır. Buralarda başarı isteniyorsa A planının yanında her duruma göre B planında, C planında olacak. İyi ki sözleşmesi filan feshedilmemiş. Ak akçe kara gün içindir diye boşuna dememişler. Geçen yıl Horakova kariyerine yakışır iki büyük maç oynadı; bütün bir sezonu kurtardı. Bazen bütün sezon yatar ve iki efsane maç oynar, şampiyonluğu getirirsin. Kazandığını son kuruşuna kadar helal ettirirsin.

Maçın akışını değiştiren üç oyuncu vardı:

-Birsel
-Tamane
-Babkina

Babkina'dan bahsettik. Kimsenin bir şey beklemediği Babkina'nın kenardan gelip, bir türlü hızlandıramadığımız hücuma bir anda çeşitlilik ve tempo kazandırdı.

Gelelim maçın diğer kahramanı Tamane'ye... İki gün üst üste iyi oynayan tek oyuncumuzdu. Hem Famila maçının üç iyi ve ayakta kalan isminden birisiydi. Matovic hücumda, Penny hem hücum hem müdafaada ve Tamane savunmada takımı ayakta tutmuştu.

Dün akşam Galatasaray maçının da en iyi üç isminden birisiydi. Bu defa sadece müdafaasıyla değil, rakibin Matovic'i çok iyi savunduğu ve soğuttuğu, Nevriye'nin de uzuuun zamandır üzerinden atamadığı durgunluğunun devam ettiği gecede hücumda ürettikleriyle de yıldızlaştı.

Fakat bazen pota altından kolay basketleri bitirmekte sorun yaşıyor. Biraz acele ve sert bırakıyor. Dün -sanırım- 19 sayı atmıştı, en az üç kolay basketi de kaçırdı. Yoksa 25'i bulacaktı.

Turnuvada iki gün üst üste iyi oynayan tek oyuncu olması nedeniyle ayrıca kutluyorum. Umarım bu seriyi dörde çıkarır.

Amaaaaa... Dün Birsel maçın ikinci devresinde öyle işler yaptı ki... KESİNLİKLE ASSOLİST BİRSEL'dir. MVP odur. Öyle bir anda sahneye çıktı ki... Bu maç hatırlandıkça akla gelecek ilk performans olacak. Sete sette çaresiz kalıp tıkandığımız dakikalarda ard arda attığı şutlarla hem rakibi çözdü, hem skoru taşıdı, hem bizim adımıza oyunu açtı.

Bu arada, Birsel'in sayı katkısı kadar ribaunt katkısını da gözardı etmemek lazım. Zaten biz Fowles'lı Galatasaray'ı da -eşitlemek şart değil- ribauntlarda makul düzeyde bir oran yakalamak kaydıyla ligde de rahat yeneriz. Bunun için kısaların, özellikle Angel ve Birsel'in ribaunt katkısı çok mühim. Birsel isterse her maç en az 5 ribaunt çeker. O sezgi ve beceri var.

Maçla ilgili söyleyeceklerim, ahval ve şerait bundan ibarettir.

Bugün oynanacak maça gelecek olursak...
Denizi geçip ırmakta boğulmayalım. Eskiden hep final-four'un kapısından dönerdik. Şimdi finalin kapısındayız. Ve yeni bir destan yazmak bizim elimizde...

Penny'nin yokluğunda ısrarla uzunları beslemeye mecburuz. Kilidi Matovic'in çözeceği bir maç olacaktır. Nevriye'nin de bu akşam kıpırdanacağını düşünenlerdenim. Matovic-Nevriye nasıl geçen sezonun en sıkıntılı günlerinde bu takımı taşıdı ve o süreçte ikisi toplam nerdeyse 40 sayı ortalamaya oynadıysa, şu kalan iki maçta da bunu yapabilirler.

Nevriye, Matovic ve Tamane üçlüsünden bu akşam ve Pazar günü gelecek toplam 90 sayı bizi şampiyon yapar. Bu üçlü kalan iki maçı 45 sayı ortalamayla oynarsa rüya gerçek olur, olmaz denen olur. 20-15-10. Üç uzundan iki maçta beklediğim ortalamalar.

Tabii işler sıkıştığında Angel ve Birsel insiyatif alacak. Babkina dün gösterdiği ışığın devamını getirecek. Esmeral -çok bir şey beklemiyorum- rakibe çalışır gibi oynamayacak. Koç aşırı rotasyona kaçmayacak. SON TOPA KADAR KOVALARIZ ŞAMPİYONLUĞU.

G.Saray MP - Fenerbahçe : 67-75 (Avrupa'da da Terbiye) !!!




SALON: Abdi İpekçi Spor Salonu

GALATASARAY MEDİCAL PARK (67): Epifaniya Prints 17 (1 ribaund- 5 asist), Bahar Çağlar 7 (4 ribaund), Işıl Alben (2 ribaund- 2 asist), Ivanka Matic 3 (1 ribaund), Diana Taurasi 20 (5 ribaund- 1 asist), Şaziye İvegin 2, Ticha Penicheiro (2 ribaund- 1 asist), Tina Charles 19 (12 ribaund), Egle Sulciute 1 (2 ribaund)

FENERBAHÇE (75): Elina Babkina 5 (2 ribaund- 4 asist), Zane Tamane 19 (9 ribaund- 1 asist), Birsel Vardarlı 17 (5 ribaund- 2 asist), Esmeral Tunçluer 2 (4 ribaund- 1 asist), Nevriye Yılmaz 3 (5 ribaund- 5 asist), Penny Taylor 4 (1 ribaund), Ivana Matovic 9 (7 ribaund- 3 asist), Angel McCoughtry 16 (4 ribaund- 1 asist).

1.PERİYOT: 26-18
2.PERİYOT: 19-18

3.PERİYOT: 12-23
4.PERİYOT: 10-16


** Tebrikler Kraliçeler.Tebrikler teknik heyet.Tebrikler büyük taraftar.
* Koçun dediği gibi maçın iki farklı yüzü vardı.İlk yarı gs son şansı olmasının da getirdiği hırs ile sertlikle agresif  başladı.Hakemler de izin verince çabuk sindik.
Buna Angel'ın erken üçlemesi.-2.Çeyreğin başında - ,Penny'nin sakatlanması,dün iyi oynayan Matoviç'in durgun,katkı vermeyenlerin de aynı durumlarını sürdürmesi ile kabus gibi 9 sayı geride kapattık.
Sinirden kapattım.Açıkcası 8 sayıdan az farklı kayıba razıydım.
Şu anda tekrarını izledim bunları yazmadan önce ama ikinci yarı izlemeden,haber almadan aklım orada,kalbim küt küt,dualarla geçirdim.
Bitmiştir diye tek hamlede FB TV'yi açtım,hala bitmemiş alt yazı geçiyor
Fenerbahçe 69 gs mp 64 diye.İnanamadım ve hemen gene kapattım.
Şimdi izleyince daha 3 dakika olduğunu anlıyorum.O 3 dakika geçmek bilmedi
3 saat gibiydi.Sonunda açtığımda skoru görünce dünyalar benim oldu.
Anlamıştım ama içimdeki sıkıntı giderek azalmış ve geçmişti.
* İkinci yarı bambaşka oynamışız.
5,5 dk.da 18-4'lük seri ile eziklerin feleğini şaşırtmışız.
İyi savunma yapmışız.George alan savunması ve değişik savunma örnekleri ile
ilk yarıda 45 sayı yiyen takımı 3.çeyrek 12,son çeyrek 10 sayı yedirtmiş.Bravo.
* Penny'nin sakatlığı büyük şanssızlık.Her şey bitti derken,zaten 9 sayı farkla içeri girmişiz.Yerine oynayan ve Birsel ile birlikte çift guard oynayan Babkina'nın müthiş katkısı olmuş.Penny'nin sakatlığı Babkina'ya şans olmuş.
Babkina ikili oyunlarla Tamane ve Matoviç'i besledi.Sayı olmayan turnikeler de olmasına rağmen 4 kritik asisti var.23 dk.5s.4a.
Babkina'nın bu oyunu Birsel'i rahatlatarak skora soyundurdu.İlk 2 üçlüğünü güvensiz,öylesine atmıştı maçın başında ama 2.yarı müthiş İşte bizim Birsel'imiz bu dedirtmiş.Dün 34 dk.0 sayı ile çıkarken bugün 34 dk.17s.5r.2a.
6/3 üçlük atmış.
* Ve Tamane.Dün de iyiydi ama bugün mükemmeldi.Kaçan turnikeleri de olsaydı tadından yenmeyecekti.23 dk.14/7 isabetle 19s.9r.1a.1tç.3blk.ile
maçın yıldızıydı.
* Angel faul problemine rağmen ikinci yarı toparladı.25 dk.13/7 isabetle 16s.4r.
* Dar rotasyondan şikayet ediyorduk bugün 8 oyuncumuz skora katkıda bulunmuş.Bu güzel.Esmeral gene 5/0 ile oynamış ama savunması ve son anlardaki 2 serbest atışı atması ve 1 kritik ribauntu ile gene de faydalı oldu.
* Sonuçta ikinci yarı yüreğimizi ortaya koyduk,savaştık ve kazandık.
İkinci yarı skoru 39-22.
* 17 top kaybımız çok maalesef.
* Ancak asistlerde 17-9 öndeyiz.
* Ribauntlarda 41-35 üstünüz.
* Zaten kağıt üstünde onlardan üstündük ama işte parkeye yansıtmak lazım.
* Taraftarımız müthişti.90'ların tribün ruhu geri geldi.İkinci yarı ittiler resmen
takımı ve galibiyette pay sahibi oldular.
* Günün Sözü : ''Fener'in Işığı Üflemekle Sönmez'' - Semih Özsoy
* gs mp Prince'i katakulli ile kıta dışı oynatmasına rağmen (3.cü kıta dışı) gene fayda etmedi.Dolarasi ve Tina yoruldular.Dolarasi tek başına zorladı gene.
İlk gün olduğu gibi 20 sayı ile oynamış ama 34 dk.24/6.% 25 isabet ve -12 ile oynamış.Zavallıııııııııııı.
Tina'nın normal katkısı var,Prince her bizim maçta olduğu gibi 17s.lık katkı yaptı ama yeterli olmadı.
Işıl gibi zavallı ,ezik sıfırcı loser bir oyun kurucun olursa kaderine katlanırsın.

* Sonuçta gs mp bizim iki katı bütçemizle dünya para harcayarak ev sahipliği aldığı F8'de 2/0 çekerek 2.günden Babayı almış oldu :))
* Maçın yayıncısı Skytürk 360'ı da kınıyorum.Maç öncesi bir türlü reklamdan yayına bağlanamadılar.Maç sonrası da üzüntüden (!) anında yayından çıktılar.
Maç sonrası görüntü ve röportajlarını göremedik.
Alllahtan kendi kanalımız FB TV var da maç sonunu yaşayabildik.
Teşekkürler FB TV .

29 Mart 2012 Perşembe

8'li Final 1.Maç : Fenerbahçe - Famila Beretta : 74-58 !!!



SALON: Abdi İpekçi Spor Salonu

HAKEMLER: Juris Kokainis , Haydn Jones, Carole Delaune

FENERBAHÇE (74): Elina Babkina (2 ribaund), Zane Tamane 9 (10 ribaund- 2 asist), Birsel Vardarlı (3 ribaund- 5 asist), Esmeral Tunçluer 1 (1 asist), Nevriye Yılmaz 6 (3 ribaund- 1 asist), Penny Taylor 24 (6 ribaund- 3 asist), Ivana Matovic 25 (5 ribaund- 1 asist), Nevin Nevlin Angel McCoughtry 9 (2 ribaund- 2 asist).
BERETTA FAMILA SCHIO (58): Chiara Consolini, Ivana Jalcová (1 ribaund), Liron Cohen 8 (4 ribaund- 8 asist), Janel Mc Carville 10 (1 ribaund- 3 asist), Maja Erkic 16 (5 ribaund), Raffaella Masciadri 6 (1 ribaund), Emanuela Ramon, Aija Brumermane, Jenifer Nadalin 2 (3 ribaund), Cheryl Ford 14 (12 ribaund), Laura Macchi 2 (3 ribaund- 3 asist)

1.PERİYOT: 22-17
2.PERİYOT: 20-13

3.PERİYOT: 14-18
4.PERİYOT: 18-10


Fenerbahçe’de başantrenör George Dikeoulakos değerlendirmelerde bulundu.

Yunan çalıştırıcı, karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında iyi savunmaları sayesinde kazandıklarını anlatırken, “Tahmin ettiğimiz gibi akıllı bir basketbol oynadılar. Bizi yavaşlatmaya, aklımızı karıştırmaya çalıştılar ve bu, maçın bazı bölümlerinde işe yaradı. Bizim yanıtımız ise sert savunmaydı. Skor her şeyi anlatıyor. Takımımın performansından tatmin oldum ama ribaundlar konusunda aynı şeyi söyleyemem. Rakibe 22 hücum ribaundu verdik ama buna rağmen kazanmayı başardık. İyi savunmamızın galibiyetin anahtarı olduğunu düşünüyorum. Başarılı müdafaamız sayesinde hücumdaki enerjimiz de arttı” ifadelerini kullandı.

Sarı-Lacivertlilerin Letonyalı oyuncusu Zane Tamane de, “İlk maçımızdı ve kolay olmayacağını biliyorduk. Bir noktada konsantrasyonumuzu kaybettik ama geri gelip kazanmanın bir yolunu bulmayı başarmamız beni mutlu etti” diye konuştu.


*************
* Tebrikler Kraliçeler.
* Kazanmak yeterliydi ama sezon boyunca gördüğümüz sorunlar devam ediyordu.
''Bazı oyuncuların formsuzluğunun devam etmesi,7 kişilik dar rotasyon,ribaunt özellikle hücum ribauntu verme,alan savunmasına hücum edememe gibi ''
* Bu oyun gs maçı için yetmez diye düşünüyorduk maçtan sonra ama gs - rivas maçını seyrettikten sonra şükür onlar da kötü.
* Umarım maçı iyi analiz eder,eksiklerimize çalışırız.Koç 22 hücum ribauntu vermekten yakınmış,savunmayı iyi bulmuş.Diğer sorunları da çözeriz inşaallah.
Ribauntlar için kısalar da iyi box out yapmalı.Uzunlarımızın karakteristik özelliği sıkıntı çekiyoruz.O yüzden atletik,ribauntcu bir uzun almalıyız derken gittik Cappie'yi aldık hiç ihtiyacımız yokken.
Allahtan Tamane eldeki tek elverişli uzun da savunmadaki canlılığı ve aldığı 10 ribaunt ile iyi katkı yaptı.
* Penny - İvana A.Ş.güzel işledi.Onlara dediğim gibi Tamane de yardım edince
3.çeyrekteki bocalama hariç oyunu kontrolümüzde geçirdik.Burada alan savunmasına hücum etmede gene tıkandık maalesef.
Fark 20 sayılara çıkıyor,vurup geçecekken hep keskin düşüşlerle farkı kapattırıyoruz.Fark birden 18 sayıdan 7 sayıya kadar indi.
Ribaunt alıp tempolu oynadığımız anlarda çok iyiyiz.Boş kaçırdığımız turnikelere rağmen.Ama set hücumu ve alan savunmasında zayıfız.
* Penny 37 dk.14/9.% 64.3 ile 24s.6r.3a.+ 15,İvana 32 dk.12/10.% 83.3 ile 25s.5r.1a.+16.Her zamanki top kayıplarını gene yapmış.6 top kaybı var.
Tamane 24dk.9s.10r.2a.+9.
* Angel da hasta diyorlar -  ne geçmez hastalıkmış - ama konsantrasyon sorunu vardı gibi,32dk.9s.(8/3.% 37.%)2r.2a.ile fazla etkili değildi.
* Yerli oyuncularımız maalesef kötüydüler.Birsel 34 dk.0s.3r.5a.
Nevriye 23dk.6s.3r.1a.Esmeral 15dk.1s.1a.
* 22 hücum ribauntu çok çok fazla.Bu yüzden rakip 71 biz 52 kez hücum yapabilmişiz.Ona rağmen 16 sayı fark çok iyi.
* Dar rotasyon dedik sezon boyunca ama hala 7 kişi ile oynadık.
Newlin,Babkina süre alamıyor.Babkina yabancı kontenjanını işgal ederken genç takım oyuncusu gibi muamele görüyor.İlk yarının sonuna 5 saniye vardı sanırım
Koç Newlin,Babkina ve Olcay'ı aldı oyuna,1 faulümüz vardı,3 faul daha hakkımız varken rakibe 5 saniyede 3'lük attırdık ya anlamıyorum.Babkina seyretti adeta.
Koç bu 3 oyuncuya 1 dk.süre vermiş.Maçın sonunda 18 sayı fark olunca 5 saniyenin üstünü tamamladılar artık.
* Beretta'da ise iyi isimler olmasına rağmen sadece benchten gelen Maja Erkic kariyerinin en iyi maçını oynadı.16s.5r.
* Bugün gs mp maçında 2 takımın ilk maç görüntülerine göre onlar daha kötü.
Biz sorunlarımıza rağmen onlardan daha önde gibiyiz.Umarım 1 sayı ile de olsa kazanırız.gs mp'nin son şansı.Fowles olmadan nasıl oynayacaklarını merak etmiştim.Tina ve DT'nin yanına 3.cü skoreri koyamadılar.Biraz Prince katkı vermeye çalıştı ama yetmedi.Böyle olunca DT tek başına işe girişti ve 36dk.da 21 sayı (17/5 % 29.4 isabet,7/1 üçlük) ile oynamasına rağmen -10 almış.
En iyi isimleri Tina Charles 35 dk.18/9 % 50 ile 21s.10r..
Prince 33dk.8/4 ile 10s.8a.-8 ile oynamış.
Prince demişken gs gene yaptı katakulliyi.Prince'in Rusya pasaportu var ancak Rus Milli takımında oynamak istemiyor,Ruslar buna itiraz ettiler gruptaki UMMC maçından önce FIBA büyük yavşaklık yaparak sadece Rus takımlarına karşı oynayamaz diye garip bir kollama kararı verdi.1 kıta dışı yabancı fazladan oynuyorlar.Bu haksızlık bana göre.
gs mp'de yerli oyuncu fiyaskosunu zaten biliyoruz.Işıl Albeni 2s.-10 ile,Bahar 3,Şaziye 5 sayı ile oynamış.
Burada oynatabildikleri 3 yabancılarından Penicheiro 17dk.0s.3r.Matiç 6dk.0s.
ve yeni transfer Litvanya'lı Sulciute 24dk.4/2 ile 6s.2r.1a.ile oynamış.
Sadece dış şutu var.3/2 üçlük ile 6 sayıyı buldu.
Onlarda ribaunt sorunu çektiler.45-35 Rivas üstündü.
Rivas sert ve sağlam bir takım.gs yeterli mücadeleyi gösteremedi.
Maç sonrası gs seyircisi Ceyhun İstifa sesleri ile tepki gösterdi.
* Allah yardımcımız olsun.1 sayı fark olsun,bizim olsun.
Başarılar Kraliçeler !!!!

28 Mart 2012 Çarşamba

Sarı Meleklerin Avrupa Şampiyonluğu'nun Öyküsü (Arşivlik) !!!

   Son 2 sezon oynadığımız Final Four (F4)'larda bir 2.cilik (Final),bir 3.cülük aldıktan sonra bu sezon artık hedef kesinlikle Şampiyonluktu.
 Bu hedef doğrultusunda teknik kadro ile devam edildi.Transferde takımı daha da güçlendirmek için çalışmalara başlandı.


TRANSFER RAPORU : 
YENİ TRANSFERLER :
Logan Tom (Smaçör - USA),Yeon Keung Kim (Pasör Çaprazı-Smaçör - G.KORE),Fabiana Claudinho (Orta - BREZİLYA),Seda Uslu Eryüz (Pasör - gs mp),Duygu Bal (Orta -Risso Scotti Pavia ),Didem Ege (Libero - Nilüfer Belediyesi),Merve Dalbeler (Libero - gs mp),Ezgi Dilik (Pasör - Genç Takım)



AYRILANLAR : 
Natasha Osmokroviç (Rabıta Bakü),Fofao (Brezilya),Christiane Fürst (Vakıfbank)
Kasia Skowronska (Evergrande - Çin),Songül Dikmen,Ergül Avcı (Vakıfbank),Zülfiye Gündoğdu (Beşiktaş),Çiğdem Can Rasna (Hamilelik)


KALANLAR :
 Liubov Sokolova,Seda Tokatlıoğlu,Naz Aydemir,Eda Erdem,Nihan Güneyligil,İpek Soroğlu,Yağmur Koçyiğit


* Böylece 7 yeni,7 eski oyuncumuzla Zafer Koşusuna başladık.


TAKIM KADROSU
1-Seda Tokatlıoğlu (Pasör Çaprazı - Smaçör - 1986-1.92)
2-Eda Erdem (Orta - 1987-1.87)
3-Nihan Güneyligil (Libero - 1982-1.70)
4-Naz Aydemir (Pasör - 1990-1.86)
5-İpek Soroğlu (Orta - 1985-1.92)

6-Yağmur Koçyiğit (Smaçör - 1988-1.83)

7-Seda Uslu Eryüz (Pasör - 1983-1.80)

8-Duygu Bal (Orta - 1987-1.90)

9-Merve Dalbeler (Libero - 1987-1.80)

10-Didem Ege (Libero - 1988-1.72)

11-Lioubov Sokolova (Smaçör - 1977-1.93)

12-Yeon Koung Kim (Pasör Çaprazı - Smaçör - 1988-1.92)
14-Fabiana Claudinho (Orta - 1985-1.94)

13-Logan Tom (Smaçör - 1981-1.86)

Ezgi Dilik (Pasör - 1995-1.75)
Antrenör : Jose Roberto Lages Guimaraes (BRE)

Antrenör
Jose Roberto Lages Guimaraes (BRE) - Kamil Söz
Pasör 

Naz Aydemir -Seda Eryüz - Ezgi Dilik
Smaçör
Yeon Keung Kim (KOR)  - Logan Tom (USA) - Yağmur Koçyiğit  

- Lioubov Chachkova
P.ÇaprazıSeda Tokatlıoğlu -  Lioubov Chachkova 
Orta
Eda Erdem - 
Fabiana (BRE) - Duygu Bal - İpek Soroğlu -

LiberoNihan Güneyligil - Merve Dalbeler  - Didem Ege  

Sezonu 15 Ağustos'ta eksik kadro ile açtık.
Yardımcı antrenör Kamil Söz yönetiminde yapılan antrenmana Seda Tokatlıoğlu, Nihan Güneyligil, İpek Soroğlu, Seda Uslueryüz, Merve Dalbeler, Duygu Bal, Didem Ege ve Yağmur Koçyiğit olmak üzere toplam 8 oyuncu katıldı.
Çalışmada antrenör Ze Roberto’nun yanı sıra milli takımlarda bulunan Eda Erdem, Yeon Koung Kim ve Logan Tom yer almadı. 

HAZIRLIK MAÇLARI

Fenerbahçe Universal - İllerbankası : 4-0 (26-24,25-17,25-17,25-21)
Seda-Duygu-İpek-Yağmur-Sokolova-Seda Tokatlıoğlu -Nihan (L) / (Didem Ege, Merve Dalbeler)

Fenerbahçe Universal - Bakü Volley : 4-0 (25-19,30-28,25-22,28-26)
Seda - İpek - Duygu - Sokolova -Yağmur - Seda Tokatlıoğlu - Nihan (L) / (Merve,Didem)

* Bu 2 karşılaşmada da Ze Roberto henüz gelmediğinden takımın başında yardımcı antrenör Kamil Söz çıktı.
Sakat olan Naz ve Milli takımlarda bulunan Eda,Logan Tom,Kim Yeon Koung ve Fabiana yer almadı.

* Süper Kupa maçında Eczacıbaşı'na 3-1 yenildik.



* Bu arada çok önemli bir gelişme oldu. 
3 Temmuz sürecindeki tutumu nedeniyle Acıbadem Sponsorluğu Yönetim Kurulumuzun kararı ile sonlandırıldı.
Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Acıbadem ile sözleşmenin yenilenmemesi kararı, "Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bayan voleybol takımımızın sponsoru Acıbadem Sağlık Grubu ile yeni sezon için sponsorluk anlaşmasının yenilenmemesi kararı yönetimimiz tarafından alınmıştır"
24 Ağustos 2011


VE YENİ SPONSORUMUZ : UNİVERSAL HASTANELERİ OLDU !!!!

Fenerbahçe ile Universal işbirliği yola koyuldu.
06 Ekim 2011 Perşembe

Universal Hastaneler Grubu, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün tüm profesyonel ve amatör şubelerinde ’Resmi Sağlık Sponsoru’ ve Fenerbahçe Bayan Voleybol Takımı’nın ’Ana Sponsoru’ oldu. 3 yıllık sponsorluk anlaşması çerçevesinde takım bundan böyle ’Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımı’ olarak anılacak. Sponsorluk anlaşması basın tanıtım toplantısında konuşan Asbaşkanımız Ali Koç, Fenerbahçe’nin 2000’den fazla sporcusunun sağlık hizmetlerini Üniversal Hastaneler Grubu’nun vereceğini, Bayan Voleybol Takımımızın hem Türkiye hem de yurtdışındaki başarılarını bundan böyle Universal ismi adı altında elde edeceğini söyledi. Çok gururlu ve mutlu olduklarını belirten Universal Hastaneler Gurubu Başkanı Dr.Azmi Ofluoğlu ise Fenerbahçe’ye gönül verenlerin yanlarında olacaklarını kaydetti.


http://www.fenerbahce.org/fb2008/detay.asp?ContentID=26123


* 2011-2012 Sezonu CEV Şampiyonlar Ligi Kuraları da çekilmişti.
B Grubunda yer almıştık.


B Grubu:
Fenerbahçe Acıbadem (Türkiye)
ASPTT Mulhouse (Fransa)
Dresdner SC (Almanya)
Rabita Bakü (Azerbaycan)



Hedefimiz; Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu
17 Kasım 2011 Perşembe





Yardımcı Antrenörümüz Kamil Söz şampiyonluk yolundaki en büyük avantajımızın ’inanç’ olduğunu şu cümlelerle dile getirdi:
"2011-2012 CEV Şampiyonlar Ligi’ne Almanya’nın güçlü takımlarından Dresdner SC takımı ile oynayacağımız maçla başlıyoruz. Son iki yıldır iyi bir performans gösterdiğimiz Şampiyonlar Ligi’nde şu ana kadar bir ikincilik ve bir üçüncülük aldık. Hedefimiz her zaman Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon olmak. Ama başarılı olmamıza rağmen bir türlü şampiyonluğu yakalayamadık. Fakat her geçen yıl daha da tecrübelendik, daha da hırslandık. Fenerbahçe Universal olarak bu yıl hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu inanç yöneticilerimizde, teknik heyetimizde ve en önemlisi oyuncularımızda mevcut"Takım Kaptanımız Seda Tokatlıoğlu ise, "Şampiyonlar Ligi’nde son iki sezon çok iyi dereceler elde ettik. Artık Fenerbahçe’yi tüm Avrupa tanıyor ve tüm rakiplerimiz gücümüzün farkında. Her sezon olduğu gibi bu sezona da şampiyonluk parolası ile başlıyoruz. Grubumuzda güçlü takımlarla mücadele edeceğiz. Ama biz de güçlü bir ekibiz. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Seviyenin en yüksek olduğu bu ligde her maçımızı tek tek aynı ciddiyetle oynayıp kazanmak istiyoruz" dedi.




VE ŞAMPİYONLUK SERÜVENİ BAŞLIYORRRRRR !!!!!!!!!!!!!

1.HAFTA
FENERBAHÇE UNİVERSAL - DRESDNER SC : 3-0


FENERBAHÇE UNİVERSAL: 3 - DRESDNER SC: 0 
SALON: Burhan Felek 
HAKEMLER: Bartolini Gianni (İTA)- Marin Nicolae Romeo (ROM) 
FENERBAHÇE UNİVERSAL: Eda 11,Naz 4, Shashkova 13, Fabiana 7, Seda 10, Kim 13, Nihan (L), Merve (L), Seda , Tom 3, Yağmur 
DRESDNER SC: Stoltenborg 3 , Matthes 13, Karg 6, Pietersen 7, Thieme 1, De Kruljf 9, Tzscherlich (L), Schwabe 7 
SETLER: 25- 16, 25- 19, 25- 21 
SÜRE: 73 Dk. (23- 23- 27 ) 
SAYI: 75- 56 
SERVİS: 73- 58 
HÜCUM: 86- 98 
MANŞET: 52- 67 
RAKİP HATADAN SAYI: 14- 10 
SERVİSTEN SAYI: 6- 7 
HATALI SERVİS: 6- 6 
HÜCUMDAN SAYI: 42- 35 
BLOKTAN SAYI: 13- 4 
HATALI MANŞET:9- 8 
(ajansspor.com-Tayyar Sümen)

* Tebrikler.Galibiyet ile başlamak önemli ve güzel.
* Beklediğimiz gibi rakip zayıf olduğu için kolay maç oldu.
* Oyun olarak iyiydik ancak geliştirmemiz gereken yerlerimiz var.
* Evet Hoca,Fabiana ve Logan Tom yeni geldi,henüz tam takım çalışamadık ancak dünkü maç için bu bahane değildi.Zira sezon başından beri oynayan takıma sadece İpek yerine Fabiana katıldı.Eğer Logan Tom'da İlk 6 başlayıp Yeon Kim'in çapraza çekildiği bir kurgu değişikliği  olsaydı haklı olunabilirdi.Kaldı ki dediğim gibi rakip zayıftı.
* Ze Roberto Merve ve Nihan'ı Çift libero olarak kullandı.Bu iyi fikirdi.Çünkü Nihan'ın bildiğimiz gibi manşeti kötü savunması iyi,Merve'nin ise manşeti daha iyiydi.Ancak dün maalesef Merve çok kötüydü.Maç öncesi yazımda sıkıntılı mevkiilerimizden biri Libero demiştim.Ze Roberto beni haklı çıkarırcasına bu zaafı çift libero kullanarak gidermeye çalıştı.
* Hücum gücü çok yüksek bir takım olduk.Tom'u da daha fazla görmedik daha.Daha çok manşeti ve savunmasına güvensek te hücumu da iyidir.
*Servisimiz bir diğer güçlü yönümüz.Yeon Kim'in smaç servislerini gördük.Daha Logan Tom'un servislerini görmedik.Sadece kısa sürede 1 servis attı,o da çok iyiydi.
* Bloklarımız da dün Eda'nın 7 gibi muhteşem bir rakamı sayesinde 13'tü ancak özellikle Fabiana'nın biraz daha kaymalarda çabuk olması gerek.İlk maçı daha normaldir.
* Geliştirmemiz gereken noktalar özellikle ve özellikle manşet ve savunmadan top çıkarma.
Manşetimiz Liubov'un 27/2.% 67(44) gibi iyi rakamına rağmen Merve'nin 20/5.% 50(25)'lik çok kötü performansı yüzünden zayıf rakip 2.ve 3.setlerde sıkıştırmayı başardı.
Hatırladığım 3 tane bıraktığı top var mesela Merve'nin daha.Duracağı yeri bilmiyor.
Rakip pasör Stoltenborg için tam bir maden oldu.Arka arkaya 2.serviste bir önüne,bir arkasına atarak sayı aldı.Hoca dün Merve ve Liubov'u manşete soktu,Kim sadece 5 manşet almış.
5/-.%80(60).Merve daha geniş alanda karşılama yaptığı için olabilir çok pozisyon hatası yaptı.
Bu konuya dikkat.Ki zaten Logan Tom takıma girince manşet konusu ileriye gidecektir.
Savunmadan da çift libero kullanmamıza rağmen zaman zaman top çıkaramadık.
* Bireysel performaslarda ; Liubov ve Yeon Kim öne çıkıyorlar.İkisi de 13'er sayı yapmışlar ancak Liubov manşet'te de iyi olduğu için zaten CEV'in sitesine göre de Maçın Oyuncusu seçilmeye hak kazanmış.Ben de katılıyorum.
* Yeon Kim çok etkili bir oyuncu.Çok yukarıdan vuruyor,büyük avantaj bu.Pasör Naz genelde topu yükseğe kaldırıyor istediği gibi.Zaman zaman istediği pasları alamadı.
% 50 hücum,% 80(60) manşet ,2 servis sayısı 13 sayı.
* Seda 15/6.% 40 hücum,2 blok,2 servis 10 sayı ile görevini yaptı.
* Orta oyuncularımız da başarılıydı.Eda 7 blok ile müthişti.8/4 hücum 11 sayı.
Kolundaki sakatlık maalesef 4 haftalık dinlenmeye rağmen tam iyileşmemiş.Bu kötü.
Fabiana da ilk maçında 11/6.% 55,1 blok 7 sayı ile oynadı.Daha iyi olur.
* Pasör Naz iyi oynadı.3/2 hücum,1 blok,1 servis 4 sayısı var.Zaman zaman pas tercihi ve kalitesinde hata yapsa da genel olarak iyi paslar attı.
* Gelelim Logan Tom'a.
Maalesef Ze Roberto bence doğru yapmadı.Logan Tom bu takımda banko oynacak değil mi ?
O halde böyle bir zayıf rakip karşısında bir an önce takımla kaynaşması,uyum sağlaması için direkt oynatılmalıydı.1.ve 3.setlerin sonunda Seda Eryüz ile birlikte Naz ve Seda T.'nun yerine girdiler.Kısa süreler almasına rağmen klasını gösterdi.2 hücum,1 blok 3 sayısı var.
En önemlisi forma çok yakışmış.
* Rakip Dresdner SC beklediğim gibi oynadı.Alman Milli takımı 2.pasörü Apitz'in getirilmemesi
büyük dezavantajlarıydı.Dünya Kupasından yorgun geldiği söyleniyordu ,son lig maçında oynamadı ama bu maçta oynatılacağını düşünüyordum.Yerine genç Hollandalı pasör Stoltenborg oynadı.Pasörlüğü vasattı ancak çok etkili servisler attı.
En etkili oyuncuları Alman Milli Anne Matthes'ti.13 sayı ile oynadı ve büyük bir hırsla aynı zamanda.Ondan sonra 9 sayılı oynayan genç Hollandalı orta oyuncu Robin de Kruijf'i de beğendim.Ayrıca güzelliği ile dikkat çekti.Sonradan girip çok etkili olan kısa boylu smaçörleri Schwabe de 7 sayı ile iyi oynadı.
 Dresdner SC akşam izlediğim yılların Bergamo'sundan çok daha iyi oynadı.
Bergamo - Vakıfbank maçı tam anlamı ile skandaldı.Bergamo Lise Kız takımı gibiydi.
* Salon atmosferi fena değildi.CEV'in sitesinde 3200 seyirci yazıyor.Ekrandan gördüğümüz yerlerde boşluklar vardı ancak atmosfer izlediğimiz maçlardaki Avrupa Salonları gibiydi.
Tabii onlarda doluluk daha fazla.Demek istediğim ailecek ve her yaştan seyirci olmasıydı.
Dün bizim salonda da bu vardı.''Sevdamıza Kimse Engel Olamaz'' bestesinin tüm salonca 10 dakika durmadan söylenmesi tüyleri diken diken etti.
* Gelelim yayıncı kuruluş TRT HD'ye ; 
Spiker Kerem Öncel berbat,yanındaki yorumcu Sonay denilen bayan berbat,maç sonu röportajları yapan Özlem denilen bayan berbat.Sadece yayın HD ama gerisi felaketti.
Tahammül ötesiydi.Kerem Öncel zaten futbol spikeri ve Onu da beceremiyor ki voleybol'u ne yapacak ? Hiç bir bilgisi yok.Bizi Eczacıbaşı yaptı,rakipte tüm oyuncular Alman diyor halbuki 3 Hollandalı oyuncu vardı,CEV'in yazdığı yanlış kadro (bizim smaçörleri bile pasör çaprazı yazmışlardı,Yağmur'u bile) pozisyonlarına bakarak pasör çaprazımız Kim diyor.Halbuki pasör çaprazı Seda Tokatlıoğlu oynuyordu.Yaptıkları yorumlar abes.Maç sonrası röportaj yapan Özlem denilen bayan soru sormayı bilmiyor,konuya yabancı olduğu çok sırıtıyor.
Voleybol maçlarını anlattırdıkları Birol Reçber TRT SPOR'dan anlatıyordu.O da futbol spikeri ve kötü zaten.
 Daha sonra Bergamo-Vakıfbank maçını seyrettim bu kez gene futbol spikeri Alper Bakırcıgil'i vermişler.O da felaketti.Piccinini gibi bir yıldızı tanımıyor (nereden bilsin ki) Picini diyor :))

2.HAFTA
ASPTT MULHOUSE - FENERBAHÇE UNİVERSAL : 0-3
* Tebrikler. 
* Beklediğimiz gibi kazandık.Ancak oyun  tatmin edici değildi.Setlerde hep iniş-çıkışlar yaşadık.
Kalite ve tecrübe farkı ile setleri ve maçı kopardık.
* Mulhouse takımı da geçen haftaki Rabıta Bakü maçındaki görüntüsünden daha iyiydi.
O maçta manşette dağılmışlardı mesela,bu maçta ise bizden bile daha iyi manşet aldılar.
Bunda bizim manşet sorunumuzun devam etmesinin yanı sıra serviste yeteri kadar zorlayamamamızın da rolü vardı.Zaten tam 12 servis kaçırdık ki çok kötü bir rakam.
* Takım olarak manşet ve arka alan savunması  sorununun devam ettiği görülüyor.
Değindiğimiz gibi 12 servis kaçırmamız ve set içindeki kopukluklar da görülen olumsuzluklardı.
* Maçın yıldızı CEV'in de seçtiği gibi Fabiana idi.Mükemmel oynadı.Henüz 2.maçı olmasına rağmen Pasör Naz ile çok iyi anlaştılar.Özellikle 1.sette süper hücumlar vardı.5-6 sayı aldı sanırım daha 1.sette.5 blok ile de duvar ördü.% 62 hücum yüzdesi.Toplam 14 sayı ile en skorer.
* Fabiana'dan sonra Seda ve Kim'in 12,Liubov'un 11,Eda'nın 8 sayısı dengeli bir hücum yaptığımızı da gösteriyor.Zaten Pasör Naz iyi manşet geldiği takdirde iyi oynatıyor.
Zaman zaman hataları da oldu tabii.Fabiana ile 2.maçları ama uyumları süper,Eda ile yıllardır oynuyorlar ama 2-3 kez anlaşamadılar.Bu da ilginçti.
* Çift libero ile oynama avantajımıza rağmen manşet ve savunma henüz istenilen gibi değil.
* Çift libero demişken Nihan savunmada iyiydi,aldığı sayı da unutulmayacak bir sayıydı.
* Takım manşeti 56/3.% 61(38).Gene ağırlıklı olarak Liubov ve Merve manşeti yüklendi.
En çokta Liubov manşet aldı.34/1.% 68(44),Merve 13/-.% 54(31),Kim 5/1.% 40(40)
* Gelelim  Ze Roberto ve Logan Tom konusuna.
Görünen O ki Liubov Ze Roberto'nun vazgeçilmez Prensesi.Avrupa,lig hiç vazgeçmeyecek.
Logan Tom bu takıma katkı vermek için alınmadı mı ? Yoksa ikili değişikliklerde sınırlı pozisyonlarda kullanmak için mi alındı ? Böyle kariyerli bir oyuncuyu bu muameleyi yaparsanız 3 gün sonra çeker gider.Bilemiyorum başka bir düşünce mi var ? Hani gelmeyecek,başka bir takıma gidecek spekülasyonları çıkmıştı.Burun sürtmek mi yapılıyor bilemiyorum.
 Zayıf takımlara karşı süre vereceksin ki bir an önce takıma alışsın.Ereğli ve şu maçta fark açılmış setlerde bile oynatmıyor.Oyuna alıyor bir kaç sayı sonra çıkarıyor.Bırak bitirsin seti ne olacak ?
Mantıklı bir şey görsem bir şey demeyeceğim.Tamam Seda'da önemli oyuncu,kazanmak lazım ,sezon başından beri oynuyor,Tom gelir gelmez formasını vermek olmaz diye düşünebilir de İpek'in formasını verdin Fabiana'ya ve Tom'u en azından 1 set,2 set oynatırsın.
 Bu arada Logan Tom'un set arasında su taşırken esnemesi de enteresandı Uykusu gelmiş.:)) 
* Maçın yayıncı kuruluşu TRT Skandallarına devam ediyor.
TRT HD'den ben başından itibaren izledim de TRT 3 SPOR'da Telekom basketbol maçı bittikten sonra yayına girerek maçı mundar etmek,spiker Birol Reçber'in bilgisizliği,cahilliği de ayrı skandaldı.Hala geçen yıl ki statütüyü anlatıyor.Statü değişti 8'li finaller Bakü'de oynanacak arkadaşın hala haberi yok.
 Eczacıbaşı - Cannes maçını anlatan futbol spikeri (Onu da beceremez ya) Kerem Öncel ise daha faciaydı.CEV'i yazılışı gibi telaffuz ediyor okunuşu SEV diyemiyor,file yerine ağ diyor :)) birader balık ağı mı bu yahu ?,oyuncuları tanımıyor futboldaki gibi sırtında ne yazıyorsa onu okuyor.Usiç'i Senna Senna diyor.Bir şey bildiği yok Neslihan ve Esra sakat mı ondan mı kötüler,yerlerine alternatifler yetersiz gibi saçma sapan yorumlar.Rakip Cannes çok kötü pasörü Antonijeviç'e rağmen daha iyi oynadı bu kadar basit.Voleybol da futboldaki gibi geniş kadro,rotasyon falan olmaz.Neslihan'ın yedeği olarak onun ayarında birini nasıl bekleteceksin ?
Gözde diye genç bir oyuncu vardı işte.Maç sonrası röportaj yapan Özlem diye geçen haftaki bizim maçtan hatırladığımız iş bilmez kız da ayrı komedyendi.
 Kısacası TRT bizim vergilerimizle Skandal yayınlarına birilerine haksız paralar kazandırmaya devam ediyor.Kuruş hakkımı helal etmiyorum.

3.HAFTA
FENERBAHÇE UNİVERSAL: 3 - RABİTA BAKU: 0


SALON: Burhan Felek
HAKEMLER: Lagıerski (POL), Karampetros Georgios (YUN)
FENERBAHÇE UNİVERSAL: Naz 6, Sokolova 6, Fabiana 9, Seda 9, Y.K.Kim 20, Eda 9, Nihan (L), Merve (L), Yağmur, 
RABİTA BAKU: Osmokrovic 14, Krsmanovic 6, Starovic 4, Mammadova 3, Golubovic 1, Zhukova , Silvija (L), Spicer, Glass, Majstorovic,
SETLER: 25- 20, 29- 27, 25- 18
SÜRE:  83 Dk. ( 27- 32- 24 )

SAYI: 79- 65
RAKİP HATADAN SAYI: 20- 19
SERVİS:78- 66
SERVİSTEN SAYI: 7- 2
HATALI SERVİS: 8- 8
HÜCUM: 92- 103
HÜCUMDAN SAYI: 43- 38
BLOKTAN SAYI: 9- 6
MANŞET: 58- 69
HATALI MANŞET:5- 9
Tayyar Sümen-Ajansspor


* Tebrikler Sarı Melekler,teknik heyet ve taraftar.
* Çok önemli galibiyet aldık hem de set vermeden.Böylelikle maç öncesi yazımızda dediğimiz gibi hem en güçlü rakibimize büyük gözdağı verdik,hem de set vermeden galip gelerek grup 1.liği için büyük avantaj sağladık.Bu şekilde ileriki turda 3.cü olan rakip ile karşılaşma şansı da yakaladık.Haftaya 1 set bile alsak  liderliğimiz garanti olacaktır.
* Maçı bize getiren 2 kelime ''servis ve blok'' idi.
Maç öncesi yazımızda değindiğimiz etkili servis silahımızı iyi konuşturduk.Böylelikle rakibin iyi manşet getiremeyerek,pasörün oyun kurmasında sorun yarattık.Buna bloklarımızı da çalıştırarak katınca galibiyet geldi.
* Bir diğer kritik ölçü ''manşetler''di.Manşet sorunu olan 2 takımdan biz  onlardan daha iyiydik.
Biz 58/2.% 78(50) ile oynadık.Enteresandır Ze Roberto neredeyse tüm manşeti Merve'nin üzerine yıkmıştı.Ona rağmen iyiydi Merve.41/1 hata.% 76(49).Sokolova 11/-.% 82(64), 
Yeon Kim 5/1.% 80(20).Elinde Sokolova ve Logan Tom gibi 2 Dünya çapında manşetçi smaçör var ama böyle bir maçta tüm manşeti Libero Merve'ye yıkmak büyük cesaret ve risk aslında.Şaşırmadım desem yalan olur.Tabii 2 libero kullanıyor,Nihan savunma,Merve sadece manşete odaklanabiliyor.Ze Roberto'nun kumarı tuttu diyebiliriz şu ana kadar ama maratonun sonunda gene de tecrübeli Sokolova ve eğer kalırsa :)) Logan Tom'dan yararlanmak lazım.
Merve'yi özellikle kutluyorum.Hele bir pozisyonda sanırım Kim'in yerde son anda el üstü koyarak karşıladığı zor topta manşet pas ile 6 numaradan Sokolova'ya blok aut yaptırarak sayı aldırması maçın hafızalarda kalacak güzel enstantelerinden biriydi.Kendisi de çok sevindi zaten.
* Rabıta'nın manşeti ise beklediğimiz gibi düşüktü.Diğer maçlarından yüksekti bile.
Ben maç öncesi Gajiç'in Mammadova'yı nerede oynatacağını merak ediyordum.
Pasör çaprazı oynatır diye tahmin ediyordum ama Glass'ı kesip 4 numara smaçörü oynattı.
Fazla manşet almasa da gene sıkıntı yarattı bu tercih.Mammadova 9/-.% 33(33) ile manşet almış.Manşet yükünü çeken Nati ve Libero Popoviç olmuş.Nati 38/3.% 58(32),Popoviç 17/3.% 76(65).Nati bizde de zaman zaman gördüğümüz üzere iyi değildi manşette.
Popoviç ise enteresan.Doğrudan can alıcı 3 kritik hata yapmasına rağmen yüzdesi çok iyi.
* Yukarıda servis ve blok'tan kısaca bahsetmiştim.
Bu 2 konu bizim takımın en güçlü silahları.Serviste 8 hatamıza rağmen 7 ace çok iyi.
Seda 3,Naz 2,Eda 2 ace.
Onlar da 8 hata ama 2 ace.
Bloklarda ise 9-6 üstünüz.Fabiana 3,Kim ve Eda 2 blok.
En önemlisi de her topa el değmemiz.Özellikle Fabiana'nın gelişi ile çok avantaj yakaladık.
Fabiana henüz 3.resmi maçı olmasına rağmen fark yaratıyor.
Her rakip hücumuna el değmemiz demek savunmada top çıkarmada avantaj sağlamak demek.
Ancak bugün savunmada biraz aksadık.Hoca da zaten  bu konuya dikkat çekti.
"Rakip güçlü olduğunda bu akşam olduğu gibi daha iyi oynuyoruz. Bugün gerçekten iyi servis attık. Birinci ve üçüncü setlerde bloğumuz çok iyiydi. Buna rağmen defansımızı geliştirmemiz gerekiyor zira görmek istemediğimiz sayıda basit hata yaptık. 2 hafta öncesine göre daha iyi durumdayız çünkü bu süre içerisinde takım olarak konuşma ve çalışma fırsatımız oldu. Takımın ritmi iyi, fakat blok-defans geçişlerini daha fazla çalışmamız gerekiyor."
* Hücum yüzdesinde de onlardan iyiyiz.Biz % 47,onlar % 37 ile hücum etmiş.
Her istatistik rakamında üstünlüğümüz skora da yansıdı.
* Takım olarak hocanın bahsettiği konu,Kim'in dışında Sokolova ve Seda'nın düşük hücum yüzdeleri  ile  basit hatalar olumsuz göstergelerimizdi.
* Bireysel performanslara baktığımızda ; 
YEON KİM diyorum başka bir şey demiyorum :))
Harika bir oyuncu.Büyük keyif veriyor.Taraftar da boşuna bu kadar ilgi göstermiyor Ona.
Hücumda % 50 ile 18,2 blok toplam 20 sayı ile en skorer oyuncumuz oldu.
Aslında rakamlar her zaman net bir fikir vermiyor.Kim 6.4 almış,Fabiana 6.7,Naz ve Eda 7.
Halbuki Yeon Kim kırılma anlarında hep iyi iş çıkardı.
Açıkcası ilk kez ülke dışına çıkmasına ve ülke voleybolundan farklı bir sistemde oynamasına rağmen (gene 4 numara smaçörü oynuyor ama Kore voleybolu farklı demek istiyorum) geldiği günden beri aynı iyi çizgide oynuyor.Bu da ''kaliteli oyuncu'' nosyonu işte.
 Bana kalsa Onu pasör çaprazı oynatırım ,manşetten saklarım,bugün az manşet alsa da manşette yıpranmasını,hedef olmasını istemem,doğrudan hücuma konsantre olmasını isterim.
Çünkü her yerden vurabilen ve net vurabilen bir smaçör.Ama yüksek top alması lazım.
Bugün bazen Naz alçak paslar attı.
* Seda pasör çaprazı oynuyor.Serviste 3 servisi sayısı ile kritik katkı yapsa da asıl hücum görevinde 13/5.% 38 ile oynamış.Düşük bir yüzde.O yüzden diyorum hep Kim pasör çaprazı oynamalı diye.Logan Tom'da kullanılabilir o zaman.Seda nasıl olda ligte oynayabiliyor.
* Sokolova da manşette çok iyi olsa da hücumda kötüydü.20/6.% 30.2 hata,3 kez blokta kalmış.
6 sayıda kalması kötü.
* Ortalarımız maçın kazanılmasında büyük rol oynadılar.
Eda 9/5.% 56 hücum,2 blok,2 servis sayısı ile 9 sayı.Güzel katkı.
Fabiana 10/6.% 60 hücum ,3 blok 9 sayı.Güzel katkı.
İki orta oyuncumuzun pasör çaprazımız Seda kadar sayı yapmaları ilginç ve düşünülmesi gerek.
* Pasör Naz 6 sayı ile önemli katkı yaptı skora.Bazen pas hataları oldu.
Ze Roberto zaten üstünde çok duruyor,sürekli ikaz ediyor.
* Rabıta Bakü de ise skoru % 41 ile 16 sayı ile Mammadova,% 44 ile 14 sayı ile oynayan Nati çekmiş.Pasör çaprazları Staroviç'in % 14 ile 4 sayıda kalması facia.O yüzden ben Pasör çaprazı olarak Mammadova'yı oynatır diye düşünüyordum Gajiç'in ama yapmadı ve yanlış oldu.
Glass'ı,2.pasör Spicer ile ikili değişiklikler yaptı Staroviç ve Zhukova'yı çıkararak ama olmadı.
Gajiç'in bu tercihi tutmadı ve beni haklı çıkardı.
* Salon atmosferi iyiydi.Erkek takımının maçına göre daha kalabalık ve coşkuluydu.
Tabii başarıda coşkuyu getirdi ama her zaman bayan takımının maçlarında fark olmuştur.
Bunu ben hiç bir zaman içime sindiremeyeceğim.Ayrımcılık hiç hoş değil.
* TRT HD Spikeri Kerem Öncel her zamanki gibiydi.Birader biraz dersini çalış,libero giriş çıkışlarında her zaman şu girdi,çıktı diye söylemek zorunda mısın ?
Rabıta'daki Majstoroviç gs de değil Bjk'de oynadı bir dönem bunu da düzeltelim.
* Neticede güzel bir voleybol akşamı yaşadık.Emeği geçenlere bir kez daha tebrikler.

4.HAFTA
RABITA BAKÜ - FENERBAHÇE UNİVERSAL : 3-1



* Geçmiş Olsun.Maalesef rövanşı verdik.İlk maçtan sonra sağladığımız psikolojik üstünlüğü tekrar geri verdik :((
* Eğer yaptığımız hatalardan,eksiklerimizden ders çıkarabilirsek belki de hayırlı olabilecek bir yenilgidir bu yenilgi.Umarım ders çıkarırız.
* Ayaklarımızın yere basması açısından ve ileride telafisi olmayacak bir zamanda alınmasındansa şimdi alınan bir yenilgi hayırlı olabilir.
* Açıkcası iyi konsantre olmamışız maça,rakipte geçen hafta kaybettiği için iyi bilenmişti ve çok istediler,az hata yaptılar,daha çok doğru yaptılar ve haklı olarak kazandılar.
* Giderken 1 set bize yeter mantalitesi ters etki yarattı.
* Aldığımız 1 set elbette çok büyük avantaj sağlayacak eğer diğer 2 maçta sürpriz set vermezsek.Grup liderliği için 1 set yetebilir ama kaybetmek prestij açısından kötü tabii.
* İyi başlamadık maça ve geride götürdük hep,Ze Roberto Seda'nın yerine Logan Tom'u almak zorunda kaldı  21-18 gerideyken,özellikle attığı etkili servislerle rakibi zorladı Tom ve dengeyi sağladık.Önce beraberliği sağladık ve zor da olsa Yeon Kim'in müthiş bitirişi ile seti aldık.
* 2.set'e Logan Tom devam ederek başladık.İdeal kadromuzu bulmuştuk.İyi götürdük.
Gene Logan Tom'un etkili servis serisi ile 11-17 yaptık ve artık bu seti de kazandık derken
Gajiç Glass'ın yerine Staroviç ,Zhukova'nın yerine Spicer'i alarak pasör değişikliğine de gitti.
Bu değişiklikler tuttu.Özellikle ABD'li Pasör Spicer fark yarattı.
 Bu setin kaybında Gajiç'in değişiklikleri ile birlikte hakemin Fabiana'ya rakip sahaya müdahale kararı,Kim'e hatalı vuruş kararı vermesi,Goluboviç'in etkili servisleri,Staroviç'in şans eseri çeldiği topun sayı olmasının yanı sıra en önemli faktör Naz'ın ısrarla 4 numaradan oynayarak Sokolova ve Kim'i rakibin sıkıştırmasına fırsat tanımasıydı.Tamam iyi manşet gelmedi,açık toplardı ama 1 kez bile 2 numara veya ortaya atmadı.
Ze Roberto da mola almadı sadece Seda Eryüz'ü aldı servis için.
Setin kırılma anı ;24-24'te Eda - Kim anlaşamadı Tom'un attığı harika servis heba oldu ne güzel kaçan top ve penaltı olmuştu değerlendiremedik.
* 11-17'den set vermek hiç mi hiç yakışmadı ve üzücü.Ders çıkaralım diyeceğim ama F4'te 5.sette Vakıfbank'a 8-3'ten verdiğimiz maç geliyor aklıma.
* 3.sete 6-1 gibi çok iyi başladık ama gene yakalandık ve setin sonunda aynı basit hatalar ve yanlış tercihlerimiz devam etti ve bu avantajı da değerlendiremeyerek 25-20 kaybettik seti.
* 4.set iyice dağıldık zaten.
* Bir kere hep söylediğimiz zayıf karnımız bu manşet ile işimiz çok zor.
93/10.% 45(13).Felaket bir yüzde.Merve gene yükün altına sokulmuştu.Hedefti rakip için.
50/7.% 38(10).Halbuki geçen maçta daha iyiydi.41/1.% 76(49).Merve'den sonra manşete giren Liubov 12/2.% 50(25),diğer liberomuz Nihan 11/-.% 55(9) ben 1 hatasını hatırlıyorum ama yok demişler.Tom ise 10/-.% 60(20),Kim 8/1.% 50(0).Yani % 13 mükemmel manşet ile Şampiyonluk adayı bir takım nasıl olur bilemiyorum ? Evet rakip liberomuza atıyor servisi doğru ama neden saklamayı daha tecrübeli Liubov ve Sokolova'yı kullanmayı denemedik anlamıyorum.
Evet Onların da iyi değil manşet yüzdeleri ama Merve'yi tam maden yaptık.
 Bu manşet sorunu acil çözülmesi gereken elzem bir sorun.
* Hücum yüzdemiz de düşük.% 37 ile hücum ettik ama asıl sorun manşet ile birlikte blok arkası defans.Yerleşim ve paylaşım hiç iyi değil.Zamanla birlikte oynayarak iyiye gidebilir ama konuşmalılar maç içerisinde.Bir birine bırakıyorlar topu,birlikte vurmaya kalkıyorlar.Çok acemice görüntüler vardı saha içerisinde.
 Bir diğer önemli nokta bloklar.11 bloğumuz var 9 tanesi Fabiana'dan.Ya diğerleri ?
Eda 1,Kim 1.Tom'un bloğu zayıftır biliyoruz ama Seda,Liubov,Naz,Kim daha çok olmalı.
* Bireysel performans olarakta öne çıkan oyuncumuz olarak Fabiana,Eda ve özellikle çok etkili servisleri ile Logan Tom'u söyleyebiliriz.Logan Tom için burada hep yazdık oynamalı diye,şimdi oynadı da ne oldu diyenler olabilir ama 1.setin sonunda girmeseydi o seti de kazanamaz ve 3-0 kaybederdik farklı hem de.Evet % 30 ile hücum yüzdesi düşük ama tam 23 servis atmış 2 ace'i var,savunması da iyiydi.
* Kötü oynayan oyuncularımız olarak Liubov ,Naz ve ilk kez Yeon Kim diyebiliriz.
Naz kötü manşetlerde çok zorlandı evet ama aynı yer ve aynı kişi ısrarı yanlıştı.Ortaları çok ihmal etti (manşete bağlı olsa da).
Kim iyi başladı ama sonra giderek oyundan düştü.% 33 hücum yüzdesi ile 17 sayı ile en skorer oyuncumuz oldu ama 7 hücum hatası ve 4 kez blokta kalması ile 11 hücum hatası oldu.
Liubov Sokolova Hocanın gözdesi % 38 hücum yüzdesi ile 15 sayı,2 hücum hatası ve 5 kez blokta kalması var.Ayrıca rahat tavırları da ilginçti.
* Ze Roberto'nun bir etkisini göremiyoruz.Tek yaptığı iş zora girince Seda-Tom değişikliği yapmak ve Çift liberodan vazgeçip,Merve'nin yerine Nihan'ı oynatmasıydı.
Libero demişken,çift libero artık denenmemeli ve 3.libero Didem Ege'ye de şans tanınmalı.
* Rabıta Bakü yenilgi ile iyi bilenmişti.Blok ve savunmada özellikle çok iyiydiler.
14 blok ve her topa atlayan,el değdiren savunmaları müthişti.
Ayrıca Gajiç'te kenar yönetimi ile fark yarattı.Maça bu kez Glass ile başladı,Staroviç'i kesti.
Ama sonra Glass'ı da kullandı.En önemli değişikliği tecrübeli pasör Zhukova'yı alıp ABD'li pasör Spicer'i koymasıydı.Spicer fark yarattı.
* Nati.Maçın oyuncusu oldu ve hem kendisini bir kalemde silen yönetici ve bazı taraftarımıza ''Ben daha ölmedim'' mesajını çok net verdi.Manşet'i üzerine attık nedense,zorlandı ama çok fazla sorun olmadı.50/2.% 52(20) düşük gözüküyor manşeti ama Tom'un servislerini iyi çıkardığını gördüm hep.Hücumda % 39.5 blok,3 servis sayısı 25 sayı ile bir nevi intikam aldı.
* Rabıta Bakü'nün 11 yabancı ile ne kadar Azeri takımı olduğu ise ayan beyan ortadaydı.
* Maçın genel değerlendirmesi bu şekilde.
* Ezik her yerde eziktir hesabı Azeri seyircilerin içindeki gerek Azeri gs'liler,gerek Türk gs'liler
Sector bilmem ne grubu olarak küfürler ederek orada da tıynetlerini gösterdiler.
Kendilerini kutlarken (!),küfürlerini misliyle iade ediyorum.
* Son olarak TRT.Artık yetmedi mi kardeşim voleybolun V'sinden anlamayan futbol spikerlerine 
maç anlattırmak.Alper Bakırcıgil isimli zavallı spiker saçmaladıkça saçmaladı.
Voleybolu bilmediği,takımları ve oyuncuları tanımadığı için önündeki listeye göre anlatım yapıyor.
Merve'ye Saniye Merve,Ze Roberto'ya uzun ismi Guimares bilmem ne,İpek oyunda yok İpek diyor,Naz'a Nilay diyor,Nihan'a Nihal.Maçın ilk sayısında Mammadova 2 numaradan sayı yaptı Zhukova'nın pası ile ama Zhukova'dan geldi ilk sayı diyor,pasör Zhukova'ya 2 numaradan smaç vurdurdu yani.
 Sonraki Vakıfbank - Azerrail Bakü maçına bakıyoruz Kerem Öncel gene batırıyordu.
Yahu biraz dikkat ve dersini iyi çalışın kardeşim.Ayıp yani.

5.HAFTA
FENERBAHÇE UNİVERSAL - ASPTT MULHOUSE : 3-0

SALON: Burhan Felek 

HAKEMLER: Skudnik Boris (Slovenya ), Mokry Juraj (Slovakya) 

FENERBAHÇE UNIVERSAL: Naz 2, Tom Logan 5, Fabiana 4, Seda 14, Y.K.Kim 19, Eda 12, Merve (L), Nihan (L), Yağmur, Seda Eryüz, 

ASPTT MULHOUSE: Rybaczewski 7, Albu 2, Faesch 1, Bokan 7, Koolhaas 4, Barnak, Ortschitt (L), Stoyneva 4, Haka, Sager, Coulibaly 1

SETLER: 25-17, 25-16, 25-12 

SÜRE: 66 Dk.(23-22-21) 

İSTATİSTİK 
SAYI: 75-45 
RAKİP HATADAN SAYI: 20-19 
SERVİS: 74-46 
SERVİSTEN SAYI: 6-3 
HATALI SERVİS: 11-10 
HÜCUM: 81-85 
HÜCUMDAN SAYI: 38-19 
BLOKTAN SAYI: 12-4 
MANŞET: 36-62 
HATALI MANŞET: 6-10 
Tayyar SÜMEN - ajansspor.com


* Beklediğimiz gibi kolay bir maç oldu.Zaman zaman basit hatalar yapmadık değil.Onlar da olmasa bu kadar etkili servis atmışken daha farklı olabilirdi.
* Dediğim gibi en iyi silahımız etkili servis atmayı Logan Tom'un da direkt oynaması ile iyi konuşturduk.Açık farkla biten 3 sette tam 74 kez servis atmışız.Biz 74 serviste 11 hata,6 ace,Onlar 46 serviste 10 hata,3 ace.
Logan Tom tam 4 ace ve etkili servisleri ile 20 servi ile en fazla servis atan oyuncu oldu.Haliyle servise asıldı ve üst üste bu kadar servis atmanın da yorgunluğu ile 5 tane de servis hatası yaptı.
 Logan Tom'dan sonra Fabiana ve Yeon Kim'in de uzun servis serileri oldu.
Fabiana 14 servis attı,1 hata,ace yok.Kim 12 servis attı ,1 hata,2 ace'i var.
 Bu kadar etkili servis atarak rakibin oyununu bozduk ama gene de Mulhouse manşette tamamen göçmedi.62/5.% 63(35) fena rakamlar değil.
* Etkili servis atma dedik,rakipte etkili servis attığı dönemlerde bizi zorladı.
Yani iki takımdan kim etkili servis atarsa sonuç aldı.Böyle bir maç oldu.
Manşetimiz 36/3.% 69(42).Logan Tom neredeyse tek başına manşeti üstlendi.
23/1.% 74(43),Yeon Kim 7/1.% 57(29),Merve 6/1.% 67(50)
Logan Tom'un rakamları fena değil.Ben maçı izlerken daha kötü görmüştüm.
Açık manşet aldığı,zorlandığı toplar olmuştu.Merve'yi de rahatlattı.
Ancak Yeon Kim'in manşeti kötü.Çok zorlanıyor.O yüzden hep yazıyorum ben olsam Ona manşet aldırmam.Ze niye ısrar ediyor anlamıyorum.
 Bu takımın manşetcileri Sokolova-Tom-Merve üçlüsü olmalı.
* Servisimizden sonra fark yaratan 2.nokta bloklarımız oldu.
Özellikle Eda'nın tam 6 bloğu süperdi.12-4 bloklarda üstünüz.Kim 4 blok.
* Bu kadar açık farkla biten 3 sete rağmen hücum yüzdemiz % 47.
Kaldı ki Seda Tokatlıoğlu diğer maçlara nazaran daha iyi top öldürdü.
Nitekim % 48'e çıkmış.Ağırlıklı olarak Seda ve Kim'den hücum ettik.Kim % 61
Eda da 11 kez top almış.11/6.% 55.Tom fazla top almamasına rağmen çok düşük kalmış.8/1.% 13.Ben bu kadar olmasına şaşırdım açıkcası.
* Genel olarak çok öne çıkan isim yoktu.
Seda'nın biraz daha yüksek hücum yüzdesi (27/13.% 48),Eda'nın 6 bloğu,Yeon Kim'in her zamanki hücumu ancak manşette zorlanması,Logan Tom'un etkili servisleri,manşeti,defansı ama hücumdaki düşük yüzdesi (zaten çoğunlukla böyle.Hücumdan çok bu yönleri ile kullanılıyor),takım olarak serviste ve bloklarda çok etkili olmamız ile Sokolova'nın nihayet dinlendirilmesi maçın özeti diyebiliriz.
* Gerçekten de Ze Roberto Sokolova'yı nasıl oynatmadı çok şaşırtıcı (!)
* TRT Spikeri bu kez Cüneyt Kıran'dı.Biraz dersine çalışmış gibi ama voleyboldan anlamadığı için oyuncuların pozisyonlarını bir türlü söyleyemedi.
Bir kaç kez önündeki CEV'in sitesinden aldığı kadroya bakarak söyledi.
Onda da hata yaptı.Yağmur girerken pasör çaprazı dedi.Tanımıyor ki oyuncuları.
Tanısa Yağmur'un pasör çaprazı değil 4 numara smaçörü olduğunu bilirdi.

6.HAFTA
DRESDNER SC - FENERBAHÇE UNİVERSAL : 1-3



Grubu LİDER bitirdik.
* Galibiyet ve grubu lider bitirdiğimiz için tebrikler.Ancak bu maçtaki oyunu hiç beğenmedim.
* Rakip takım iyi hazırlanmış,dolu salonda seyircisi önünde adeta savaştılar
ve güçlerinin ve kalitelerinin yettiği yere kadar kafa tuttular.
* 1.setin sonunda 17-20 öndeydik sanırım ve 4-0'lık seri ile 21-20 öne geçtiler.
Neyseki basit hatalarla seti koparabildik.2.seti de haklı olarak kaybettik.
1-1'den sonra gerek bizim pabucun bu akşam pahalı olduğunu anlamamız,gerekse de rakibin 1 set aldık tamam bu bana yeter anlayışı sayesinde kötü oynadığımız bir maçı kazaya uğramadan bitirdik.
* Bu maçtan dersler çıkarılmalı.Çünkü artık asıl etap bundan sonra başlıyor.
Bu grup maçları etabı bir nevi ısınma turuydu.Bence bu tur da bazı şeyleri oturtmamız gerekliydi.Mesela manşet sorunsalına bir nebze çare bulmalıydık.
* Vakıfbank maçının kopyası bir maç oldu.Sanki o maçta bu maçın provasını yapmışız.Aynı kadro oynadı zaten.Sokolova gene yoktu,bu kez benchte idi.
* Şimdi bu kötü oyunu sadece Sokolova'nın yokluğuna bağlayamayız.
Sokolova oynarken de farklı değildik.Sadece 1 kademe manşet ve hücumda ileriydik.O yüzden bak gördünüz mü Logan Tom diyordunuz,Sokolova'ya yükleniyordunuz alın işte gördünüz sakat mantıktır.
* Asıl olması gereken 4 yabancı - 3 smaçörün - aynı anda oynamasıdır.
Hadi bu maçta Sokolova risk edilmedi denemedik ama önceki maçlarda çoktan denemeliydik.O zaman Libero -Merve veya Nihan kim oynarsa- ile birlikte 3 smaçörü de manşete sokarak 4 kişiye manşet aldırmayı deneyebilirdik.
 İster Kim Pasör çaprazı ister Sokolova manşet alan çapraz oynatabilirdin.
* Bugün bakıyoruz manşete ;72/8.% 35(17).Felaket.
Böyle zayıf bir rakibe karşı bile manşette bu kadar göçmek hayra alamet değil.
Merve'yi hedef tahtası yaptık.45/3.% 29(16).Gerçekten tüm iyi niyetine rağmen çok kötüydü.Savunma,dublaj kovalaması iyi ama manşet felaket.
 Sadece Merve değil Logan Tom'da kötüydü.19/2.% 42(21).
Yeon Kim daha az manşet aldı.Rakip bulmuş madeni tabii atar mı O'na.
6/1.% 67(14)
* Özellikle Seda olmak üzere iyi servis atmamıza rağmen rakibin manşeti bizden iyi çıkmış.82/6.% 41(28)
* Top öldürmekte de sıkıntı çekiyoruz.Vakıf maçının kopyası dedim ya.Aynı.
% 41 ile hücum etmişiz.Yeon Kim % 45,Tom % 32,Seda % 23,Fabiana % 25
Allahtan Eda 11/10.% 91 ile mükemmel hücum etti (özellikle ilk sette kaçan toplarda sanırım 3 kez aynı şekilde bitirişi fark yarattı) de yüzde arttı.
* Seda ile Tom'u biliyoruz,şaşırtan Fabiana'nın 12/3 ve 3 hücum hatası oldu.
Burada Naz ile çok uyumsuz gözüktüler.4 blokla biraz olsun tolere etti.
* Pasör Naz kötü oynadı.Manşetin de rolü var elbette ancak Vakıf maçına benzer bir performans sergiledi.O maçta bazı ekstralarla tolere etmişti.
Bu maçta da aynısını yaptı.7 sayısına rağmen 5.6 ile en az puanı almış.
* Seda ve Logan tom kötüydüler.Seda 31/7.% 28 ile hücum ediyor.
Tom 25/8.% 32.Tom neyseki savunma ve şaşırtıcı :)) 3 blok ile biraz idare etti.
* Yeon Kim,Eda ile birlikte  ayakta kalan 2 oyuncumuzdu.
* Maçı bize kazandıran hücumda onlardan az farklı üstünlüğümüz (% 41-35)
ile bloklardaki 14-7'lik farkımız oldu.
* Dresdner SC'de Milli Pasör Apitz'i beğendim.Pasları ve 4 ace'lik etkili servisi
dikkat çekti.Hollandalı güzeller güzeli Robin de Kruijf'i 2 numaraya dolandırdığı yatık pasları çok ilginçti.Robin bazılarında hata yapsa da başarılı da oldu.
16/8.% 50 ile hücum etmiş.9 sayısı var.Bu genç kızı takip etmek lazım.
Tecrübeli smaçörleri Anne Matthes (14), Hollandalı Pasör çaprazı Judith Pietersen (13) ve Orta Stefanie Karg (13)'da iyi oynadılar.
* Bundan sonra Perşembe günü çekilecek kurayı bekliyoruz.
Muhtemelen 3.cülerden İtalyan Villa Cortese ve Volley Bergamo İsviçre'li Volero Zürich,Polonya'lı Fakro Muszyna ve en iyi 4.cü Çek Modranska Prostejov'dan biri gelecek.
  Şahsen Volley Bergamo'nun gelmesini ve hesabı kapatmamızı isterim.



2.TUR 1.MAÇ
VK MODRANSKA PROSTEJOV - FENERBAHÇE UNİVERSAL : 1-3

* Kazandık,avantaj yakaladık ama iyi oynamadık.
* Her zamanki gibi 1.seti verip ancak 2.setten itibaren oyuna girebildik.
Bu ''1.set sendromu'' kronikleşmeye başladı artık.Çözüm bulunmalı.
Niye konsantrasyon sorunu yaşanıyor anlamak mümkün değil.
* Ze Roberto Liubov iyileşmiş olmasına rağmen klasik kadrosunu bozmadı.
Ancak nasıl Logan Tom, Liubov'un sakatlanması ile mecburiyetten forma bulduysa,kötü bir oyunla kaybettiğimiz 1.set'ten sonra mecburiyetten sezon başından beri söylediğimiz ''4 yabancılı ideal kadroya'' döndü.
 Aslında bu kadro bile kötü oynayarak,çok hata yaptı ama maçı döndürdü.
* Rakip bizim ayarımızda değil,zayıf dedik ama kapasitelerinin en üstünü koyarak çok iyi oynadılar ve bize ders verdiler.(Kazanmamıza rağmen ilerisi için ders çıkarmak lazım)
* Bu seviyede bir takımın şu 1.seti böyle vermemesi lazım.Yakışmıyor.
17-11 öndesin 6-1'lik seri yiyor 18-18'de yakalanıyorsun,yetmiyor devam ediyor
seri 9-2'ye çıkıyor ve 21-19 geriye düşüyorsun ve haklı olarak rakip geriden
gelerek seti 25-23 alıyor.
Artık şu libero ve manşet sorunumuz arşı alaya ulaştı.Yazık yani.
Bu takımın servis ve blok gücü nasıl ''En iyi özelliği''ise manşeti ''En kötü özelliği,en zayıf karnı''.
* Tamam Liberolarımız çok kötü de 2 tane Dünya çapında manşetçimiz var
(Logan Tom ve Liubov),üstüne Yeon Kim gibi manşet alabilen bir yıldızımız var
ancak göçüyoruz manşette.İnanılır gibi değil yani.
73/8.% 63(38) çıkmış manşetimiz.Ki ben daha kötü bekliyordum.
Maşaallah 4 tane manşete soktuğumuz oyuncumuz da 2'şer manşet hatası yapmış.Tom,Kim,Liubov ve Merve.
Libero'yu manşetten saklayacak duruma geldik yani.Merve çıktı,Nihan girdi.
Biraz düzelmiş.14/-.% 71(43)
Rakamları baz alıyoruz ama yanıltıyor.Gördüğümüz daha net fikir veriyor.
Bence son 3 set oynayan düzen devam etmeli.Ancak Yeon Kim'i hiç manşete  sokmadan çapraz oynatmalı.Manşet yükünü Tom ve Liubov üstlenmeli.
Liberoları da saklayabildiğimiz kadar saklamalı.Başka çare yok.
4 kişiye manşet aldırsan rakip öyle servis atıyor ki tam ikisini ortasına,bir birlerine bırakıyorlar ve sayı.Geniş alanda en güvendiğin isimleri manşete sokmak lazım.Rakipler artık ezberlemiş Liberolarımızın Altın madeni olduğunu
yıkıyor üstüne ve sonuç alıyor.
* Manşette ne kadar az sallanırsak ve hücum,blok ve serviste ne kadar tolere edebilirsek o kadar sonuç alıyoruz.Hücumda tolere etmek daha zor tabii,iyi manşet gelmeyince nasıl iyi hücum kuracaksın ? O zaman etkili servis atma ve rakip hücumlarına iyi blok koyma tolere edebiliyor.
 Bugün de bunu yaptık 2.setten itibaren.17 blok ve 6 servi sayımız.
Ki onların servis sayısı daha fazla.8.Zaten 1.seti almaları ve 2.sete ortak olmalarının sebebi attıkları çok etkili servislerdi.Hroncekova,Velikiy ve Smak
çok iyi servis attılar.
* % 44 ile hücum etmişiz.Özellikle 3.set'te daha iyiydik.Zaten % 54'e çıkmışız.
* Bloklarımız dedik.Fabiana tam 8 blok ile duvar ördü.Eda 4 blok.
Yani Middle Blocker olarak tam anlamıyla görevlerini yapmışlar.Bravo.
* Aynı zamanda Fabiana ve Eda % 65 ve % 55 ile en yüksek hücum yüzdesine sahip oyuncularımız olmuş.Ortalarımız en başarılı mevkiimizdi.
* Seda gene kötüydü.5 hücumda 3 kez blokta kalmak çok kötü.
 Yerine giren Liubov da iyi değildi.26/8. % 31 hücum.Çapraz oynadı.Fazla manşete  girmemesine rağmen 5/2.% 40(20).
Logan Tom biraz daha yükseltti yüzdesini.% 38.Kim % 49,
* Savunmada fena değildik.Özellikle Logan Tom iyi iş çıkardı.
* Rakip maç öncesi yazdığım kadro ile oynadı.Yakından tanıdığımız ve en iyi oyuncuları dediğimiz Popoviç hayatının maçını oynadı.% 55 ile 25 sayı.
Popoviç'ten sonra Smaçör Anna Velikiy,Pasör Smak ve Libero Chlemuska'yı beğendim.Özellikle 39 yaşındaki Pasör Smak pasörlük kursu verdi.
Liberoları ise müthiş toplar çıkardı.Çok iyi defans yapan bir takım gördüm.
Aynı zamanda etkili servis attıklarını da bir kez daha söyleyelim.

2.TUR 2.MAÇ
FENERBAHÇE UNİVERSAL - VK MODRANSKA PROSTEJOW : 3-0

SALON: Burhan Felek 

HAKEMLER: Eızıkovıts Gad (İSR)- Mıtev Ignat (BUL) 

FENERBAHÇE UNİVERSAL: Naz 5, Logan 13, Fabiana 9, Sokolova 8, Y.K.Kim 12, Eda 9, Nihan (L), Merve (L), Yağmur, Seda Tokatlıoğlu, Seda Eryüz. 

VK MODRANSKA PROSTEJOV: Smak, Horka 12, Hroncekova 4, Popovic 8, Velikıy 11, Monzoni 4, Chlumska (L), Pepeıra , Kubinova, 
SETLER: 27- 25, 25- 19, 25- 14 
SÜRE: 75 Dk. (27- 23- 25) 

İSTATİSTİK: 
SAYI: 25- 14 
RAKİP HATADAN SAYI: 21- 18 
SERVİS: 76- 60 
SERVİSTEN SAYI: 4- 1 
HATALI SERVİS: 6- 10 
HÜCUM: 95- 97 
HÜCUMDAN SAYI: 39- 34 
BLOKTAN SAYI: 13- 5 
MANŞET:50- 68 
HATALI MANŞET: 2- 10 
(Tayyar Sümen - ajansspor.com)


* 1.seti seyrettim.2.seti seyretmedim.3.seti de ara ara seyrettim.
O yüzden fazla bir fikrim yok.Zaten değerlendirme yapmak gereksiz.
* TRT HD Spikeri Kerem Öncel'e ve Fenerbahçe taraftarının bayan-erkek takımına yaptığı çifte standarta kızdığım için maç pek umurumda olmadı.
* Gene set vermek için uğraştık ama başaramadık (!)
16-11,21-15 önde geçiyorsun ama 24-24'e getiriyorsun.Erkek voleybol takımı
bu keskin düşüşlere çare bulamadığı için elendi,hüsran yaşadı,yaşattı.
Umarım bunlar da yaşatmaz.
* İdeal kadro ile çıktık.
Logan Tom çok iyiydi.(Logın okunur Kerem Öncel Logan değil) ,Nihan'ın manşeti iyi çıkmış,Ortalar Fabiana (Cladino değil Kerem Efendi) ve Eda çok iyiydi,Liubov kötüydü,Kim hücumda düşük performanstaydı.
Bu kadar.
* Rakibin Liberosu Chlumska bir kez daha hayran bıraktı.
* Rakip Rabıta Bakü.İyi hazırlanmak lazım.
* TRT HD Görüntü,ses kalitesi diye övünmek güzel de Spiker Kerem Öncel ve Röportajları yapan bayan Özlem'i ne yapacağız ? 50.ci maçları ama gram ilerleme yok.

PLAY OFF - ÇEYREK FİNAL - 1.MAÇ 
RABITA BAKÜ - FENERBAHÇE UNİVERSAL : 0-3 


* Tebrikler Sarı Melekler,teknik heyet ve taraftarlar.
* Harika bir galibiyet oldu.Maç öncesi yazımda şöyle söylemiştim ;
* Olası bir Altın Set'te evimizde avantajlıyız ama bu baskıda yaratabileceği için 2.maçı hiç düşünmeden burada tek maçmış gibi düşünüp kazanıp işi bitirecekmiş gibi oynamalıyız.

3-2 kazanmamız bile çok büyük avantaj demektir.
Herhangi bir tahmin yapmak istemiyorum ama kazanacağımızı düşünüyorum.
*Açıkcası kazanacağımızı düşünüyordum ama bu kadar kolay ve net bir galibiyet beklemiyordum.Sadece 2.set'te zorlandık.Diğer setlerde ise resmen 
çaresiz bıraktık Rabıta Bakü'yü.
* İyi hazırlanmışız maça,yapmamız gereken her şeyi yaptık.En güçlü yönlerimiz olan etkili servis ve bloklarımızı konuşturduk.Hücumda Yeon Kim'in her zamanki gibi dominantlığı,gene Eda'nın 6 blok 13 sayısı da eklenince manşette sallansakta,defansta top çıkarmada sıkıntı çeksekte,pasörümüzün tercih hataları olsa da bu zaaflar maçı kazanmamıza engel çıkarmadı.
* Gerçekten de servislerimiz çok etkili oldu.Logan Tom'un 2 ace ve etkili servisleri ile Liubov'un da hücumda iyi başlaması ilk teknik molaya 3-8 önde girmemizi sağladı ve setin akibetini de belli etti zaten.İlerleyen anlarda bloklarımızda eklenince 13-25 gibi açık farkla aldık seti.
 Bu set'te rakip fazla hücum yapma fırsatı bulamasa da yaptığı hücumlarda savunmadan top çıkaramama sıkıntısı çektik.Ortadan da oynamadık,köşelerden 
hücum ettik.Servisi Nati'nin üzerine yıktık ve başarılı olduk.Rabıta bu set'te sadece Goluboviç'in 2 numaraya kayarak vurduğu smaçlarla etkili oldu.
* 2.set'te Rabıta toparlanmaya çalıştı.Başa baş giden set'te 7-10 ile öne geçip maçı koparmaya doğru yol alacakken 10-10 oldu.Mola aldık.Devamında 
Pasörümüz Naz'ın yanlış pas tercihleri oldu.2 kez üst üste 2 numarada Liubov'u
Nati'ye bloklattı,ondan önce de ortadan Fabiana'ya çok kısa pas attı bloklattı.
15-12 öne geçti Rabıta.Neyseki Liubov'un servis turunda farkı kapatıp 15-16 öne geçtik.Bloklarımız ve Kim'in etkili hücumlarıyla seti aldık.
Nati'yi manşette göçerttik bu sette.
* 3.sete Gajiç manşette göçen Nati'nin yerine Rabadzhieva'yı alarak başladı.
Bloklarımız gene işlemeye devam ediyordu.3-5 olunca Gajiç tecrübeli Pasörü
Zhukova'yı aldı,Spicer'in yerine.TRT Spikeri Birol Reçber farketmedi bile.Farkettiğinde ise setin başında girdiğini sandı.
3.setin de 1.setten farklı bir görüntüsü olmayınca maçı 3-0 kazanmayı başardık.
* Olumlu yönlerimiz ;
- Etkili servisler : Logan Tom (3),Kim (2) ve Liubov (2)'dan 8 ace geldi.
9 tane de hatamız var ama rakibin zaten bilinen manşet zaafını ortaya çıkardık.
65/8.% 48(22) ile manşet almış Rabıta.Nati 19/4.% 26(16) Felaket.
Mammadova 22/1.% 50(14).Popoviç 16/2.% 69(25)
- Bloklarımız.13-4'lük ezici üstünlüğümüz sonucu belirledi.
Eda 6,Liubov ve Fabiana 3'er blok.
- Yeon Kim'in hücum performansı.Manşet alan smaçör olmasına rağmen % 65 ile hücum etti.4 numaradan ve özellikle 6 numara arka ortadan çok etkili oldu.
26/17.% 65.Sadece 4 kez blokta kaldı.2 servis toplam 19 sayı.
- Orta oyuncularımızın performansı.Eda ve Fabiana zaten ağır basar dediğimiz rakip ortalara üstünlük kurdular.Toplam 9 blok.Eda 10/6.% 60 ile,Fabiana 7/4.% 57 ile hücum etmişler.Eda 13,Fabiana 7 sayı.
* Olumsuz yönlerimiz ; 
- Manşetimiz bizim de düşük.47/3.% 55(21).Nihan 24/1.% 54(13),Tom 11/1.% 45(36),Liubov 8/-.% 63(13),Kim 3/1.% 67(33)
4 oyuncumuzu manşete soktuk.
- Maç seçiyor dediğimiz Liubov maça iyi başlayınca tamam demiştik ama devamında  hücumda gene 13/4.% 31'de kaldı.Logan Tom çok daha kötüydü.
18/2.% 11 gibi feci bir yüzde ile hücum etti.2 tane Dünya çapında Smaçörümüzün düşük hücum yüzdesi olumsuzdu.Zaten % 44 ile rakibin % 47'sinin gerisinde kalmışız.Allahtan Kim ve orta oyuncularımız var.
- Pasörümüzün zaman zaman yanlış pas tercihleri.Ze Roberto ikaz etti zaten.
- Defanstan top çıkarmakta sıkıntı çektik.
* Bu zaaflarımıza rağmen yukarıda bahsettiğim etkili servislerimiz,bloklarımız ve Yeon Kim ile Eda'nın üstün performanslarıyla bunları tolere edebildik.
* Böyle bir zafer kazanmışız hala Olumsuzlukları mı yazıyorsun diyenler olabilir.
Bizim derdimiz bu zaaflarımızı giderip Final Four'da bu kez Kupayı kaçırmamak.
* Hakem iyi maç yönetti.
* TRT Spikeri Birol Reçber sürekli konuşarak gerekli gereksiz kafa şişirmeyi başardı.Servis atacağız,hala hadi iyi manşet alalım diyor,sonra biz de heyecanlandık diyor.İyi öyle olsun bakalım.
* Maç sonrası Türk ve Azeri gs'li eziklerden oluşan Sector 11 diye kerameti kendinden menkul bir grup önceki maçta yaptığı pisliğin daha fazlasını yaptı
oyuncularımıza konfeti attılar,gs formalı birisi galiz küfürler yağdırıyordu ağzından salyalar saçarak.Türk-Azeri kardeşliğine yakışmayan ve zarar veren davranışlar bunlar.
 Konfetilere ilk tepkiyi eski oyuncumuz Kimberley Glass gösterdi.İlk O gelerek atmayın atmayın dedi,sonra diğer oyuncular geldi.Kim Glass Twitter hesabından da üzüntüsünü dile getirdi.Sokolova'nın yaralandığı söyleniyor.
* Şimdi haftaya oynayacağımız rövanş maçında tek maçmış gibi çıkıp,rehavete kapılmadan aynı ciddiyetle kazanmamız lazım.Gevşemek asla yok.

PLAY OFF - ÇEYREK FİNAL - 2.MAÇ
SARI MELEKLER FİNAL FOUR'DA !!!!!!!!!!!


SALON: Burhan Felek 

HAKEMLER: Kovaçeviç (SRB),Vittorio (İTA)

FENERBAHÇE UNİVERSAL: Naz 4, Tom Logan 6, Fabiana 9, Sokolova 13, Y.K.Kim 23, Eda 7, Nihan (L), Yağmur. 

RABİTA BAKÜ: Krsmanovik 8, Starovic 13, Mamdova 7, Golubovic 6, Zhukova 2, Osmokrovic 6, Popovic (L), Glass, Spicer; Rabadzhıeva 3, 
SETLER: 25- 20- 25- 17, 25- 20 
SÜRE: 82 Dk. ( 26- 27- 30 ) 

İSTATİSTİK: 
SAYI: 75- 57 
RAKİP HATADAN SAYI: 13- 11 
SERVİS: 74-58 
SERVİSTEN SAYI: 3-4 
HATALI SERVİS: 5- 4 
HÜCUM: 105- 101 
HÜCUMDAN SAYI: 52-36 
BLOKTAN SAYI: 7-6 
MANŞET:54- 69 
HATALI MANŞET: 6-8 
(ajansspor.com - Tayyar SÜMEN)


İYİ OYUN İYİ OYUNCULARLA OYNANIR
* Tebrikler Sarı Melekler.Tebrikler Taraftar.
* Bileğimizin hakkıyla eze eze Final Four'a yükseldik.Bu üst üste 3.cü kez F4'ümüz oluyor.Belli bir istikrar yakalamamız da çok güzel.
Final Four'a ev sahipliği yapacak,son Dünya Kulüpler Şampiyonu Bakü şehrinin takımını 2 maçta da set vermeden iyi oyunla yenmek gereçten takdire şayan.
* Üstelik Rabıta Bakü devşirme Mammadova haricinde yerli oyuncuları olmayan
büyük yatırım yapmış,dünyaca ünlü antrenör Gajiç'i getirmiş bir takımdı.
Böyle bir takımı iki maçta da şu hallere düşürdük ;
* Sezon başında yapılan kaliteli yabancı transferlerin semeresini görüyoruz.
Zaten söylemiştik çok iyi yabancı transferleri yaptık diye.Yeon Kim,Logan Tom ve Fabiana büyük katkı yapıyorlar takıma.
* Haftalarca Logan Tom diye bir yerlerimizi yırttık buralarda.Boşuna olmadığı
görülmüştür herhalde.Ze Roberto dört elle sarılıyor kendisine.
* Her zaman söylerim ''İyi oyun iyi oyuncularla oynanır''
* Oldukça kapasiteli bir takımız.Hem etkili servis,blok ve hücum gücü,hem de bireysel performanslar olarak iyiyiz gibi zayıf noktalarımızı da tolere edebiliyoruz.Manşet,defans ve liberomuzun zaaflarını giderebiliyoruz.
* Adım adım ilerledik ve takım olma yolunda epey yol katettik.
* Tabii asıl iş şimdi başlıyor.Evet kupaya sadece 2 maç kaldı ama esas maçlar da bu maçlar.O yüzden Ze Roberto kenarda her hatada dövünüyor.Ona hak vermiyor değilim.Çünkü hataya tahammülümüz yok artık.
 Ze Roberto maç sonrası  zaten bunu şöyle dile getirmiş ;
''Bence voleybol sonucu  an be an değişebilecek bir spor dalı.Bugün bir rakipten daha iyi oynadık.Bu yüzden de maçı net bir skorla kazandık.Ancak oyunumuzu
geliştirmemiz gerekiyor.Final Four'da başarılı olmak için sahaya bundan  fazlasını koymamız gerekiyor''
* İstatistikler henüz yok ama ilk maçtan farklı bir maç olmadı.
Gene biz en güçlü yönlerimiz etkili servis,blok ve Yeon Kim'i hücumda etkili kullanmayı iyi yaptık.Gene özellikle liberomuz Nihan'ın manşet hatalarını,zaman zaman savunmadan top çıkarmakta çektiğimiz güçlükleri,pasörümüzün bazı yanlış pas tercihleri gibi olumsuzlukları tolere etmesini bildik.
* Etkili servis bu işin alfabesi.Özellikle Logan Tom nazar değmesin maşaallahı var.Uzun servis turları ile setlerin koparılmasında büyük rol oynadı.
Etkili servis atınca rakip iyi manşet alamıyor,haliyle pasörleri de iyi oyun kuramıyor,bizim bloklarımız da iyi yerleşerek ya önlüyor ya da hücum hatasına
zorluyor rakibi.
* Servis sayılarında 3-4,servis hatalarında 5-4'lük durum var.3 ace'imiz olabilir ama dediğim gibi rakibin oyununu bozuyoruz.Tabii rakipte aynısını yapmadı değil.Manşet hataları 6-8.Biz daha etkili servis atmışız.
* Bloklarda 7-6 üstünlüğümüz var.
* Hücumda da etkiliydik.52-36 gibi açık bir fark var zaten.
Yeon Kim 23 sayı ile muhteşemdi.Sokolova 13,Fabiana 9,Eda 7,Tom 6.
4 numaradan Yeon Kim ve 2 numaraya dolanarak tek ayak hücumlarıyla Eda'dan çok iyi hücum ettik.Pasör Naz'ı kutlamak lazım.
* Rakip hatadan biz 13,onlar 11 sayı aldık.Bazı yaptığımız basit hatalar ise 
yakışmayacak cinstendi.Bunları analiz etmeliyiz.
* Eda - Fabiana ortalarımız cuk oturdu.Geçen yılki Eda-Fürst'ten daha iyi.
* Çok fazla analize gerek yok aslında.Kısaca özetledik.
* Şu anda 3 F4 yolcusu belli oldu.Biz,Dinamo Kazan,Villa Cortese.
Bu akşam Villa Cortese Bergamo'yu 3-2 yenildiği maçta,altın set ile eleyerek
adını 3.takım olarak F4'e yazdırdı.
Rakibimiz ya Vakıfbank ya da Dinamo Kazan olacak.
Vakıfbank eğer yarın Cannes'ı elerse rakibimiz olacak,elenirse D.Kazan rakip.
* Bu arada 2 Bakü takımının elenmesi ile Azerilerin ev sahipliğinden vazgeçebilecekleri kulislerde konuşulmaya başlanmış.Eğer böyle bir şey olursa
bizim tekrar aday olabileceğimizi sanmıyorum.Gerek yok ta.

FİNAL FOUR (F4) YARI FİNAL MAÇI
FENERBAHÇE UNİVERSAL - DİNAMO KAZAN : 3-1

Sarı Melekler FİNALDE 3-1 !!!!!


FENERBAHÇE UNIVERSAL: 3 DİNAMO KAZAN: 1 

Salon: Haydar Aliyev 

Hakemler: Ahti Huhtaniska xxx (Finlandiya), Piotr Dudek xxx (Polonya) 

Fenerbahçe Universal: Naz xx, Logan xx, Fabiana xxx, Shashkova xxx, Kim xxxx, Eda xx (Nihan xx, Seda Tokatlıoğlu xx, Seda Zeynep xx, Yağmur xx) 

Dinamo Kazan: Larson xx, Babeshina xx, Borisenko xx, Makhno x, Gamova xxx, Moroz xx (Ulanova xx, Ezhova x, Kuznetsova x, Khrzhanovskaya x) 

Setler: 17-25, 25-23, 25-17, 25-18 

Süre: 102 dakika (24, 29, 23, 26)  

(ajansspor.com)


* Tebrikler Sarı Melekler ve teknik heyet.
 
 
 
* Maç öncesi Olumsuz yönlerimiz olarak yazdığım her şey Nihan'ın iyi performansı haricinde ilk 2 set baş gösterdi.Özellikle baskı ve stress konusu çok etkiledi.Şöyle yazmıştım ; 
- Şampiyonluğun favorisi olmanın getireceği baskı.Nasıl çok isteme,iyi motive olma avantaj olabilirse,aşırı motivasyon ve baskı da zarar getirebilir. 
 Maalesef bu konuda sıkıntı olacağı bilinmesine rağmen yetkililer iyi hazırlayamamışlar.
O yüzden 1.set çok kötüydük,2.setin ortalarına kadar oyuna giremedik.Bu sette 22-20 öne geçmeyi başarmamıza rağmen klasik ikili hücum turunda yakalandığımız anlardaki 3-4 sayılık serilerde olduğu gibi 3 sayı verdik ve 22-23 öne geçtiler.Ne oluyoruz yaaaa demeye başladık.Liubov'un blok autu ile 23-23 yaptık ve KADER ANI ; Yağmur servise geldi.Gamova'nın filede kalması ve 2.servisinde de  Borisenko'ya blok yapmamızla ipten döndük diyebiliriz.Derin bir Ohhh çektik.
* Ancak 3.set'ten itibaren kendi oyunumuzu oynamaya başladık.Ki gene bildiğimiz oyun değildi,düzen dışına çıktık Naz kötü günündeydi ve çareyi hücumu Kim'in üzerine yıkmakta buldu.
Yeon Kim'de Allahı var hepimizi bir kez daha yanıltmadı.4 setlik ve 1.seti berbat geçmiş bir oyunda 32 sayı (% 46 ile 26 hücum,3 blok,3 servis sayısı) ile ilk günden MVP benim dedi.Helal Olsun.
* Birinci set ve nispeten ikinci sette istediklerimizi yapamadık.Baskı,stress ellerimizi,kollarımızı prangaladı sanki.Öyle ki en iyi özelliğimiz etkili servis atma ve akabinde iyi blok yerleşimi ile bloklarımız,ortadan hücumlarımızı yapamadık.
Yumuşak servis ile rakibi bozamayınca Kazan manşet özürlü bir takım olmasına rağmen rahat hücum kurup,bloklarımız iyi yerleşmeyince Gamova'yı çok iyi kullandı.1.setin sonunda Hatalarda 7-2,bloklarda 2-5,orta hücumlarında Eda 3 kez,Fabiana 2 kez idi.Tablo ortada.
 
* Etkili servis atamadık dedik rakip ise özellikle Larson ile çok iyi attı.Zaten setlere Larson'u servis attırarak ile başladılar.Logan Tom gibi çok iyi servisçimiz
enteresan bir şekilde kötü servis attı.Sayabildiğim 3 kez filede kalması var.Toplam 4 hata,sayısı yok.Kaçırdıkça da servisi yumuşattı ve libero üzerine taktik servis attı ama Ulanova zaten çok iyi bir liberoydu ve iyi karşıladı.
2.seti başa baş götürmemizde Kim ve Liubov'un servislerini biraz etkili atmaları ve defanstan çıkan topları iyi hücum etmemiz,bloklarımızı biraz kullanmamız etkili oldu.Hatalarda gene 7-5 üstünüz.Bloklarda 3-1,hücumda 37-34,ace 1-3.
 
*Baskı - stress,etkili servis,blok,iyi manşet alamama,ortaları kullanamama dedik sorunlarımıza ama bir de Pasörümüz Naz'ın kötü oynaması da etkendi.
Artık 4.sene üst üste Final Four oynayan bir Pasör yaşı 20'de olsa uzun süredir bu maçları oynuyor ve kendini iyi hazırlaması lazımdı.Stress'ten resmen dağıldı.
Biz yazdık mı takmış oluyoruz ama Allahtan Alev Anakök'te söyledi anında hatalarını da rahat yazabiliyoruz bunları.Ben maçı not tutarak izledim.
Kaç kez yazmışım sayı vermeyeyim açık pas,yanlış pas,alçak pas,2 değil 4 'ten oynamalıydı v.s. diye.Neyseki Yeon Kim gibi bir bitirici silah vardı da sıkıştığında at Kim'e bitirsin'i yaptı ve durumu ve takımı kurtarabildi.Zamanında Gamova varken Frauke Diricx eleştiriliyordu At topu Gamova'ya bitirsin ne olacak yaptığu bu işte diye.Demek ki öyle kolay değilmiş.
 Umarım yarınki maça kadar maçı iyi analiz ederler,Naz hatalarında ders çıkarır.
İkili hücum turlarında tıkanıyoruz.3-4 sayılık seriler yiyoruz.Ze Roberto da maç öncesi yazdığım yazıdaki gibi bu anlarda mola almayı unutuyor nedense.
 
Tamam takıma güvenmesi iyi bir şey ama rakip oyuncu servisi tutturmuş,servisi kesmek için mola al hiç bir şey söylemesen de olur.
* İki takımda manşet sorunu yaşıyordu.İlginç bir şekilde manşet yüzdeleri iyi çıkmış.Onların bizden daha iyi hatta.Bizim 79/4.% 75(51).Logan Tom manşet yükünü üstlendi.43/1.% 77(47),Nihan 12/-.% 92(75),Kim 12/-.% 82(58),Liubov 11/2.% 45(36).Liubov'a yakışmıyor.Nihan ve özellikle Kim'in üzerine atmaya çalıştılar Onu hücumdan düşürmek için servisleri,saklamaya çalıştık Ona rağmen gene iyi manşet almış ve % 46 ile hücum ederek 32 sayılık performans göstermiş.Biz burada defalarca yazdık Kim'i manşete sokmamak lazım,hücumda diri kalsın,yıpranmasın diye,aynısını Alev Anakök söyledi ve gülüsmedim.
Kazan ise manşet'te 84/3.% 77(60).İnanılmaz manşet almışlar.Libero Ulanova 28/1.% 82(75),2.libero Elena Ezhova 13/2.% 62(31),Larson 12/-.% 100(83)
ve en zayıf halkaları olduğu için serviste onu aradığımız Makhno 31/-.% 71(48)
 
* Bloklarda 11-13 gerideyiz ki en güçlü silahlarımızdandı.İlk 2 set'te blog yerleşiminde çok hata yaptık ve çaprazdan çok sayı aldılar.Eda 3 Fabiana 1 blok.Yarın böyle oynamamalılar.Zira Cannes'da Rasiç en skorer ve 6 blok.
 
* Eda ve Fabiana'nın bloklarından bahsettik,hücumlarında bakalım.
ikisi de 13'er top almışlar.Eda 13/7.% 54.Fabiana 13/7.% 54.
* Gelelim Smaçörlerimize ; Logan Tom'a yakından takip etmeyenler çok yüklenmişlerdir tahmin ediyorum.29/9.% 31 ile hücum etmiş,1 blok 10 sayı.
Ki Tom zaten fazla hücumda görünmeyen bir smaçör.Onun manşeti,servisi ve savunması daha öndedir.ABD Milli takımında da Larson daha çok hücuma yönelik oynuyor,Tom savunma ve manşete odaklanıyor.
 Tom manşet ve savunmada başarılıydı,hücumu da fena değil.Sadece servisini kullanamadı,onda salonun büyüklüğü nedeniyle sahayı ayarlayamadığını sanıyorum,yarın daha iyi servis atacaktır.
Liubov ise manşeti düşük,27/12.% 44 ile hücum etmiş,1 blok 13 sayısı var.
 
* Kim'i yukarıda değerlendirmiştik.Tartışmasız maçın yıldızıydı.Harika oynadı.
Kim mi ,Gamova mı sorununun cevabı da belli oldu.YEON KİM.
 
* Nihan.Sanırım bu takımda en iyi oyununu oynadı.Bunda manşeti Logan Tom yüklendiği için daha çok savunma ve blok dublajlarına konsantre olmasının payı vardı.12/-.% 92(75) manşeti Nihan için olağanüstüydü.Bravo.
 
* Hatalarımız çoktu ama hücumdaki efektifliğimizle - özellikle 3.ve 4.cü set) tolere etmeye çalıştık.
Hücumda 140 - 117
Hata 24-17
Ace   3-4
Blok 11-13
* Biraz da rakip takıma bakarsak ; açıkcası beklediğimden daha iyi buldum.
Bunda bizim oyuna geç girişimizinde rolü oldu ama gayet iyi oynadılar.
Pasör sorunları onlarda da vardı.2 pasörle (Babeshina ve Olga) oynamalarına rağmen hücumda çok hata yaptılar.
Larson ve Regina Moroz'u beğendim.Makhno manşet'te beklenenden iyiydi ama hücumda yakarcaydı.18/4.% 22 ile hücum etmiş.
Ve Gamova.Sanırım ya sağlık sorunu vardı ya da bildiğim final ve kupa stresi yaşıyordu.Molalarda başına buz torbası koyması ve amonyak koklaması gözlerimizden kaçmadı.Maça çok iyi başladı ve ''Ahhh Gamova niye gittin,Kim ne biçim oyuncu yaaa'' nidalarını duyar gibi oldum maç sırasında :)) ancak giderek oyundan düştü.48/18.% 38 ile hücum etmiş.Blok sayısı yok,1 servis sayısı var.19 sayı ile oynamış ama 3 hücum hatası, 5 kez blokta kalması ile 8 hata yaparak aldığı 19 sayının neredeyse yarısını götürmüş.
* Hakemler iyi maç yönetti diyebilirim.1 hata yaptılar lehimize,ardından hemen bunu telafi ettiler.
* Biraz da saha dışına dönersek ; 
Birincisi ;biletlerin bedava olmasına rağmen Azeri seyirciler rağbet etmemişti.
8 bin kişilik salon boş kaldı diyebiliriz.Bunda kendi takımlarının olmamasına gizli bir protesto var gibi diyebilirim ama yarın daha fazla olacaktır.
İkincisi ; bizim kulüp ve sponsor organizasyon yaparak uçakla şube kaptanları,eski yöneticiler,kongre üyeleri,eş dost ve voleybol basınını götürmüşler.2 sene önce Cannes'a da aynı organizasyonu yapmışlardı.
Bir kaç tanıdık kemik taraftar görmüş olsam da Tolga gibi bilemiyorum hangi imkanlarla gittiler,bence belli bir grup destek verecek taraftarı da götürmelilerdi.Yukarıda saydığım elit grup atkılar ve sarı tişörtlerle güzel güzel oturdular,insan bir alkış yapar,bir ıslık yapar.Ne zaman ayağa kalktılar biliyormusunuz ? 3.set'te 5-1 öne geçtiğimizde :)) Yani takım kendine geldiğinde takım seyirciyi coşturmuş oldu,tam tersi olması gerekmez miydi ?
* Bu arada Universal Hastaneleri sahibi Azmi Ofluoğlu da eşi ve sanıyorum kızı ile gelmişti,protokol tribününde yer almıştı.
* Bizim taraftar NTV SPOR'a haklı olarak tepki gösteriyor.gs ve bizim takıma yaptıkları haber ve başlıktan;
 
İyi güzel de NTV SPOR'un Voleybol editörü,muhabiri her neyse Burcu Hakyemez'i uçakla götüren kimlerdi diye sormak lazım derim ben de ?
* Erol Ünal Karabıyık.Düşünün bir takımınız Avrupa'nın 1.nolu kupasında F4 oynuyor ve Şampiyonluk şansı yüksek.Bizim federasyon başkanımız orada olacağına hakem kursunda.Şaşırdınız mı ? HAYIR değil mi ?
Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, Ankara´da devam eden FIVB Hakem Kursuna katılan hakemlerle bir araya geldi.

Ha yarın gider belki Bakü'ye bilemem ama bugünkü görüntüsü bu işte.Rezalet.Allah korusun ya bugün Kazan'a yenilseydik ne olacaktı ? Niye yanımızda olmadın Ünal Bey ?
* TRT.Bu organizasyonun yayıncı kuruluşu olan kurumun garabetleri bitmek bilmiyor.Önceki senelerde hep yazdık ,maçlarını Meclis TV yayınlarına kurban ettiler.Bu sezon bazı maçları vermediler (Erkeklerde bizim hayati Lube Banca Macerata - Fenerbahçe Grundig maçı gibi) bugün de RC Cannes - Villa Cortese maçını vermediler.Yerine TRT HD'de hiç bir şey yoktu,TRT SPOR'da ise Güngören - Konya BA1.Lig maçı vardı.Skandal yahu.
 Onu geçtik.Heyecanla bekliyoruz maç öncesi yayını olur mu diye,17.20 olmuş 
hala yayına bağlanmadılar.Maç başladı TRT HD'de yanlarındaki Rus Spikerin sesi bizimkilerin sesine karışıyor,bizim yayın çorbaya çeviriyordu.Ancak 1.setin 1.teknik molası 8-5'te düzeltebildiler.Yetmedi maç sonrası röportaj yapacaklar
yapıyorlar ama ses yayına yansımıyordu.Say say bitmez.
 Ha bir de spikerin ve TRT'nin voleybol programcılığını yapmış çok bilen bir muhabir,gazeteci Cannes ile görülecek bir hesabımız var diyorlar.
Ya ne hesabı var kardeşim.2.sene önce kendi ev sahipliklerinde onları 3-2 yenerek final oynamadık mı Bergamo ile ? Biraz araştırın be kardeşim.
* Cannes maçına gelirsek ; 
Aslında ayrı bir başlık yapmak gerekirdi ama yapamayabilirim.
Bir kaç cümle ile ;
Villa Cortese maçında 1.set çok iyi oynadılar ve sürklase ettiler rakibi.
Villa Cortese 2.set'te Pavan'ı da oyuna soktu ve toparlandı.19-21 ve set sayısı attıkları seti 26-24 kaybettiler.Çok yazık oldu.Bu seti alsalardı maçı bile alabilirlerdi.Burada Cannes'ın ne kadar inatçı bir takım olduğunu bir kez daha gördük ama hoca farkı da ortaya çıktı.Yan Fang tam zamanında mola alıp hızı keserken,Villa Cortese koçu Abbondanza 3 sayı kaybetmesine rağmen zamanında mola almadı.Dağılmaları beklenirken 3.cü seti iyi oynayarak almayı başardılar ama pilleri bitmişti ve 4.cü seti ve maçı kaybettiler.
RC Cannes'da Anja Spasojeviç sakatlığı nedeniyle yoktu.Yerine oynayan Kozlova gayet iyi oynadı.% 45 ile 14 hücum,2 blok,1 servis 17 sayı.Manşeti de 24/-.% 83(58).Açıkcası Anja'dan daha iyi katkı verdi bu maçta.
Milena Rasiç gene kasıp kavurdu.Bir orta oyuncu olarak 21 sayı ile en skorer isim oldu.% 50 ile 13 hücum,6 blok,2 servis sayısı.Mükemmel.
Diğer Orta Ravva da % 58 hücumla 14,1 blok 15 sayı ile oynadı.
Pasör Antonijeviç'in ortaları ne kadar iyi kullandığı görülüyor.
Rasiç 26,Ravva 24 kez top almış.
Yarın Ravva-Rasiç / Eda-Fabiana büyük çekişmesi olacak.
Mutlaka ortalarını etkisiz hale getirmeye çalışmalıyız.
Pasör Çaprazları Centoni ise bu maçta kötüydü.30/8.% 27 ile hücum etmiş.
3 blok 11 sayısı var.
Diğer Smaçör Samec'te iyi isimlerden biriydi.23/12.% 52 ile hücum etmiş.1 blok,1 servis 14 sayı.Manşeti de 26/2.% 65(46).
Dikkat edilirse diğer maçlarında olduğu gibi 5 oyuncu çift haneye ulaşmış.
Pasör Antonijeviç kendisi de 8 sayı ile oynamış.4/4 hücum,2 blok,2 servis sayısı.
Pek beğendiğim bir pasör değildi ama kendini aşıyor.Başarılıydı.
Etkili servislerine dikkat.Rasiç 26,Antonijeviç 20,Samec 18 servis atmış.
Libero Cardullo da çok başarılıydı.İyi savunma ve manşet'te 25/1.% 80(64)
2.libero Fomina'yı da Samec aksadığında oyuna alıyorlar manşet için.
Şimdi ; etkili servislerine iyi manşet getirmemiz lazım.
Ortalara dikkat.
Servisi Samec üzerine yıkmalıyız.
Centoni bu maçta etkisizdi ama yarın iyi oynayabilir.Ona dikkat.
Kısacası kendi standart oyunumuzu oynamalıyız.
Kazanacağımızdan kuşkum yok.Ancak istatistiklerden ve daha önce burada tanıtımını yaptığım Cannes yazısında gördüğünüz gibi daha dengeli bir takım.
Yani bugün Kazan maçındaki sallandığımız gibi sallanırsak iyi olmaz.
Cannes ,Kazan'dan daha dengeli bir takım.Pasör Çaprazları kötüyken bile 5 oyuncu çift haneye ulaşabiliyor.
 O yüzden baskı,stress olayını nasıl halledeceklerse halletsinler.
Violet Duca salonda Fenerbahçe marşını çaldırdım oyuncular havaya girsinler diye diyor ama belki de bunu yapmamak lazım aşırı motivasyon ters tepki yaratıyor.
 BAŞARILAR SARI MELEKLER !!!!!!!!!!!

FİNAL MAÇI !!!!!!!!!!!!
FENERBAHÇE UNİVERSAL - RC CANNES : 3-0

SARI MELEKLER AVRUPA ŞAMPİYONU : 3-0 !!!!

Fenerbahçe Universal: 3 - RC Cannes: 0 

Salon : Haydar Aliyev 

Hakemler : Zorica Bjelic (Sırbistan), Heike Kraft (Almanya) 

Fenerbahçe Universal : Naz xxxx, Logan xxxx, Fabiana xxxx, Shashkova xxxx, Kim xxxx, Eda xxxx (Nihan xxxx) 

RC Cannes : Kozlova xx, Rasic xx, Centoni xx, Samec xx, Ravva xx, Antonijevic xx (Cardullo xx, Fomina x, Durakovic x, Lozancic x) 

Setler : 25-14, 25-22, 25-20

Süre : 76 (23, 26, 27) 

(ajansspor.com)


* Tarihi Başarıda emeği geçen herkes A'dan Z'ye kutluyorum.
Camiamıza Hayırlı Olsun.

* Şükürler olsun Allahıma bugünleri de gösterdi bize.Ölmeden bu kulübün bir branşında Avrupa'nın 1 numaralı kupasında hem de Avrupa Şampiyonluğu gördük ya gam yemem.
* Bilenler bilir 2004 yılından beri çeşitli taraftar platformlarında ''Bir Fenerbahçe Amatör Branşlar Misyoneri'' olarak çaba sarfediyorum.Özellikle de Fenerbahçe Voleybolunda. O zamanlardan beri hep demişimdir ''Bu kulübe bir gün Avrupa Şampiyonluğu Kupası gelecekse bu amatör branşlarda olacaktır.
Özellikle de Voleybolda'' 
Şükürler olsun ki nihayet dediğim gerçekleşti.Hem bu açıdan seviniyorum,hem de nacizane ''Fenerbahçe Voleyboluna ilgiyi arttırmak,bilinçli taraftar oluşturmak''misyonumda bir nebze faydam olduysa ne mutlu bana diyorum.
* Evet nihayet ''haklı rüyamız gerçekleşti''.Bu başarı kesinlikle tesadüf değil.
Bu kupa ne son 3 yılın ne de 4 yıl önce Acıbadem İsim Sponsorluğunda başlayan bir ivmenin sonucudur.Evet büyük hız kazanmışızdır ancak biraz daha geriye gitmek lazım.
Başkan Aziz Yıldırım bayan voleyboluna 2005-2006 yılında yatırım yapmaya başlamıştır.Takımın başına Genç Milli Takım Antrenörü Adnan Kıstak'ı getirmiş,ilk kez bir sponsor ile anlaşma yapmıştır.Century 21-Uzel Emlak Hizmetleri Ana Sponsorumuz olmuştur.
Esas hamle 2006-2007 sezonunda Seda Tokatlıoğlu'nun İllerbankası'ndan ciddi bonservis ücreti ödenerek transfer edilmesi ile başlatılmıştır.12 Ekim 2006'da ise Acıbadem Hastanesi ile Sponsorluk anlaşması imzalanmıştır.O sezon takım Eczacıbaşı ile Lig finali oynadı 2.oldu.
2007-2008 Sezonundan sonra ise Fenerbahçe Acıbadem olarak devam ettik ve şubenin yönetimi tamamen Acıbadem'e geçti.Bu sezonda 2.olduk.
Şöyle bir dökelim bakalım hatırladığımız kadarıyla ; 
2005-2006 sezonunda yatırıma başladık.
2006-2007 Sezonu Lig İkincisi.
2007-2008 Sezonu Lig İkincisi.
2008-2009 Sezonu : Lig Şampiyonluğu - Türkiye Kupası 2.si-CEV Cup 3.cüsü
2009-2010 Sezonu : Lig Şampiyonluğu -Süper Kupa-Türkiye Kupası- CEV CL 2.si
2010-2011 Sezonu Lig Şampiyonluğu - Süper Kupa-Dünya Kulüpler Şampiyonluğu - CEV CL 3.cüsü
2011-2012 Sezonu CEV Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu
 Her sezon takım daha da güçlendirilerek bu sezon ki en dengeli en güçlü hale geldi.Bu 7 sezonda kupa serüveninde katkısı olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
Pek çok taraftara ters gelse de Ali Koç gibi M.Ali Aydınlar'a teşekkür etmekte bir Fenerbahçe'li olarak bize yakışan davranıştır.Zira bahsettiğim süreçteki katkıları ile birlikte bu sezon başı takımı da O kurdu.Yeon Kim'i Hoca istedi O aldı mesela.O yüzden biz Onun gibi yapmayıp nankör olmayacağız.Teşekkürler.Ondan bayrağı olan Universal grubuna da sahibi Azmi Ofluoğlu nezninde büyük teşekkür.Kaldı ki Universal grubu M.Ali Aydınlar gibi başarıyı sadece kendine mal etmemiş ''Tek başarı Fenerbahçe Kulübü'nündür.Biz yanlarında olduğumuz için mutluyuz'' deme nezaketini göstermiştir.(Birlikte tabii) Bu açıdan da teşekkür ediyorum.
* Görüldüğü gibi TVF'nin tüm engelleme ve yalnız bırakmasına rağmen Fenerbahçe bayan voleybolunda bir ekol,bir kültür oluşturmuştur.Bu devam edecektir,dönüş olmaz.
* Maçın değerlendirmesini yapmak bu saatten sonra ne kadar doğru olur bilmiyorum ama arşive de geçirdiğimiz için bir kaç satır yazalım ; 
* Dünkü maçtan sonra bu maça gayet iyi hazırlanmışız.Hatalarımızdan mümkün olduğu kadar ders çıkarmışız.Aslında maç öncesi seromonide iki takım oyuncularının yüzlerine baktığımızda bizim oyuncuların yüzlerinde heyecan ve gerginlik,Cannes'lı oyuncularda ise bir rahatlık gözleniyordu.
 O yüzden acaba gene mi stress'e gireceğiz diye düşündüm.Ancak korktuğum gibi olmadı voleybolun temel doğrularını yaptık,güçlü yönlerimizi ortaya koyduğumuz gibi rakip önlemlerini de uyguladık.
* Mesela dün atamadığımız etkili servisleri bugün attık.Ki dün demiştim özellikle Logan Tom salona alışmıştır,yarın atar diye ve beni yanıltmadı.Kafa kafaya giden anlardaki servis serisi ile farkın açılmasını sağladı.Onun yanı sıra Yeon Kim de aynı şekilde seriler yaparak fark yarattı.Zaten 8 ace'imiz var 4'ü Tom'dan,3'ü Kim'den.Cannes'ın ise 3 ace'i var.Farklardan biri buydu.
* Manşet'te zaman zaman zorlandık ki istatistiklere bakınca takım ile Liubov ve Nihan'ın yüksek yüzdeleri beni şaşırttı.Bu kadar yüksek beklemiyordum.
* İstatistikleri de şöyle vereyim ; 
Hücum yüzdemiz % 49.
Yeon Kim % 51 ile 18 hücum,2 blok,3 servis 23 sayı,Eda % 79 ile (14/11) 11 hücum,1 servis 12 sayı,Fabiana % 64 ile 7 hücum,3 blok 10 sayı,Logan Tom % 29 ile (17/5) 5 hücum,4 servis 9 sayı,Liubov % 33 (24/8) ile 8 sayı.Naz 2/1.% 50 hücum,5 blok 6 sayı.
Manşetimiz 57/3.% 79(65).22/2.% 77(59),Liubov 19/-.% 89(74) (*Maç sırasında pek iyi görmedim ben,bu rakamlar çok yüksek geldi) ,Tom 8/1.% 75(63),Kim 8/-.% 63(63).
Bloklarda 10-6 üstünüz.Naz 5,Fabiana 3.
Servis ; 3 hata,8 ace.Tom 4,Kim 3 ace.
Zaten farkı yaratan faktörlerden biri buydu.8-3 Servis sayılarında üstünüz.
RC Cannes % 35 ile hücum etmiş.
Çift haneli rakama ulaşan tek isim Centoni.27/10.% 37 ile 10 sayı.
Dün çok etkili olan Orta oyuncuları Rasiç 14/4.% 29 ile 4 hücum,3 blok,2 servis 9 sayı.Ravva % 54 (13/7) ile 7 hücum,1 blok 8 sayı ile oynamış.
Smaçörlerinden Samec % 27(22/6) ile 6 hücum,2 blok 8 sayı,Kozlova % 24 (17/4) ile 4 sayı.
6 blok ,3 servis sayıları var.
Rakamlar her şeyi gösteriyor zaten.Açık bir üstünlük sağlamışız.
Yani Şampiyon gibi oynayıp,hakederek kupayı aldık.
Açıkcası daha zorlanacağımızı düşünüyordum.
* Rakibe de iyi önlem aldık.En güçlü yönleri Orta oyuncularının etkinliğiydi demiştim.Ki dünkü maçta süper etkindiler.Onlara önlem almalıyız demiştim.
Ve aldık.Ortaları iyi blok yerleşimi yapınca köşelere kaçmak zorunda kaldılar
ve zaten 4 numara oyuncuları Samec ve Kozlova ile Pasör Çaprazları Centoni fazla etkili değiller.Böyle oldu.Rakamları yukarıda verdim zaten.
Sadece Rasiç'in etkili servis turlarında gene 3-4 sayılık sıkışmalarla kayıp yaşadık.
* Bireysel olarak Yeon Kim ne kadar kaliteli bir oyuncu olduğunu zaten MVP ve Best Scorer Player ödüllerini alarak gösterdi.
Böyle bir bitirici smaçöre sahip olmanın avantajını Pasör Naz yaşadı ve zaman zaman hatalar yapsa da sıkıştığında Ona atarak rahatladı bu sayede kötü başladığı turnuvayı en iyi pasör ödülü ile bitirdi.
* Tecrübeli Smaçörlerimiz Liubov ve Logan Tom düşük hücum yüzdelerinde kalsalar da (% 33 ve % 29) manşet,savunma ve serviste bunu tolere ettiler.
* Orta oyuncularımız Eda ve Fabiana dünden daha etkiliydiler.
* Pasör Naz ve Libero Nihan.Özellikle Naz bloklarda ve Nihan savunmada çok başarılıydılar.
* Kaliteli yabancılar kaliteli oyuncular transfer edilince başarı kaçınılmaz.
* Takım olmakta başarıda büyük etkendi.Dikkat edin en çok sevinen kenardaki yedek oyuncularımızdı.
* Netice de bir kez daha hak ederek Şampiyon olduğumuzu söyleyelim ve bir kez daha tebrik edelim.
* Bundan sonrası yapılacak şey ; Önce lig ve kupayı alıp gelecek yıl için kadroyu korumak olmalı.Yeon Kim zaten 2 yıllık imzalamıştı.
Eğer Smaçörlerden Liubov ve Tom'dan biri ayrılırsa da Japon Milli takım oyuncusu Saori Kimura adaylarım arasında.
* Şu TRT'ye bir şey söylemeden duramayacağım.1 tane İngilizce bilen bir muhabir göndereyen bir devlet kurumu.Ze Roberto ile röportaj yapıyor muhabir ve Ali Koç tercümanlık yapıyor :)) Öncesinde de Ze Roberto'yu itiyor.Ali Koç'ta Onu itti :))  Bir de bu eleman Cihan Kamer'e ne alakaysa bu sezon Türkiye Kupasını alacak mısınız sorusu sormadı mı bittim orada.
* Bu arada gözümden kaçmayan bir not ;  protokol tribününde oturan eski oyuncumuz Azeri asıllı Nisa Guliyeva,eski Vakıfbank ve Eczacıbaşı oyuncusu Pelin Yüce (İkisi birlikte Penivo adlı oyuncu menajerlik şirketi yönetiyorlar),Eczacıbaşı Menajeri Nalan Ural,Eczacıbaşı Yöneticisi Kurtaran Mumcu (Fenerbahçe Universal atkısı takmasına rağmen)'nun 1 kez bile alkış yapmadan put gibi oturmaları ile NTV SPOR Voleybol editörü Burcu Hakyemez'in maç sonu sevinç görüntülerini bir köşede donuk bir şekilde izlemesi gözlerimizden kaçmadı.
* Nihat Özdemir ve Cihan Kamer'in 2 yıl önce Cannes'a kaybetmiştik finalde gaflarını da mazur görerek kayda geçirelim :)) 
Bergamo'ya kaybetmiştik,Cannes'ı Yarı Finalde yenmiştik.

****************
GENEL DEĞERLENDİRME 
* Fenerbahçe Bayan Voleybolunun geçmişi çok eskiye dayanır.Spor Kulüpleri arasında bayan voleybolunda rekabet 1955 yılında başladı,1973'e kadar devam etti.(FB 17,gs 12 Şampiyonluk kazandı).
  Sonrasında müessese takımları devreye girdi,spor kulüplerinde sıkıntılar oldu.1977'de şubeyi kapattık.1982'de yeniden genç bir takım kurularak başlandı ama bu takımda mali sıkıntılardan 1984'te tekrar dağıldı.80'lerin sonunda tekrar kurulup 1993'te istanbul 1.Ligi ve Terfi Müsabakaları Şampiyonu olup Türkiye 2.Ligine yükselen takım 1994'te 2.Lig'te başarılı olarak 1.Lige yükselmiştir.1996-1996 sezonunda tekrar 2.lige düşmüştür.Yönetim 2004 yılına kadar maddi sıkıntılardan ötürü bilerek 1.Lige çıkmamayı yeğlemiş,bütçeyi büyütmesinin ardından 2003 yılında güçlü bir kadro kurulmuştur.Antrenör Jesus Savigne önderliğinde 2003-2004 sezonunda Bölgesel Lig'te Şampiyon olan takım Terfi Şampiyonasında Namağlup 1.bitirerek 1.Lig'e yükselmiştir.
2004-2005 sezonunda 1.Ligte ilk sezonumuzda 10.cu olduk.
2005-2006 sezonunda ise Antrenörlüğe Adnan Kıstak'ı,İllerbankası'ndan da ciddi bonservis bedeli ile Seda Tokatlıoğlu'nu transfer ederek BÜYÜK YÜRÜYÜŞ'ün ilk ateşini yaktık.
2005-2006 sezonunda yatırıma başladık.
2006-2007 Sezonu Lig İkincisi.
2007-2008 Sezonu Lig İkincisi.
2008-2009 Sezonu : Lig Şampiyonluğu - Türkiye Kupası 2.si-CEV Cup 3.cüsü
2009-2010 Sezonu : Lig Şampiyonluğu -Süper Kupa-Türkiye Kupası- CEV CL 2.si
2010-2011 Sezonu Lig Şampiyonluğu - Süper Kupa-Dünya Kulüpler Şampiyonluğu - CEV CL 3.cüsü
2011-2012 Sezonu CEV Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu
* Görüldüğü gibi 8 yıl önce Bölgesel Lig'te olan takım bu süre içerisinde Lig,Kupa,Süper,Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları kazanmıştır.
* Bu başarıda emeği geçen herkesi başta Başkan Aziz Yıldırım olmak üzere tebrik ediyorum.Aynı şekilde Fenerbahçe Bayan Voleyboluna 1955'ten beri hizmet etmiş Antrenör,sporcu,teknik,idari,sağlık v.s.her bireyi de hayırla yad ediyorum.
Fenerbahçe Türk Voleyboluna bayan ve erkek takımları olarak büyük bir soluk getirmiş,ivme getirmiştir.
Artık Fenerbahçe Bayan Voleybolu Türkiye de ve Avrupa da bir marka olmuştur.TVF Başkanı Erol Ünal Karabıyık'ın tüm engellemelerine (buna rağmen rantını yemeyi hep iyi bildi) hem de.
Erol Ünal Karabıyık Bakü'ye ancak final maçında kaymağı yemek için gitmiştir.
Final maçında donuk bir şekilde maçı izlerken,dün akşamki gs maçında hop oturup hop kalktı.
* Erol Ünal Karabıyık bu Şampiyonluğu bile 2+1 garabetine bağladı.2+1'in devam edeceğini söyledi.Şampiyonlukta büyük pay sahibi Dünyaca Ünlü yabancı yıldızlarımız Fabiana mesela neredeyse hiç lig maçı oynamadı.Sokolova ve Logan Tom da kenarda ve tribünde kaldı.Bu oyuncuların maliyetinden haberin var mı Erol Bey ? Fabiana'ya 12 maç oynasın diye dünya para veriyoruz.
Tam olarak bilemiyorum takımın maliyetini ama yabancı basında sadece maaşlara 5m.dolar ödendiği yazıldı.
* Her neyse biz Erol Bey'i bırakalım yeni engelleme planları ile işimize bakalım.
Bu başarıların devamı gelecektir.Önemli olan süreklilik ve kalıcı olmak olmalı.
Universal ile 3 yıllık anlaşma yapmıştık.2 yıl daha var.
Sezon sonunda öncelikle takım kadrosunun korunması ve duruma göre yeni takviyeler yapılması gündeme gelecektir.Henüz daha Lig ve Kupa var alınacak.
* Bir kaç değinmek istediğim not ile bitireyim.
Birincisi ,sabaha karşı takımı karşılamaya giden taraftara Polis'in takındığı tavır ve uyguladığı şu rezilliği kınıyorum.Şu kepaze görüntüyü bu güzel başlığa koymak istemezdim ama ibret-i alem olsun zihniyetleri için
İkincisi de dün Çağlayan Adliyesine Başkan'a ziyarete giden takıma kupanın içeri sokulması için izin vermeyen yetkilileri de kınıyorum.
 Şu 2 tavır bile 3 Temmuz sürecinin NET GÖRÜNTÜSÜDÜR.
FENERBAHÇE'YE OPERASYON YAPILDIĞININ AÇIK DELİLİ VE FOTOĞRAFIDIR.
* Bir diğer konu ; İletişim araçlarımız.
Evet FB TV gerek maç yayınları gerek maç önü,sonrası yansıtmalarla önemli görev yapıyor ancak tek Voleybol programı olan Filede Fener programını yıllardır Perşembe Sabah saatlerinde yapıyor.Tekrarını da Cuma 18.00 gibi veriyor.Halbuki bu programın Akşam saatlerinde verilmesi lazım.Canlı yayın olmasın,banttan çekersin.Futbol programları var Prime Time'da tamam,arkasına koy.Bir sürü abuk subuk program Akşam,Gece yayınlanıyor
Delfi Kahini v.s. gibi mesela ama tek voleybol programı yayınlanmıyor.
Bu bana göre yanlış ve hatalı.
İkincisi resmi site voleybol bölümü ve haberleri.
Bu konuda büyük eksiklik ve yetersizlik var.Resmi site editörleri bize şubeden
ne geliyorsa Onu koyuyoruz diyorlar.Taraftarı bilgilendirme,iletişimde yıllardır sıkıntı var.Mesela Fabiana'nın transfer edildiğini biz resmi sitemizden duyamadık.Gidin bakın arşivlerine bulamazsınız.
Voleybol sayfası da yetersiz.Aslında bu başlı başına bir konu.
Şu seviyeye gelmiş bir takımın kendi başına internet sitesi olması lazım.
Bakın diğer Avrupa kulüplerine her takının resmi internet sayfası var.
Ama bizim yok ve son derece yetersiz bir bölüm halinde.
Bunu tekrar buradan gündeme getirmek istedim.
* Tekrar emeği geçenleri A'dan Z'ye kutluyorum.
* Böylece bu tarihi başarıyı da arşive kayıt etmiş olduk.

Etiketler