28 Ağustos 2010 Cumartesi

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası D GRUBU.

FRANSA.JPG
FRANSA 1.JPG

İSPANYA.JPG
İSPANYA 1.JPG

KANADA.JPG
KANADA 1.JPG

LİTVANYA.JPG
LİTVANYA 1.JPG


LÜBNAN.JPG
LÜBNAN 1.JPG

Y.ZELANDA.JPG
Y.ZELANDA 1.JPG

İspanya grubun ve turnuvanın favorilerinden.Pau Gasol ve Calderon yok ama gene de iyi bir kadroları var.
Juan Carlos Navarro'nun önderliğinde Gasol'un kardeşi Mark Gasol,Garbajosa,Reyes,Rubio gibi değerli yıldızları ile ABD'nin en güçlü rakibi.Çok iyi bir guard rotasyonları var.Navarro,Raul Lopez,S.Llull,Rubio.Mark Gasol,Fran Vazquez 5 numarada iyi obsiyonlar.4 numarada Garbajosa ve Reyes'in performansları belirleyici olacak.Rudy Fernandez,Alex Mumbru ve Caja Laboral'ın Şampiyonluğunda büyük rolü olan San Emeterio SG olarak büyük silahlar.
 Parker'ın gelmemesi ile Fransa büyük güç kaybetmiş gibi.Guard rotasyonunda büyük sıkıntıları var.De Colo'ya kalmış durumdalar.Onun ne verebileceği de merak konusu.Ancak Boris Diaw,Nicolas Batum,Ian Mahinmi gibi NBA oyuncuları ile F.Pietrus,Ali Traore gibi yurt dışında oynayan oyuncuları ve Gelabale gibi kendi liglerinin yıldızı ile gruptan çıkıp ilerlemek isteyeceklerdir.
 Litvanya da Lavrinoviç kardeşler,Kaukenas gibi yıldızlarının gelmemesine rağmen koç Kestutis Kemzura iddialı.Tek NBA yıldızları Linas Kleiza'nın önderliğinde gs'li Jasaitis,Kalnietis,Maciulis,Jankunas,Javtokas gibi bilinen yıldızları ile eski Litvanya olmasa da ses getirmeye çalışacaklardır.Gruptan çıkarlar.
Gruptan çıkacak 4.takım için Kanada ve Yeni Zelanda çekişecekler.Tabii bu 2 takım herhangi bir sürpriz yapadabilir Fransa'yı veya Litvanya'yı elimine ederek.
Yeni Zelenda'da hazırlık maçlarında bayıldığım Kirk Penney var.Adam Sırplara 8/7 çlük34-35 sayı atacak kadar keskin şutör.Aynısını Slovenya'daki bir hazırlık maçında Slovenlere yaptı.15/9 üçlük  43 sayı .9 hazırlık maçında 25 sayı ortalaması var.Genelde yerel ligteki oyunculardan kurulu.Penney haricinde Avustralya'da oynayan Pero Cameron,gene Avustralya'da oynayan Casey Frank ve Craig Bradshaw önemli oyuncuları.
 Kanada'yı bizle oynadıkları hazırlık maçında izledik,pek iyi değillerdi.Gene hazırlık maçlarında Yunanistan'dan 74 sayı fark yiyip (123-49)  Sırbistan'ı yenecek kadar (62-58) değişiklik gösterdiler.Denham Brown en etkili oyuncuları (G),koçun oğlu Andy Rautins de kadroda. Joel Anthony,Levon Kendall ve NCAA’in sıra dışı ismi Rob Sacre'de takımın dikkat çeken oyuncuları.Oyak Renault'lu Famutumi de kadroda.
Lübnan'a grupta az şans verilse de Tab Baldwin yönetiminde ABD kökenli Jackson Wroman,Matt Frieje  hücumda büyük güçler.Veteran Fadi El Katip'te hala iyi.Rony Fahed var.Hazırlık maçlarında Kanada'yı yenip,Arjantin'i zorlamışlardı.Değişik bir basketbol oynuyorlar.
   Genel olarak bakarsak ; 
ABD,İspanya,Arjantin,Yunanistan en fazla Şampiyonluk şansı verilen takımlar.
Bu dörtlüyü zorlayacak ekipler olarak Türkiye,Sırbistan,Avustralya.
Sürpriz yapabilecek takımlar olarak ise Hırvatistan,Brezilya,Slovenya,Porto Riko olabilir.
İtalya'nın olmadığını da hatırlatmadan geçmeyeyim.
   Lebron James,Kobe Bryant,Jason Kidd,Pau Gasol,Jose Calderon ,Nene Hilario (Brezilya),Andrei Krilenko,JR Holden (Rusya),Andrew Bogut (Avustralya),Tony Paker ,R.Turiaf,M.Pietrus(Fransa),Manu Ginobili,Nocioni (Arjantin),Yao Ming (Çin),Lavrinoviç kardeşler,Kaukenas (Litvanya),Dirk Nowitzky, Kamaan (Almanya),Larry Ayuso,C.Dalmau (Porto Riko) gibi büyük yıldızların olmadığı bir turnuvada ev sahibi avantajını çok iyi değerlendirerek madalya almalıyız.Bizde de Mehmet Okur ve Engin Atsür yok.Tanjeviç'in inadı yüzünden Mirsad gibi lazım bir isimde yok.
 12 Dev Adama Başarılar diliyorum.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası C GRUBU.

TÜRKİYE.JPG 

TÜRKİYE1.JPG

TÜRKİYE 2.JPG

TÜRKİYE 3.JPG

ÇİN.JPG

ÇİN 1.JPG

FİLDİŞİ.JPG

FİLDİŞİ 1.JPG

PORTORİKO.JPG

PORTORİKO 1.JPG

RUSYA.JPG

RUSYA 1.JPG

YUNAN.JPG

YUNAN 1.JPG
Grubumuzun favorisi Yunanlılar.Aynı zamanda turnuvanında favorilerinden.Son ABD hazırlık maçlarında eksik oyuncularına rağmen iddialılar..Sırplarla yaptıkları meydan muharebesinden FİBA'daki lobileri nedeniyle bizim maçtan yırttırılarak Fotsis ve Schortsanitis'e 2 maç ile sıyırdılar.İç-dış dengeli çok iyi kadroları var.Spanoulis - Diamantidis bir yana içerideki Fotsis-Bourousis-Sofoklis-Schortsanitis ciddi uzun obsiyonu.Çok sert ve kavgacı bir takım.Kadro derinlikleri ve Onu kullanan Kazlauskas önemli avantaj. Zisis,Printesiz, Calathes, Tsartsaris,Perperoğlu ve Kaymakoğlu her an hazır isimler.

 Biz  ve Yunanistan dışında gruptan çıkma adayı diğer 2 takım için Rusya,Porto Riko ve Çin çekişecekler.
Fildişi Sahili'ne şans vermiyorum.Ruslar'da JR Holden ve Krilenko'suz zorlanacaklardır.Khriyapa'nın da sakatlığı var.İçeride Mozgov'a dikkat etmeliyiz.
Çin'de de Yao Ming yok.Bir diğer NBA yıldızı Yi Jian Lian var.Porto Riko ise Kaptan Carlos Arroyo'nun eline bakacak ama her an sürpriz yapabilirler.
 Gelelim bize ;
   Beklenen gün geldi.Senelerdir 2010,2010 dedik durduk.Ancak ne yazık ki son Arjantin maçında ümit veren bir görüntü çizsekte önemli sorun ve eksilerimiz var.
* En başta Guard rotasyonumuz Engin'in devre dışı kalması ,Ender'in sakatlıktan yeni kurtulmuş olması,son dakikada Barış Ermiş'in kadroya dahil edilmesi,burada denenen Sinan'ın kötü performansı soru işareti yaratıyor.Tek güvenilir oyun kurucumuz Kerem Tunçeri.Hidayet'te zaman zaman orada oynayacaktır.Devşirme olayında Emir'in işini çözebilselerdi çok iyi olacaktı.
*Uzunlarımıza gelirsek;Ömer Aşık'ın yaptığı ihanetten dolayı haklı olarak kadro dışı kalması nedeniyle uzun süre oynamaması,Kerem Gönlüm efendinin yaptığı halttan dolayı 1 yıllık cezası nedeniyle uzak kalması (Bu herifin Milli takımda olmasını etik bulmuyorum ama Bay Tanjeviç çok seviyor bu elemanı),Semih ve Oğuz'un bilindik dezavantajları.
*Takımın lideri Hidayet'in sakatlık-ameliyat ve transfer sorunları nedeniyle fizik ve mental olarak hazır olmaması.Önceki turnuvalarda da Hidayet'in düşük performansı nedeniyle sıkışık anlarda zorlanmıştık.
Hidayet artık kendisine güvenin hakkını vermeli.Düşük performans ile oynarsa hedef madalya hayal olur.
* Tanjeviç faktörü.Bilindik anlamsız rotasyonları.Ersan'ı 3 numarada oynatmak istemesi,KG'ü zaman zaman 3 numaraya çekmesi misal.Hiç güvenmiyorum Tanjeviç'e.
*Hücumda sıkıştığımızda çözecek istikrarlı sağlam bir keskin şutörümüzün olmaması.Dileyelim Ömer Onan,Cenk ,Ersan'ın şut şansları yaver gitsin.
Avantajlarımızda elbette var.
En büyük avantajımız seyirci.Seyirci ile coşan bir takımımız var.Hem savunma sertliğinde hem hücumda ritmimizi bulmada büyük etken.Arjantin'i ezip geçiyorduk ama bilindik dalgalanmalarımızla yakalandık ve malum uzatmada maçı verdik.Ömer Onan gibi  hem çok iyi savunmacı hem çok iyi fast break'ci bir oyuncuya sahibiz.Ersan gibi önemli bir silahımız var.Rakibe eşleşme sorunu yaratıyor,üçlük atıyor ,ribaunt alıyor.Hidayet'i yukarıda yazdım.Çeyrek finalden sonra devreye girmesi gerekiyor artık.Her ne kadar eksileri olsa da artıları da olan uzunlarımız var.Kendi aralarında iyi yardımlaşarak savunma ve hücum aksiyonları gösterebiliyorlar.İstediğimiz zaman savunma sertliğini çok iyi koyabiliyoruz ama istediğimiz zaman işte.Savunma sertliğini uzun sürelere yaymak ve rakip dış atıcılarına iyi önlem almamız şart.
Grubumuz zor bir grup.Gruptan nasıl çıkacağımız ilerisi için belirleyici olacaktır.Yunanistan'ı ve Rusya'yı yenersek yol çok açık olur.Yarı Finale kadar gideriz. Şansımız yaver gider inşaallah.
Çeyrek final bekliyorum ama Yarı final bir çok parametre'ye bağlı.Umarım artık maç sonlarını doğru oynayabilme ve kazanma adına dersler çıkarmışızdır.
İddialı ekiplerin önemli yıldızlarının gelmemesi de bir diğer önemli avantajımız.

 Bazı öngörüler ;
 Gruptan 1.ci çıkarsak D grubunun 4.cüsü ile rakip olacağız. Y.Zelanda veya  Kanada olacak. Onu yendikten sonra çeyrek finalde önümüze Slovenya  yada Almanya çıkabilir, çeyrek finalden sonra Rakip Arjantin ya da Sırbistan olacak.  
2.ci olarak çıkarsak, D Grubunun 3.sü ile rakip olacağız, O da ya Litvanya ya da Fransa, onu yendikten sonra çeyrek finalde önümüze ABD çıkıyor, ABD'yi yendikten sonra yarı finalde rakip Ispanya olur. 

3.cü olarak cikarsak D Grubunun 2.si ile rakip olacağız. O da Litvanya ya da Fransa. Onu yendikten sonra Çeyrek finalde ya Arjantin ya da Sırbistan. çeyrek finalden sonra Rakip yine Yunanistan olacak..


Son olarak dün antrenmanı ziyaret eden Başbakan'a yalakalık yapıp ''12 Eylül'de Çifte Zafer Yaşayacağız'' (!) diyen Turgay Demirel'i kınıyorum.

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası B GRUBU.


ABD.JPG 

ABD 1.JPG

BREZİLYA.JPG

BREZİLYA 1.JPG

HIRVATİSTAN.JPG

HIRVATİSTAN 1.JPG

İRAN.JPG

İRAN 1.JPG

SLOVENYA.JPG

SLOVENYA 1.JPG

TUNUS.JPG

TUNUS 1.JPG
Şüphesiz ABD grubun favorisi.Aynı zamanda turnuvanın favorilerinden en önde geleni.
Süper NBA yıldızlarının çoğu yok.Daha çok genç yıldızlar ağırlıklı bir kadro.Yani bir Dream Team değil.Gerçi Dream Team'de yenilgiler almıştı.Üst düzey yıldız Kobe,Lebron,J.Kidd v.s gibi isimlerin yokluğunda takımın liderliğini yapacak isim sorunu var.Kevin Durant bu rolü üstlenmiş gibiydi hazırlık maçlarında.Billups'ta Ona yardımcı olabilir.Guard ve uzun eksikliği olduğu yorumlanıyor.NBA'i pek takip etmediğim için fazla yorum yapamıyorum oyuncu bazında.Saf pivot Chandler gözüküyor.Lamar Odom ,Love,Granger gibi isimlerin iddialı takımların uzunlarına göre eksik kalacağı söyleniyor.Dış atıcılarının eline bakacaklar sanırım.
Gruptan çıkacak 2.takım Brezilya olur.Nene Hilario'nun sakatlığı nedeniyle olmaması büyük eksiklik.Ancak pota altında Anderson Varejao ve Splitter ikilisi önemli caydırıcı güç olacaktır.Ve tabii ki önemli şutör Phoenix Suns'tan Leandro Barbosa da takımın en önemli silahı.
Hırvatlarda gruptan çıkacak bir diğer takım.Bizim Ukiç önderliğinde gene yeni transferimiz Marko Tomas,eski Pilsen'li Popoviç ve Avrupa basketbolundan yakından tanıdığımız isimlerle Hırvatlar sürpriz sonuçlarla can yakmaya çalışacaklardır.
İlk 4 içinde yer alarak gruptan çıkacak diğer takım Slovenya olacaktır.
Nachbar,Lakoviç,Dragiç,Beciroviç ve bizim Vidmar olma üzere gene Avrupa basketbolundan tanıdık isimlerle Slovenler önceki turnuvalarda gösrterdikleri güzel basketbolla sürpriz yapmaya çalışacaklardır.
İran ve Tunus'un bu grupta şansları yok

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası A GRUBU.


ANGOLA 1.JPG
ANGOLA.JPG

ALMANYA 1.JPG
ALMANYA.JPG

ARJANTİN 1.JPG
ARJANTİN.JPG
AVUSTRALYA.JPG

AVUSTRALYA.JPG 1.JPG


SIRBİSTAN.JPG

SIRBİSTAN 1.JPG


ÜRDÜN.JPG

ÜRDÜN 1.JPG

Grubun favorileri Arjantin ve Sırbistan.Bu 2 takım aynı zamanda turnuvanın da iddialı ekiplerinden.
Sırbistan hazırlık maçlarında formu ile dikkat çekti.Yunanistan ile yaptıkları olaylı hazırlık maçları ise çok kötü görüntü verdi.Bu maçtan Nenad Krstiç 3 ve Teodosiç 2 maç ceza aldılar ancak Avustralya ve Arjantin maçlarında oynayabilecekler.Takımın yıldızı şüphesiz Milos Teodosiç.Euro 2009'da takımı neredeyse tek başına 2'inci yapmıştı.Tepiç,Velickoviç,Rasiç,Krstiç,Peroviç gibi önemli oyuncularda Teodosiç liderliğindeki ekibin diğer önemli isimleri.İçeriden,dışarıdan oynayabilen gayet dengeli ve iyi bir kadroları var.Takım savunmaları iyi.Uzun rotasyonları Krstiç,Peroviç,Bjelica ve Macvan gayet iyi obsiyonlar.Hazırlık turnuvası maçımızda mahvetmişlerdi bizim uzunları.2-3 numaralardaki oyuncularının performansları kaderlerini belirleyecektir.
Arjantin de ise lider isim Carlos Delfino.Ginobili'nin yokluğunda direksiyon Onda.Pablo Prigioni,Oberto ve Luis Scola'da takımın diğer önemli yıldızları.Andres Nocioni'nin sol ayak bileğindeki sakatlıktan dolayı kadrodan çıkarılması onlar için kötü oldu.Yerine Marcos Mata çağırıldı.
Madalya adaylarından biri Arjantin.
Gruptan çıkacak ve turnuvada bana göre sürpriz yapabilecek takımlardan biri de Avustralya.
Andrew Bogut yok ama David Andersen,Alex Mariç,Matt Nielsen ve ABD asıllık Patrick Mills takımın yükünü çekecek isimler.Ülkemizde Beşiktaş'tan tanıdığımız Brad Newley'de katkı yapacak önemli bir isim.
Almanya ilk 4 içerisinde yer alarak gruptan çıkar ama Nowitzky'nin yokluğunda daha ilerileri zor.
Takımın en dikkat çekici ismi Telekom'un yeni transferi oyun kurucu Schaffartzik.Yüksek yüzdeli üçlük ve serbest atışları var.Jagla,Hamann,Demond Green tanıdık diğer isimler.Onların haricinde hep yeni isimler görüyorum.
Almanya'da çalışan Murat Didin'in Almanya Analizi ;
Yıllardır Almanya’da görev yaptığım için isterseniz önce Panzerler’den başlayayım.


A Milli Takım’ımızın geçen hafta Almanya’da oynadığı Beko Süper Cup, aslında Panzerler’i kendine getirdi. Bu kupada Almanya, biraz da beklemediği bir şekilde farklı kazandığı Türkiye maçıyla hem güven buldu hem de ümitlerini artırdı. Almanlar, Nowitzki ve Kamann olmadan da büyük takımları yenebileceğine inanmaya başladı. Yıldızsız takım oyununda sertliğe ulaştıkları gün, maç kazanabilen bir basketbol tarzına sahipler. Oyun kurucu pozisyonunda Schaffartzik, skorer yönünü kullandığı durumlarda daha verimli oluyor. Bu sene onu, takımını uzaktan üçlüklerle ateşlemeye çalışırken göreceğiz. Diğer guard pozisyonunda Demonnd Greene tam oyun kurucu olmadığı, Per Günther de tecrübesiz olduğu için Almanlar o pozisyonda sıkıntı çekeceklerini zannediyorum. Bu bölgenin diğer oyuncusu Stefan Hamann ise sert oyun stiline rağmen sayı üretmeye çok uzak olduğu için faydası sınırlı olacaktır.


Forvet ve pota altına gelince… Oyun kurucu pozisyonuna göre daha çok zenginliğe sahipler. Burada Philipp Schwethelm, Luca Staiger ve özellikle eski Telekom’lu Jagla’nın her maçta skora yardımcı olacaklarını sanıyorum. Pota altında 2.13′lük Jagla’nın yanı sıra yine Negnolten, Pleip, Tim Ohlbrecht ve Yasin Idbihi ile büyük bir karartma gücüne sahipler. Yine çember altına büyük desteği özellikle savunmada büyük desteği olan 2.08′lik Robin Benzing’in hücumdaki etkinliği, cesareti ve dış şutları Kayserili basketbolseverlere 21 yaşındaki genç bir yeteneği zevkle izleme şansı tanıyacaktır.


Coach Dirk Bauermann’ın yıllarca aynı kadroyu elinde tutarak kazandığı ve kazandırdığı tecrübe bir avantajları gibi görünebilir. Bence en iyi ihtimalle Kayseri grubundan dördüncü çıkıp İstanbul’da ABD ile ömür boyu hatırlayacakları bir prestij maçı yapmak onlar için yeterli olacaktır. Bundan ötesi, yani son sekize adlarını yazdırabilmek hem coach Dirk Bauermann hem de takım için büyük bir başarı olacaktır.
Angola ve Ürdün grubun en zayıf 2 takımı.
Angola'nın en önemli ismi NCAA kariyerli Joaquim Gomes.2009 Afrika Şampiyonu Angola.Gomes'te bu turnuvanın MVP'si.
Ürdün'ün en önemli ismi ise ABD asıllı Rasheim Wright.
Arjantin,Sırbistan ve Avustralya gruptan çıkarlar.4.takım için Almanya ile Angola çekişir.Ürdün elenir.
Angola Almanya'ya bir sürpriz yapabilir.Ancak Almanya takım olma ve oyun disiplini ile daha ağır basıyor.Angola'yı seyretmediğimiz için tanımıyoruz ama Afrika Şampiyonasında Fildişi'ni yenerek Şampiyon olarak bu turnuvaya geliyorlar.

Etiketler