17 Ocak 2009 Cumartesi

100 Yıllık Ezeli Rekabet

EZELİ RAKİPLER

Fenerbahçe ile Galatasaray ilk kez 17 Ocak 1909´da Papazın Çayırı´nda karşı karşıya geldiler... Bugün tam 100 yıllık tarihi geride bıraktılar. Ezeli rekabetleri hiç bitmedi, ancak ebedi dost olduklarını da hiç unutmadılar. İşte bir asırlık rekabetten önemli anlar...

İSTATİSTİKLER FENERBAHÇE DİYOR

100 yılı bulan ezeli rekabette Fenerbahçe, galibiyet ve gol sayısı olarak Galatasaray'dan üstün durumda. Fenerbahçe bugüne kadar Galatasaray karşısında 136 kez kazanırken, Galatasaray da Fenerbahçe karşısında 113 kez galip geldi. Tarafların yaptığı 110 maç da berebere sonuçlandı. Ezeli rekabetteki gol sayısında ise Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-Lacivertli takımın attığı toplam 505 gole, Galatasaray 454 golle cevap verdi.

İLK GOL İLK HEYECAN

Galatasaray, Fenerbahçe ağlarını ilk kez 17.01.1909'da Emin Bülent Serdaroğlu ile havalandırdı. Fenerbahçe'nin ilk golünü ise 04.01.1914'te Hasan Kamil Sporel attı.

EN ÇOK GOL ATANLAR

Ezeli rekabette, Fenerbahçe'ye en çok gol atan Galatasaraylı oyuncu 19 golle Metin Oktay oldu. Fenerbahçe'de ise, Sarı-Kırmızılı ağları en çok havalandıran oyuncu, 27 golle Zeki Rıza Sporel oldu.


4 GOLLE COŞTULAR

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın 100 yıllık rekabetinde, bir maçta en çok gol atan oyuncular; Galatasaray'da Metin Oktay ve Celal İbrahim, Fenerbahçe'de ise Zeki Rıza Sporel oldu. Bu futbolcular; attıkları 4'er golle tarihe geçtiler

REKOR TURGAY ŞEREN'DE

Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmalarında en çok forma giyme rekoru, 54 maçla Galatasaraylı Turgay Şeren'e ait. Fenerbahçe'de ise Esat Kaner, Galatasaray'a karşı 49 kez forma giydi.


GALİBİYET ÖZLEMİ

Ezeli rekabette istenilen, hep bir tarafın kazanması olmuştur ancak Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmalarında taraflar, birbirlerine karşı çok uzun süre galibiyet alamadılar. Galatasaray üst üste 18 maçı kazanamazken, Fenerbahçe'de 11 maçta galibiyet yüzü göremedi.


EN ÇOK GÖRÜLEN SKOR

100 yıllık rekabette, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın birbirlerine karşı oynadığı 359 karşılaşmanın 67'si 1- 0'lık skorla sonuçlandı.


EN FARKLI SKOR

Fenerbahçe ve Galatasaraylılar'ın en çok övündükleri başarılardan biridir, en farklı skorla kazanılan maçlar... İki takım arasında yapılan 359 maçta Fenerbahçe'nin Galatasaray'a karşı aldığı en farklı galibiyet ise 6-0...


EN GOLLÜ MAÇLAR

1983 ve 2001 yıllarında, Galatasaray ile Fenerbahçe, 4- 4 berabere kalarak tarihlerinin en gollü maçlarını oynadılar.

SEYİRCİ REKORLARI

İki takımın yaptıkları maçlarda en fazla seyirci, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 70.125 kişi olarak kayıtlara geçti. En az seyirci ile oynanan maç ise şaşırtıcı. 17.11.1922'de, Fenerbahçe Stadı'nda yoğun yağıştan dolayı hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı karşılaşmada, tribünlerde sadece 14 kişi vardı.


TARİHİ KAVGA

23 Şubat 1934'te, Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynanan maç, çıkan kavga nedeniyle yarım kaldı. Bu maçtan sonra "Mıntıka Futbol Heyeti" taraflara ağır cezalar kesti. Fenerbahçe'den 9, Galatasaray'dan 8 futbolcu olmak üzere toplam 17 futbolcu uzun süreli cezalar aldı.


YABANCI HAKEMLER

100 yıllık ezeli rekabette, bazı maçlarda yabancı hakemler düdük çaldı. Alman, İsviçreli, Rumen, Macar, Yugoslav, Belçikalı, İngiliz, Yunan, İtalyan, Avusturyalı ve ve Bulgar hakemler bu ezeli rakiplerin maçlarında sahadaki yerlerini aldılar.


ANLAMLI PENALTI

23 Ocak 1925'teki büyük derbide, Fenerbahçe bir penaltı kazandı. Taksim Stadı'nda oynanan karşılaşmada, penaltı atışından önce, stadın büyük balkon bölümü çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu olaydan sonra kullandığı penaltı atışında topu, bilerek kaleci Ulvi Yanal'a teslim etti.


ÖNCE GALATASARAY SONRA FENERBAHÇE FORMASI GİYENLER

Fuat Hüsnü Kayacan, Galip Kulaksızoğlu, Hikmet Topuz, Dalaklı Hüseyin, Hasan Kamil Sporel, Rebii Erkal, Bekir Rafet Teker, İsmet Uluğ, Suat Subay, Yılmaz Gündüz, Rasih Minkari, Bülent Varol, Refik Osman Top, Ali Soydan, İsmail Kurt, Kadri Aytaç, Şevki şenlen, Engin Verel, Mehmet Oğuz (K), Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Semih Yuvakuran, Tanju Çolak, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Benhur Babaoğlu, Saffet Sancaklı, Fatih Akyel, Mehmet Yozgatlı, Emre Belözoğlu.


ÖNCE FENERBAHÇE, SONRA GALATASARAY FORMASI GİYENLER

Horace Armigate,Necip şahin, Haydar Aşan, Ekrem Mahmut, Süleyman Tekil, Orhan Canbolat, Necdet Erdem, Niyazi Tamakan, Hilmi Atakul, Selçuk Hergül, Naci Erdem (K), Ruhi Karaduman, Raşit Çetiner, Arif Kocabıyık, Erhan Önal, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Selçuk Yula, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Elvir Balic, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Stjepan Tomas, Servet Çetin.

***********************************************

Valla ben 100 Yıllık Ezeli rakibimiz'e katılırım ama 100 yıllık ebedi

dostumuz deyimine katılmam.Benim felsefem ''Ayıdan dost olur,gs'den olmaz''

Çünkü ''Dost'' kelimesi o kadar basit değil.Çok büyük ağırlığı vardır benim

gözümde.Herkes bilir ''Dost''un ne anlama geldiğini.

Allah aşkına bu camia ''Dost'' kelimesini hak ediyor mu ?

Bu 100 yıllık Ezeli Rekabette Fenerbahçe'yi geçmek için her türlü

etik dışı,gayri ahlaki yola başvuranlardan,yeryüzünde bunlar kadar

''Başarıya giden her yol mübahtır'' Makyavelist felsefesini Makyaveli

tabutunda takla attıracak kadar ölümüne uygulayanlardan nasıl dost

diye söz edilebilir Allahınızı severseniz.

Dost,dostunu arkadan hile ile kazıklar mı ?

Kitap yazılır bunların yaptıkları şaibelerle.

O yüzden gs'den asla dost olmaz ama her zaman ilacımız olduğun için,

İyi ki varsın ezeli rakibimiz ve ezeli eğlencemiz diyebilirim sadece.

http://www.kfy96.com/gecici/rezalet.jpg

(http://www.kfy96.com )


Etiketler