4 Ağustos 2012 Cumartesi

Türkiye'de Yüzme Sporu Üzerine : Biz Nerede Yanlış Yaptık ?


     Aslında yazmak hiç aklımda olan bir şey değildi.Değerli bir abimle ülkemizde sporun genel sıkıntılarıyla ilgili sohbet ederken yazma kararı aldım.

   25 yaşında biri olarak kendimi bildim bileli sporun içerisindeyim birçok spor branşıyla uğraştım ve bu işin okulunu okumaya karar verdim.Okulla birlikte küçükken yaptığım sporlardan olan yüzmeye ilgim tekrar başladı ve önce eğitmenlik sonrada antrenörlük kariyerim başladı.

   Yaklaşık 5 yıldır bu işin içinde olan biri olarak bu ülkede başarılı yüzücü çıkarmanın imkansızlığını gördüm.Mevcut eğitim sistemiyle başarılı sporcu çıkarmak neredeyse imkansız gibi gözüküyor.

  Yüzme gibi çok ağır antrenmanlar gereken bir sporun okulla birlikte yürümesi çok zor.Eğitim sisteminin sporcular için teşvik edici ve onları başarıya götürecek bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor.

    Ayrıca bu kadar genç nüfusa sahip bir ülke olarak sporda bu kadar başarısızlığın en önemli nedeni de eğitim sistemi ve sporun önemini,kültürünü insanlarımıza aktaramamış olmamızdır.

    Sabah 6'da antreman yapıp okulda uykusunu alan çocuğun akşam antremanına gelip o ağır antremanı yaptıktan sonra eve gidip ne yapmasını beklersiniz ki ?

   Bu günlerde televizyonlarda imrenerek izledğimiz sporcuları görünce herkes biz nerede yanlış yaptık diyor fakat kimse elini taşın altına koymuyor.

  Olimpiyat barajlarını zor geçtiğimiz branşlarda madalya beklemek biraz hayalcilik olsa da bu bizim kanımızda var.Türkiye'nin en önemli yüzücüsünün durumunu olimpiyatlarda gördük.

  Bizim sporcularımız barajı geçmeyi başarı sayarken atı alan Üsküdarı çoktan geçmiş oluyor.Tabii bu sporcuların suçu değil onları bu hale getiren sistemin suçu.

   Spora gereken katkının artık bu Olimpiyatlardan sonra yapılması en büyük umudum benim.
Bunun içinde doğru bir spor politikası izlenilmeli,insanları spora teşvik etmeli,spor tesislerini çoğaltmalı ve herkesin kullanacağı alanlar haline getirip içini doldurmalıyız.

  Stadyum ve Salonlar yaparak insanları seyirci yapmak yerine onlara Spor yaptırmalıyız.Yaşam boyu sporu insan hayatına  sokmalıyız.

   Başarılı sporcular yetiştirmek istiyorsak maddi manevi yatırımlardan kaçınmayıp uzun vadeli planlar yapıp alt yapımızı güçlendirmeliyiz.

  Devşirme sporcular yerine ülkemizin her yerinden sporcuları bulup çıkartmamız gerekiyor.Bu ülkede bu potansiyel var önemli olan bunu yapacak insanların gerçekten başarıyı istiyor olması.

  Bunlarla birliktede antrenör eğitimine önem verilmesi ve geleceği emin ellere teslim etmemiz gerekiyor.

Sizi bilmiyorum da benim hala umudum var!!! 
Bu ülke insanının bu kadar acılardan sonra buna hakkı var...

AYTAÇ ALAYDIN
Ankara Ted Koleji Spor Kulübü 
Yüzme Antrenörü

Etiketler