7 Ağustos 2013 Çarşamba

FENERBAHÇE - RB SALZBURG : 3-1 (TURLADIK) !!!

                                           


Öncelikle Selçuk Yula ve diğer Efsanelerimize Allahtan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun nurlar içinde yatsınlar.

   Maça gelince tur için mutluyum ama tedirginliklerimde haddinden fazla maça gol yiyerek başlayınca korktum gene geçen seneye mi benzeyecek diye ama rakibin savunmasının kötülüğünden mi hücumcuların takımın diğer oyuncularına göre daha hazır olmasından mı bilmiyorum ama erken cevap verdik ve geçen sene görülmemiş biçimde ilk yarıda hatta ilk 30 dakikada 3 gol atabildik.

   Öncelikle Volkan yine formunu tutmuş yine Volkanı kalede görünce insanın içi rahatlıyor inşaallah  Pazar günü Mert aratmaz.Aksi halde savunmada ki hataları görünce gerçekten çok karamsar bir haldeyim Gökhan'ın dönmesi sağ kanadı biraz daha rahatlatsa da Yobo'nun formsuzluğu Bekir'in güven vermemesi Beşiktaş'ta 60 maçta sakatlanmayan Egemen'in 1 sezonda 3 kere sakatlanması savunmaya ayağı yere basan bir adamın gerekliliğini açıkça ve korkutarak belli ediyor.
  Bruno Alves mevzusuna hiç girmiyorum Allah nazardan saklasın.

Kadlec'e gelince benim açımdan hayal kırıklığı izlediğim bildiğim Kadlec bu kadar kötü oynayacağını tahmin etmiyordum. Hasan Ali yerli olduğu için daha mantıklı bir tercih ve hocada lig'te Hasan Aliye daha çok şans verecektir

Orta saha ya gelince Raul oynarken ve çıktıktan sonra bu kadar zıt görüntü çizmeleri de biraz endişe verici eğer yönetim forvet transferi için Holmen'i yerse bence hata yapmış olur.

Cristian bir maçta bütün kariyer özetini çıkardı bir bölüm var bir bölüm yok hala bazen Alex bazen Casper gibi sahanın içinde.

Topal'a gelince takımın en hazırlarından biri bu sene formayı Allah korusun sakatlık veya ceza dışında bırakmaz.

Alper'e gelince daha ondan bir şey anlamadım bazen dikine oynamak için topu bırakıp ileri doğru koşu yapıyor top arkasında kalıyor ve top kaybına sebep oluyor.

Forvet hattına gelirsek takımın en hazır tarafı orta sahada bağ kuracak adamlar sağlam ve formda olursa Emenike takviyesiyle çok can yakarlar Avrupa ve lig'te.

Sow Avrupa'nın elit golcüleri arasında olduğunu dün attığı golle göstermiş oldu.

Son olarak inşaallah başarılı kupalarla dolu bir sezon geçirmemizi diliyorum ve fikirlerimi belirtmem için Gürol abime bana bu şansı verdiği için teşekkür ederim.

Barış BALKAY

6 Ağustos 2013 Salı

Hala Yugo'lar Birlikte Olsaydı ?

Önce biraz Tarih ..

Tarihi Roma öncesi döneme dayanan bu kültür genetik özelliklerinin tamamını devam ettiriyor.Hırslı,öğrenmeye aç ve sürekli olarak daha fazlasını isteyen bu milletin başına gelen belki de pişmiş tavuğun başına gelmedi.Tarihsel olarak ele alırsak ;
Roma Dönemi,Hristiyanlığın yayılması ve Slavların yerleşmesi dönüm noktaları olarak sayılabilir  Yugoslavya adına.Bir devlet düşünün ki Yugoslavya adıyla kurulmuş çeşitli devletlere isim ve fikir babalığı yapıyor.Dile kolay 3 tane Yugoslavya kuruldu .Hem de aynı topraklarda ..Şu anda devletin kurulu olduğu topraklarda Bosna Hersek,Sırbistan,Hırvatistan,Makedonya,Karadağ,Slovenya ve Kosova devletleri yer alıyor. .. İşin tarihi ve siyasi yönünü bir kenara bırakalım bizim için önemli olan basketbol.


Hepimizin hayran bir şekilde izlediği isimlerinin sonları 'ic' ve türevleriyle biten oyuncuların aynı milli takımda oynuyor olduğunu bir düşünsenize ? Ama gelin biz biraz daha geçmiş gidelim ve önce efsanevi Yugoslav basketbolcular hakkında laflayalım.

1990 Dünya Basketbol Şampiyonası öyle bir şampiyona oldu ki .. Yugoslavya belki de bir daha eşi benzeri asla bulunmayacak bir kadroyla bu şampiyonaya katıldı.Kimler yoktu ki ? Toni Kukoc , Drazen Petrovic , Vlade Divac , Sasha Djordjevic , Teoman Alibegovic , Zan Tabak , Zelimir Obradovic , Zoran Savic , Velimir Perasovic Zarko Paspalj ... ''Dream Team White Version '' benzetmeleri bir çok kişinin ağzından eksik olmaz.Yugoslavya , Porto Riko, Venezuela ve Angola'nın yer aldığı gruptan birçok kişiyi hayretlere düşüren Porto Riko mağlubiyeti ile 2. olarak çıktı.İkinci turda SSCB,Yunanistan ve Brezilya'nın yer aldığı grupta tüm takımları tabiri caizse eze eze yendiler.Yarı finalde ABD ve finalde tekrar SSCB'ye alınan rahat galibiyetler ile şampiyon oldular fakat final maçından çok hala herkesin aklında Vlade Divac'ın Hırvatistan bayrağını yere atışı ve 3 parmaklı zafer işareti yapışı kazındı.Bu olay zaten belki de dağılmanın temellerini attı.Bu turnuvada Toni Kukoc belki MVP seçildi fakat Drazen Petrovic de gönüllere taht kurdu.Drazen maç başına 21.5 sayı ortalaması tutturdu.Brezilyalı Oscar Schmidt'in 35 sayı ortalaması tutturması ise epey etkileyiciydi.

Bu efsane kadroya ne yazsak boş fakat gel gelelim bugün olabilecek o inanılmaz kadroya..E malum önümüz Avrupa Basketbol Şampiyonası.Eğer Yugoslavya dağılmamış olsaydı nasıl bir kadroyla bu turnuvada olurdu onu düşünelim.Elinize birer kağıt kalem alın ve kadrolarınızı yapın.İnanılmaz isimlerle dolu mükemmel kadrolar ortaya çıkıyor.!

Oyun Kurucu (PG):
Yugoslav ekolünde oyun kurucular her zaman en ön planda yer alır.Takımı sırtlayan ve zekasıyla oyunu yönlendiren guardlar takımların bel kemiği pozisyonunda olurlar.Seçim yapmanın imkansız olduğu bu pozisyonda ;
Hırvatistan Milli Takımından ; Roko Ukic , Zoran Planinic 
Makedonya Milli Takımından ; Vlado Ilievski 
Karadağ Milli Takımından ; Nikola Ivanovic(94 doğumlu süper yetenek)
Slovenya Milli Takımından ; Goran Dragic,Beno Udrih
Sırbistan Milli Takımından ; Milos Teodosic,  Stefan Markovic
 ön planda yer alıyor.

Sutör Guard(SG):
Keskin nişancılık adeta atadan kalma bir miras Yugoslavlar'da.Herhangi bir oyuncuyu seçseniz şu potaya 10 tane atış at deseniz en az 4-5 tane sokacağından emin olabilirsiniz.Ama gene de bunca şutörün arasında bile sivrilenler var.

Hırvatistan Milli Takımından ; Marko Popovic,Marko Tomas
Makedonya Milli Takımından ;Riste Stefanov
Karadağ Milli Takımından ; Bojan Bakic 
Slovenya Milli Takımından ; Sani Becirovic ( Karizmasından Dolayı )
Sırbistan Milli Takımından  ; Marko Keselj(Sırbistan Kontenjanından)
Bosna Hersek Milli Takımınadn; Nihad Dedovic
ön planda yer alan isimler.Bu şutörler biraz daha genç yetenek kısmına kaymış gibi görünsede gerçekten potansiyeli çok yükseklerde olan isimler.

Küçük Forvet(SF):
Tekrarlardan sıkılabilirsiniz fakat Yugoslav ekolünden bahsediyoruz.Tekrar da çok inat da mevcut.Forvet pozisyonu için en az 10-15 oyuncu sayabiliriz.Biz bunlardan en iyilerini genel kanıya göre seçmeye çalışacağız umarım adil olabiliriz.

Hırvatistan Milli Takımından ; Bojan Bogdanovic 
Makedonya Milli Takımından ; Slobodan Mihajloski
Slovenya Milli Takımından ; Bostjan Nachbar(Orjinal pozisyon değil fakat 3 numarada çok can yakar)
Karadağ Milli Takımından ; Seah Sehovic
Sırbistan Milli Takımından ; Jan Vesely , 
öne çıkan isimler.Bu pozisyonda kıstaslarımızı biraz tecrübe biraz da uzun boydan yana kullandık.Fakat gene de en uygun tercihler olduğuna inanıyorum.

Uzun Forvet(PF) : 
Sulak yer espirisini yapmayan kalmamıştır heralde aramızda.Fakat bu Yugoslavlar cidden öyle.Uzun kollar,hareketli ayaklar ve zeka ile beraber uzun boylar da ön plana çıkıyor.Uzun rotasyonunda muazzam bir çekişme var diyebilirim.Şöyle bir isimleri yazmaya başlarsak ;

Hırvatistan Milli Takımından ; Kresimir Loncar , Marko Banic
Makedonya Milli Takımından ; Pero Antic
Karadağ Milli Takımından ; Milko Bjelica, Radosav Spasojevic
Bosna hersek Milli Takımından ; Mirza Teletovic
Sırbistan Milli Takımından ; Nemanja Bjelica,Novica Velickovic , Dusko Savanovic

çok zorlanarak yaptığımız elemeler sonucunda bu 8 oyuncu kaldı.İsimleri kağıtlara yazıp bir torbaya atsanız ve o yıl takımınıza 2 tane uzun forvet seçme zorunluluğunda olsanız eminim ki hiç kaygılanmadan kuranızı çekersiniz.Birbirinden değerli birbirinden önemli oyuncular .

Pivot(C):
Bu ekolün olmazsa olmaz nitelikleri arasında pasör özelliği olan, sırtı dönük oyunda normalin üzerinde kabiliyete sahip,fundamental olarak rakiplerinden bir kaç adım önde olan ve zekasıyla oyununa efektif özellikler katan uzunlar yer almaktadır.Uzunlarımızı seçmeye çalışırsak ;

Hırvatistan Milli Takımından ; Ante Tomic,Luka Zoric
Karadağ Milli Takımından ; Nikola Pekovic,Nikola Vucevic
Bosna Hersek Milli takımından ; Elmedin Kikanovic
Slovenya Milli Takımından ; Primoz Brecez,Gasper Vidmar
Sırbistan Milli Takımından ; Kosta Perovic,Nenad Krstic


Böyle opsiyonları olan kadroya sahip olduğunuzu düşünmek bile güzel.Ama eğer 12 kişilik bir rotasyon seçmek zorunda kalırsak ;

Oyun kurucu pozisyonunda ; bu yazıyı okuyup eline kağıt kalem alan herkes sanırım ilk önce Milos Teodosic'i yazmıştır.İnanılmaz oyun zekası,keskin şutu ve liderlik vasıfları onu takımın ilk ismi yapıyor.''Teo'' için ''looser'' yakıştırması ile tam anlamıyla mantık hatası.Bunu bir eleştiri bile olarak almıyorum ve onu tenkit edebileceğimiz tek noktaya yöneliyorum ; oyundan kopup başka dünyalarda yaşaması ...İsmi Fenerbahçe Ülker ile de anılan Teodosic'i yakından izleme şansına sahip olmuş birisi olarak onu 2 kelime ile özetliyorum; Hırslı ve Soğukkanlı
Teodosic'e yedek olarak seçebileceğimiz çok kaliteli isimler var fakat şahsi tercihim Zoran Planinic.Uzun boylu oyun kurucuların Bogdan Tanjevic ile birlikte moda olduğu günümüz Türkiye'sinde Anadolu Efes'in yeni oyun kurucusu epey revaşta.Bu yüzden bende onu kadroma yazıyorum.
Şutör Guard seçimine geldiğinde ise tercihler farklılık gösterebilir.Çünkü listede genel olarak genç isimler yer alıyor.Bu isimleri seçme sebebim ise önümüzdeki yıllarda CSKA,Real Madrid ve Barcelona'nın kimlere Milyon $ ' lar akıtacağını önceden bilin istedim.Benim 1 numaralı seçimim  Milenko Tepic .Panathinakios'da 2-3 numarada görev alan Tepic Milli takımda Ivkovic etkisiyle 2 numarada oynuyor ve takımın boyunun uzamasına sebeb oluyor.Ribaundlara yaptığı eşsiz katkı ve rakibin skorer oyuncusuna yaptığı baskılı savunma onun pozisyondaşlarının bir kaç adım önüne taşıyor.Yıllardır göz önünde olsa da Milenko Tepic 26 yaşında.Emir Preldzic ile aynı jenereasyonun mahsülleri.2 numaralı tercihim ise size biraz garip gelebilir.Karadağlı Bojan Bakic.Hemofarm ile Adriyatik liginde izlediğim Bakic atletik yeteneklerinin yanı sıra içeriye iyi drive etme yeteneğine sahip bir görev adamı olarak biliniyor.Eğer transfer olmadıysa şu sıralarda M.Valjevo'da oynuyor olması gerekiyor.83 doğumlu oyuncu gittiği takımlarda her zaman maç performası ile öne çıkmış.Fakat herhangi bir koç onun antrenman performasından hoşlanmıyor.
Küçük Forvet pozisyonu da rekabetin doruk noktasına ulaştığı pozisyonlardan.Bu pozisyon için çok net şekilde tercih edilecek 2 oyuncu var; Bogdanovic ve Vesely.Herkesin tercihine saygı duymakla birlikte Bojan benim için bir kaç adım öndedir diyerek sözlerimi tamamlıyorum.
Uzun Forvet seçmek isterseniz tam anlamıyla işlerin arapsaçına döndüğünü anlayacaksınız.Hangi denkleme hangi teoreme göre oyuncu seçer koçlar bilemem ama işleri kesinlikle kolay değil.Ne ararsan burada terimi sanki hayat buluyor.Hızlı ayaklı,uzun kollu,şutu olan,penetre edebilen,savunması mükemmel,kalıplı .. Tüm bu özelliklerin can bulduğu bedenlerden söz ediyoruz ama bazı adamlar var ki onlarda hepsi birarada.Mesela özellikle NBA deneyimiyle birlikte hem tecrübe hem de gelişim açısından sınırları zorlayan pozisyona gelen Mirza Teletovic.İsmi Fenerbahçe Ülker ile anıldığından herkesin yürekleri eminim Cardozo-Emenike denildiğinde attığı kadar hızlı atmıştır.İlk tercih olarak Mirza'yı yazalım.Daha sonra ise soy isim konusunda eminim fakat isim de sıkıntı var.Nemanja/Milko Bjelica... Gençlik dersek Nemanja , savunma dersek Milko atletizm dersek Nemanja süreklilik dersek Milko.İnanılmaz kararsız kaldığım bu pozisyonda seçimi size bırakıyorum.Rotasyonu tamamlamak adına 3. isim olarak Pero Antic'i seçiyorum.Size olarak diğer oyunculardan önde olan Antic dış atışlardaki dalgalanmasını biraz durultsaydı bu yıl kaptığı NBA kontratını yıllar önce alabilirdi.
Pivot pozisyonu seç beğen al niteliğinde.Zekaya önem veren insanlar için sanırım ilk seçim çok nettir.Nenad Krstic.Onun oyun bilgisine hayran olmamak gerçekten imkansız.Eğer fiziki özellikleri el verse Euroleague seviyesindeki hemen hemen her takımda oyun kurucu olarak görev yapabilir.Onu anlatmaya kelimeler yetmez ama yumuşak karnının savunma olmadığını bilmeyen de yoktur sanırım.İstanbul'daki Final Four'da Hines ve Dorsey'i hücumda etkin olarak kullanınca Olympiakos onun hücum etkinliğini minumuma indirdi.Ancak bu sayede o kupayı son saniye basketiyle alabildiler.Krstic'in yanına şöyle güçlü kuvvetli pehlivan gibi birini koyalım dersek adres belli :Pekovic. NBA'in elit uzunları arasına giren Pekovic bu yaz Avrupa'da epey transfer dedikodusuna karıştı.Fakat sonunda aldığı iyi(!) kontratla NBA'de kalmaya devam etti.Onu unutanlar için ufak tavsiye ; Youtube'a girip Pekovic Partizan yazın.Ama bunu boş zamanınızda yapın.Yoksa tüm işlerinizden geri kalabilirsiniz.Pivot rotasyonunda son olarak şöyle uzun kollu pota altında bitirici blok tehdidine sahip bir isim arayalım.Fazla aramaya gerek kalmadan Ante Tomic ismine denk geliyoruz.Barcelona'nın yıldız ismi özellikle bu yaz GYM'den çıkmıyormuş.Umarız onun zayıf kalan bedeni biraz daha güçlenir ve pota altında uzun boy ve uzun kol avantajından farklı marifetlerini de izleriz ..

Şahsi kriterlerim ile oluşturduğum 12 Dev Yugoslav şu şekilde :





               Milos TEODOSİC - Zoran PLANİNİC








                  Milenko TEPİC - Bojan BAKİC











          Bojan BOGDANOVİC-Jan VESELY






             

                Mirza TELETOVİC-Nemanja BJELİCA-Pero ANTİC










               Nenad KRSTİC-Nikola PEKOVİC-Ante TOMİC

Etiketler