20 Haziran 2009 Cumartesi

Süperlig 2008-2009 Sezonu Hakem Hataları ve Raporu !!! (Arşivlik)

İşte hakem hataları!


1.HAFTA


GAZİANTEP-FENERBAHÇE 1-0
(Yunus YILDIRIM)

Tabata’nın, Alex’e, Beto’nun, G.Gönül’e arkadan kayarak yaptıkları kontrolsüz hareketlerin karşılığı verdiği faul kararları ile birlikte sarı kart da olmalıydı.

57.dk.da 0-0 iken ceza alanı içinde Deumi’nin, Güiza’ya yaptığı dikkatsiz, kontrolsüz müdahalenin karşılığı olarak penaltı kararı vermeli, bariz gol şansını engellemeden dolayı kırmızı kart göstermeliydi.





* Maç 0-0 iken penaltı verilse,gol olsa 1-0 öne geçecektik.
Muhtemelen de maçı kazanacaktık.
Kayıp Puan : 3

Galatasaray - Denizlispor 4-1
Hakemler : M.Kamil Abitoğlu,Baki Tuncay Akkın,Nihat Mızrak

1.Gol öncesi Meira’nın, Roberts’ten topu arkadan faullü almasını değerlendiremedi.
Metin Tokat
Galatasaray’ın ilk golü öncesinde Meira’nın Roberto’ya yaptığı hareket, net fauldü. Ve de çok açıktı. Abitoğlu’na doğrusu yakışmadı ve o top da gitti gol oldu.
Bülent Yavuz
30.dk.da sarı kart gören Murat Karakoç 47.dk.da çok ucuz 2.sarı kart ile kırmızı kart
görüyor ve Denizlispor bir devre 10 kişi oynuyor,tüm oyun planı bozuluyor ve 75.dk.ya
kadar ancak dayanabiliyor,2-1 olduktan sonra da maç 4-1'e gidiyor.

* Çok açık gs hakem desteği ile kazandı bu maçı.
Berabere bitecek maçtan 3 puan aldılar.
Haksız kazanç puanı : 2

TRABZON-ANKARASPOR (Cüneyt ÇAKIR) 2-0


Aynı maç içinde aynı hareketlere farklı kart uygulaması yaptı. Theo Weeks’e gösterdiği ilk sarı kart yanlıştı. Hüseyin’e yaptığı ciddi faullü harekette 2.sarı kartı değil direkt kırmızı kart göstermeliydi. Song’a elle oynamadan serbest vuruş verirken sarı kart göstermeyi unuttu.
Maç 0-0 iken daha ilk yarıda 2 ucuz sarı kart ile Weeks'i attı,2.yarı 10 kişi kalmış
Ankaraspor'u geçebildiler.

* Aynı şekilde Trabzon berabere bitecek maçı hakemin kilidi açması ile kazandı.
Haksız Kazanç Puanı : 2


ANTALYASPOR-BEŞİKTAŞ (Bünyamin GEZER) 2-3


Tello’nun, Abdullah’ın arkadan formasından çekmesine ve Cisse’nin aynı oyuncuya yaptığı kontrolsüz harekete sarı kartta göstermeliydi.
Beşiktaş’ın ilk golü öncesi Bobo’nun yerdeyken Şenol’a yaptığı dikkatsiz hareket fauldü. Şenol topa istediği gibi vuramayınca top Delgado’nun önünde kaldı ve gol oldu.
87.dakikada Ali Tandoğan’ın eliyle oynuyor mu, oynamıyor mu yorumu, keyfe kederdi. Yani, penaltı versen de olurdu, vermesen de..

* bjk en fazla berabere bitireceği maçı kazandı.Antalya 2-0 öndeydi.
Faul ile attıkları 1.gol 78.dk.da geldi.2-1 oldu.Faul verse maç 2-0 devam edecekti.
87.dk.da penaltıyı da vermedi.
Haksız Kazanç Puanı : 3


2.HAFTA

BEŞİKTAŞ-KONYASPOR (Selçuk DERELİ) 2-0


Ceza alanı dışında devam ettirdiği pozisyonların benzerinde verdiği penaltı kararı daha önceki kararları ile çelişti. Kart uygulamalarında Konyasporlu oyunculara gösterdiği sarı kartlarını, benzer müdahaleleri yapan Beşiktaşlı oyunculara göstermedi.

Beşiktaş’ın üç penaltı beklentisi boşunaydı. Çünkü Dereli her üç pozisyonda da çok iyi süzmüştü ve devam kararları da doğruydu. Beşiktaş lehine verilen penaltı tıpkı vermediği penaltılar gibiydi. Keşke oyunu devam ettirseydi. Gösterdiği veya göstermediği kartlar tartışılır. Zapotocny'i oyunda tuttu

3.HAFTA

HACETTEPE-FENERBAHÇE :(M.Kamil ABİTOĞLU) 2-1






Güiza’ya kalkan bir Ofsayt bayrağı var. Kurala göre, İspanyol futbolcu ofsayt değil. Kaleci ile karşı karşıya. Fenerbahçe 2-0 öne geçme şansını, bu kararla kaçırıyor.
Alex’e müsabaka boyu değişik oyuncuların yaptığı faullere müsaade etmemeliydi. Kazım’a çaldığı faul kararı gollük bir Fenerbahçe akınını önledi. Normal bir ikili mücadeleydi.
Volkan’ın pozisyonun devamında rakibinin üstüne düşmesi tamamen aksiyonun devamıydı. Verdiği penaltı kararı yanlıştı.
22.dk.da Alex’in attığı ve faul gerekçesiyle sayılmayan gol, tartışılır. 2 nolu yardımcı hakemin, önemli hataları var.
44.dk.da Hacettepe'nin attığı 1.gol Ofsayt.

* Hiç tereddütsüz 3 puan gitmiştir.
Kayıp Puan : 3


4.HAFTA

Kocaelispor - Galatasaray 1-4
Hakemler : Selçuk Dereli,Cem Satman,Erdinç Sezertam

Kocaelispor 1-0 öne geçiyor,gs de çok kötü oynuyor.
Ve maçın kader anı geliyor.33.dk.da Nonda ,kaleci Serdar'a çok açık faul yapıyor,
Baros boş kaleye beraberlik golünü atıyor..57'de 2.golden sonra iş bitiyor.,





Maçta tartışılacak tek kararı Galatasaray’ın attığı beraberlik golü öncesi verdiği devam kararıydı. Kale alanı içine havadan gelen topa yükselen kaleci Serdar’a, Nonda’nın arkadan temasına faul vermeliydi. Kale alanı içinde bilhassa kolları yukarı kalkan ve şarj bölgesi kaybolan kaleciye dokunmak fauldür.
Metin Tokat

Ne olduysa, 33.dakikada oldu. Nonda Kaleci Serdar’a net faul yapıyor. Selçuk belki böyle yüzlerce faul verdi. Ama bunu veremedi. O da gitti gol oldu. Zaten ondan sonra maç 180 derece döndü. G.Saray oyunu forse etti. Kocaeli ise adeta oyunu bıraktı.
Bülent Yavuz

* Tam bir hakem desteği.
gs hakem yardımı ile kazandı.
Beraberlik olsa diyelim.
Haksız Kazanç : 2

(BEŞİKTAŞ-GAZİANTEP): KAMİL ABİTOĞLU 3-0

Antepli Eduardo’nun ilk sarı kartına kargalar bile güler. Eduardo lehine faul verilmesi gerekirken, çıkan kart yukarıdaki cümlelerin teyidi gibiydi. Ne yazık ki, hemen akabinde bu sefer Antepli futbolcu gerçekten hakemi aldattı. Abitoğlu da can simidi gibi yapıştı. İkinci sarı ve ardından kırmızı. Oyun zaten orada bitmişti.


5.HAFTA

SİVASSPOR-FENERBAHÇE (Bünyamin GEZER) 2-1

Sivasspor’un 2. gol öncesi tartışmalı. Zira M.Yıldız taktiksel olarak savunmanın arkasında kalecinin görüş alanı içinde duruyor. Oyuna müdahale olarak değerlendirilmeliydi.

* Berabere bitecek maçı kaybettik.
Kayıp Puan : 1

İ.B.BELEDİYE-BEŞİKTAŞ (Bülent YILDIRIM) 1-1

İlginç pozisyonların yaşandığı bir maçtı. Holosko, Barbosa’ya görmeden çarptı. Faul verdi. Faul verildiyse kart da gösterilmeliydi. Taca çıkan topta arkadaşına kızan Zeki’nin topa vurmasında sarı kart gösterdi. Takımı zaten mağluptu. Vakit geçirme niyeti yoktu. Uyarabilirdi. Maç boyu oyun kurallarını ihlal eden Nobre 6. faulünde sarı kart gördü. M.Ali’nin yerde dokunduğu topa ayağı ile vuran Nobre’nin attığı golü iptal etmesi kural gereğiydi.

TRABZON-ANTALYASPOR (Fırat AYDINUS) 3-2

Hüseyin’in arkadan Sedat’a yaptığı sakatlayıcı hareketin karşılığı sarı değil kırmızı kart olmalıydı. Sarı kartlı Cale’nin taç çizgisi kenarındaki kartlık hareketini görmesine rağmen vermedi.
Trabzon’un yeni yıldızı Egemen, Ertuğrul’a öyle bir girdi ki, sarıbuçuğu garanti! Fırat, ne faul verdi, ne de kart.

* Trabzon kırmızı kartlarla eksik tamamlayacağı maçı kazandı.Berabere biterdi.
Haksız Kazanç : 2

G.SARAY-KONYASPOR (Yunus YILDIRIM) 4-1

G.Saray’ın ilk golü ofsayt. İkinci golü hem faul hem osayt.
Galatasaray’ın attığı ilk 2 golde yapılan hakem ve yardımcı hakem hataları maçın skorunu değiştirdi. İlk golde Lincoln pası verdiği anda ofsayt pozisyonunda bulunan Baros geri koşarak topu alıyor. Vurduğu top gol oluyor. 2. golde ise Kewell’ın ortaladığı topa kafa vurmak üzere hareketlenen Şener’i, Baros koluyla itekleyerek omuzu ile topu yükseltiyor ve Lincoln’ün vuruşu gol oluyor. Baros’un el kolla yaptığı itirazda ve topu elle kasıtlı kesen Zafer’e kart gösteremedi.

1.Gol de Baros ofsayt.
http://video.google.com/videoplay?docid=-5229562213949260089



2.Golde Baros faul yapıyor.Hem Lincoln ofsayt.



51.dk.da bu şaibeli gol ile 2-1 oluyor ve maç kopuyor,sonrası 4-1.(!)






* gs gene hakem kararı ile galip.
En fazla berabere bitecek maçı kazandılar.
Haksız Kazanç : 2 puan.

6.HAFTA

FB - Kayseri 1-4
Hakem Halis Özkahya

Hakem Halis Özkahya, kırılma noktalarında önemli kararlar verdi.

Bunlardan birincisi; Uğur Boral, ceza alanına girerken Durmuş tarafından sağ ayağıyla engelleniyor. Açık darbe var. Kurala göre penaltı. Hakem de veriyor. Ancak Kayserililerin “dışarıda” diye itirazı var.

İkincisi; ceza alanı içerisinde topa yükselen Kazım’ı Kaysespor’in stoperi Eren açık bir şekilde iki eliyle iteliyor. Çok net bir penaltı. Ve durum 2-1... Hakem penaltıyı verse Fenerbahçe 2-2’yi yakalayacak. Belki de maç ondan sonra daha değişik bir şekle dönüşecek.

Üçüncüsü; gene ceza alanı içeresinde; bu kez Bilal, İlhan’ı iteliyor. Hakem itelemelere kapalı olduğu için bunu da es geçiyor.

Fenerbahçe’nin mağlubiyetini bu penaltılara bağlamak biraz hafiflik olur. Ancak hakem ihlal olduğu zaman vermek zorundadır. Fenerbahçe’nin iki penaltısı güme gitmiş.,

Bülent Yavuz

* En kötü berabere bitecek maçı kaybediyor Fenerbahçe.
Kayıp Puan : 1

7.HAFTA

Kocaelispor - Fenerbahçe 2-3
Hakemler:Bülent Yıldırım,

Sarı kartlarda bize çok cesurdu.

İlk yarının sonunda Semavi´nin Önder´e yaptığı hareket sarı kartlıktı. O hareket sonunda Önder oyuna devam edemedi. Kaldı ki‚ Semih aynı hareketin çok daha hafifini yaptı ve kart gördü.

Kemal´in Semih´i ceza sahası içerisinde çekip düşürmesini seyretti. Penaltıyı vermedi.

Biz öndeyken zaman geçirilmesine izin vermedi. Ama Serdar en az 6-7 dakika oyundan çaldı. Uzatmalarda sarı kart gördü.

8.HAFTA

BEŞİKTAŞ-SİVASSPOR (Halis ÖZKAHYA) 1-1

Avantajı uyguladığı durumlarda, oyun durduğunda disiplin cezalarını vermeyi unuttu. Maç boyu sürekli faul yapan, Zapatocny, Sivok'a sarı kartını gösteremedi. İkili mücadelelerde BJK’lı futbolculara karşı daha hoşgörülüydü.

FIRAT AYDINUS (ESKİŞEHİR - G.SARAY) 4-2

8. haftadaki hakem hatalarına bir yenisini de kapanış maçında Fırat ekledi. Hakem için kabus gibi bir maçtı. Avrupa takımlarında cirit atan Milan Baros, centilmenliği bir kenara bırakıp, eliyle düzelttiği topu gol yaptı.

9.HAFTA

ESKİŞEHİR-FENERBAHÇE (Kuddusi MÜFTÜOĞLU) 2-2

Ivesa-Alex mücadelesindeki penaltı kararı ile bariz gol şansını engellemeden gösterdiği kırmızı kart doğruydu. Topun yönü kaleden uzaklaşıyor görünse de, hızı yavaştı. Alex’in kontrolündeydi ve rakip oyuncuların engelleme şansı yoktu.
RC'nin çizgiden çıkardığı top goldü.

* Haksız Kazanç Puanı : 1

G.SARAY-GAZİANTEP(Halis ÖZKAHYA) 3-1

M.Yozgatlı’nın kafa ile vurduğu topu kale alanı önünde kasıtlı olarak elle kesen Arda’nın hareketine verdiği penaltı kararı doğruydu. Sarı kart göstermemesi ilginçti. Aynı oyuncu maçın başında da sarı kartlık bir faul yapmasına rağmen kart görmedi. Yardımcı hakem Nihat Mızrak’ın, ilk yarıda Erman’a kaldırdığı yanlış ofsayt bayrağı ile Arda’nın attığı 3.gol öncesi Ü.Karan’ın pozisyonuna ofsayt kaldırmaması ciddi hatalardı.

10.HAFTA

KAMİL ABİTOĞLU (TRABZON-HACETTEPE):1-0

Maçta problem olan ve maçı bozan bir oyuncu var. O da Trabzonlu Hüseyin. Abitoğlu bunu bir türlü çözemedi. Son dakikada taç çizgisi kenarında neredeyse meydan kavgası var. Bu kavgadan üç sarı kart çıktı. Giray’ın sağ kroşesi ve Tayfun Cora’nın şiddetli iteklemesi, kırmızıdan sıyırdı. Bu da hakemin maçtaki en önemli hatasıydı.

12.HAFTA

ANKARASPOR-G.SARAY (Bülent YILDIRIM) 0-0

De Nigris’in vuruşunda Servet topu kale çizgisini geçtikten sonra çıkardı, yardımcı hakemi Gökhan Memişoğlu göremedi.(!)




* Haksız Kazanç Puanı : 1

BEŞİKTAŞ-ESKİŞEHİRSPOR (Hüseyin GÖÇEK) 2-0

Ceza alanı içinde Nobre’nin kaleciyi geçtiği anda yerde kaldığı pozisyondaki devam kararı doğruydu. Ancak o zaman Nobre’ye aldatmadan sarı kart göstermeliydi. Zapotocny’nin ceza alanına girdiği anda Youla’ya yaptığı temaslı müdahalenin karşılığında penaltı kararı vermeliydi.

* Maç 1-0 iken Eskişehir'in penaltısını vermedi.Belki de 1-1 olup berabere bitecekti.
Haksız Kazanç Puanı : 2

13.HAFTA

GALATASARAY-HACETTEPE (Süleyman ABAY) : 3-1

Yumruğu Abay vurdu

Aslında hakem‚ hakem diyoruz. Hakem ikinci yarıda da devam ediyor. Elle oynamaya haklı olarak penaltı veriyor. Penaltıyı yapan Zoko. Zokayı yiyen Teli. Çünkü Zokonun yaptığı penaltıda sarı kartı Teliye yazıyor hakem. Sonra Teli ikinci sarıdan atılıyor.

G.Sarayın attığı üçüncü gol de ofsayt. Buyurun cenaze namazına. Yani dün gece G.Saray galip. Neye göre? Hakem kararıyla. Hani boks maçı olsa bir takım bu kadar nakavt olabilir. Yumruğu vuran Galatasaray değil dün gece hakem Süleyman Abaydı.

Erman Toroğlu

* E.Toroğu bile hakem kararı ile galip diyor ama ben gene almıyorum bunu
gs öyle veya böyle kazanırdı.

FENERBAHÇE-BEŞİKTAŞ (Bünyamin GEZER) : 2-1



Cisse‚ aynı dakika içerisinde önce Alex´e arkadan faul yapıyor‚ Alex topu kaybedince Uğur Boral topu alıyor ve Cisse bu kez de Uğur Boral´a faul yapıyor. İlk pozisyonda Alex´e faul yapınca avantaja bırakan hakem‚ bu defa Cisse´nin Uğur Boral´a yaptığı hareket karşısında Cisse´ye sarı kartını çıkartıyor.

Aşağıda gördüğünüz pozisyon Cisse´nin 40. dakikada Uğur Boral´a yaptığı ikinci faul ve bu pozisyonda ikinci sarı karttan kırmızı kartı görüyor.

İki gündür medyada Fenerbahçenin yediği golün öncesini konuşan hiç yok. Hatta 3 dakikalık özet görüntülerde bile yok.

Sağ kanattan ileriye çıkan Gökhan Gönül´e İbrahim Üzülmez´in çok net bir faulü var. Eliyle Gökhan Gönül´ün yüzüne temas ediyor ve o anda kendisini yere atıyor. Fenerbahçe lehine faul olması gereken pozisyon BJK lehine dönüşüyor ve o pozisyonda Gökhan Gönül‚ yardımcı hakeme itiraz ederken de hızlı gelişen atak sonrasında Fenerbahçe kalesinde golü görüyor.

Güiza’ya yapılan penaltıyı vermedi.

14.HAFTA

Beşiktaş - Ankaraspor (İLKER MERAL) : 1-3




Ceza alanı içinde İbrahim Üzülmez - Ediz mücadelesine devam kararı doğruydu. Ancak hakemi aldatmaya yönelik hareketinden İbrahim Üzülmez’e sarı kart çıkarmalıydı. Sivok’a Theo’ya kasıtlı olarak yaptığı sakatlayıcı hareketin karşılığında gösterdiği kırmızı kart doğruydu. Taç kenarında Tello’nun Theo’ya attığı yumruğun karşılığı da kırmızı kart olmalıydı. Yardımcı hakemin bir metre önündeydi. Hakemi ikaz etmemesi ilginçti.
Zapotocny’nin Erhan Güven’e yaptığı ani atağı engelleyen hareketine sarı kart göstermeliydi.

AYTEKİN DURMAZ (DENİZLİ-F.BAHÇE) : 0-1

78. dakikada Deivid'in şutunda 78 santim içeride olan topu göremedi. Bununla da yetinmedi... Güiza’nın düdükten sonra attığı gol, düdük çalmasa goldü. Ofsayt gerekçesiyle bu da iptal edildi. Daha ne olsun, MHK’ye de ders olsun.



* Temiz bir golümüz güme gitti.

15.HAFTA

HALİS ÖZKAHYA (G.BİRLİĞİ-G.SARAY) : 1-3

Başkanlar çatıştı, Halis yara aldı. Hiç günahı olmadan adı gündeme düştükten sonra hakemliğini bir türlü toparlayamadı. Bu maçta da acemi hakem gibiydi. Baros, göstere göstere kendini atıyor, hakem sadece bakıyor. Yine aynı Baros, topu eliyle alıp, ceza alanına giriyor. Yardımcı hakem, “Sarı, sarı” diye ikaz etmesine rağmen, sadece el veriyor. İki sarı güme gitti. Sonra Çek futbolcu, “Lütfen” bir sarı alıyor ve 90 dakikayı tamamlıyor. Ama Gençlerbirliği’nden Burhan, Baros gibi düşeyim diyor... Bu sefer Özkahya “Aslan” kesiliyor, “Kalk beni aldattın” diyerek, sarıyı gösteriyor... Böyle hakemlik olmaz. Arda’ya gösterilmeyen sarı kart, Sanctis’in rakibe attığı tokat, Barış’ın ceza alanı içinde eliyle oynaması, Halis’in kayıtsız kaldığı pozisyonlardı.

* En az 2 kırmızı ,1 penaltı verilmedi .gs gene de bu maçı kazanabilir miydi ?
Baros 2.golü atan adam.Kırmızı görse atabilir miydi ?
Haksız Kazanç : 2

YUNUS YILDIRIM (BEŞİKTAŞ-ANKARAGÜCÜ): 1-0

Ceza alanı içerisinde Gökhan Zan, Mehmet Yılmaz’ın üzerinde adeta cirit atıyor. Yüzde yüz penaltı. Gene Gökhan, yine Mehmet’in ayağına kasti şekilde basıyor. Ne faul var, ne de kart.

* Berabere bitecek maçı kazanıyorlar.
Haksız Kazanç : 2 puan.

BÜLENT YILDIRIM (F.BAHÇE-ANTALYA) : 2-0

Ceza alanı içinde Yalçın, Güiza’yı formasından tutarak durdurdu. Penaltı vermeli, sarı kart göstermeliydi. Yrd.hakemi Alpaslan Dedeş de pozisyonu yandan görmesine rağmen ikazını gerektiği gibi yapamadı. Volkan’ın, Josica’ya yaptığı hareketin karşılığı 2.sarıdan değil, direkt kırmızı kart olmalıydı.

* Bir penaltımız güme gitti.








16.HAFTA

KONYASPOR-FENERBAHÇE (Kuddusi MÜFTÜOĞLU) : 1-2

Önder’in attığı gol vücudunun, koltuk altı-göğüs karışımı yerine çarparak attığı görülüyor.

Gol nizamiydi -METİN TOKAT

Kuddusi Müftüoğlu‚ ikili mücadelelere izin verirken‚ faul beklentisi içinde kendini yere bırakan oyunculara müsaade etmedi.

İyi giden maçta yardımcı hakem Nihat Mızrak ile iletişimde hata yapması yüzünden az daha bir golü iptal ediyordu. Alexin serbest vuruşu sonrası kaleci Oğuzhandan dönen top‚ o sırada kaleciye doğru hareketlenen Önderin koltuk altı göğüs karışımından sekerek filelerle buluştu. Kuddusi Müftüoğlu‚ Önderi ofsayt olarak değerlendirerek resen golü iptal etti. Ancak daha sonra yardımcı hakemiyle konuşarak pozisyonun ofsayt olmadığını öğrenince geç de olsa golü verdi.
Kanımca kararı doğruydu. Çünkü kola çarpan top‚ o süratle kaleye doğru gitmezdi‚ top sönerdi. Önderin golden sonraki şaşkınlığı belki de golün nizami olmadığı tartışmasına neden oldu.
İkinci yarıda yine aynı yardımcı hakemin ikazıyla devam ettirdiği pozisyonda Erdal için verdiği faul kararı‚ Kuddusi Müftüoğlunun maçın başındaki motivasyon kaybından ve golde yaşadığı kararsızlığın sonucuydu. Kartlarını genellikle doğru kullandığı maçta‚ deneyimine rağmen yardımcı hakemiyle işbirliğinde yaşadığı çelişkili gol kararı yüzünden tartışmalı bitirdi.










* Gene de haksız gol verildi diyelim ve berabere bitti diyelim.
Haksız Kazanç Puanı : 2

GENÇLERBİRLİĞİ-SİVASSPOR (Hüseyin GÖÇEK) : 1-2

Maçın hemen başında kaleci Petkoviç’in, Dijite’ye yaptığı kontrolsüz hareketin karşılığı olarak penaltı vermeli, sarı kart göstermeliydi. Avantajlara müsaade etmemesi oyunun temposunu düşürdü. Kerem’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı.

* G.Birliğinin 1 golü sayılmadı,1 penaltısı verlilmedi.Üstelik maçın başında.
Maçı G.Birliği alırdı.
Haksız Kazanç Puanı : 3

TRABZONSPOR-ESKİŞEHİR (Fırat AYDINUS) : 2-1

Maç öncesi yaşanan tartışmalardan etkilendi. Tayfun-Umut mücadelesinde verdiği penaltı kararına kendi de inanmamış olacak ki, bariz gol şansını engelleyen Tayfun’a kırmızı kart gösteremedi. 12. kural ve kart uygulamalarında tek taraflı kararlar verdi. Colman, Koray’a yumruk attı. Direkt kırmızı kart olmalıydı. Sarı kartlı Cale arkadan kayarak kartlık hareket yaptı. Sadece faul verdi. İkinci sarı karttan kırmızı kartını göstermekten çekindi.
Bu pozisyonda verdiği kararına itiraz eden Tayfun’a ise arkası dönük vaziyette iken sarı kart gösterdi.

* Bu maçı Fırat Aydınus resmen Trabzon'a verdi.1 haksız penaltı,1 haksız kırmızı kart, vermediği 2 kırmızı kart.
En kötü beraberlik desek.
Haksız Kazanç Puanı : 2

17.HAFTA

Fenerbahçe - Trabzonspor 0-0 (BÜNYAMİN GEZER)

İlk yarıda Song’un Roberto Carlos’a yaptığı hareket penaltıydı.
Rıdvan Dilmen

Bünyamin Gezer de bu sertliğe göz yumunca kaybeden Fenerbahçe oldu. Zira Hüseyin'in defalarca Alex'e yaptığı sakatlayıcı faullere ancak 65. dakikada kart gösterdi. Hüseyin daha sonra da Emre'ye de kartlık bir hareket yaptı ama bunu sadece faulle cezalandırıldı. Hüseyin'in yanında Serkan da Uğur ve Carlos'a yaptığı sertliklerden kart görmeden kurtuldu.
Necati Bilgiç





* Penaltımız verilmedi.
Kayıp Puan : 2.Trabzon'un haksız kazanç puanı :1

BEŞİKTAŞ-DENİZLİSPOR (Selçuk DERELİ) : 1-0

Verdiği karara itiraz eden Musa’ya gösterdiği sarı kartını aynı itirazı arka arkaya iki defa yapan Serdar Özkan’a gösteremedi. Beşiktaş’ın attığı gol öncesi Zapotocny’nin ceza alanı içinde Musa’yı arkadan çekmesine faul vermeliydi. İ.Toraman müsabaka süresince Roberts’ı sürekli faullü müdahalelerle durdurdu. Kart göstermedi.

* Faullü bir golle kazandılar.
Haksız Kazanç Puanı : 2

18.HAFTA

BÜLENT YILDIRIM (ANKARASPOR-TRABZON) : 0-2

Trabzon kalecisi Slyva, Meye'nin önündeki topa atlayacağını ayağına atlıyor. Ve Ankara'nın net penaltısı da verilmiyor. Bu Bülent Yıldırım'ın tek hatasıydı.

* Verilmeyen penaltı kaçıncı dakikada oldu,maç o anda kaç kaç bilmiyorum.
Sonuç değişebilirdi belki.
Gene de bu maçı değerlendirmeye almıyorum.

BEŞİKTAŞ-ANTALYA (TOLGA ÖZKALFA) : 1-0

Rüştü, caza alanı dışında topu uzaklaştırırken, rakibine çarpıp geri geliyor. Rüştü, dışarıda eliyle oynayarak topu kontrol ediyor ve topu uzaklaştırıyor. Tolga, bariz gol şansı olan bu pozisyonu süzemiyor ve oyunu devam ettiriyor.Kırmızı Kart verilmeliydi

* Rüştü'nün atılması ile 10 kişi kalacak bjk maçı gene alabilirmiydi bilmiyorum.
Gene de bu maçı da almıyorum.

19.HAFTA

TRABZONSPOR-ANKARAGÜCÜ (İlker MERAL) : 2-1

De Nigris, Selçuk'u geçti gole gidiyor. Yapılacak tek iş ya bırakmak, ya da engellemekti. Selçuk da onu yaptı. Net penaltı ve kırmızı kart. İlker pozisyona devam dedi.

* Penaltı ve Kırmızı kart verilmedi.
Berabere bitecek maçı kazandılar.
Haksız Kazanç Puanı : 2

GALATASARAY-KAYSERİSPOR (Selçuk DERELİ) : 1-1

Kayseri'nin çok net iki penaltısı var. Tartışmasız ve açık. Son dakika içinde Turgay-Emre Aşık arasındaki mücadelede yerde kayarak gelen Emre’nin eli yerdeydi topun çarpmasında penaltı vardı. Ceza alanı içinde Servet’in, M.Eren’e topsuz müdahalesi de penaltıydı.Kafası kanayan M.Baros’un itiraz sırası elindeki kanı hakemin formasına sürmesi sonrası gösterdiği sarı kart komikti,kırmızı olmalıydı.




* Kayseri verilmeyen 2 penaltısı ile maçı kazanamadı.
Haksız Kazanç Puanı : 1


İ.B.BELEDİYE-FENERBAHÇE (Cüneyt ÇAKIR) :2-0

Faul ve kart standardında yaptığı hatalarla maçın önüne geçti.
İ.B.Belediyespor’un attığı iki gol öncesi pozisyonlar ofsayt olarak değerlendirilerek atılan goller iptal edilmeliydi. İki yardımcı hakem de hizayı iyi tespit edemedikleri için hata yaptılar.
Kale alanı önünde Kazım’ı itekleyen Gökhan’ın hareketine penaltı verilmeliydi.
1.5 yıldır F.Bahçe maçına çıkamıyor, 15 günde iki Fener maçına çıktı. Soruyorum size, bu hakemi bozmaz mı? Cüneyt, Olimpiyat Stadı'nda esen şiddetli rüzgardan daha etkiliydi!.. Pardon yardımcı hakemleri unuttum. Onlar da birer 'Tayfun' ve 'Kasırga' gibiydi. F.Bahçe'nin yediği iki gol de buz gibi ofsayttı.





* 2 ofsayt gol verildi,1 penaltımız verilmedi.Kazanacağımız maçı kaybettik.
Kayıp Puan : 3


20.HAFTA

BURSASPOR-SİVASSPOR (Bülent YILDIRIM) : 1-1

Sedat, Bursalı Ömer'in sırtında adeta karate yapıyor. Hem de ceza alanında. Bundan daha iyi penaltı olur mu?

* Bursa'nın penaltısı verilmedi.Gol olsa kazanabilirdi.
Sivas'ın haksız Kazanç Puanı : 1

ANTALYA-GALATASARAY (Halis ÖZKAHYA) :1-0

Servet’in kolu ile topu düzelttiği pozisyonda sarı kartını da kullanmalıydı. Ahmet’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali yanlıştı

* Antalya'nın 1 golü de güme gitti.

21.HAFTA


SİVASSPOR-ESKİŞEHİR (Süleyman ABAY) : 1-0

Otoritesini kuramadı. Ceza alanı içinde Koray’ın topu rakibinden kurtardığı anda yerde Faruk’un kolu ile topu engellediği pozisyona penaltı kararı verip sarı kart göstermeliydi.

* Eskişehir'in penaltısı verilmedi.Berabere bitebilirdi.
Sivas'ın Haksız Kazanç Puanı : 2


BÜNYAMİN GEZER (G.ANTEP-BEŞİKTAŞ) : 0-3

Gaziantep'in skor 0-0 iken verilmeyen bir penaltısı var. Ama Beşiktaş 3-0 kazanınca, her ne hikmetse, pek gündeme gelmedi. Oysa, bal gibi penaltıydı. Üstelik, Sivok'un da sarı kart alması gerekirdi.

* En çok yandığım maçlardan biridir.İlk yarıda G.Antep net golü atamadı Beto ile
ve Beto'ya net penaltı verilmedi.G.Antep 1-0 önde girse devreye,2.yarıda skor
böyle olur muydu ? Berabere bitebilir desek.
Haksız Kazanç Puanı : 2


22.HAFTA

BEŞİKTAŞ-İ.B.BELEDİYESPOR (Halis ÖZKAHYA) : 2-1

Ceza alanı içinde G.Zan-Barbosa arasındaki ikili itme-tutma mücadelesi sonrası verdiği faul ile Barbosa’nın attığı golün iptali hatalıydı.
Talihsiz telefon konuşmasından sonra, bir türlü kendini toparlayamadı. MHK, Halis'i kaybetmek üzere. Aslında asıl suçlu da MHK'nin ta kendisi. Maçın nasıl kontrol edileceğini bilemiyor. Gökhan Zan golü atıyor. Çok açık bir ofsayt. Hakem ve yardımcı golü veriyor. Üç puan da Kara Kartal'a uçuyor.

* Katliam maçlardan biridir bu.
İBB'nin golü verilmiyor,G.Zan açık ofsayttan 2.golü atıyor.
Hadi en kötü beraberlik diyelim.
Haksız Kazanç Puanı : 2

TOLGA ÖZKALFA (KONYA-GALATASARAY) : 0-1

En önemli hatası da Ayhan'ın taç çizgisi dışında rakibinin poposuna attığı tekmeyi, görmemezlikten gelmesiydi.Kırmızı kartı veremedi.

23.HAFTA

GALATASARAY-BURSASPOR (İlker MERAL) : 2-1

Karşılaşmanın son dakikası içinde Galatasaray ceza alanına havadan gelen topa yükselmeye çalışan Ö.Erdoğan’ın üstüne basarak topa vurmasını engelleyen E.Aşık’ın hareketine penaltı kararı vermeliydi. Pozisyona çok yakındı. Benzeri pozisyonlara oyun alanı içinde faul kararı vermişti.Gözünün önünde, hem de çok açık bir vaziyette Emre Aşık, Ömer Erdoğan'ı altına alıyor, eziyor ve yere indiriyor. İlker Meral belki de kariyerine altın bir halka ekleyecek penaltı kararını veremedi. Bu kararı veremezseniz, büyük hakem olamazsınız.






* Bursa'nın net penaltısı verilmedi.Berabere bitecek maçı kazandı gs.
Haksız Kazanç puanı : 2

24.HAFTA

DENİZ ÇOBAN (BEŞİKTAŞ-GENÇLERBİRLİĞİ) : 3-0

Tello'nun serbest vuruşunda eliyle 'Atma' diyor. Şilili oralı değil. Yaptı ortayı, Sivok da attı golü. Deniz Çoban, golü iptal etti, 'Ben işaret vermedim' diye. FIFA diyor ki, bu durumda Tello sarı kart almalı. Alsaydı, ikinci kart olacak ve kırmızıyla dışarı çıkacaktı. Dakika 51, skor da 0-0...

* Gene de almıyorum bunu.Nasıl olsa 10 kişi de olsalar 1 tane atarlardı.


FENERBAHÇE-KOCAELİ (M.Kamil ABİTOĞLU) : 1-1
Semih'in penaltısı verilmedi.Guiza'nın golü ofsayt diye sayılmadı.







* Kayıp Puan : 2

25.HAFTA

Bursaspor - Fenerbahçe (Halis Özkahya) : 2-1

Fener-Özkahya: 1-2

Fenerbahçe, Kocaelispor'dan sonra Bursa'da da oyunun başında 1-0 öne geçmişken, 86. dakikadan sonra yediği gollerle 3 puan kaybetti. Hemen belirteyim; eski bir hakem ve gözlemci olarak maçın sonucunu etkileyen, doğrudan doğruya rezil bir yönetim gösteren FIFA kokartlı Halis Özkahya'ydı. Bursaspor'un yıldız futbolculara sertlik yaparak başarılı olmak isteğine yardımcı olan Özkahya şu önemli hataları yaptı:

1-Mustafa Sarp 14. ve 31. dakikalarda Emre'ye iki defa sarı kartlık hareket yaptı. Ama kart çıkmadı.
2- 37. dakikada Ozan önce Emre'ye faul yaptı, daha sonra Emre'nin üzerine sıçrayıp ezmeye çalıştı. Direkt kırmızı kart görmesi gerekirken ikisi de sarı kart gördü.
3- 46. dakikada Veli'nin Gökhan Gönül'e topla alakası yokken tabanla girdiği sakatlayıcı hareket kırmızı kartlıktı. Lütfen sarı kart gördü!
4- 50. dakikada ceza sahasına yakın bir serbest vuruşta Carlos vuruşu yapmadan önce 5 metre kadar yakına gelen futbolcuların vuruşu engellemesine seyirci kaldı.
5- 65 ve 67. dakikalarda Emreciksin ve Semih'e ceza sahası civarında yapılan sarı kartlık faulleri es geçti. Bunlar yetmedi. 90+4. dakikada kendini yere bırakan Sercan beye de penaltı çalarak Fenerbahçe'nin mağlup duruma düşmesinde başrol oynadı. Bu arada Lugano, Selçuk ve kaleci Volkan'a gösterdiği sarı kartlar da haksız ve komikti. Herhalde bazı allamelerin "Fenerbahçe hakemlerce gözetiliyor" sözlerinin etkisinde kalan bu acemi hakemin göğsündeki FIFA kokartının sökülmesi ve Amatör Lig'de maç yönetmesi gerekir.
Necati Bilgiç

HALİS ÖZKAHYA (BURSA-F.BAHÇE):
Haftanın en kötü hakemiydi. Faullerde, standardı yakalayamadı. Emre Belezoğlu'na neler yapıldı, neler. Ayakta kaldıysa, yatsın kalksın Allah'ına şükretsin. Özkahya, 'Al sana bunun bonusu' diye sarı kartını bir de Emre'ye göstermez mi? Bekir Ozan, kırmızı kere kırmızıyı hak ederken, komik bir sarı aldı. Veli, Gökhan Gönül'ün kaval kemiğine acımasızca vuruyor. Nerede kırmızı? Evlere şenlik bir de penaltı. Daha yazmadığım bir o kadar pozisyon daha var. Böyle hakemlik olur mu?
Vederson-Sercan ikili mücadelesi devamında verdiği penaltı kararı hatalıydı. Vederson’un, Sercan’a bir engelleme hareketi yok. Kendisini rakibine takarak düştü.









* 9 kişi kalacak Bursa'ya son saniyede bir de penaltı verdi.
Fenerbahçe kazanıp 3 puan alacağı maçtan 0 puan aldı.
Kayıp Puan : 3

26.HAFTA

DENİZLİSPOR-SİVASSPOR (Selçuk DERELİ) : 0-2

Oyun 1-0 devam ederken Denizlispor’un attığı golün yardımcı hakem Ekrem Kan tarafından ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı.

* Pozisyonu çok iyi hatırlıyorum buz gibi goldü.Maç 1-1 olacaktı.Akabinde Sivas hemen 2.golü attı maç koptu 40.dk.da.Berabere biterdi desek.
Haksız Kazanç Puanı : 2

GAZİANTEP-GALATASARAY (M.Kamil ABİTOĞLU) : 0-1

Ceza alanı içinde Ayhan’ın, M.Yozgatlı’nın ayağına bastığı pozisyonu iyi yer alamadığı için tespit edemedi. Penaltı kararı verip, sarı kartını göstermeliydi.

* Berabere bitecek maçı kazandılar.
Haksız Kazanç Puanı : 2

27.HAFTA

Kocaelispor - Beşiktaş : 1-3

Hakem Bülent Yıldırım güzel götürdüğü maçı verdiği penaltı kararı ile adeta berbat etti. BJK 1-0 mağlup ama arzulu ve istekli. Sağdan, soldan, ortadan dalıyor, gol atmak için ne lazımsa yapıyor ama bir türlü topu ağlarla buluşturamıyor. Hakem Bülent Yıldırım, BJK hücumlarında hayli bunaldı. Hata yapmamak için çok gayret gösterdi. Ancak 74.dk.daki penaltı pozisyonunda konsantrasyonunu kaybettiği için yanlış karar verdi. Sadıgov'un eline gelen top kurala göre elle oynamayla alakalı değil. Elini o kadar sakındı ki ama hakem Yıldırım'a elle oynamadığını gösteremedi. Herkes penaltı olmadığını gördü ama hakem göremedi. Bu maçın kırılma noktasıydı. 1-1 oldu.Olan olmuştu. Ondan sonra gelen goller Kocaeli'yi dibe iterken Beşiktaş'ı bir adım daha şampiyonluğa yükseltmişti.

* bjk'ye son düzlükte Şampiyonluk için lojistik destek sağlayan en önemli maçlardan biriydi.
Tam ''Hakem Kararı ile '' kazanılmış maçtı.
74.dk.ya kadar Kocaeli 1-0 önde ve o dakikada uydurulan bir penaltı ile 1-1 oluyor.Ondan sonra Kocaeli psikolojik çöküş yaşıyordu.
Bu maç Kocaeli'yi düşüren,bjk'yı Şampiyon yapan maçtır.
Haksız Kazanç Puanı : Beraberlik bile desek 2

28.HAFTA

TRABZONSPOR-G.BİRLİĞİ (M.Kamil ABİTOĞLU) : 2-0

Egemen’e, ilk devrede Kahe’yi atağı önleme gayreti içinde çelme taktığı pozisyon ile ikinci yarı arkadan yaptığı kontrolsüz hareketine rağmen sarı kartını kullanamadı. Yardımcı hakemi Erhan Sönmez, 2. golün başlangıcında Selçuk’un açık ofsayt pozisyonundaki durumunu tespit edemeyince skoru etkileyen bir hata yapmış oldu.

KONYASPOR-SİVASSPOR (Bünyamin GEZER) : 0-0

Kaleci Petkoviç’in 12. kuralın yedi ihlalinden biri olan rakibini çelmelemesi veya çelmelemeye teşebbüs eden hareketi sonrası penaltı kararı vererek bariz gol şansını engellemekten kırmızı kart göstermeliydi.

* Sivas'ın haksız kazanç puanı : 1


İ.B.BELEDİYE-GALATASARAY (Hüseyin GÖÇEK) : 0-1

De Sanctis topa temas etmeden kontrolsüz hareketinin sonucunda Bebbe’nin üstüne düştü. Bebbe’nin topa eliyle temas edip etmediği belli değildi. Pozisyonu devam ettirdiğine göre penaltı kararı vermeli, sarı kartını kaleciye göstermeliydi. Uzatma dakikalarında Kewell’ın, ceza alanı içinde penaltı beklentisi içinde kendini yere atmasında sarı kartını kullanmalıydı.

*Penaltı vermedi.Berabere bitecek maçı kazandılar.
Haksız Kazanç Puanı : 2


Beşiktaş’a ceza vermek zorundasınız

HAFTALAR geçiyor, şampiyonluk potasındaki takımlar birbirlerine yaklaşıyor. Artık hiçbir şampiyon adayı için berabere kalmak dahi mümkün değil. Haftalar geride kalıp sona doğru yaklaşılırken, hiç kimse sorun yaşamak istemiyor. F.Bahçe camiası da Beşiktaş’ın Kayseri maçı öncesinde ‘şampiyonluk yürüyüşü’ olarak başlayan, ancak sonucunda büyük olaylara sahne olan durumdan rahatsız. F.Bahçe’nin içinde bulunan birçok isim doğal olarak tepkilerini biz basın mensuplarına iletiyor. Bu konunun üzerine gidilmesini talep ediyor. Beşiktaş taraftarının dahil olduğu bu olayların cezasız bırakılmamasını istiyor. Örnekleri de ardı ardına sıralıyorlar.

GEÇTİĞİMİZ sene A.Gücü ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşma öncesinde yaşanan taraftar gerginliği Ankara ekibinin ceza almasına neden olmuş, ayrıca televizyon görüntüleriyle de birçok oyuncu ceza kuruluna sevkedilmişti. Hatta Avrupa’da saha dışında çıkan taraftar olaylarından dolayı kulüplerin cezalandırıldığı da örnekler arasında. TFF yetkililerinin daha sonradan çıkacak olayları önlemeye yönelik bu konuda yaptırım gücünü kullanması isteniyor.

A.GÜCÜ’NE verilmiş cezanın aynı şekilde uyarı amaçlı olarak Dolmabahçe’deki taşkınlık için de uygulanması beklentisi hakim camiada. TFF’nin tarafsızlık ilkeleri ve ‘infial yaratan olaylar cezasız kalmamalı’ tavrının, 4 polisin yaralandığı olaylarda da hayata geçmesi isteniyor haklı olarak.

Zorlu bir lig yarışı var. Küçük-büyük takım ayrımı kalmadı. Herkes herkesi yenebilecek güçte. Haftalar azalırken, herkes kendi takımının menfaatini düşünüyor. Ancak geçmişte ceza görmüş taraftar hareketlerine karşı kayıtsız kalmak da akıl kârı değil. Bugün tatsız olaylara gözümüzü kapalı tutarsak, yarın doğabilecek bir felakete davetiye çıkarmış olmaz mıyız?

DÖRT hafta sonra F.Bahçe, İnönü’de Beşiktaş’ın konuğu olacak. O günkü puan durumu neyi gösterir bilemeyiz ama puanlar kafa kafaya olduğunda, o zamana kadar daha fazla inanmış olacak Beşiktaş seyircisi çok daha büyük olaylar yaratma ihtimali var.. Şimdiden uyarıyorum: Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur..

(* Ancak Sezon bittikten sonra ceza verebildiler bjk'ya)

29.HAFTA


F.BAHÇE-ANKARAGÜCÜ (KORAY GENCERLER): 1-2

Verdiği penaltı, Jaba'nın artistik düşüşünün eseri. Genç hakemi fena yanıltmış.

* Kayıp Puan : 1

DENİZ ÇOBAN (GALATASARAY-ANKARASPOR): 1-1

Tatsız-tuzsuz ve seyircisiz maçta hakem Çoban'a da fazla iş düşmedi. Galatasaray'ın golünden önce aut-korner tartışması var. Bunun günahı da sevabı da yardımcı hakeme ait. Bana göre aut olmalıydı.Yardımcı hakem M.E.Eyisoy’un önünde oluşan ikili mücadele sonrası auta çıkan topa verdiği köşe vuruşu sonrası Galatasaray’ın golü geldi.

* Haksız Kazanç Puanı : 1

31.HAFTA

GALATASARAY -A.GÜCÜ (Suat ASLANBOĞA) : 1-0

Ceza alanı içinde Lincoln, Bouzid’den topu kurtardığı anda ayağını rakibine takarak kendini yere attı. Bouzid’in iki ayağı da yerde. Çok yakın olmasına rağmen verdiği penaltı yanlıştı.

* Haksız Kazanç Puanı : 2


ANKARASPOR-BEŞİKTAŞ (Halis ÖZKAHYA) :1-4

İlk yarıda Sivok’a, M.Özdemir’e arkadan kayarak yaptığı ciddi faullü hareketinden sonra sarı değil kırmızı kartını göstermeliydi. Aynı oyuncu sarı kartı olmasına rağmen rakibini tuttu. Ancak yine kart görmedi. M.Denizli, anladı ve takımı eksik kalmasın diye ikinci devre başında değişikliğe giderek, oyuncusunu kenara aldı.

32.HAFTA

A.GÜCÜ-BEŞİKTAŞ (TOLGA ÖZKALFA ) : 1-3

Zapo, Jaba'yı net bir şekilde itiyor ve düşürüyor. Sarı kart ve faul. Tolga bunu es geçti.
Yine ceza alanının hemen dışında Ceyhun'a açık faul var. Tolga maalesef bunu da atladı.
En önemlisi Ceyhun'un Gökhan Zan tarafından ceza alanı içinde düşürülmesiydi. Buram buram penaltı kokan bu müdahale, maalesef Tolga'ya penaltı kokmadı.
(Ceza alanı içinde G.Zan, Ceyhun’un önündeki topa vurmak isterken dikkatsiz müdahalede bulunarak önce Ceyhun’un ayağına vurdu. Tespit edemedi. Penaltıydı). Oyun devam ederken, avantajın oluşmaması halinde yapılan ilk ihlali cezalandırması gerektiğini unutmamalı.

* Maç 1-2 iken o penaltıyı verse belki de maç 2-2 bitecekti.
Haksız Kazanç Puan : 2

HÜSEYİN GÖCEK (TRABZON-BURSA) : 1-0

Avni Aker'de de son dakikada Bursa lehine vermesi gereken faulü, Trabzon'a çaldı. O da gitti, gol oldu. Bursa UEFA'ya gidemezse, Trabzon şampiyonlar ligine katılırsa, bunun vicdan muhasebesini nasıl yapacak?

* Haksız Kazanç Puanı : 2

G.SARAY-G.BİRLİĞİ (KORAY GENCERLER) : 2-1

Bu sezonun parlayan yıldızı Koray, çok koştu, pozisyonlara yakındı. Hata yapmamak için kılı kırk yardı. Sonunda da 'Sakınan göze çöp batarmış' misali, Mehmet Topal'ın Mustafa Pektemek'e yaptığı açık penaltıyı göremedi.

* Haksız Kazanç Puanı : 2

33.HAFTA

BEŞİKTAŞ-GALATASARAY (M.Kamil ABİTOĞLU) :2-1

İlk derbi maçını yönetmenin tedirginliğinden dolayı hatalı kararlar verdi. Ceza alanı önünde Cisse’ye, E.Aşık’ın kayarak yaptığı faul sonrası gösterdiği sarı kart doğruydu. Kaleye olan mesafesi, topun ve oyuncunun yönü dolayısıyla bariz gol şansı yoktu. Beşiktaş’ın ilk golü öncesi Bobo-E.Aşık hava topu mücadelesi sonrası verdiği faul hatalıydı. Yusuf ceza alanına girdiği anda topu Barış’tan kurtardığı anda yerde kaldı. Hafif bir temas var. Penaltı değil ama aldatmadan sarı kart da göstermemeliydi. Sarı kartlı Ernst’in, H.Balta’ya topsuz olarak kasıtlı yaptığı sert hareketi sonrası verdiği faulün devamında 2. sarıdan kırmızı kartını kullanamadı. İ.Üzülmez ceza alanına girdiği anda top kontrolündeydi. Kewell’ın arkadan koluyla iteklemesi sonrası yerde kaldı. Penaltıydı. E.Aşık sarı kartlı oynarken Nobre’yi arkadan formasından çekerek tuttu. 2. sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edilmeliydi.

* Hatalar bir birini götürüyor.

********
gs'nin bu sezon EL İLE attığı gol örnekleri ;



Baros'un Eskişehir'de 4-2 yenildikleri maçta attığı gol




Servet'in Trabzon'a elle attığı gol


2006'dda bjk Burak Yılmaz'ın elle attığı bu golle Konya'yı yenmişti.


2008-2009 HAKEM RAPORU

Yıldırım koştu, Çakır kızarttı!



Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonunda yapılan toplam 306 maçta 25 hakem görev yaptı. En fazla görev verilen hakem, 23 maçla Yunus Yıldırım oldu. En fazla kırmızıyı ise Cüneyt Çakır çıkarttı!

34 hafta süren bu sezonda 23 maç yöneten Yunus Yıldırım'ı, 20'şer maçla Cüneyt Çakır ve Tolga Özkalfa izlediler. En az görev alan hakemler ise 1'er kezle Gökhan Güneşer ve Mustafa İlker Coşkun'du.

Bu sezon Süper Lig hakemi kategorisinde yer alan 14 hakeme ise ligde maç yönetme görevi verilmedi. Bu hakemlerden Çağatay Şahan, Fethi Serkan Koçak, Hüseyin Sabancı, Mürvet Sezer, Nihat Akman ve Zafer Demir ise yalnızca Fortis Türkiye Kupası maçlarında görev aldılar.

Hakemler arasında toplamda ve kırmızı kartta rekortmen Cüneyt Çakır oldu. Çakır, yönettiği 20 maçta, 92 sarı, 16 da kırmızı olmak üzere toplam 108 kartla, kırmızı ve toplam kart kategorilerinin 2'sinde de başı çekti. Ligde Çakır'dan sonra toplam 100 kartla (95 sarı-5 kırmızı) Mustafa Selçuk Dereli, toplamda 2. sırada yer alırken, en fazla sarı kart gösteren hakem olarak gözüktü. Ayrıca Fırat Aydınus'un cebinden de 82 sarı ve 13 kırmızı olmak üzere 95 kart çıktı. Suat Arslanboğa 8, Cüneyt Çakır da 7 penaltıyla en fazla penaltı kararı veren hakemlerdi.

3. haftadaki Galatasaray-Antalyaspor maçında 12 kart gösteren Bülent Yıldırım ile 25. haftadaki Kayserispor-Ankaragücü maçında 11 kart gösteren Hüseyin Göçek, bir maçta cebinden en fazla kart çıkaran hakemler oldular.

Öte yandan, 4. haftadaki Ankaragücü-İstanbul Büyükşehir Belediyesi maçında Yunus Yıldırım, 16. haftadaki Hacettepe-Kayserispor maçında İlker Meral ve 29. haftada Galatasaray-Ankaraspor maçında da Deniz Çoban, kartlarını hiç kullanmazlarken, penaltı kararı da vermediler.

Ligde bu sezon yönettiği maçlarda en fazla gol olan hakem ise Cüneyt Çakır'dı. Çakır'ın yönettiği 20 maçta fileler 61 kez havalandı.

Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonundaki 306 maçta görev alan 25 hakemin yönettikleri maç, gösterdikleri kart, verdikleri penaltı ile görev aldıkları maçlarda atılan gol sayıları şöyle:

Abdullah Yılmaz (8): 38 sarı, 1 kırmızı kart, 2 penaltı, 17 gol
Aytekin Durmaz (13): 39 sarı, 1 kırmızı kart, 2 penaltı, 41 gol
Bülent Yıldırım (16): 81 sarı, 4 kırmızı kart, 2 penaltı, 45 gol
Bünyamin Gezer (18): 63 sarı, 5 kırmızı kart, 3 penaltı, 54 gol
Cüneyt Çakır (20): 92 sarı, 16 kırmızı kart, 7 penaltı, 61 gol
Deniz Çoban (15): 59 sarı, 3 kırmızı kart, 1 penaltı, 34 gol
Fırat Aydınus (18): 82 sarı, 13 kırmızı kart, 4 penaltı, 44 gol
Gökhan Güneşer (1): 6 sarı kart, 1 gol
Hakan Özkan (9): 28 sarı, 3 kırmızı kart, 4 penaltı, 21 gol
Halis Özkahya (15): 64 sarı, 3 kırmızı kart, 6 penaltı, 47 gol
Hüseyin Göçek (17): 84 sarı, 3 kırmızı kart, 2 penaltı, 40 gol
İlker Meral (13): 34 sarı, 3 kırmızı kart, 1 penaltı, 39 gol
Koray Gençerler (15): 68 sarı, 6 kırmızı kart, 3 penaltı, 33 gol
Kuddusi Müftüoğlu (9): 34 sarı, 2 kırmızı kart, 4 penaltı, 28 gol
Mustafa İlker Coşkun (1): 2 sarı kart, 4 gol
Mustafa Kamil Abitoğlu (15): 57 sarı, 5 kırmızı kart, 3 penaltı, 32 gol
Mustafa Selçuk Dereli (17): 95 sarı, 5 kırmızı kart, 2 penaltı, 38 gol
Özgüç Türkalp (10): 45 sarı, 3 kırmızı kart, 1 penaltı, 24 gol
Özgür Yankaya (4): 18 sarı, 1 kırmızı kart, 4 gol
Serkan Çınar (4): 14 sarı, 1 kırmızı kart, 1 penaltı, 8 gol
Suat Arslanboğa (12): 46 sarı, 4 kırmızı kart, 8 penaltı, 33 gol
Süleyman Abay (10): 58 sarı, 6 kırmızı kart, 4 penaltı, 23 gol
Taner Gizlenci (3): 6 sarı, 1 kırmızı kart, 2 penaltı, 10 gol
Tolga Özkalfa (20): 74 sarı, 6 kırmızı kart, 4 penaltı, 51 gol
Yunus Yıldırım (23): 75 sarı, 3 kırmızı kart, 1 penaltı, 55 gol



***************
Şimdi muhasebe zamanı.
Çok açık görülecek ki 8jk Şampiyonluğu

''HAKEMLERİN AÇIK DESTEĞİ İLE KAZANMIŞTIR.

Bu konulara çok meraklı ,çok araştıran (!) Fotomaç gazetesi yazarı
Turgay Demir bu başlığı iyi okusun.
Linki kendisine göndereceğim zaten.

Beşiktaş'ın Kazandığı Haksız Puanlar : 3+2+2+2+2+2+2+2+ : 17
Fenerbahçe'nin Kazandığı Haksız Puanlar : 1+2+ : 3
Galatasaray'ın Kazandığı Haksız Puanlar : 2+2+2+1+2+1+2+2+2+1+2+2 : 21
Sivasspor'un Kazandığı Haksız Puanlar : 3+1+2+2+1+ : 9
Trabzonspor'un Kazandığı Haksız Puanlar : 2+2+2+2+2+1 : 11

Fenerbahçe'nin Kayıp Puanları : 3+3+1+1+2+2+3+3+1 : 19
3 Haksız kazandığı puanı çıkarınca net 16 kayıp puan var.


NOTLAR:
1-Pozisyon değerlendirmeleri benim değil haftalık değerlendirmelerde bulunan Metin Tokat ve Bülent Yavuz'un dur.
Çok az diğer kişilerin vardır.
2-Verilmeyen penaltıların gol olacağı elbette kesin değildir.
Gol olacağı varsayılarak değerlendirmeler yapılmıştır.
3-FB haricinde diğer takımların hiç kayıp puanları yok mu denilebilir ?
Çok inceledim pek yok.Onu da zaten Turgay Demir gibileri çıkarsın.
Kaldı ki haksız kazanç olarak alınabilecek bazı maçları almadım.
Çok açık hata olan maçları aldım.
4-Zaten araştırma Subjektif denileceği için bu haksız kazanç puanların
YARISINI almak bile yetecek.DİĞER YARISI HADİ BİZİM SUBJEKTİFLİK
PAYIMIZ OLSUN.(Öyle değil ama öyle olsun)
5-Çıkan sonuçlarda her ne kadar bu sezon teknik heyet,futbolcular
olarak çok kötü bir sezon geçirmiş olsak ta net olarak mağdur olduğumuz
görülüyor.Çok kez oynadığımız kötü futboldan dolayı pek çok taraftar
''Bırakalım hakeme suç bulmayı ,futbol mu oynadık ki '' yorumlarını
okuduk.Evet kötü oynadık ama bu hakemlerin biz kötü oynuyoruz diye
bizi doğramalarına imkan vermez ki.
6-Hakem hataları görüldüğü gibi Şampiyonu ve sıralamayı belirlemiştir.
bjk 17 haksız puan kazanmıştık.Hadi bunun 7'sini atalım.
EN NET 10 PUAN AÇIKTAN KAZANMIŞTIR.
7-Hakem hatalarından en çok yakınan ve ağlayanların durumlarını
görüyoruz.Federasyona savaş açan basın toplantıları yapan Adnan Polat'ın
takımı zararlı mu yoksa karlı mı çıkmış görülüyor.
Hele ki ilk devre görüntülü basın toplantıları düzenleyen Demirören'in
2.devre susmasının semeresini nasıl aldığını gördük.
8-Peki bizim Başkan ''Yabancı Hakem getirilmeli'' sözünü bile söylemesine
rağmen neden sezon boyunca hiç konuşmayıp,susmayı tercih ettiler.
Ne oldu lig bittikten sonra düzenleyecekleri basın toplantısı ?
Aynı şeyi basketbolda da yaptılar ,sustular,konuşmayacağız dediler
ve sonucunu gördüler.
GELECEK SEZON DA SUSACAKMISINIZ EY SAYIN BAŞKAN VE YÖNETİM ?

SEZON SONU PUAN CETVELİ

TAKIMLAR O G B M A Y P
1.Beşiktaş 34 21 8 5 60 30 71
2.Sivasspor 34 19 9 6 54 28 66
3.Trabzonspor 34 19 8 7 54 34 65
4.Fenerbahçe 34 18 7 9 60 36 61
5.Galatasaray 34 18 7 9 57 39 61
6.Bursaspor 34 16 10 8 47 36 58
7.Kayserispor 34 13 11 10 38 26 50
8.Gaziantepspor 34 12 11 11 46 48 47
9.İstanbul B.B. 34 12 6 16 37 46 42
10.Ankaraspor 34 11 8 15 36 42 41
11.Eskişehirspor 34 10 10 14 45 49 40
12.Antalyaspor 34 10 10 14 34 42 40
13.MKE Ankaragücü 34 11 6 17 36 47 39
14.Konyaspor 34 10 8 16 35 46 38
15.Gençlerbirliği 34 10 8 16 38 50 38
16.Denizlispor 34 11 5 18 39 52 38
17.Kocaelispor 34 8 5 21 47 73 29
18.Hacettepe 34 5 7 22 24 63 22

Puan cetveline göre herkes sonucu değerlendirsin.

Etiketler