19 Haziran 2009 Cuma

Rıdvan Dilmen'den Fenerbahçe Değerlendirmesi !!!!!!!!!!!



Fener'de Işık Var !!!!!!!!!
Rıdvan Dilmen - Milliyet

Fenerbahçe’nin oyuncu planlamasını doğru yapması lazım. Şu an gözüken ortamda sanki bu ışık var. Yapılıyor demiyorum, ışık var diyorum. Çünkü Mehmet Topuz veya Özer Hurmacı transferlerini baz almıyorum. Kafalarındaki düşüncenin doğruluğundan dolayı böyle yorumluyorum

Biraz geriye doğru dönerek başlamak istiyorum. Öncelikle şunu söylemeliyim. Fenerbahçe şu anda bütçe olarak rakiplerinin tartışmasız çok önünde. Hem tesisleşme açısından son yıllarda önemli işlere imza attı, hem de profesyonel futbol takımı ile amatör şubelere ciddi yatırımlar yaptı. Hemen hemen her spor dalında her sezon zirveye oynuyor.
Tabii bu kadar yatırım kolay değil. Akıllı ekonomik politikalar, taraftarın ürünlere, kombinelere, kartlara olan katkısı yönetime destek oldu. İlginçtir bir sohbet sırasında Galatasaray ve Beşiktaş başkanları, Fenerbahçe seyircisinin kulübe katkısını övgüyle itiraf etmişlerdi. Hakikaten bakıyorsunuz, seyirci her sezon üzerindeki formasını yeni çıkanla değiştiriyor. Açıkcası stadı ve şubeleriyle Fenerbahçe birkaç adım önde gidiyor.

Ne olduysa iki yıl önce oldu
Bundan üç yıl önceye kadar da futbol takımının ligdeki başarılarına, yavaş yavaş Avrupa başarıları da ekleniyordu. Ama ne olduysa iki yıl önce oldu. Transfer politikalarındaki yanlışlar, çok eskilerde dillere dolaşan “Ne olacak bu Fenerbahçe’nin hali” sözünü tekrar gündeme taşıdı. Üç yıl önce şampiyonluğa rağmen 70 puan toplandı, son iki yıldır da şampiyonluk gelmedi. Gelmediği gibi Fenerbahçe çok uzun süredir ilk kez ligden erken koptu, tıpkı eskilerdeki gibi.
Yine geriye döndüğümüzde Christoph Daumlu Fenerbahçe üçte üç yapmak üzereyken Denizli’de 81 puan almasına rağmen şampiyonluğu bıraktı. Daum ile yollar ayrıldıktan sonra Zico ve Aragones gibi geçmişleri çok kaliteli teknik adamlarla anlaşıldı. Ama burada sıkıntı şu oldu. İkisi de siyah - beyaz gibi ters karakterli hocalardı. Biri despot, diğeri ağabey.
O da yetmedi; kadro zaafiyeti başgösterdi. Denizli’de şampiyonluğun kaybedildiği maçta oyuna kurtarıcı olarak bu sezon Premier Lig’de gol kralı olan Anelka girmişti. Yani o dönemlerde bayağı güçlü bir kadro vardı. Büyük takımlar çok kulvarda mücadele ettiği için her zaman geniş bir kadroya ihtiyaç duyar. Alternatif oyuncular fazla olmalı. İlk 11 ile yedekler arasında uçurum bulunmamalı. Son iki yılda ne yazık ki Fenerbahçe’de bu uçurum oluştu. Sakatlıklar da işin içine girince zorlukları aşamadılar.
Bu sıkıntılı dönem içerisinde Fenerbahçe tarihinin en çok kredisi olan başkanı - sonuna kadar hakediyor - bunu kaybetmek üzereydi. Tribünler ile sorunlar, medya ile sorunlar Fenerbahçelileri tekrar mutsuzluğu itti. İşte bu durum Aziz Yıldırım’ı bir bakıma hırslandırdı. Tarzını değiştirdi. Hatta kongre öncesi benim NTV’deki programım dahil, birçok kanalda geçmişte Fenerbahçe için yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını çıkıp anlattı. Bu yanlış değildi. Yanlış olan daha önce bunu yapmamasıydı. Bu programlarda ilk kez iddialı konuştu; “Üç yıl üst üste şampiyon olacağız.”

Aziz Yıldırım düğmeye bastı
Yıldırım şimdi Mustafa Denizli’nin geldiği dönemdeki gibi hareket ediyor. O zamana kadar hiç şampiyonluk yaşamadığı için çok para harcayarak ve geri dönüşü olmayan oyuncular alarak (Revivo, Anderson, Rapajiç, Mirkoviç) mutlu sona ulaşmıştı. Ondan sonraki dönemde çok güçlü kadro kurulmaya devam edildi. Çok oyuncu değil, hedef isimler alındı. Mesela Ümit Milli Takımı’ndan. Bunlara dönem dönem Ortega, Appiah, Hooijdonk, Anelka gibi isimler eklenerek kadrolar güçlendirdi. Düzen bozulmadan.
Aziz Yıldırım son iki yıl kaçan şampiyonluk ve bu sezon yaşanan başarısız süreç üzerine transferleri daha dikkatli yapmaya başladı. Önce teknik adamla anlaşıldı. Bu çok önemli. Ve en önemlisi FENERBAHÇE’NİN GELECEĞİ İÇİN EN BÜYÜK ŞANS AYKUT KOCAMAN’IN GELMESİ. Başkan doğru işler yapıyor. Bilica, Mehmet Topuz, Özer Hurmacı ve muhtemelen alınacak en az iki yabancı oyuncu Fenerbahçe’de yeni bir dönemin işaretleri. Buna Aziz Yıldırım mecbur kaldı. Çünkü karşısına ilk kez kongrede aday çıktı, güveninin sarsıldığını hissetti. Ve düğmeye bastı.

Kocaman bir şans
Aykut Kocaman demişken... Yıllardır dünyanın önemli kulüplerinde uygulanan sistemi Fenerbahçe ilk kez hayata geçirdi. Burada Ali Şen’e haksızlık etmek istemiyorum. Bu uygulamayı benimle yıllar önce yapmak istedi ama birkaç ay devam etti. Aykut Kocaman yıllardır futbol oynadığım, futbolu bıraktıktan sonra arkadaşlığımı koparmadığım 22 yıllık dostum. Bu işi becerebilecek, herşeyden önce kaliteli düzgün bir insan. Önce insan, sonra futbol adamı diyebileceğim birisi. Teknik adamlık deneyimi fazlasıyla var. Kocaman duracağı yeri, hamle yapacağı zamanı çok iyi bilen bir kişi. Fenerbahçeliler, Aykut Kocaman’dan dolayı rahat olsunlar. Önümüzdeki yıl dört yıldır yanlış giden bir şeyi düzeltmek için şans.

Alternatif bol olmalı
Fenerbahçe’nin oyuncu planlamasını doğru yapması lazım. Şu an gözüken ortamda sanki bu ışık var. Yapılıyor demiyorum, ışık var diyorum. Mehmet Topuz veya Özer transferlerini baz almıyorum. Kafalarındaki düşüncenin doğruluğundan dolayı böyle yorumluyorum.
Fenerbahçe tek forvete endeksli bir takımdı. Bu tek forvetli sistem Alex’ten dolayı zorluk derecesi yüksek maçlarda, mesela derbilerde avantaj sağlıyordu. Öyle de oynamalı önümüzdeki yıl. Fenerbahçe takımı geçtiğimiz sezon zirve yarışının dışındaki rakiplerden 44 puan aldı. Sivas, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzon’dan ise 17 puan. Şampiyon olan Beşiktaş’a bakalım; bu maçlardan 7 puan çıkardılar, diğer 26 maçta 64 puan topladılar. Türkiye’de şampiyon olmak için rakiplerini yenmenin ötesinde diğer maçlar önemli. Ama tek forvetle bu 64’ü Fenerbahçe alamıyor.
Dolayısıyla transfere baktığımızda ligde bu 26 müsabakada ne yapacaklar, edecekler takımı Semih, Güiza ve Alex üçlüsüne göre kuracaklar. Arkada oynayan üç oyuncunun eşit değerde top kazanabilen, oyunu iki yönlü oynayan isimler olması şart. İkinci yarıda çıkışa geçen Emre sol iç için ideal. Bakın kanat demiyorum. Orta sahanın ortasında Selçuk, Deniz veya alınacak bir yabancı. Mehmet Topuz orta sahanın sağ içinde oynar diyenler yanılıyorlar. Mehmet Topuz iç oynamaz. Çünkü hücumcu bir oyuncu. Bu yüzden Özer çok fazla izleme şansım olmasa da oyunun iki yönünü de oynayabilir diye düşünüyorum.

Canlı ve fizikli isimler
Gözüken tabloya göre savunma Roberto Carlos, Bilica, bir yabancı stoper (Lugano ve Edu olmadığı için) ve Gökhan Gönül. Alternatifleri Vederson, Uğur, Bekir, Önder. Hatta sıkışırsan Mehmet Topuz’u savunmanın sağında kullanabilirsin.
Orta sahadaki üçlüye baktığımızda Selçuk veya yabancı oyuncu. Poulsen düşünülüyor. Solunda Emre, sağında Özer. Ama yine de buraya da bir yabancı alınması lazım. Bu üçlünün önünde Alex’in alternatifi Deivid. Önde tartışmasız Güiza - Semih ikilisi. 4-3-1-2. İki forvet yeri geldiğinde Semih - Deivid, Güiza - Deivid de olabilir. Ayrıca 4-2-3-1’e uygun oyuncular da var. Belki Uğur’un bölgesine biri düşünülebilir. Yani alternatifi güçlü bir kadro geliyor. Ama yine altını çiziyorum orta sahaya canlı ve fiziği güçlü oyuncular şart.
Şu ana kadar Volkan Demirel ile anlaşılamadı. Volkan Demirel, Volkan Babacan ve bunları zorlayacak bir kaleci mutlaka şart. Yani aldığın oyuncular her türlü sistemi oynayabilecek oyuncular olmalı. Bilica iyi transfer. Bekir de önemli bir oyuncu. Aslında sistemler pek de önemli değil. Matematiğe vurursanız bir sürü oyun şablonu çıkıyor. Artık takımlar oyun içinde bile sistemlerini değiştirebiliyor. Ama Fenerbahçe doğru yolda gidiyor.

http://www.milliyet.com.tr/Spor/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=6&ArticleID=1108277&Date=19.06.2009&b=Fenerde%20isik%20var&ver=15


0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler