28 Ağustos 2010 Cumartesi

Serie A 2010-2011 Sezonu Başlıyor.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvCY8D4W8lt2rLymYPI4cvPtmP9o4PMEHLqb2lkvhJtX0uw89w1MQxxP9MfpKY6YMcsTPhSYduKbN-rTZRN2i_TwjYHD1kBwrsY4Mwf8Wn0-dRyT5mz9-2ewHBTcIV0wV3l2R17D2Roa0/s320/serieA_logo.jpg

2010 Dünya Kupası'na grup müsabakalarında aldığı kötü sonuçlar nedeniyle şok bir şekilde veda eden İtalya, futbolundaki düşüşün nedenlerini ararken, Serie A'da 2010-2011 sezonu geldi çattı. Ligin ilk maçında, yarın TSİ 19.00'da Udinese, Genoa'yı konuk edecek. Gecenin bir diğer maçında ise geçen sezonun ikincisi AS Roma, ligin yeni ekiplerinden Cesena'yı, Roma Olimpiyat Stadı'nda ağırlayacak.

Serie A'da yeni sezon başlamadan önce kuşkusuz en çok tartışılan konu federasyonun almış olduğu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler dışından sadece bir oyuncu alınabilmesine yönelik çıkarılan karar oldu. Dünya Kupası sonrasında milli takımda revizyona giden İtalya Futbol Federasyonu (FIGC), ekstra 1 yabancı oyuncu kararıyla ligdeki yabancı oyuncuların sınırlanmasına giderek, İtalyan oyunculara daha fazla şans tanınmasını bir anlamda şart koştu.

-LİGE EN İYİ BAŞLANGIÇ JUVE'DEN-
Serie A son yıllarda özellikle FC Inter ile AS Roma arasındaki çekişmeye sahne oluyor. Fakat FC Juventus ile AC Milan da bu iki takımın ardından ligde iddialarını ortaya koyuyorlar.

Serie A istatistiklerine bakıldığında son 10 yılda lige en iyi başlangıç yapan takımın Juventus olduğu dikkati çekiyor. Torino ekibinin, son 10 sezondur çıktığı ilk maçlarda, 8 galibiyet ve 2 beraberlik aldığı görülüyor. Siyah-beyazlı takım, lige iyi bir başlangıç yapmasına karşın 2006'da yaşanan ''Calciopoli'' skandalından bu yana ligin sonunu iyi getiremiyor.

Ligin son şampiyonu FC Inter, sezon açılış maçlarında sıkıntı yaşıyor.
Mavi-siyahlı ekip, son 10 sezonda lige, 5 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgi ile ''merhaba'' dedi. Son 3 sezondur rakipleriyle 1-1 berabere kalarak ligi açan FC Inter, son galibiyetini 2006-2007 sezonunda Fiorentina deplasmanında 3-2'lik skorla almıştı.

AC Milan ise son 10 sezonda çıktığı açılış müsabakalarında, 6 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi aldı.

FC Inter'in amansız takipçisi konumundaki AS Roma da son 10 sezonun başlangıç maçlarında 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgi aldı.

-SERİE A ŞAMPİYONLARI-
Serie A'da şampiyonluk sevinci yaşayan 16 farklı takım bulunuyor. Bu takımlar arasında 27 kez zirvede yer alan Juventus, İtalya'da şampiyonluk sayısında açık ara önde. Juventus'un en yakın takipçisi ise FC İnter. Son 5 yıldır ligi domine eden Milano ekibi 18 şampiyonlukla ikinci sırada bulunuyor. FC Inter, aldığı şampiyonluklarla Milano kentinin bir diğer takımı ve ezeli rakibi AC Milan'ı şampiyonluk sayısında geçmeyi başardı. En çok şampiyonluk yaşayan takımlar sıralamasının üçüncü basamağında ise İtalyan futbolunun Avrupa'daki en iyi temsilcisi konumundaki AC Milan, 17 şampiyonlukla yer alıyor.

1898 yılında kurulan ve 1929 yılından bu yana da şu anki formatıyla oynanan Serie A'da, şampiyon olan diğer 13 takım ise şöyle:
Genoa (9), Torino (7), Bologna (7), Pro Vercelli (7), AS Roma (3), ACF Fiorentina (2), Napoli (2), SS Lazio (2), Cagliari (1), Casale(1), Novese (1), Verona (1), Sampdoria (1). Ligde ilk şampiyonluk sevinci yakalan takım ise Genoa oldu.

İtalya'da 2006 yılında patlak veren ''Calciopoli'' skandalı nedeniyle Juventus'un 2005 ve 2006'da kazandığı şampiyonluklar elinden alındı. 2006'daki şampiyonluk FC Inter'e verilirken, 2005'teki şampiyonluk hiçbir takıma verilmedi.

-GOL KRALLARI-
Avrupa'nın köklü liglerinden bir olan Serie A'da son olarak, geçen sezon Udinese'nin 32 yaşındaki golcüsü Antonio Di Natale, 29 kez ağları sarsarak, gol krallığına ulaşmıştı.

Serie A'nın son 10 yılında gol krallığını kazanan isimler, takımları, yılları ve gol sayıları şöyle:
Antonio Di Natale (Udinese) 2009-2010 29 gol
Zlatan İbrahimovic (FC Inter) 2008-2009 25
Alessandro Del Piero (Juventus) 2007-2008 21
Francesco Totti (AS Roma) 2006-2007 26
Luca Toni (ACF Fiorentina) 2005-2006 31
Cristiano Lucarelli (AS Livorno) 2004-2005 24
Andriy Shevchenko (AC Milan) 2003-2004 24
Christian Vieri (FC Inter) 2002-2003 24
Dario Hubner (Piacenza), David Trezeguet (Juventus) 2001-2002 24
Hernan Crespo (Lazio) 2000-2001 26

-LİGDE İLK HAFTA MAÇLARI-
28 Ağustos Cumartesi: 
Udinese-Genoa (19.00)
AS Roma-Cesena (21.45).
29 Ağustos Pazar: 
Bari-Juventus (19.00),
Chievo-Catania (21.45)
Fiorentina-Napoli (21.45)
AC Milan-Lecce (21.45)
Palermo-Cagliari (21.45)
Parma-Brescia (21.45)
Sampdoria-Lazio (21.45).
30 Ağustos Pazartesi: 
Bologna-FC Inter (21.45).
Not: Maçların başlama saati TSİ olarak yazılmıştır.)


*  Türkiye'de yayıncı kuruluş hala belli değil.NTV gene 2'inci,3'üncü hafta alabilir.
EDİT : 
FOX TV almış.Bologna - İnter maçını Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece 03:00'da banttan yayınlayacaklarmış deneme amaçlı.Gelecek hafta yayınalara başlayacaklarmış nasıl oluyorsa.

TRANSFER RAPORU

FC Inter:
Portekizli çalıştırıcı Jose Mourinho yönetiminde, geçen sezon yarıştığı (Avrupa Şampiyonlar Ligi, Serie A, İtalya Kupası) 3 kulvarda mutlu sona ulaşan FC Inter, yeni sezona Mourinho'nun İspanyol devi Real Madrid'e gitmesi nedeniyle İspanyol çalıştırıcı Rafael Benitez ile başlayacak.
Mavi-siyahlı takım son 3 sezondur ligin açılış maçında 3 puan alamıyor.

Gelenler: Nicolas Burdisso (AS Roma), Jonathan Biabiany (Parma), Luca Castellazzi (Sampdoria), Coutinho (Vasco da Gama), Mancini (AC Milan), Victor Obinna (Malaga), Andrea Ranocchia (Bari-anlaşma gereği bu sezon Genoa'da oynayacak).
Gidenler: Mario Balotelli (Manchester City), Marko Arnautovic (Werder Bremen), Rene Krhin (Bologna), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Francesco Toldo (Jübile yaptı).

AS Roma:
 
AS Roma, geçen sezon Serie A'da ve İtalya Kupası'nın ardından sezonu ikinci takım olarak tamamladıktan sonra yeni sezonda finansal problemlere rağmen kadrosunu güçlendirme yoluna gitti.

Gelenler: Adriano (Flamengo), Guillermo Burdisso (Rosario Central), Simplicio (Palermo).
Gidenler: Artur (Serbest kaldı), Nicolas Burdisso (FC Inter), Marco Motta (Udinese), Max Tonetto (Serbest bırakıldı), Luca Toni (Genoa).

AC Milan:
Geçen sezonu 70 puanla 3. sırada tamamlayan, şampiyonluk sayısında ezeli rakibi FC Inter'e geçilen ve Brezilyalı çalıştırıcı Leonardo ile yollarını ayıran AC Milan'da kuşkusuz şu ana kadar yapılan en önemli transfer teknik direktörlük mevkine oldu.
Kırmızı-siyahlı ekibi, 2010-2011 sezonundan itibaren Massimiliano Allegri çalıştıracak.

Gelenler: Marco Amelia (Genoa), Sokratis Papastathopoulos (Genoa), Mario Yepes (Chievo), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth).
Gidenler: David Beckham (Los Angeles Galaxy), Dida (Serbest kaldı), Giuseppe Favalli (Jübile yaptı), Mancini (FC Inter).

* İbra veya Robinho transferleri gündemde.




Sampdoria:
Teknik direktörü Luigi Del Neri yönetiminde geçen sezonun flaş ekiplerinde biri olarak ligi 4. sırada tamamlayan Sampdoria, kendisini bu başarıya ulaştıran hocasını yeni sezon öncesi Juventus'a kaptırdı.
Sampdoria, 2010-2011 sezonunda Chievo'nun eski çalıştırıcı Domenico Di Carlo'ya emanet edilirken, takımın yeni sezondaki en önemli silahı Antonio Cassano ve Giampaolo Pazzini'den oluşan hücum hattı olacak.

Gelenler: Gianluca Curci (Siena), Daniele Dessena (Cagliari).
Gidenler: Luca Castellazzi (FC Inter), Marco Storari (AC Milan).

Palermo:
Sicilya adasının temsilcilerinden ve 2009-2010 sezonun sürpriz takımlarından Palermo, yeni sezon öncesi birçok yıldız futbolcusunun takımdan gidişine engel olamadı.

Gelenler: Massimo Maccarone (Siena), Ezequiel Munoz (Boca Juniors).
Gidenler: Mark Bresciano (Lazio), Edinson Cavani (Napoli), Roberto Guana (Chievo), Simon Kjaer (Wolfsburg), Simplicio (Roma).

Napoli:
Geçen sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne gidebilmek için verdiği mücadelede, son haftalardaki puan kayıpları nedeniyle başarılı olamayan Napoli, yeni sezona güçlü bir kadro ile girmeye hazırlanıyor. Napoli, transfer döneminin başında önemli rakiplerinden Palermo'dan Uruguaylı Edison Cavani'yi transfer ederek, bu durumun ilk sinyallerini vermişti.

Gelen: Edinson Cavani (Palermo)
Gidenler: Luca Cigarini (Sevilla), Jesus Datolo (Espanyol), Erwin Hoffer (Kaiserslautern), German Denis (Udinese),Quaglarella (Juventus)

Juventus:
Sezona Ciro Ferrara yönetiminde şampiyonluk parolasıyla başlayıp, üst üste aldığı kötü sonuçlarla zirveden kopan ve Alberto Zaccheroni idaresinde, ligi 7. sırada tamamlayan Juventus, bu yılın transfer şampiyonu olmaya aday takımlardan.
Juventus kadrosunda gerçekleşen en önemli revizyon, teknik direktörlük koltuğunda gerçekleşti. Geçen sezonu Zaccheroni ile tamamlayan Juve, yeni sezonda takımı Sampdoria'nın eski çalıştırıcısı Luigi Del Neri'ye emanet etti. Transfer döneminde yaklaşık 60 milyon avroluk bir harcama yapan Juventus, bu sezon taraftarlarının beklentilerine cevap vermek istiyor.

Gelenler: Leonardo Bonucci (Bari), Jorge Martinez (Catania), Davide Lanzafame (Parma), Marco Motta (Udinese), Simone Pepe (Udinese), Marco Storari (AC Milan),Quaglarella (Napoli)
Gidenler: Fabio Cannavaro (Al Ahli), Martin Caceres (Barcelona), Antonio Candreva (Udinese), Sebastian Giovinco (Parma), Christian Poulsen (Liverpool), Tiago (Atletico Madrid).

Parma:
İtalya Futbol Federasyonu'nun yeni sezon öncesi uygulamaya koyduğu kararla Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışında sadece 1 oyuncu oynatılabilme şartı en çok Parma'nın planlarını sekteye uğrattı. Hem alınan bu karar hem de takımdaki önemli isimlerin kiralık olması sebebiyle takımlarına dönmesi Parma'nın yeni çalıştırıcısı Pasquale Marino'yu sıkıntıya soktu.

Gelenler: Valeri Bojinov, (Manchester City), Sebastian Giovinco (Juventus), Massimo Gobbi (Fiorentina).
Gidenler: Davide Lanzafame (Juventus), Jonathan Biabiany (FC Inter).

Genoa:
İtalya'nın en eski kulüplerinden ve ilk şampiyonu Genoa'da teknik direktör Gian Piero Gasperini, ezeli rakibi Sampdoria'nın sahibi olduğu hücum hattına özenerek, bu mevkiye önemli oyuncular transfer etti.

Gelenler: Rafinha (Schalke), Eduardo (Braga), Luca Toni (Bayern Munich), Andrea Ranocchia (Bari-FC Inter), Miguel Veloso (Sporting Lisbon).
Gidenler: Marco Amelia (AC Milan), Sokratis Papastathopoulos (AC Milan), Alberto Zapater (Sporting Lisbon).

Bari:
Geçen sezonu lig sıralamasında 10. sırada tamamlayan Bari, yeni sezon öncesi iki önemli oyuncusu Andrea Ranocchia ve Leonardo Bonucci'ye veda etti.

Gelenler: Abdelkader Ghezzal (Siena), Andrea Raggi (Bologna).
Gidenler: Andrea Ranocchia (Genoa), Leonardo Bonucci (Juventus).

Fiorentina:
Geçen sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne ağırlık veren ve bu yüzden ligde istediği sonuçları alamayan Fiorentina, yeni sezona yeni bir teknik adamla başlayacak. Teknik direktör Cesare Prandelli'nin İtalya Milli Takımı'nın başına geçmesinin ardından ''Mor menekşeler''i 2010-2011 sezonunda Sırp Sinisa Mihajlovic çalıştıracak. Mihajlovic, kulübün yeni sezondaki hedefini ligi Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılabilecek bir sıralamada bitirmek olduğunu açıkladı.

Gelenler: Gaetano D'Agostino (Udinese), Artur Boruc (Celtic).
Gidenler: Massimo Gobbi (Serbest kaldı), Keirrison (Barcelona).

Lazio:
2009-2010 sezonunu kötü geçiren ve bir ara ciddi şekilde küme düşme korkusu yaşayan başkent Roma'nın bir diğer takımı Lazio, geçen sezon kendisini küme düşmekten kurtaran Edy Reja ile yeni sezona merhaba demeye hazırlanıyor.
Gelenler: Mark Bresciano (Palermo), Javier Garrido (Manchester City), Hernanes (Sao Paulo), Luciano Zauri (Sampdoria).
Gidenler: Thomas Hitzlsperger (West Ham United), Aleksandar Kolarov (Manchester City), Julio Cruz (Serbest kaldı).

Catania:
Sicilya adasının bir diğer ekibi Catania, hocası Sinisa Mihajlovic'i Fiorentina'ya, orta saha oyuncusu Jorge Martinez'i de Juventus'a kaptırdı. Catania, 2010-2011 sezonuna yeni teknik direktörü Marco Giampaolo ile başlayacak.

Gelen: Alejandro Gomez (San Lorenzo).
Giden: Jorge Martinez (Juventus).

Cagliari:
Sardunya adasının tek temsilcisi Cagliari, teknik direktörünü başka bir kulübe kaptıran takımlardan. Cagliari, Massimiliano Allegri'nin AC Milan'a gitmesiyle boşalan teknik direktörlük koltuğuna Pierpaolo Bisoli'yi getirdi. Transfer döneminde büyük bir oyuncuyu kadrosuna katmayan Cagliari, orta saha oyuncusu Deniele Dossena'yı Sampdoria'ya verdi.

Udinese:
Parma ile teknik direktörlerini adeta takas eden Udinese'de yeni dönemde, takımın başında Francesco Guidolin yer alacak. Önemli oyuncularını kaybeden Udinese, buna rağmen geçen sezonu 29 golle gol kralı tamamlayan golcüsü Antonio Di Natale'yi kadrosunda tutmayı başardı.

Gelenler: Antonio Candreva (Juventus), German Denis (Napoli).
Gidenler: Gaetano D'Agostino (Fiorentina), Simone Pepe (Juventus), Alexandar Lukovic (Zenit St. Petersburg).

Chievo:
Geçen sezonu 16. sırada tamamlayan Verona ekibi, yeni sezona yeni teknik direktörü Stefano Pioli yönetiminde girecek.

Gelenler: Roberto Guana (Palermo).
Gidenler: Mario Yepes (AC Milan).

Bologna:
Geçen sezon küme düşmeme mücadelesiyle geçiren ve sahibi değişen Bologna'nın yeni sezondaki performansı merak konusu.

Gelenler: Rene Krhin (FC Inter), Albin Ekdal (Siena).
Gidenler: Adailton (Serbest kaldı), Andrea Raggi (Bari), Stephen Appiah (Cesena).

Lecce:
Bir sezon aradan sonra tekrar Serie A'ya dönen Puglia bölgesi takımlarından Lecce'nin ilk hedefinin yeni sezonda ligde tutunmak olacağı belirtiliyor.

Gelenler: Ignacio Piatti (Independiente), Ruben Olivera (A. Penarol).
Gidenler: Emanuele Terranova (Frosinone)

Cesena:
Serie A'nın bir diğer yeni ekibi Cesena, bu başarıya geçen yıl Serie B'de ikinci olarak uzanmıştı. Cesena, küçük bütçesine rağmen dikkat çeken transferlere imza attı. Bunlardan en önemlisi bir dönem Fenerbahçe forması giyen Stephan Appiah'ın transferi oldu.

Gelenler: Stephen Appiah, (Bologna), Steve von Bergen (Hertha Berlin), Yuto Nagatomo (FC Tokyo).
Gidenler: Ivan Franceschini (Serbest kaldı).

Brescia:
Serie B'de oynanan play-off müsabakalarını kazanarak, Serie A'da mücadele etmeye hak kazanan kuzey takımlarından Brescia'nın yeni sezondaki ilk hedefi, Serie A'ya tutunmak olacak.

Gelenler: Matteo Sereni (Torino).
Gidenler: Juergen Saumel (Torino)

(ajansspor.com)

TAKIM KADROLARI
Bari
Bologna
Brescia
Cagliari
Catania
Cesena
Chievo Verona
Fiorentina
Genoa
Internazionale
Juventus
Lazio
Lecce
Milan
Napoli
Palermo
Parma
Roma
Sampdoria
Udinese

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler