1 Eylül 2010 Çarşamba

12 Dev Adam Yunan'ı bir kez daha denize döktü.76-65

Muhteşem 12 Dev Adam, Yunanistan'ı Farklı Geçti.
31.08.2010
Ülkemizde düzenlenen 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nda A Milli Takım, Ankara Spor Salonu’nda Yunanistan’ı 76-65’lik skorla mağlup etti. Ay Yıldızlılar bu sonuçla C Grubu’nda üçüncü maçını da kazanarak liderliğini korudu. 

Ülkemizde düzenlenen 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nda A Milli Takım, Ankara Spor Salonu’nda Yunanistan’ı 76-65’lik skorla mağlup etti. Ay Yıldızlılar bu sonuçla C Grubu’nda üçüncü maçını da kazanarak liderliğini korudu.

Kerem Tunçeri, Ömer Onan, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Ömer Aşık beşi ile karşılaşmaya başlayan Millilerimiz, Ioannis Bourousis’in basketine Ersan ve Ömer Aşık ikilisiyle karşılık verdi. Tempolu başlayan mücadelede iki takımda hücumda skor bulmakta zorlanmazken, 2.dakikada 7-7’lik eşitlik bozulmadı. Alan savunmasına dönen Yunanistan karşısında Ersan İlyasova ile üç sayılık basket bulan Milliler, Ömer Aşık’ın da basket faulüyle durumu 9-13’e getirdi. Hücumda özellikle üç sayı çizgisinin gerisinden iyi bir performans sergileyen Ay Yıldızlılar, 7.dakikada farkı 6 sayıya çıkarttı (12-18). Mola alan Yunanistan, aranın ardından Sofoklis Schortsanitis ile smaç basket buldu. Son dakikaya girilirken savunmadaki direnciyle rakibine kolay sayı şansı vermeyen Milliler, ilk periyotu da 15-22 önde tamamladı.

İkinci periyotun ilk hücumunda Sofoklis Schortsanitis ile pota altından basket bulan Yunanistan, Antonis Fotsis’in de üç sayı isabetiyle durumu 20-24’e getirdi. Ömer Onan’ın üç sayılık basketinin ardından Mavi Beyazlılar, Efstrations Perperoglou’nun turnikesiyle skoru 23-27 yaptı. Bunun üzerine mola alan Milliler, Perperoglou’nun basketine Ersan İlyasova ile karşılık verdi. Hücumda Ioannis Bourousis’in üçer sayılık basketleriyle skor bulan Yunanistan, Nick Calathes’in de turnikesiyle farkı 1 sayıya indirdi (33-34). Alan savunmasına dönen Milliler, Ender Arslan’ın turnikesiyle skoru 33-41 yaptı. Yunanistan, Kostantinos Kaimakoglou ve Vasileios Spanoulis ile altı sayı bulmasına karşın devre sonunda soyunma odasına A Milli Takım 39-41 üstün girdi.

Ömer Aşık’ın smaç basketiyle üçüncü periyota hızlı başlayan Milliler karşısında Yunanistan, Sofoklis Schortsanitis ile bu periyottaki ilk sayılarını üretti. Hidayet Türkoğlu’nun asistinde Ömer Onan ile üç sayı isabeti kaydeden Ay Yıldızlılar, bu bölümde adam adama savunmaya geçti. Baskılı savunma karşısında topu potaya gönderemeyen Yunanistan karşısında A Milli Takım, Kerem Tunçeri’nin turnikesiyle 25.dakikada farkı 9 sayıya çıkarttı (51-50). Savunmaların ön plana çıktığı bu bölümde iki takımda hücumda skor bulmakta zorlandı. Dimitris Diamantidis ile üç sayılık basket bulan Yunanistan’a A Milli Takımımız’da Ersan İlyasova karşılık verdi. Son dakika içerisinde Semih Erden’in smaç basketiyle farkı 12 sayıya çıkartan Milliler, periyotu da 14 sayı farkla 51-65 önde tamamladı.

Mücadelenin final periyotuna Kostantinos Kaimakoglou’nun basketiyle başlayan Yunanistan, buna karşın alan savunmasına karşı organize olmakta zorlandı. Millilerimiz, Ömer Aşık’ın smaç basketi ve Ersan İlyasova’nın da üç sayı isabetiyle farkı 16 sayıya çıkarttı (54-70). Mola alan Yunanistan, aranın ardından Antonis Fotsis ile üç sayı denemesinden isabet çıkartamazken, Sofoklis Schortsanitis de beşinci faulünü alarak kenara geldi. Ioannis Bourousis’in üç sayılık basketiyle hücumdaki suskunluğunu bozan Yunanistan, tam saha baskılı savunmaya geçti. Nick Calathes’in bu bölümde oyuna ağırlığını koymasıyla Antonis Fotsis’i de devreye sokan Mavi Beyazlılar, farkı da 8 sayıya indirdi (65-73). Ancak A Milli Takım, karşılaşmadan 65-76 galibiyetle ayrılmayı başardı.

SALON: Ankara Spor Salonu

HAKEMLER: Carl Jungebrand – Pablo Alberto Estevez – Christiano Maranho

YUNANİSTAN (65): Ian Vougioukas, Ioannis Bourousis 15 (7 ribaund- 1 asist), Nikolaos Zisis 3 (3 ribaund- 3 asist), Vasileios Spanoulis 5 (1 ribaund- 3 asist), Nick Calathes 6 (1 ribaund- 4 asist), Antonis Fotsis 7 (5 ribaund- 1 asist), Efstrations Perperoglou 4 (3 ribaund), Kostas Tsartsaris 2 (3 ribaund), Dimitrios Diamantidis 8 (3 ribaund- 3 asist), Kostantinos Kaimakoglou 6 (1 ribaund), Sofoklis Schortsanitis 9 (1 ribaund)

TÜRKİYE (76): Sinan Güler (1 ribaund- 1 asist), Ömer Onan 6 (2 asist), Ersan İlyasova 26 (5 ribaund), Semih Erden 10 (2 ribaund- 1 asist), Kerem Tunçeri 7 (3 ribaund- 4 asist), Oğuz Savaş 2 (1 asist), Kerem Gönlüm (8 ribaund- 1 asist), Ender Arslan 5 (1 ribaund- 4 asist), Ömer Aşık 12 (6 ribaund), Hidayet Türkoğlu 8 (6 ribaund- 3 asist)

1.PERİYOT: 15-22
2.PERİYOT: 24-19
3.PERİYOT: 12-24
4.PERİYOT: 14-11

Görüşler:
C Grubu'nun en çekişmeli maçında Türkiye 65-76'lık skorla Yunanistan'ı geçerken, Türk oyuncular amaçlarının gruptan birinci çıkmak olduğunu söyledi.
 
Maçı 6'da 6 üçlük, sıfır top kaybı, 5 ribaund ve 26 sayı ile bitiren Ersan İlyasova, "Bu akşam Ankara Spor Salonu'nun atmosferi gerçekten inanılmazdı. Taraftarlarımıza bizi bir an olsun yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz. Burada daha işimiz bitmedi amacımız gruptan lider olarak, avantajlı bir şekilde çıkmak" dedi.

Çok kritik zamanlarda iki üçlük atan Ömer Onan,
"Kendi seyircimiz önünde tüm Türkiye'ye böyle bir sevinç yaşattığımız için çok mutluyum. Yunanistan gibi bir takımı 65 sayıda tutmayı başardık. Bir ara tempomuz düşse de o anda sahneye Ersan çıktı ve takımımız da ona ayak uydurarak galibiyete emin adımlarla gittik" ifadelerini kullandı.

Milli Takımlar Genel Menajeri Barbaros Akkaş ise,
"Tansiyon seviyesi çok yüksek bir maçtı. Karşılaşmada farkı bir ara açmış olsak da Yunanistan farkı indirmeyi başardı fakat son dakikalara rahat bir şekilde girdik.  Tüm oyuncularımızı alınlarından öpüyorum inanılmaz bir mücadele verdiler fakat burada Ankara'daki taraftarlarımızı da unutmamak gerekir. Galibiyette büyük rol oynadılar diyebilirim. Artık grup birinciliği ve çapraz eşleşmelerde avantajlı bir pozisyon alabilmek için oynayacağız. Umarım istediğimiz her şeyi gerçekleştirebiliriz"  dedi.
Türkiye’nin Yunanistan’I 76-65 yendiği maç sonrası Türkiye Milli Takımı’nın Baş Antrenörü Bogdan Tanjevic, centilmence bir mücadele olduğunu belirtti.
Tanjevic, “Öncelikle bu çok güzel bir maçtı. İki takım da iyi basketbol oynadı. İki takımı da centilmence mücadele ettikleri için tebrik etmek istiyorum. Bizim şansımız Ersan’ın olmasıydı. Çok iyi oynadı. Altıda altı üç sayılık attı. Bazı noktalarda rakibimiz kalitesini gösterdi. Bu gece şanslıydık. Bugün bizimle olan tüm taraftarlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Örneğin bencilce oynamayıp arkadaşlarına asist yapan Ömer Aşık. Burada yanımda oturan Ender de tebrik edilmeli. Bu gecenin bir diğer güzel yanı ise iki ülkenin Dışişleri Bakanları’nın burada olmalarıydı. Bazen basketbol yalnızca basketbol değil, ayrıca iki ülke arasında iyi ilişkilere açılan bir kapıdır şeklinde konuştu.

Ersan İlyasova’ya sahip oldukları için çok şanslı olduklarını dile getiren Ender Arslan,
“Çok güzel bir atmosfer vardı. Yunanistan’ı iyi savunma yaparak yenebileceğimizi biliyorduk. Bugün iyi savaştık. Tüm takım arkadaşlarımı tebrik ediyorum ancak bugün Ersan inanılmazdı. Ona sahip olduğumuz için şanslıyız. Tüm taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Rahatlıkla söyleyebilirim ki bu gece basketbol kariyerimin en iyi gecesiydi. Ayrıca bu gece yanlış hareketlerin olmaması da güzeldi. Bu karşılaşma yalnızca bizim için küçük bir avantaj. Daha ileriye gitmek için bu şekilde oynamaya devam etmeliyiz” dedi.

Gruptaki ilk mağlubiyetlerini alan Yunanistan’ın Baş Antrenörü Jonas Kazlauskas
, “Öncelikle Türkiye’yi kutluyorum. Eminim ki psikolijisi yüksek bir maçtı. Böyle maçlarda asla durmayacak bir mekanizma ve sisteme sahip olmanız gerekir fakat bugün bizim sistemimiz oyuncuların üzerindeki baskıyla pek de iyi çalışmadı” derken Antonios Fotsis de, “Öncelikle Türkiye’nin çok iyi bir takım olduğunu söylemeliyim. Ev sahibi avantajlarını da kullanarak gerçekten etkili bir oyun sergilediler. Buna ragmen oyunun bazı bölümlerinde skora ortak olmaya çalıştık fakat sonunu getiremedik. Denedik fakat başaramadık”  diye konuştu.
 


 

***************************************************************************
TARİH YAZDIK
Harika Harika Harika.
Tarih yazdık,destan yazdık.35 yıldır beklediğimiz gün bugündü işte.Mağrur Yunan'ı bir kez daha denize döktük.Emeği geçen herkesi tek tek kutluyorum ve alınlarından öpüyorum.
İŞTE TÜRK'ÜN GÜCÜ BU !!!!!!!


Muhteşem seyirciyi kutluyorum.Müthiş bir atmosfer vardı.O atmosferde bile hala buzdolabı gibi oturan,ruh gibi bakanlarda az değildi ama çoğunluk onların ayıbını örttü.Hiç anlamıyorum salona gidipte bir alkış,bir ıslık bile yapmadan sap gibi oturanları.

Ortaya yüreğimizi koyunca işte sonuç bu.Yunan çaresiz kaldı ne yaptıysa.İşte bu fotoğraf her şeyi anlatıyor.
Savunmadaki yardımlaşmamız işin sırrıydı.
Ve Gecenin Adamı ; ERSAN İLYASOVAAAAAAAAAAA.
 Bu mütevazi çocuk sakat sakat oynuyor büyük bir fedakarlıkla ama dün akşam gerçek NBA yıldızı gibi parıl parıl parladı.Alnından öpüyorum Ersan.Kelimeler yetmez sadece Allah nazardan korusun diyorum.
 6/6 üçlük 26 sayı,5 ribaunt ve savunma.Takımın asıl lideri Hido değil Ersan'dır.

 Kısa notlar yazacak olursak ;
* Galibiyetin özeti  ; Tanjeviç'in uzunlar merkezli alan savunması + Ömer Onan'ın Spanoulis'i kilitlemesi + Ersan'ın muhteşem hücum  performansı.
 * Sadece 2.çeyrekte köşeden 2 üçlükle  delebildiler alan savunmamızı ve farkı 2 sayıya indirdiler ama 3.çeyrekte ise oraları da kapatınca - sol arkada biraz Oğuz geç kalıyor sadece - 10/1 üçlükle 12 sayı atabildiler.
* Maç başına 23.5 sayı ortalaması ile oynayan ve tam anlamıyla takımın beyni olan Spanoulis'i Ömer Onan bitirdi.29 dakikada 6/2 isabet ile 5 sayı ve 3 asist yapabildi.En önemlisi takımı organize etmesini önledik.
* Bermuda Şeytan Üçgeni dedikleri ''Spanoulis - Diamantidis-Zisis üçlüsünü de etkisiz hale getirdik yardımlaşmalı savunmamızla.Artı bunların içeri penetrelerini ve uzunları besleyecek pas kanallarını da kapattık.3 uzun,4 uzunlu alan savunmamızda uzunlarımızın kollarının boyutları resmen çin setti ördü.
Öyle olunca hep dışarıdan denemek zorunda kaldılar.30 üçlük ortalaması ile oynuyorlardı zaten 33/10 % 30'da kaldılar Spanolulis-Diamantidis-Zisis gibi çok iyi dış atıcılarına rağmen.
 Öyle ki Kazlauskas'da resmen havlu attı ve sonlarda Spanoulis ile Diamantidis'i kenara alıp Calethes ve Kaymakoğlu ile oynadı.Calethes kazma sokamadı Allahtan da Kaymakoğlu 2 tane üçlük soktu.
* Bir de Bourousis'in Oğuz'un yukarıya çıkmakta ağır kalmasından attığı üçlüklerle ekmek yiyebildiler.Zaten hep Oğuz'un ayak yavaşlığı nedeniyle onun üzerinden çalıştılar.
* Maç başına 86 sayı ile turnuvanın 3'üncü yüksek skor ortalamasına sahip takımı 65 sayıda hele ki ikinci yarıda 26 sayıda tuttuk.Bu müthiş bir başarı.Savunmamızın zaferi.70 sayının altında tutmak hedefimiz zaten.
* Yalnız gelelim sıkıntılı dakikalara.Şu anda maçı tekrar izliyorum.4.çeyrekte 17 sayılık farkın erimesine.
10-1'lik seri yedik 4 uzunlu oynadığımız anlarda.Kerem Tunçeri (Ender),Hido,Ersan,Kerem Gönlüm ve Semih var şu anda 5'te.8 sayıya indi fark ama Allahtan Hido bir üçlük ve  yeniden 11'a çıkardık farkı.
İhsan Bayülken'in de maç sırasında sıklıkla belirttiği Ender'i de alarak çift guard'a dönelim tezine katılıyorum.Çünkü pres yapıyorlardı ve top çıkaramıyorduk.Kerem'i çıkardı Ender'i aldı sadece.
Tanjeviç'i gene eleştireceğim ama bunu yazmak zorundayım.Krize girdiğimiz o anlarda ne mola aldı,ne çift guarda döndü,2 faul yapma hakkımız olduğu halde faul yaptırmadı.Allahtan Kazlauskas onun almadığı molayı aldı ve yukarıda yazdığım gibi Ersan'ın can suyu üçlüğü ile hayat bulduk.
* Kerem Tunçeri süper oynadı.Ender'de girdiği dakikalarda çok iyiydi.Yani guardlarımızda çok iyi oynadı.
* Hidayet  8 sayı ,12/2 isabet 8/2 üçlük ile oynamış ama bu maçta bunu farketmedik bile çünkü o iki üçlüğü kritik anlarda attı ve 6 ribaunt ve 3 asisti var.Yani 12/2 berbat yüzdesi kadar kötü oynamadı.
* Uzunlarımızdan da iyi katkı geldi.Oğuz 2 sayı,KG sayı atamamasına rağmen 8 ribaunt,Ömer Aşık 12s.6r.Semih 10 sayı.Ve tabii hepsinin savunmadaki savaşları.4 blok çaktılar kafalarına ayrıca.
* 19/12.% 63.2 serbest atış yüzdemiz kötüydü.Dikkat !!!!!!!!!!!
* Ve gelelim kepaze hakemlere.En başta da Jungebrand iyi aile çocuğuna (!).2001'den bu yana milli ve takımlarımızın maçlarında düşmanlığını her zaman sergiledi.Bugün gene formundaydı (!) Nedir bu herifin sıkıntısı bir öğrenseler.Murat Murathanoğlu'nun naklettiği bir esprideki gibi hakikaten bu maçta 
''Jungenistan'ı yendik''  yani.Turnuva Yunanistan'da mı yapılıyor bilemiyorum yani.Hepsini Allaha havale ediyorum.
* NTV'nin yayını iyiydi.Murat Murathanoğlu'nu çok severim zaten.İhsan Bayülken'in yorumları da iyiydi.
Yalnız Avrupa'dan izlenememesi ve HDen'in sadece D Smart'ta olması nedeniyle Doğuş grubunu kınıyorum.
* Maç sonunda Kerem Tunçeri'nin önderliğinde tribünlerle beraber söylenilen ''Dağ başını duman almış'' marşı ile çok güzel kapanış yaptık.Bizde öyle yapalım ve bitirelim.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler