Yoğunluktan ancak yazabiliyorum.
2 gün önce TV'ler Şok bir Altyazı geçtiler.
''Danıştay Peşkeştepe Projesini İptal Etti '' diye.
Etekleri tutuşan gs'liler hemen ne oluyoruz diye gs yönetimini aradılar.
Bunlardan biri Show Haber'in başındaki fanatik gs'li Ali Kırca idi.
Başkan Yardımcısı Mehmet Helvacı'yı bağladılar Ana Haber'e.Bir sürü şey söyledi ama
hepsinin içi boştu,bizi ilgilendirmiyor bu karar dedi.NTV'de de Mesut Yılmaz'ın bakanı ve bu projeyi
başından beri kendi görevini bırakıp devlet kademelerinde takip eden Işın Çelebi bağlandı.
İptal edilen plan 2007'nin biz 2008'e göre yapıyoruz dedi.
Bu nasıl oluyor ki ?
Habertürk gazetesinde ise haber şöyleydi ;
Danıştay, Galatasaray'ın Seyrantepe projesini iptal etti.
Bulunduğu bölgenin 50 binlik planda ağaçlandırılacak bölge olarak görünen alan, TOKİ'nin yaptığı binlik planda stat projesine çevrilmişti. Danıştay'ın kararıyla durdurulan inşaat söz konusu binklik plan üzerinden yürüyordu.
Mimarlar Odası'nın açtığı iptal davasında yerel mahkeme davayı reddetmişti. Ancak odanın temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 6'ıncı Daire'si inşaata esas olan binlik planı iptal edilmesi yönünde karar verdi ve yerel mahkemenin kararını bozdu. Dolayısıyla ruhsatın temeli olan planın iptali yönünde çıkan bu kararın ardından 50 binlik imar planı değiştirilmeden projenin devam etmesi mümkün görünmüyor.
HaberTürk
Olay bu kadar açıkken gs resmi sitesinden gargaraya getiren açıklama yaptı.
Seyrantepe Projesi’nin iptal edildiği yönündeki haberler 08.12.2009 tarihli 2 ay öncesine ait bir Danıştay kararına dayandırılmaktadır. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından, Seyrantepe Stadı ile ilgili İmar Planı değişikliğinin iptali istemiyle açılan davaya ilişkin olarak İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nce verilen 26.12.2008 tarihli red kararı Mimarlar Odası tarafından temyiz edilmiştir. Danıştay tarafından verilen 08.12.2009 tarih ve 2009/11645 no.lu Kararla, söz konusu davanın bir üst ölçekli imar planlarının incelenerek yeniden görüşülmesi için dosya İstanbul 9. İdare Mahkemesi’ne geri gönderilmiştir.
Seyrantepe Projesinin iptali veya yürütmenin durdurulması söz konusu olmayıp, 2 ay önceki Karar’a dayandırılarak haber yapılması manidardır. Türk Telekom Arena inşaatı herhangi bir duraksama olmadan iş programına uygun olarak devam etmektedir.
Kamuoyuna duyurulur
Yardakçıları TOKİ 'de benzer açıklamalar yaptı.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İmar planının iptal edilmesi ruhsatın iptal edilmesi anlamına gelmez. Stat projesinin kaba inşaatı bitti. Plan iptali inşaatı durdurmayı gerektirmez" dedi.
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, İdare tarafından gerçekleştirilmekte olan Seyrantepe Stadının bulunduğu bölgeye ait 26 Haziran 2007 onay tarihli planların, Mahkeme kararlarına uygun olarak 14 Haziran 2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı belirtildi.
Açıklamada, "Yapılan uygulama ve çalışmalar onaylı planlar doğrultusunda devam etmekte olup stat projesinin kaba inşaatı tamamlanma aşamasındadır" denildi.
Ya zaten arkalarında koskoca devlet var ve buraya kadar bin bir hukuk ihlali ve değişiklikler
kılıfına uydurmalarla getirdiler bu saatten sonra bırakalım Danıştay'ı hiç bir güç durduramaz
bu Peşkeş'i.Temel planını iptal ediyor ama gene bir sıkıntı yok diyorlar,iplemiyorlar.
Esas bu peşkeşin ardındaki sır ortaya çıktı nihayet.
Neden RTE ısrarla tüm engellere rağmen,hukuksuzluklara rağmen bu projenin
arkasında durdu ?
Neden devlet kendi arazisi Ali Sami Yen'i geri alıp başka yerde bedava stad yaptı,peşkeş çekti ?
Ali Sami Yen Stadı arazisi içindi bunların hepsi.
Ta en başından beri biliniyordu bu araziye göz dikildiği.
Hariri'ler,Ofer'ler davet edilir gene diye her yerde konuşuluyor ben söylemiyorum.
Birileri gene nemalanacak sözleri ayyuka çıkmıştı zaten.
İşte İlgili Haber ;
TOKİ, Ali Sami Yen arsası için en geç gelecek hafta ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak” diye konuştu. Arsanın gerçek değerini bulması halinde 1 milyar dolar (2.4 milyar TL) gibi bir rakama satılacağı belirtildi.
Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadyumun tapusunun kendilerine verilmesi koşuluyla vazgeçtiği intifa hakkı için Ali Sami Yen arsasında ihaleye çıkılacak.
TOKİ, ihaleyi bu hafta en geç gelecek hafta içinde içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Konumunun yanı sıra etrafında yaya trafiğinin olması ve planda tadilat yapılarak içine otopark yapılacak bir konuma da getirilmesi, arsanın fiyatının Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ve İETT'nin Levent'teki arsalarını geride bırakacağını ortaya koyuyor.
İhaleyi, yetiştirebilirlerse bu hafta, ama en geç gelecek hafta içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu :
"En büyük arsa ihalesi"
“İhalede önceliği satışa vereceğiz. Şartlara bakacağız. Burası, İstanbul'un en değerli arsası. İstediğimiz parayı bu ortamda verecek şirket çıkarsa hemen satarız. Veremezlerse hasılat paylaşımı yöntemiyle gelecek
İhaleyi katılacak şirketin finansal yapısının çok güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ortaya çıkabilecek rakamlar hakkında da öngörülerde bulundu. Bayraktar, “Rayiç fiyat ödenecek olsa 34 bin metrekarelik arsa için neredeyse 1 milyar doların gözden çıkarılması gerekiyor. En az
Toplam rakamın Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ihalesini ve Levent İETT arsası ihalesini geçmesi gerekiyor. İki arsanın da etrafında
Ali Sami Yen'in planında yaptıkları tadilatın da altını çizen Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülecek bu yeni planın 10 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdığını belirterek, bu değişiklikle ihaleyi kazananın Mecidiyeköy‘ün merkezine park yapabileceğini vurguladı.
"Kazananın 6 ayı var"
İhaleyi kazanan şirketin yeri teslim almasından sonra projeyi geliştirebilmesi için yaklaşık 6 aylık süresi olacağını ifade eden Bayraktar, “Şirket, bu süreyi proje hazırlayarak geçirecek. Şirketin, ödediği parayı çıkarabilmesi için çok iyi bir proje yapması gerekiyor” dedi.
İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASI YAPILABİLİR
35 bin metrekarelik büyüklüğe sahip olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasında imar izni2.5 emsal. Buna göre ihaleyi kazanan bu dev arsa üzerine, bodrumlar hariç 87 bin metrekare alanlı ofis ve konut yapabilecek. Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat alanı 300 bin metrekareye kadar çıkabilecek.
Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, arsa üzerine yapılacak binada yükseklik serbest. Bu, kazananın istediği takdirde İstanbul'un en yüksek binasını inşa edebileceği anlamına geliyor.
3 DEV İHALEYİ GEÇMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsa ihalesi, Cumhuriyet tarihinin en pahalısı olabilir. Bayraktar'ın beklentisi, fiyatların, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını da Toprak Libadiye arsasını da geçeceği yönünde.
TOKİ'DEN ALİ SAMİ YEN'E ÖZEL FORMÜL
1950'lerde inşa edilen Ali Sami Yen Stadyumu'nun ömrünü doldurması üzerine yapılan anlaşmalar çerçevesinde Galatasaray'a Seyrantepe'deki 380 bin metrekare arsa, 30 yıllığına kiralanmıştı.
Galatasaray buraya stad yapmak için görüşmeler yapmış, ancak tapu olmadığı için projeyi yapamamıştı. Devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girerek stadyumun inşası için TOKİ'yi görevlendirmişti. Protokole göre Galatasaray, Ali Sami Yen'deki intifa hakkından, Seyrantepe'deki stadyumun tapusu kulübe verilmek koşuluyla vaz geçmişti. Bunun karşılığında TOKİ, araziye konut, ofis ve alışveriş merkezi yapılması karşılığında, Seyrantepe'nin bitirilmesini şart koşmuştu. İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke ortaklığı, projeyi bitiremeyince inşaat yarım kalmıştı. Defalarca yapılan ihalelelere istenilen şartlarda teklif gelmeyince TOKİ, işi ikiye ayırdı. Bunun üzerine Seyrantepe Stadyumu'nun yapım ihalesi Varyap-Uzunlar ortaklığına verirken, arsa için ise ayrı bir ihaleye çıkış kararı alındı.
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.