1 Temmuz 2013 Pazartesi

TAKIM İÇİNDEN YARATILABİLECEK DEV BÜTÇE

TAKIM İÇİNDEN YARATILABİLECEK DEV BÜTÇE

Fenerbahçe transfer dönemine hızlı girdi bu sezon. Alper, Bruno Alves, Kadlec ve Samuel Holmen'i kadrosuna katan takımımızda gündemde olan isimlerde mevcut. Peki kadro planlaması nasıl olmalı? Kimler gitmeli? Kimler gelmeli? Ufak bir muhasebe yapalım. 

GİTMESİ GEREKENLER;

1) Milos Krasic

Kazandığı yıllık ücret: 2,300,000 Euro

2) Sezer Öztürk

Kazandığı yıllık ücret: 1.200.000 Euro

3) Serdar Kesimal

Kazandığı yıllık ücret: 1.200.000 Euro

4) Cristian Baroni

Kazandığı yıllık ücret: 1.800.000 Euro

5) Joseph Yobo

Kazandığı yıllık ücret: 2.000.000 Euro 

6) Semih Şentürk 

Kazandığı yıllık ücret: 1,850,000 Euro

NEDEN GİTMELİLER?

1) Milos Krasic:

Geçen sezon başında 7 milyon euro bonservis bedeli ile takıma katıldı Sırp oyuncu. Taraftarı heyecanlandıran ve heveslendiren bir transfer olmuştu. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Fenerbahçe'ye gelmeden önceki sezonu sakatlık problemi ile geçirmiş olan Krasic burada da aynı dertlere uğraştı. Toplam 27 maça çıkan Krasic, bunların sadece 14 tanesinde ilk 11'de kendine yer buldu ve 1 gol 2 asistlik bir katkı sağladı. Aldığı süre, sağladığı katkı bazında ele alırsak aldığı yıllık ücret bir hayli fazla. Fenerbahçe, Krasic'i 5 milyon euro civarında elden çıkarabilirse bu sezon ekstra olarak 7,300,000 milyon Euro bütçe yaratmış olacak.



2) Sezer Öztürk:

Sezer takıma malum süreçte katılmış ve çeşitli sebeplerden dolayı geldiği ilk sezonda takıma katkı verememişti. Bu sezon başında ise oyuncudan herkes umutluydu. Özellikle Emre'nin ayrılmış olması Sezer için büyük bir şans olacaktı. Taraftar da oyuncunun bunu değerlendireceğini düşünüyordu. Aslında öyle de başladı Sezer sezona. Elinden gelenin en iyisini sahaya yansıtıyordu. Fenerbahçe taraftarından ''İşte yeni Alex'' bile diyenler oldu bir dönem. Fakat bu güzel günlerde fazla uzun sürmedi Sezer adına. Klasikleşen sakatlık problemi yine baş göstermiş ve sezer 3-4 ay ortalıktan kaybolmuştu. Tam herkes onu unutmuşken o kendini twitter hesabından hocası Aykut Kocaman'a saygısızlık ederek hatırlattı. Bu süreç hocanın takımdan resmen ayrıldığı günde devam etti. Bu nedenle ben Sezer'in artık takımda yeri olmadığını, Fenerbahçe'de oynayacak profesyonellikte bir oyuncu olmadığını düşünüyorum.

Fenerbahçe Sezer'i 2 milyon Euro bonservis bedeliyle elinde çıkarırsa (Beşiktaş ile 1,5m.euro'ya anlaşıldığı söyleniyor) , buradan da 3,200,000 Euro ekstra bir bütçe yaratacak.


3) Serdar Kesimal:

Kayserispor'da adını duyuran, Milli Takım'a kadar yükselen bir oyuncudan bahsediyoruz. 2 yıldır dipte olan bir oyuncu aynı zamanda. İsteksiz, hırsını kaybetmiş ve bazı şeyleri kabullenmiş bir oyuncu. Yetenek olarak belki çalışarak iyi duruma gelebilecekken, Serdar futbolu sadece ''para kazanmak'' için oynadığına beni inandırdı. Satılsın mı kiralansın mı  tartışılır. Tartışılmayacak tek konu Serdar'ın gelecek sezonda Fenerbahçe'de olmaması. Aldığı yıllık ücretle 1,200,000 Euro ekstra bütçe de Serdar'dan yaratabilir Fenerbahçe.


4) Cristian Baroni:

Aslında fazla şey yazmaya gerek yok Baroni hakkında. Taraftarın ona taktığı ''gamsız'' lakabı Baroni'nin nasıl bir oyuncu olduğunu tanımlar nitelikte. Saha içinde zaman zaman takım arkadaşlarının akıttığı tere saygısızlık yapan, rakibini kovalamayıp ''gölge presi'' yapan Baroni, takımdan gönderilmesi gereken ilk oyunculardan olmalı. 

Fenerbahçe bu satış sonrasında 6 milyon Euro bonservis bedeli ve maaştan 1,800,000 Euro ekstra bütçe yaratarak, bütçesine 7,800,000 Euro ekleyecek.


5) Joseph Yobo:

Yobo takıma katıldığı ilk sezonda Lugano ile iyi bir ikili olmuştu. Birazda Lugano'nun kusursuza yakın oyunu Yobo'nun açıklarını kapatıyordu diyebiliriz. Fakat Yobo bu sezon oynadığı oyuna Fenerbahçe'deki süresini doldurduğunu gösterdi. Savunmadaki ağırlığı, hamle hataları, oyuna top sokamaması ve belki de en önemlisi kafa toplarında eskisi kadar diri olamaması Yobo'nun gönderilmesi için baş sebeplerdir. 

Fenerbahçe Yobo'yu 2,000,000 Euro karşılığında elden çıkarabilir. Aldığı yıllık ücret 2,000,000 Euro ile birlikte 4 milyon Euro'luk bir katkıda bu satıştan gelebilir. 


6) Semih Şentürk:

Semih'in ayrılacağını zaten yönetim açıkladı. Burada püf nokta, Semih'in 1 milyon Euro bile olsa para kazandırarak takımdan ayrılması olacak bana göre. 1,000,000 bonservis+1,850,000 Euro yıllık ücretle, Fenerbahçe'de 2,850,000 Euro ekstra bütçe sağlanır.



Topluca yazarsak eğer; Fenerbahçe bu stratejiyi izlediği taktirde bütçesinde yaklaşık 27,000,000 Euroluk bir rahatlık yaşayacak. Türkiye Ligi'nde mücadele eden bir takım için gerçekten azımsanmayacak bir miktar. Bu para daha kaliteli ve potansiyeli yüksek 2-3 oyuncu için değerlendirebilir. 

Nerelere Transfer Yapılmalı?

1) Forvet:

Aday: Oscar Rene Cardozo

Forvet transferi için Fenerbahçe'nin gündemin yaklaşık 1,5 aydır Paraguaylı golcü Oscar Cardozo var. Çok faydalı olabilecek bir oyuncu. Benfica ile eşleştiğimizde, Benfica'ya final kapısını açan adamdı. Yaratılan ekstra bütçe ile rahatlıkla yapılabilecek bir transfer bana göre Oscar. Forvete transfer gerekmesinin nedeni ise, Webo'nun gelecek sezon ağır maç temposunu kaldıracağını düşünmüyorum. Zorlanacaktır muhakkak. Bu nedenle Cardozo transferini çok istiyorum.


2) Sağ Bek

Aday: Veysel Sarı

Gökhan Gönül'e alternatif olarak yerli statüsünde alınabilecek en iyi adam bana göre Veysel. Ersun hocanın eski öğrencisi olması, tempolu ve hücumu seven oyun tarzı ile Veysel, Fenerbahçe'de oynayabilecek kapasitede bir oyuncu bana göre. Zaten onun dışında Gökhan Gönül'e alternatif olabilecek bir yerli sağ bek şu anda yok. 


3) Stoper

Aday: Serdar Taşçı

Yukarıda gidecek oyuncular kısmına yazdığım Yobo'nun gitmesi halinde stoper bölgesine takviye yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bölge içinde en uygun isimlerden birisi Serdar Taşçı. Geçtiğimiz yıllarda Almanya Milli Takımı'na kadar yükselmiş, Türk statüsünde oynayabilen bir oyuncu. Uzun yıllar hizmet edebileceği düşüncesindeyim. Mali olarak uçuk bir fiyat olmazsa alınması uygun olabilir 


Ufak bir muhasebe ile birlikte kendi gönlümden geçen ve gündemde olan isimleri değerlendirdim. Gitmesi gereken ve alınması muhtemel isimler üzerinde durdum. 
Umarım zevkle okumuşsunuzdur. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler