22 Ekim 2008 Çarşamba

NBA Yeni Sezon Transferleri (BATI KONFERANSI)

http://img241.imageshack.us/img241/5905/nbalogouj4.gif
( logodaki oyuncu mr.clutch takma ismi ile bilinen jerry west'tir..)

NBA
Güncel sezon/turnuva NBA 2008-2009
Jerry West'i tasvir eden NBA logosu
Spor Basketbol
İlk sezon 1947
Slogan "I Love This Game"
"Where Amazing Happens"
Takım sayısı 30
Ülke Amerika Birleşik Devletleri ABD
Kanada Kanada
En son şampiyon Boston Celtics
Resmi site NBA resmi site


NBA’de yeni sezonun başlamasına artık çok az kaldı. Takımlar transfer hamlelerini büyük ölçüde tamamladı. Houston, Toronto, Golden State ve LA Clippers’ın ön plana çıktığı bu transfer döneminde, bazı takımlar ufak takviyelerle kadrosunu güçlendirirken, bazı takımlar da çeşitli takas ve transferlerin ardından yeniden yapılanma sürecine girdi. Biz de Sporx.com olarak bu yaz 30 takımın gerçekleştirdiği önemli transferleri fazla detaya inmeden ana hatlarıyla sizlere aktarmaya çalıştık.
Batı Konferansı
Güneybatı Grubu
Dallas Mavericks
Bu yaz transfer döneminde pasif görüntü çizen Teksas ekibinde baş antrenörlüğe Rick Carlisle getirildi. Görev yaptığı takımlarda savunma disiplinini ön planda tutan Carlisle’ın Avery Johnson döneminde kazanılan savunma alışkanlığını devam ettirip hücum organizasyonlarını Kidd-Nowitzki ve Howard üzerine temellendirmesini bekliyorum. Kidd takası sonrası kendini New Jersey’de bulan, fakat Nets’te dikiş tutturamayan Desegana Diop ise takas sonrası uzun rotasyonunda meydana gelen boşluğu doldurma adına yerinde bir hamle.
Gelenler: Shan Foster (Draft), Desegana Diop, Gerald Green, James Singleton, Keith McLeod, Reyshawn Terry, Shawne Williams
Gidenler: Malik Allen (Milwaukee), Juan Howard (Denver), Tyronn Lue (Milwaukee), Jamaal Magloire (Miami), Eddie Jones (Indiana)
Houston Rockets
Sözleşmesi sona erdikten sonra Sacramento’da kalacağını açıklayan Artest, kendisine yapılan ‘ters adam’ yakıştırmalarını doğrular nitelikte bir hareketle yine sözünde durmadı ve Houston’ın yolunu tuttu. NBA’in en iyi savunmacıları arasında gösterilen ve son dönemde daha çok skorer kimliği ile ön plana çıkan tecrübeli forvetin tüm soru işaretlerine rağmen iyi transfer olduğunu düşünüyorum. Artest’ten bu takıma ihtiyaç duydukları sertliği kazandırması, hücumda (özellikle işler kötü giderken) devreye girmesi ve egosunu bir kenara bırakıp sadece takımın menfaatleri doğrultusunda basketbol oynaması bekleniyor. Zira bu üç şeyi gerçekleştirirse Artest tadından yenmez.
Transferin artıları olduğu gibi bir de bardağın boş tarafı var. İlk olarak Artest’in sorunlu kişiliği… Zaman zaman mantık sınırlarını zorlayan davranışlarda bulunan Artest tamamen basketbola odaklanamazsa ‘sorunlu oyuncu’ profili ile takım kimyasını alt üst edebilir. Egolarını dizginleyemez ve istatistiğe oynama arzusuna kapılırsa Yao ve T-Mac’in toplarını çalarak mevcut hücum düzenini bozabilir. Tabii bir de sakatlık faktörü var. Geçtiğimiz sezon sadece 57 maçta forma giyen Artest’in sakatlıktan uzak durması şart. Özellikle takımın iki süperstarının sürekli sakatlığa kurban gittiğini hesap edersek.
Gelenler: Joey Dorsey (Draft), Maarty Leunen (Draft), Ron Artest, Brent Barry, Von Wafer, Marcus Campbell, D.J Strawberry
Gidenler: Bobby Jackson (Sacramento), Steve Novak (LA Clippers), Donte Greene (Sacramento), Sean Singletary (Phoenix)
San Antonio Spurs
Brent Barry’nin gidişi sonrası bu takım gençleşir diye ümitlenmiştim ama olmadı. Finley, Kurt Thomas takımda kaldı. Atlanta’dan Salim Stoudemire’yı aldılar. Draft’ta da George Hill isminde bir delikanlı ile anlaştılar hepsi bu.
Gelenler listesindeki kalabalık ise sizi aldatmasın.
Gelenler: George Hill (Draft), Malik Hairston (Draft), James Gist (Draft), Roger Mason, Salim Stoudemire, Desmon Farmer, Devin Green, Darrly Watkins, Charles Gaines, Anthony Tolliver
Gidenler: Brent Barry (Houston)
Memphis Grizzlies
Bu yaz Memphis GM’i Chris Wallace’ın yaptıklarını anlamaya çalıştım. Ama başaramadım. Kevin Love gibi bir uzunu veriyorsun. Aldığın adam O.J Mayo. 2008 draftının en potansiyel oyuncusu olmasına karşın Mayo’nun saha dışı sorunlarını ve yüksek egosunu görmezden gelip maceraya atılmak, bir nevi ***** oynamak ne kadar doğru? Tam da takım skandallaşma yolunda emin adımlarla ilerlerken. Mike Miller’ı kaybettin. Gittin Marco Jaric’i aldın. Conley-Lowry neyine yetmiyor da o kalabalığa yine sorunlu bir oyuncu ekliyorsun. 32’sine merdiven dayayan Antoine Walker da cabası. Transferler arasında faydalı olabileceğine inandığım bir Marc Gasol var. Fakat o da zaten Pao Gasol takasından sonra takıma geldi sayılır.
Gelenler: O.J Mayo (Draft), Darrell Arthur (Draft), Marco Jaric, Antoine Walker, Quinton Ross, Hamed Haddadi, Brent Patway, Marc Gasol (Hakları geçen sezon ortasında Memphis’e geçen oyuncu sözleşme imzaladı)
Gidenler: Kwame Brown (Detroit), Juan Carlos Navarro (Barcelona), Brian Cardinal (Minnesota), Mike Miller (Minnesota), Jason Collins (Minnesota), Kevin Love (Minnesota)
New Orleans Hornets
Bench yetersizliğinden yakınan arılar, James Posey’i kadrosuna katarak bankı uzatmaya çalıştı. Boston’la play-off’larda neler yapabileceğini ispatlayan Posey, sadece oyunu ile değil aynı zamanda tecrübesi ile bu genç kadroya çok şey katacaktır.
Gelenler: James Posey, Jared Jordan, Devin Brown, Sean Marks, Courtney Sims
Gidenler: Chris Andersen (Denver)
Kuzeybatı Grubu
Denver Nuggets
Ne kadar transfer yaparlarsa yapsınlar işleri bu sezon hiç kolay değil. Pota altında yaşadıkları sorunlar yetmiyormuş gibi üstüne üstlük Marcus Camby’yi de “salary cap” sorunu nedeniyle kaybettiler. Kokain kullandığı gerekçesiyle 2 yıl parkelerden uzak kalan, basketboldan kopuk Chris Andersen’ı alıp bu gediği kapatmaya çalıştılar ama nafile. Andersen atletizmi ve savunma becerisine rağmen ‘güven ve istikrar’ konusunda henüz kimseyi tatmin edebilmiş değil. Nene sürekli sakatlanıyor. K-Mart formsuz. Camby de yok. Boyalı alanda kim oynayacak? Ben mi? Yeni transfer Renaldo Balkman’dan orta seviye bir bench oyuncusu yaratabilirler. Fakat Iverson ve Carmelo temelli Denver artık misyonunu tamamladı. Batıda şu an gelinen noktayı göz önüne alırsak sezon sonunda play-off’un dışında kalabilirler.
Gelenler: Chris Andersen, Renaldo Balkman, Sony Weems, Nick Fazekas, Juan Howard, Dahntay Jones, Smush Parker, Rubin Patterson
Gidenler: Eduardo Najera (NY Nets), Yakhouba Diawara (Miami), Marcus Camby (LA Clippers), Bobby Jones (New York), Taurean Green (New York)
Utah Jazz
Deron Williams ve Paul Millsap takımda kaldı. Kosta Koufas ve drafttan gelen Ante Tomic’le uzun rotasyonunda ‘miktarca’ kuvvetlendiler.
Transfer döneminde sessiz kalmalarına rağmen ellerindeki geniş rotasyonla yine puan cetvelinin yukarısında yer alacaklarını düşünüyorum.
Gelenler: Kosta Koufos (Draft), Ante Tomic (Draft), Tadija Dragicevic (Draft), Brevin Knight
Gidenler: Jason Hart (LA Clippers)
Minnesota Timberwolves
Kevin Love’u Memphis’in elinden alan kurtlar Al Jefferson-Kevin Love ikilisi ile gelecek vaat eden bir uzun ikilisi oluşturdular. Hem içeriden hem dışarıdan oynayabilen Love’u skandal potansiyeli yüksek O.J Mayo ile takas etmeleri (8 oyuncuyu kapsayan takasta çaylaklar yer değiştirdi), bu esnada şapkadan bir Mike Miller çıkarmaları ve Jaric belasından kurtulmaları birer menajerlik başarısı olmakla birlikte T-Wolves’un iyi bir yaz dönemini geride bıraktığını ıspatlar nitelikte.
Gelenler: Kevin Love (Draft), Nikola Pekovic (Draft), Brian Cardinal, Jason Collins, Mike Miller, Calvin Booth, Rodney Carney
Gidenler: Marco Jaric (Memphis), Antonio Walker (Memphis), Greg Buckner (Memphis), O. J Mayo (Memphis)
Portland Trail Blazers
Greg Oden’ın dönüşü merakla bekleniyor. Pota altında LaMarcus Aldridge ile birlikte oynayacak olan genç center’ın performansı Trail Blazers’ın playoff yolunda geleceği noktayı belirlemede kilit rol oynayacak. Draft sonrası takasla gelen Jerryd Bayless ve İspanyol Rudy Fernandez de dikkat edilmesi gerekenlerden.
Gelenler: Nicolas Batum (Draft), Rudy Fernandez (Draft), Jerryd Bayless (Draft), Shavlik Randolph, Jamaal Tatum, Luke Jackson, Ike Diogu
Gidenler: Jarret Jack (Indiana), Brandon Rush (Indiana), Josh McRoberts (Indiana), James Jones (Miami), Darius Miles (Boston)
Oklahama City Thunders
Seattle’dan Oklahama City’ye taşınan Thunders, draft’ta seçim hakkını sürpriz biçimde Russell Westbrook’tan yana kullandı. Atletik özellikleri ve süratiyle dikkat çeken UCLA çıkışlı oyuncu uzun vadede takımın iskeletini oluşturan parçalardan biri olacağa benziyor. GM Sam Presti’nin sezon sonunda sözleşmesi sona erecek olan Joe Smith ve Desmond Mason’ı kadroya katıp seneye salary cap’te boşluk açacak olması da Thunders’ın ilerleyen yıllarda transfer piyasasında ciddi hamleler yapma ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Gelenler: Russell Westbrook (Draft), Serge Ibaka (Draft), D.J White (Draft), Ssha Kaun (Draft), Joe Smith, John Lucas, Desmond Mason
Gidenler: Francisco Elson (Milwaukee), Donyell Marshall (76ers)
Pasifik Grubu
Los Angeles Lakers
Turiaf’ı bu kadar kolay bırakmalarına şaşırdım. Gelen teklifleri karşılayabileceklerini düşündüm fakat ilgilenmediler bile. Josh Powell’ı aldılar. O takımdan o takıma sürüklenip duran Powell’dan ve sözleşme yeniledikleri MBenga’dan pek bir şey beklemediklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Onların şu anki tek beklentisi Bynum’ın bir an önce sahalara sağlıklı dönmesi yönünde.
Gelenler: Joe Crawford (Draft), Sun Yue, Josh Powell, Brandon Heath, CJ Giles
Gidenler: Ronny Turiaf (Golden State)
Golden State Warriors
Baron Davis’in gidişi ve Monta Ellis’in 30 maçlık oynamama cezasına çarptırılması sonucu oyun kurucu pozisyonunda sıkıntı yaşayacakları kesin. B-Davis’in yokluğunu Corey Maggette ile örtbas etmeye çalıştılar. Fakat Maggette skorer özelliklerine rağmen Baron Davis’in misyonunu üstlenecek ve bu takıma sınıf atlatacak kişi değil. Lakers’ın sokağa saldığı Ronny Turiaf uzun rotasyonu için iyi parça. Her ne kadar uzunlar Don Nelson sisteminde önem arz etmese de Fransız forvetin mücadeleci kimliği, içeriye getireceği hareketlilik ve 4 yıl için 17 milyon dolarlık kontratı gayet makul. Nets’ten gelen Marcus Williams’ın bu takımda harcanacağını düşünmüştüm. Fakat Monta Ellis’in uzun süre parkelerden uzak kalacak olması Marcus Williams’a bir nevi kendisini ispatlama fırsatı sundu. Genç guard bu fırsatı iyi değerlendirip Don Nelson’ın gözüne girerse Warriors’ta kalıcı olabilir.
Gelenler: Anthony Randolph (Draft), Richard Henrix (Draft), Corey Maggette, Ronny Turiaf, Marcus Williams, Dan Dickau, Justin Williams, DeMarcus Nelson, Ron Kurz, Dion Dowell
Gidenler: Baron Davis (LA Clippers), Matt Barnes (Phoenix), Mikael Pietrus (Orlando), Patrick O’bryant (Boston)
Los Angeles Clippers
Baron Davis’i alarak oyun kurucu problemini çözdüler. Baron Davis’in hücum performansı, takımı komuta edişi ve kritik anlarda alacağı sorumluluk bizlere “Baron bu takıma liderlik edebilecek mi” sorusunun yanıtını verecek. Maggette’yi yollayarak Al Thornton’ın önünü açan yönetim Elton Brand’in yerini Marcus Camby ile doldurmaya çalıştı! Camby’nin hücum vasıfları olmasa da Caman’la oluşturacağı savunma ağırlıklı kombinasyon şimdiden biz basketbolseverlere heyecan veriyor. Savunmacı, ribaundcu ve blok tehdidi olan bu ikili boyalı alanı rakip uzunlara dar etmek için kolları sıvamış vaziyette.
Hareketli bir transfer dönemini geride bırakan Clippers’ta dikkat çeken diğer transferler ise; Ricky Davis ve Steve Novak… Yüksek egosu ve bencil oyun yapısı sebebiyle kariyeri boyunca eleştiri oklarına maruz kalan Ricky Davis yine kendisini ispatlama yoluna giderse takım olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Clippers’a büyük zarar verir. Steve Novak ise süre verilmesi durumunda Clippers’ın yeni dış şutörü olabilir.
Gelenler: Eric Gordon (Draft), DeAndre Jordan (Draft), Mike Taylor (Draft), Baron Davis, Marcus Camby, Jason Hart, Steve Novak, Ricky Davis, Brian Skinner, Jelani McCoy, David Noel, Dontell Jefferson
Gidenler: Elton Brand (76ers), Dan Dickau (Golden State), Nick Fazekas (Denver), Shaun Livingston (Miami), Corey Maggette (Golden State), Josh Powell (LA Lakers), Smush Parker (Denver), Quinton Ross (Memphis)
Phoenix Suns
Takımın başına getirilen Terry Porter, D’Antoni’den kalan ve hücum önceliğini ön plana çıkaran sistemi kısmen değiştirir ve bu malzemeden hızlı hücum eden fakat aynı zamanda savunma da yapabilen bir takım yaratırsa ne ala! Ivır zıvırlar dışında transfer listesinde gözüme çarpan bir isim var o da Matt Barnes. Warriors’ın akışkan hücum düzeninde önemli işler yapan Matt Barnes’ın yine benzer bir sistemde yer alacak olması 28 yaşındaki forvet için bir avantaj. Hücuma geçişlerdeki sürati ve zaman zaman savunmada gösterdiği gayretlerle Suns’ın eleştirilere hedef olan dar rotasyonunda faydalı olabilir.
Gelenler: Robin Lopez (Draft), Goran Dragic (Draft), Matt Barnes, Louis Amundson, Sean Singletary
Gidenler: Brian Skinner (LA Clippers), Gordan Giricek (Türkiye), Sean Marks (New Orleans), DJ Strawberry (Houston)
Sacramento Kings
Artest’i postalayarak takımın geleceğine daha rahat yön verme fırsatı yakaladılar. Bobby Jackson yeniden Kings’e döndü. Beno Udrih’in arkasını beklemek için. Donte Greene de Bobby’e yol boyunca eşlik etti.
Gelenler: Jason Thompson (Draft), Bobby Jackson, Donte Greene, Bobby Brown
Gidenler: Ron Artest (Houston), Anthony Johnson (Orlando), Lorenzon Wright (Cleveland), Sean Singletary (Houston), Shareef Abdurrahim (Bıraktı)
İnceleme – Yazı: Alper BAŞARAN


20.10.2008

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler