22 Ekim 2008 Çarşamba

NBA Yeni Sezon Transferleri (DOĞU KONFERANSI)







NBA’de yeni sezonun başlamasına çok az kaldı. Takımlar transfer hamlelerini büyük ölçüde tamamladı. Houston, Toronto, Golden State ve LA Clippers’ın ön plana çıktığı bu dönemde bazı takımlar ufak takviyelerle kadrosunu güçlendirirken, bazı takımlar da çeşitli takas ve transferlerin ardından yeniden yapılanma sürecine girdi. Biz de Sporx.com olarak bu yaz 30 takımın gerçekleştirdiği önemli transferleri fazla detaya inmeden ana hatlarıyla sizlere aktarmaya çalıştık.

Atlantik Grubu

1. Boston Celtics

Gelenler: J.R Giddens ( Draft), Semih Erden ( Draft), Patrick O’Vryant, Bill Walker

Gidenler: James Posey

Son şampiyon hazırlık dönemini sözleşmesi sona eren oyuncuları için harcadı. Tony Allen, Eddie House ve Sam Cassell’le yeniden masaya oturuldu. James Posey’i ise New Orleans’a kaptırdılar. Play-off’larda savunmasıyla ve topun el yaktığı anlarda kullandığı kritik şutlarıyla adından söz ettiren Posey yeşiller için çok değerli bir parçaydı. Yeni transfer Darius Miles hakkında söyleyeceğim tek şey ise; bu adamın elde patlama potansiyelinin yüksek oluşudur.


2. New Jersey Nets

Gelenler: Brook Lopez ( Draft), Ryan Anderson ( Draft), Chris Douglas Roberts ( Draft), Jarvis Hayes, Eduardo Najera, Bobby Simmons, Yi Jianlian, Keyon Dooling, Eddie Gill, Brian Hamilton, Julius Hodge

Gidenler: DeSegana Diop ( Dallas), Nenad Krstic ( Rusya), Bostjan Nachbar ( Rusya), Richard Jefferson ( Milwaukee), Marcus Williams ( Golden State)

Richard Jefferson’ın takımdan ayrılışını şaşkınlıkla karşılasam da bu hamle Nets’de yaşanacak radikal değişimin ilk kıvılcımıydı. Şimdi Jefferson karşılığı alınan Bobby Simmons ve Yi Jianlian’ın yanı sıra Devin Harris ve Brook Lopez gibi genç oyuncuların üzerine yatırım yapıp 2010 pazarından bir şeyler kapmaya çalışacaklar. Bu hedefler için kısa vadede ligin paspas takımlarından biri olmayı göze aldılar bile…

3. New York Knicks

Gelenler: Danilo Gallinari ( Draft), Jamal Sampson, Chris Duhon, Anthony Roberson, Allan Houston, Taurean Green, Bobby Jones, Patrick Ewing Jr.

Gidenler: Randolp Morris ( Atlanta), Renaldo Balkman ( Denver), Taurean Green ve Bobby Jones daha sonra serbest bırakıldı

D’Antoni’yi takımın başına getirerek üzerlerindeki kara bulutları dağıtmaya çalışan New York transfer piyasasında büyük ilgi gören Chris Duhon ve drafttan gelen Danilo Gallinari dışında ilgi çekici bir isimle anlaşmış değil. GM Walsch’un uzun vadeye yaydığı kalkınma planları ve 2010 FA pazarında yapılacaklar tıpkı New Jersey örneğinde olduğu gibi New York’un da yeniden ayağa kalkıp kalkamayacağı konusunda belirleyici olacak. Bu sene Knicks’den bir şey beklemeyin. Onlar da uzun vadeli düşünenlerden!


4. Philadelphia 76ers

Gelenler: Marreese Speights ( Draft), Elton Brand, Royal Ivey, Theo Ratliff, Karem Rush, Donyell Marshall, Jared Reiner, Antwane Robinson

Gidenler: Louis Amundson ( Phoenix), Shavlik Randolph ( Portland), Calvin Booth ( Minnesota), Rodney Carney ( Minnesota)

Elton Brand’i renklerine bağlayarak uzun skorer sorununu çözdüler. Koç Maurice Cheeks’in Elton Brand’in 4 numaradaki boşluğu doldurması üzerine Thaddeus Young’ı 3 numaraya kaydırıp Iguadala’yı SG pozisyonunda kullanması bekleniyor. Cheeks’in elindeki sistem ve formasyon alternatifleri arttı. Fakat 76ers’ın hala ciddi bir 3 sayı tehdidinin olmayışı akıllarda soru işareti. Yeni transfer Kareem Rush’ın bu anlamda yeterli olmadığı kanaatindeyim.

5. Toronto Raptors

Gelenler: Nathan Jawai ( Draft), Roko Ukic, Jermaine O’Neal, Hassan Adams, Jamal Sampson, Willie Solomon

Gidenler: Primoz Brezec ( İtalya), Carlos Delfino ( Rusya), Maceo Boston ( Indiana), Rasho Nesterovic ( Indiana), T.J Ford ( Indiana), Roy Hibbert ( Indiana)

Brezec, Delfino ve Nesterovic gibi uluslar arası oyuncuları elden çıkaran Toronto, Indiana Pacers’ın süperstarı Jermaine O’neal’ı renklerine bağladı. Hazırlık döneminin belki de en ilgi çekici takasına imza atarak yine dikkatleri üzerlerine topladılar. Tabii birçok riski de göz önüne alarak…

‘’Nedir o riskler?’’ Diyecek olursak size 3 şey sayarım: 1. Sakatlık. 2. İstikrarsızlık 3. Takımdan alacağı yüklü para.

Yani kabaca şöyle: Daha önce JO’nun kariyerinde maç kaçırmadan tamamladığı bir sezon olmadığını belirtmiştim. İşte bunda sakatlık faktörü başrol oynadı. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi…Ayrıca Indiana’nın play-off’dan uzak oyunu ve sürekli hakkında çıkan takas dedikoduları da kafasını oyununa veremeyen JO’nun isteksiz ve buna bağlı olarak inişli-çıkışlı ( istikrarsız) bir dönemi geride bırakmasına neden olmuştu. Ve şimdi de JO verimsiz olursa yıldız oyuncuya verilecek paranın çar çur olacağını söyleyenler var.

Peki artıları? JO sorunlarından tamamen arınırsa Chris Bosh’la birlikte ürkütücü ve fantastik bir uzun kombinasyonu oluşturabilir. Bu iki elit uzun boyalı alandan üretilecek sayı miktarını artıracağı gibi gelebilecek sıkıştırmalar neticesinde topu dışarı çıkarıp kısaların çizginin gerisinden boş şut bulmasını sağlayabilir. Özellikle Raptors gibi şutör bir takım bundan çok ekmek yer. JO’nun orta mesafe şutu sayesinde rakip savunmanın dengesini bozabileceğini ve Chris Bosh üzerinde yoğunlaşan savunma baskısını azaltacağını da ekleyelim. Son dönemde yıpranan imajını tamir etme çabası kuşkusuz JO için ekstra motivasyon kaynağı olacak.

PG konusunda sürekli ikilemde kalan Sam Mitchell sonunda T.J Ford’u gönderdi ve kafalar rahatladı. T.J Ford’un gidişiyle Calderon’un yeri sağlamlaştı. İspanyol guard’ın alacağı süreler artacak. Solomon’un da yırtıcılığı ile PG pozisyonundaki ikinci alternatif olması olası.


Merkez Grubu

1. Chicago Bulls

Gelenler: Derrick Rose ( Draft), Elton Brown, Roger Powell, Darius Washington, Ömer Aşık ( Hakları Portland’a verildi)

Gidenler: Chris Duhon ( New York), Shannon Brown ( Charlotte), James OnCurry ( Serbest bırakıldı)

Derrick Rose’u draft ederek Kirk Hinrich’den kaynaklanan oyun kurucu sorunsalına son verdiler. Genç guard’dan uzun vadede bu takıma liderlik yapmasını bekliyorlar. Sezon sonunda FA olan Luol Deng beklendiği gibi takımda kaldı. Fakat İngiliz oyuncuyu kaybetmeme adına yaklaşık 70 milyon dolarlık kontratın altına yatıp diğer FA Ben Gordon’ı arka plana itmek zorunda kaldılar.


2. Cleveland Cavaliers

Gelenler: J.J Hickson ( Draft), Mo Williams, Tarancey Kinsey, Lorenzon Wright, Darnell Jackson,

Gidenler: Damon Jones ( Milwaukee), Joe Smith ( Milwaukee), Dwayne Jones ( Orlando)

Oyun kurucu sıkıntısı çeken Cleveland bu soruna merhem olabilmesi için Maurice Williams’la el sıkıştı. LeBron’u biraz daha rahatlatmak ve bir anlamda 23 numarayı tatmin etmek için Mo Williams’ın yüksek kontratını ödemeyi göze aldılar. Genç guard’ın takım arkadaşlarıyla uyumu ve özellikle LeBron kenardayken takımı yönetme becerisi Cleveland’a ne kadar fayda sağlayacağı konusunda belirleyici olacak. En azından topu artık rakip sahaya LeBron taşımayacak. Takımdan ayrılan oyunculardan Joe Smith’in gidişiyle uzun rotasyonu daralmış vaziyette. Varejao ve Big Ben’in hücum özelliklerinin kısıtlı olması Ilgauskas’ın üzerindeki yükü bir kat daha artırıyor.


3. Detroit Pistons

Gelenler: Deron Washington ( Draft), Kwame Brown, Will Bynum, Walter Sharpe, Trent Plaisted

Gidenler: Jarvis Hayes ( New Jersey), Theo Ratliff ( 76ers), Juan Dixon ( Washington)

Flip Saunders’ın gidişi sonrası takımı yardımcı antrenör Michael Curry’e emanet ettiler. Joe Dumars’ın çok güvendiği ve takımı taşıyabileceğine inandığı Curry konusunda şimdilik sessiz kalıyorum. ‘’ Dumars güveniyorsa vardır bir bildiği’’ diyip sürpriz transfer Kwame Brown’a geçelim. Kwame’nin Detroit’e gelişine anlam verebilmiş değilim. ‘’Durup dururken Kwame’nin üzerine yatırım yapmak akıllarına nereden geldi?’’ diye sormadan edemiyor insan. Dumars’ın bu tip kumarları sevdiğini ve çoğunda başarılı olduğunu düşününce transfer konusunda daha iyimser bir havaya bürünmek mümkün. Fakat sizce bu Kwame hakkında pozitif düşünmek için yeterli mi?


4. Indiana Pacers

Gelenler: Brandon Rush ( Draft), Roy Hibbert ( Draft), T.J Ford, Rasho Nesterovic, Jarrett Jack, Josh McRoberts, Maceo Baston

Gidenler: Jermaine O’neal ( Toronto), Kareem Rush ( 76ers), Flip Murray ( Atlanta), Jerryd Bayless ( Portland), Ike Diogu ( Portland), Nathan Jawai ( Toronto)

Jermaine O’neal’ın gidişiyle beklenen yapılanma sürecine girdiler. T.J Ford’un takıma gelişi oyun sisteminin daha çok hareketli hücum üzerine kurulacağının bir göstergesi. Jarret Jack de Ford’un arkasını bekleyecek bir diğer PG. Takımın yeni yüzlerinden Rasho Nesterovic’in ise Jeff Foster’ı yedeklemesi bekleniyor.


5. Milwaukee Bucks

Gelenler: Joe Alexander ( Draft), LucMbah a Moute ( Draft), Malik Allen, Tyronn Lue, Francisco Elson, Richard Jefferson, Damon Jones, Luke Ridnour, Adrian Griffin

Gidenler: Royal Ivey ( 76ers), Bobby Simmons ( NJ Nets), Yi Jianlian ( NJ Nets), Mo Williams ( Cleveland), Desmond Mason ( Oklahama City)

Draft edildiği günden bu yana Milwaukee’de gönüllü oynamayan Jianlian ile sadece yüksek kontratıyla gündeme malzeme olan Bobby Simmons’ı gönderip Richard Jefferson’ı renklerine bağladılar. Takımın SF sıkıntısına merhem olabilecek, oyuna hareketlilik getirebilecek skor gücü yüksek bir oyuncuyu bu kadar ucuza getirmelerine sadece ‘’Allah’’ derim. Keskin şutör Damon Jones, savunmayı iyi okuyup yarattığı eşleşme avantajlarını iyi değerlendiren şutör çaylak Joe Alexander ise takımın diğer kazançları. Ridnour ve Tyronn Lue konusunda biraz karamsarım. Geçtiğimiz yıl verimsiz bir sezonu geride bırakan Lue bu takımda iş yapmaz. Ridnour’un kritik anlarda oyuna ağırlığını koyup koyamayacağını ve bu anlamda ne kadar olgunlaştığını ise zaman gösterecek.


Güneydoğu Grubu

1. Atlanta Hawks

Gelenler: Maurice Evans, Thomas Gardner, Flip Murray, Randolph Morris, Othello Hunter

Gidenler: Josh Childress ( Yunanistan), Salim Stoudemire ( Spurs)

Josh Smith’i takımda kalmaya razı eden Atlanta, Josh Childress’ın Olympiakos’a gidişine resmen seyirci kaldı. Josh Smith’le yapılan görüşmelerin uzaması sebebiyle zor bir yaz dönemini geride bırakan Hawks, Orlando Magic’in başarılı görev adamlarından Maurice Evans’la masaya oturdu. Play-off’larda özellikle yüzdeli dış şutlarıyla dikkatleri üzerine çeken Evans hem ilk 5’te kullanılıp hem de bench’ten gelerek oyuna katkı yapabilecek bir oyuncu. Sıkıntılı zamanda yapılan iyi transferlerden biri.

2. Charlotte Bobcats

Gelenler: D.J Augustin ( Draft), Alexis Ajinca ( Draft), Shannon Brown ( Chicago)

Gidenler: Yok.

Charlotte için öncelik Emeka Okafor’u takımda tutmaktı ve bunu başardılar. Draftta sürpriz biçimde DJ Augustin’i seçtiler. Fiziğinin NBA için yetersiz olduğu düşünülen Augustin’in yerine bir uzun tercih edebilirlerdi. Cleveland’da istediği süreleri bulamayan Shannon Brown’ın ise Larry Brown’ın gözüne girebilmesi için çok çaba sarf etmesi gerekecek.

3. Miami Heat

Gelenler: Michael Beasley ( Draft), Mario Chalmers ( Draft), Bobby Jones, James Jones, Yakhouba Diawara, Jamaal Magloire, Shaun Livingston, Eddie Basden, Tre Kelley, Omar Barlett, Matt Walsch

Gidenler: Ricky Davis ( LA Clippers), Jason Williams ( LA Clippers-Bıraktı), Earl Baron, ( Bobby Jones, Stephane Lasme ve Matt Walsch daha sonra serbest bırakıldı)

Gelenler listesinde o kadar çok isim var ki; say say bitmez. Fakat faydalı olabilecekleri bir kenara ayırdığımızda liste hayli daralıyor. Draftın 2 numarası Beasley’den beklentiler büyük. Takımda Dwayne Wade ve nispeten Shawn Marion dışında etkin bir skorerin olmayışı topun sık sık boyalı alanda Beasley’e indirileceği anlamına geliyor. 2009 Polonya elemelerinde Fransa milli takım forması giyen Yakhauba Diawara ile defansif özellikleri olan James Jones’a da dikkat etmek lazım.

4. Orlando Magic

Gelenler: Courtney Lee ( Draft), Mikael Pietrus, Anthony Johnson, Dwayne Jones

Gidenler: Keyon Dooling ( NJ Nets), Carlos Arroyo ( İsrail), Maurice Evans (
Atlanta), Jeremy Richardson, Mike Wilks, James Augustine, Pat Garrity ( Bıraktı)

Keyon Dooling ve Maurice Evans’ı kaybeden Orlando, oyun kurucu pozisyonu için Anthony Johnson’la anlaştı. Nelson’un oyun kuramadığından şikayet eden Orlando taraftarları bu transferle tatmin oldu mu diye sorarsanız cevabım ‘eh işte!’. Neticede ipler yine Nelson’ın elinde.

Transferler arasında dikkat çeken Fransız Mikael Pietrus ise oyunun her iki yönünde de etkili olabilen faydalı bir oyuncu. Van Gundy’nin en’leri arasına girebilir.

5. Washington Wizards

Gelenler: JaVale McGee ( Draft), Juan Dixon, Dee Brown, DerMarr Johnson, Linton Johnson, Taj MacCullough

Gidenler: Roger Mason ( Spurs)

Arenas bol sıfırlı kontratı kaptı. Şimdi akıllardaki soru şu: ‘’Sürekli sakatlık sorunu yaşayan Arenas bu sezon Wizards’ı kaç maçta yalnız bırakacak?’’. Takımını en kritik anlarda tribünden izleyen bir oyuncuya 111 milyon dolar vermekle risk aldı başkent ekibi. Bundan sonra Arenas’ı ameliyat masasında değil parke üzerinde görmeyi umut ediyorum.

İnceleme: Alper BAŞARAN


22.10.2008
Kaynak : Sporx.com Yazarlar

http://www.sporx.com/detail.php?Type=128&kategori=133&go=130077

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler