18 Eylül 2009 Cuma

Peşkeştepe'de gs'ye büyük şok !!!



galatasaray'a büyük şok

Galatasaray'ın yapımı 'yılan hikayesine' dönen yeni stadı bir darbe de Eren Talu'dan yemek üzere!
gs'nin kullanımına sunulmak üzere Seyrantepe'de yapılacak dev spor kompleksin ihalesini 2007'in Eylül ayında alan Eren Talu taahhütlerini yerine getirmeyince TOKİ durumuna el koymuştu.

TOKİ de stat yapım işin Varyap-Uzunlar A.Ş'ye verince ortalık karıştı. Eren Talu şimdi hem TOKİ'ye hem de taraftarları üzecek şekilde Galatasaray'a çeşitli davalar açmaya hazırlanıyor.

DAVA 1-
2 Temmuz 2009'da yeni ihale açmak için projeyi durduran TOKİ'ye kendi ihalesini iptal ettiği için dava açacak.

DAVA 2-
184 milyon 61 bin lira ile en düşük teklifi vererek çalışmalarına başlayan Varyap-Uzunlar A.Ş İş Ortaklığı'nın kazandığı ihalenin iptali için de dava yolda!

DAVA 3-
Yönetim kendine destek olmadığı ve ihale iptaline neden olacak davranışlarda bulunduğuna inanıyor. Ayrıca yönetinim ihalenin pital sercinde küçük düşürücü davranışlar ve açıklamalarda bulunduğu gerekçesiyle de hukuk mücadelesine girişecek!

DAVA 4-
İnşaata yaklaşık 100 milyon dolara yakın para harcadığını ileri süren Talu, parasını geri almak için de dava açacak. Bu arada Talu'nun TOKİ'den parasını geri istediği ancak 'Bugün git yarın gel' cevabı aldığı öğrenildi.

Galatasaray camiası şimdi Eren Talu'nun bu davalarda çok kararlı olduğunu konuşuyor. Talu'nun ayrıca TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a da kişisel bir dava açmaya hazırlandığı söyleniyor. Davalar nedeniyle Galatasaray yönetimini de zor günler bekliyor olacak. Çünkü mahkeme süreci içinde stadın yapım işi 'tedbir' kararıyla durdurulabildi.

Bugün Gazetesi


Yavuz Semerci
yavuz.semerci@gazeteport.com

Talu mahkemeye başvurdu!

18.09.2009 - 00:13

30 bin kişilik Astana Stadı 185 milyon dolara mal oldu. Üstü hareketli çatı sistemi ile açılıp kapanır stat, Türk firması Sembol İnşaat tarafından 3 yılda yapıldı. Bu bilgilere göre bir koltuk maliyeti 6 bin dolar.

Yine başka bir Türk firması Enka, Avrupa’nın en iyi stadını Ukrayna’da yaptı. 50 bin kişilik 5 yıldızlı Donbass Arena stadı, resmi sitesinde verilen bilgiye göre 250 milyon dolara mal oldu. Yani koltuk başına maliyeti 5 bin dolar…

Seyrantepe’de Galatasara’yın kullanımına verilecek stat kaça mal olacak? Yarım kaldığı ana kadar yaklaşık 80 milyon TL harcanmış. TOKİ, açtığı ihalelerde istediği sonuca ulaşamadığından stadı kendi yapmaya karar verdi ve ikmal işi için açtığı ihaleyi Varyap kazandı. Bu firma 180 milyon TL’ye stadı bir yıl içinde bitirecek. Bu durumda yeni stat için toplam 260 milyon TL harcanmış olacak. Koltuk başına TL maliyeti 5 bin 200 TL olması hesaplanıyor. Dolar karşılığı (şu anki kurla) 3 bin 400 dolar.

Benzer statlar 5 ila 6 bin dolar arasında dolaşırken, Seyrantepe daha ucuza yapılabilecek mi?

Bir başka soru: Stat yapımı işini ilk alan, işi yarım bırakan (ya da kriz nedeniyle yarım bırakmak zorunda kalan) taahhütlerini yerine getiremeyen Eren Talu ile TOKİ arasındaki ilişkileri takip eden var mı?

Öğrendiğim bilgiler, Galatasaraylıları mutsuz edecek bazı yargı kararlarının alınabileceği yönünde. TOKİ, Talu ile masaya oturmamış, protokol yapmamış. Şu ana kadar Talu’nun stat için harcadığı tüm parayı yanmış para olarak görüyor. Talu ise şu ana kadar yaptığı harcamanın kendisine geri ödenmesini talep ediyor. Bu konuda bir anlaşma sağlanamadığından, Talu da stadın yapımını durdurmak için yargıya başvurmuş. Ve açılan ve açılması planlanan davaların sayısı beşin üzerine çıkacakmış… İhalenin şeklinin ve içeriğinin değişmesi, Talu’nun TOKİ onayıyla değiştirdiği projede telif hakları üzerinde ciddi hukuki tartışmalar başlayabilir uyarısı da yapılıyor.

NOT:

Böyle bir stadın devlet tarafından yapılmasına karşı olduğumu sürekli yazıyorum.

Madem yapılıyor, bence bu stat sadece Galatasaray değil, Beşiktaş’a da tahsis edilmeli ve eski statlar da yeşil alana dönüştürülmeli. Ne dersiniz? Sizce geç kalmış bir öneri mi?

Gazeteport

**********

Yürüüüüüüüüü Eren Talu arkandayız koçum !!!!!!!!!!!!!

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler