11 Eylül 2010 Cumartesi

Türkiye - Sırbistan Yarı Final Maçı Öncesi.


Gene tarihi bir maç.Şu ana kadar tarihi yeniden yazdık.Yeni bir  zafer sayfası sırada.
 Uzun uzun bir analize gerek yok aslında.Zira her iki takımında durumları net olarak ortada.
  Maçın heyecanını had safhada yaşıyorum.Her iki takım hakkında  biraz karşılaştırma yaptım.


7 maçın sonunda Genel İstatistiklerimiz ;



Maç başına 83.3 sayı atmışız,61,4 sayı yemişiz.
7 maçta sadece grup liderliğinin garantileyerek çıktığımız Yunan zaferinden sonraki Porto Riko (79-77) maçnda zorlandık.Özellikle grup maçlarından sonraki Fransa ve Slovenya maçlarında kasırga gibi eserek 95'er sayı attık ve ezdik geçtik.

Sırbistan'a gelince; 




Maç başına 90 sayı atıp,73.8 sayı yemişler.
Oynadıkları 7 maçın 4'ünde çok zorlandılar ama bunların 3'ünü kazanarak buraya kadar geldiler.
Grupta Krstiç ve Teodosiç'in cezalı oldukları için oynamadığı ilk maçta Almanya'ya 2 uzatmada 82-81 yenildiler.(81-82)


Zorlandıkları diğer maçlar  ;
Arjantin'i 84-82 yendikleri maç  ( 84-82)

2.tur maçında Hırvatistan'ı 73-72 yendikleri maç ( 73-72)

Çeyrek finalde İspanya'yı 92-89 yendikleri maç ( 92-89 )
 


Son 3 maçta maçın  sonlarını iyi oynayarak kazanamayı başardılar.Büyük başarı ama Çekirge 3 kez sıçradı,4'üncü kez sıçrayamayacak.
  5 yıl önce kendi evlerindeki Avrupa Şampyonasında hüsran yaşadıktan sonra - firma isimlerle - yeniden yapılanmaya gittiler.Yaş ortalamaları 23.6.
  Basketbol Ekolü oldukları için sürekli yeni genç isimler üretiyorlar.12 kişilik kadrolarında 9 genç isim var.
Bu gençlerde uzun süredir alt yapı şampiyonalarında beraber oynadıkları için takım olma konusunda sıkıntı çekmediler.3 yıllık sabırlı çalışmalarının meyvesini ilk olarak 2009 Polonya'daki Avrupa Şampiyonasında İspanya ile final oynayarak aldılar.Avrupa 2.si oldular.Orada yenmiştik onları.
  Avrupa Basketbolunu yakında takip edenler Teodosiç,Tepiç,Velickoviç,Tripkoviç Pekoviç (Son ikisi bu turnuvada yok.Pekoviç Karadağ'ı seçti.)  gibi altın jenerasyon (87-88) gençlerini iyi tanırlar.Bizde yıllardır yakından takip ediyoruz zaten.(Bunlara bu turnuvada ilk kez sahneye sürdükleri Savanoviç,Keselj eklendi.)Bu gençlerle   bizim gençler sık karşılaştılar ve hepsinde de kaybettik.4 defa kazandılar.Artık Ersan,Oğuz,Semih,Ömer Aşık gibi gençlerimizin faturayı toptan kesme vakti geldi.

 Sırplar aslında hedeflerine ulaştı.Bunu tecrübeli ve başarılı koç Dusan İvkoviç'te söylüyor zaten.
Tüm oyuncularım genç ve sadece 1 tanesi Dünya Şampiyonası tecrübesine sahip. Bu başarıyı hak ettiğimizi düşünüyorum. Hedefimiz ilk 8’di şu an 4’teyiz. Bu jenerasyondaki oyuncularla 3 yıldır çalışıyorum. Çok çalıştık ve adım adım gittik.

 Pek çok açıdan bize benziyorlar.Her iki takımın başında da Yugoslav ekolünün en  önemli 2 tecrübeli antrenörü var.Sırplar da bizim gibi takım oyunu oynuyorlar.Öne çıkan isim çok az.Teodosiç ve Krstiç bizde Hido ve Ersan gibi takımın gözdeleri.Onlarda benchten çok iyi katkı alıyorlar.Mesela son İspanya maçında 6 oyuncuları çift haneli rakamlara ulaştılar.Takım olarak agresif oynuyorlar bizim gibi.Savunmaları da iyi.Özellikle dış adamlara iyi baskı yapıyorlar.Onlarda bizim gibi tempolu oynuyorlar.
 Onlarda da bizde olduğu gibi takım olarak mücadele etmenin dışında her maç 1-2 oyuncu sahneye çıkıyor ve götürüyor.Mesela ; Arjantin ve son İspanya maçlarında Savanoviç harika oynadı.Hırvatistan maçında Macvan sürpriz önemli katkı yaptı.Rasiç gene Hırvat maçının yıldızıydı.Yalnız genç oyuncular istikrarsız performansta gösteriyorlar.Savanoviç 2 maçta yıldızlaştı dedim yukarıda ama Hırvat  maçında çok kötüydü mesela.10 dakika süre alabildi ve 0 sayı.Macvan İspanya maçında süre bile almadı.
 Teodosiç için bir şey söylemeye gerek yok.Geçen sezonun Euroleague MVP'si.Bu turnuvada gerek baştan 2 maç kaçırdığı için,gerek bazı maçlarda iyi savunulduğu için 11.4 sayı ortalaması var ama İspanya maçında son topu nasl kullandığını da gördük.Çok cins bir oyuncu.Ama durdurulmayacak oyuncu değil.Hırvatistan maçında zaten bizim Marko Tomas Onu sahadan silmişti.3 sayı atabilmişti.Ömer Onan'ın son kurbanı Teodosiç neden olmasın diyorum ve Ömer'e güveniyorum.Teodosiç oyundan zaman zaman sinirlenip kopabiliyor.


Teknik olarak mevki mevki veya tek tek oyuncu bazında değerlendirmede yapabiliriz ama gerek yok çünkü her oyuncuyu herkes tanıyor artık 7 maçtır.
 Subjektif  bakmıyorum gereçkten ama her pozisyonda ağır basıyoruz.
Kısalarda Teodosiç,Rasiç,Tepiç,Pauniç,Markoviç karşısında Kerem Tunçeri,Ender,Ömer Onan,Sinan,Cenk
ve hatta Hidayet (eşleşme sorunu yaratıyor zaman zaman)
Uzunlarda Krstiç,Peroviç,Macvan,Savanoviç,Velickoviç'e karşı bizim Ömer Aşık,Semih,Oğuz,Kerem Gönlüm,Ersan ağır basıyor.
3 ve 4  numarada da iyiyiz ama ,Bjelica,Keselj,Savanoviç ve Velickoviç dörtlüsüne çok dikkat etmek gerekiyor.İspanya maçını son üçlükle Teodosiç değil bunlar kazandırdı bence.
Teodosiç ve Krstiç'e karşı önlem alırız veya Krstiç gene etkili olabilir Efes Cup'ta bizim genç uzunları duman ettiği gibi - Bu kez etkili olamayacak,o zaman bizimkiler hazır değildi - ama bu dörtlü ile  sonradan girecek Tepiç'in vereceği katkı belirleyici olacak onlar adına.
  Bizim adımıza ise savunmamız + Ömer Onan-Teodosiç ve Hidayet ile Ersan'ın bir de benchten gelecek ekstra Sinan,Ender,KG gibi oyuncuların performansı etken olacaktır.

  Bizim takımda herkese güveniyorum.Serbest atışlar ve aşırı motivasyonun zararı olur mu sorusundan başka bir endişem yok.Serbest atışlarda onlar bizden iyi ama son İspanya maçında düşük attılar.17/9.%52.9.Demek ki onlar da sorun yaşayabiliyorlar.Her şeyden önce büyük bir seyirci desteğimiz var.Artı en önemlisi de kocaman bir yürek koyuyor oyuncularımız sahaya.
  Krstiç yerel basına Türkler ilk çeyrekte bitiriyorlar işi ,buna izin vermeyeceğiz falan demiş.
İlk çeyrek,son çeyrek farketmez akibet belli Krstiç.
  Savunmamızın önemini tekrar yazmama gerek yok.Yüksek şut kapasitesi olan Slovenya'ya bile alan savunmasını fazla yapmaya gerek bırakmadık.Sırplar da Slovenlere çok benziyor yapısal olarak.
Çok iyi kısalar,dışarıdan üçlük atabilen uzunları var ama kora kor ,agresfif mücadelede erir giderler.
  Yarı Final eşleşmeleri başlığında Sırbistan'ı istediğimi yazmıştım ama İspanya alır demiştim.Aynı şekilde Arjantin'de de gümledik ama sadece beni değil herkesi terse yatırdı Litvanya'lılar.Bir ara 8/8 üçlük ile gidiyorlardı.Arjantin kroki durumdaydı.Hakettiler Litvanyalılar.
 Sırbistan istedim ama maçı izlerken tırstım ve İspanya yensin istedim veya maç içinde çok gel git yaptım.
İspanya daha tecrübeli takım,bizi daha zorlar diyorum Sırplar gelsin.Bakıyorum sadece Navarro ve biraz da Rudy Fernandez ile bir şey yapamazlar diyorum İspanya gelsin o zaman diyorum.Neticede Teodosiç faul yapmama kumarını boşa çıkararak üçlüğü soktu ve karşımıza getirdi Sırpları.
 Son 4'e bakıyorum.Turnuva öncesi 4 favori gösterilen ABD,İspanya,Arjantin,Yunanistan'dan 3'ü gitti.
Sadece ABD kaldı ve Onlar da tek Kevin Durrant ve biraz da Billups ile ne yapabilirler ?
 Allah bize yürü ya kulum dedi gibi geliyor bana.
 Neyse adım adım dedik.Önce Sırpları bir geçelim de.Ki ABD'de Litvanya'yı bir geçsin bakalım.
Bence Litvanya bir bomba daha patlatabilir.
 Toparlarsak ; kesinlikle favori biziz.
Takıma güvenimiz tam.Ancak Fransa ve Slovenya maçlarında takım işi seyirciye bırakmadan bitirdi.Onlara iş düşmedi diyebiliriz.Gene takım oynayacaktır ama bu maçta seyirciye iş düşüyor.Niye mi ?
 Sırplarda 9 genç  uzun var dedik ve baskı altında hata yapma şansları daha da artar bu oyuncuların.
O yüzden ''15 bin Çılgın Türk'' Sırplara cehennemi hatırlatmalı.Artı bizim oyuncularımızın performansı katlanıyor parkede.
 Çok uzattık.Gazamız  Mübarek Olsun.
Allah Kollarınıza Güç,kuvvet versin,yardımcı olsun 12 Dev Adam.
Başarılar....................

2 yorum:

  1. Bu maçın da kilit noktası yapacağımız savunma olacak. Eğer Sırbistanı 70-75 ler de tutarsak yenebiliriz.
    Bizim hücum setlerimiz daha ziyade ekstra paslarla boşa çıkan oyuncuların kullandığı şutlar oysa pota altını daha çok kullanarak rakibi faul sorununa sokabiliriz diye düşünüyorum.
    Litvanyanın ABD ye sürpriz yapabileceğini düşünüyorum.
    Sevgili Gürol,
    Tanjeviç bizim bildiğimiz Tanjeviç değil sanki ne dersin? Rotasyon yapacam deyip oyuncuları bile unutmuyor.:)
    Fenerbahçe Ülkerdeki Tanjeviç ile Milli Takımdaaki Tanjeviç arasında çok fark görüyorum sen ne diyorsun?
    İyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Sevgili Murat yorumun için.
    Kusura bakma yeni açıyorum bilgisayarı o yüzden yeni gördüm.
    Çok şükür kazandık.ÖDÜL ÖLDÜK DİRİLDİK.
    İnanılmaz oynadı Sırplar ama böyle bir son ile yenmemiz harika oldu.
    Tanjeviç çok başka valla.Yazdım da bunu.
    Ameliyat ile farklı bir Tanjeviç olmuş sanki :))

    Senin de Bayramın kutlu Olsun.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler