18 Mart 2009 Çarşamba

Avrupa Süper Ligi Geliyor !!!!!!!!!!!

Avrupa'nın Dev Kulüpleri Küresel Ekonomik krizin etkisi ile Futbol pastasından
daha fazla pay alabilmek için yeni arayışlar içindeler.
Avrupanın önemli gazetelerinde konu ile ilgili çıkan haberler şöyle ;

Devlere yeni lig


Cristiano Ronaldo & Christian Chivu - Inter-Man Utd - Champions League (Grazia Neri)

Fransız medyasında çıkan bir habere göre; Avrupa futbolunun üst düzey ekipleri, kendilerine bir lig oluşturmak üzere ve UEFA’da onların bu isteğini göz önüne almaya hazırlanıyor.

France Football’un haberine göre; Avrupa’nın en iyi kulüpleri, diğer kulüplerden ayrılarak Super Şampiyona diye üç aşamalı bir lig kurmayı düşünüyorlar. Bu yeni lig, Şampiyonlar Liginin pabucunu attıracak gibi gözüküyor. Henüz yapım aşamasında olan plan, tüm hızıyla devam ediyor.

G14 üyesi 18 takımın katılmasının beklendiği projenin, Avrupa Kulüpler Birliğine bağlı olacağı belirtildi.

Bildiğiniz üzere G14; Real Madrid, Milan, Juventus, Inter, Barcelona FC, Valencia, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Dortmund, Bayern Münih, Leverkusen, Marsilya, Lyon, PSG, PSV, Ajax ve Porto takımlarının içinde bulunduğu bir oluşum.

Son zamanlardaki küresel krizin, takımları olumsuz yönde etkilemesiyle ilgilenen Avrupa Kulüpler Birliği, bu yeni ligin takımlara ekstra gelir sağlayacağına inanıyor.

UEFA başkanı Michel Platini de bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“UEFA, demokratik bir oluşumdur. Herkesi dinleyeceğiz ve işin aslını araştıracağız. Zamanı geldiğinde de, bir komite kurarak bu konudaki kararımızı vereceğiz.”

Edit : UEFA böyle bir açıklama olmadığını söyledi.

Bu projenin kabul edilmesi halinde, bu lig 2012-2013 sezonuyla başlayacak ve Avrupa futbolunda köklü değişimlere sebep olacak

***************

Michel Platini, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nın yerini alması planlanan Süper Lig için gelecek teklifleri görüşmeye hazır olduklarını açıkladı.


İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais, mevcut küresel ekonomik krizden dolayı "Avrupa Süper Ligi" projesinin gerçeğe dönüşebileceğini yazdı.

Avrupa'daki 53 futbol federasyonundan 103 kulübün üye olduğu, yeni kurulan Avrupa Kulüpler Birliği'nin (ECA) geçtiğimiz 9 mart tarihinde İsviçre'nin Nyon kentinde yaptığı ilk toplantıda, Avrupa'nın büyük kulüplerinin Avrupa Süper Ligi projesini gündeme getirdikleri belirtildi.

El Pais gazetesi, Avrupa Süper Ligi projesinin hayata geçirilmek istenmesinde küresel ekonomik krizin büyük etkisi olduğunu savundu. Haberde, yapılan bazı ön analizlerin, bu projenin uygulanması halinde büyük kulüplerin mevcut durumda Şampiyonlar Ligi'nden elde ettiği kazançları en az 10 kat artıracağını gösterdiği belirtildi.

Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası maçlarının televizyon ve marketing hakları için UEFA'nın TEAM grubu ile 2012 yılına kadar geçerli sözleşmesi bulunduğu hatırlatılırken, Milan, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, İnter gibi kulüplerin Avrupa Süper Ligi'nin 2012-2013 sezonundan itibaren başlatılması konusunda hem fikir oldukları, Bayern Münich'in ise karşı olduğu iddia edildi.

Yapılan yorumlarda, UEFA Başkanı Michel Platini'nin Avrupa Süper Ligi projesine yeşil ışık yakabileceği, ancak bu ligi orta düzeydeki takımların da katılmasını istediği ifade edildi.

Henüz somut olarak hiçbir detayın bulunmadığı projede, Avrupa'nın büyük takımları arasında oluşturulacak bir ligle Real Madrid-Manchester United, Barcelona-Milan, Liverpool-İnter gibi maçların daha sık yapılması ve böylece futbol seyircisinin daha fazla ilgisinin çekilip, futbolun büyük takımlar için çok daha büyük bir ekonomik güç olması hedefleniyor.

Bu arada ECA'nın konuştuğu ve gündemde olan diğer bir konu da, kulüplerin ekonomik bütçelerinin dengelenmesi ve kontrol olarak gösteriliyor. Kulüplerin, futbolcu transferlerine ödediği toplam paranın kulüp bütçelerinin yüzde 65'ini geçmemesine ilişkin bir önlem düşünülürken, bunun AB tarafından onaylanması gerektiği de vurgulanıyor.

********

Ünlü Fransız spor dergisi France Football ve İtalyan spor gazetesi Dello Sport‚ Real Madrid ile birlikte Manchester United´ın da üyesi olduğu ve 137 kulübün çatısı altınta toplandığı Avrupa Kulüpler Birliği (ECA)´nın geçen hafta İsviçre´nin Nyon kentindeki toplantısında "Avrupa Süper Lig" konusunu masaya yatırdığını duyurdu.

France Football ve Dello Sport "Süper Lig" projesine göre Avrupa Ligi´nin 20 veya 22 takımdan 3 gruptan oluşacağını iddia ederken‚ yükselme veya küme düşme sisteminin bu üç grup arasında olacağı belirtildi.

Dello Sport‚ Uefa´nın Avrupa Süper Lig projesi fikrine destek verdiğini de vurguladı.

Platini de konuyla ilgili France Football´a yaptığı açıklamada‚ "Herkes benim Avrupa´daki mücadeleler konusundaki felsefemi biliyor. Ancak dünya değişiyor ve biz de bu konuda dikkatli olmalıyız. Bana kalırsa‚ ben Avrupa Kupaları´nın ilk başta olduğu gibi eleme usulüne göre yapılmasını isterim. Ancak teklifleri ve önerileri dinlemeliyiz. Eğer kulüpler bize gelirse‚ onları dinleriz ve kararımızı veririz." şeklinde konuştu.

Dello Sport gazetesi ise‚ haberinde küresel ekonomik krize atıfta bulunarak‚ "Kriz‚ sürekli gündemde olan Süper Lig fikrini yeniden gün yüzüne çıkardı. Ancak savunucular turnuvanın ne zaman başlamasını istedikleri konusunda kesin yorumda bulunmuyorlar." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıldan itibaren UEFA Kupası "Avrupa Ligi" olarak düzenlenmeye başlanacak olmasına karşın‚ hayata geçirilmesi düşünülen "Süper Lig" yerel liglerin devam etmesine engel teşkil etmeyecek. Yerel liglerle birlikte Süper Lig´de mücadele edecek takımların maç sayıları ise düşürülecek.

***************
Valla yenilikler her zaman iyidir.
Zaten ihtiyaçta vardı.Şampiyonlar Ligi deniliyor ama bakıyoruz bazı liglerin hadi 2.cilerini anladık ta 3.ve 4.cülerinin ne işi var ?
Tamam önde gelen 5 ligin diğer liglerden her yönden farkı var ama bu şekilde olmamalı.
Revize ettikleri UEFA Kupasını daha da cazip hale getirmeliler.
CL ile Uefa Kupası gelirleri arasında dağlar kadar fark var.
CL'ye kapağı atıp ayak bastı parası almak bile ciddi gelir getiriyor.
Dileyelim de Fenerbahçe de bu yeni ligte yerini alsın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler