26 Mart 2009 Perşembe

Brezilya mutfağından Avrupa sofralarına..

Dünya futbolu dendiğinde akla ilk gelen ülke şüphesiz Brezilya. Güney Amerika devinin futbolcu üretme ve ihraç etme konusundaki başarısını biraz olsun Arjantin zorluyorsa da, bu unvanı ele geçirebilmesi yakın gelecekte pek mümkün gözükmüyor.

Brezilya’nın önümüzdeki bir iki yıl içerisinde Avrupa futboluna sunacağı yıldız adayları kısmen belirginleşti. Avrupa futbolu da yeni lezzetler için gün saymaya başladı...

Alp Ozar - Ajansspor.com

Marquinhos
Marcos Antônio da Silva Gonçalves (Palmeiras)

Zayıf, bir jimnastikçi kadar esnek vücudunu oyun zekasıyla ve tekniğiyle oldukça iyi birleştiren 19 yaşındaki genç yetenek için adam eksiltmek ve gol pozisyonuna girmek hiçte zor değil. Kaleciyi karşısına aldığında neredeyse hiç şans tanımıyor. Plase vuruşları, en ulaşılmaz yerlere gidiyor ve bu işi alay eder gibi yaptığı izlenimi uyandırıyor. Geçtiğimiz sezonu Vitoria’da kiralık geçiren ve oldukça başarılı bir performans sergileyen Marquinhos’un kısa bir süre içerisinde Avrupa’ya transfer olması hiçte sürpriz olmaz.

Keirrison
Keirrison de Souza Carneiro (Palmeiras)

Brezilya futbolunun en önemli yıldız adaylarından biri Keirrison. Coritiba altyapısından yetişen genç golcü, 2008 sezonu boyunca oynadığı 31 karşılaşmada 21 gol atarak ihtişamlı bir performans ortaya koydu. Bu sezon oynanan dört Libertadores Kupası maçında, 4 gol 1 asistle toplam 360 dakika forma giydi. Üstün gol sezgileri, süratli ve gole yakın oyun tarzıyla her defasında rakibi önlem almaya zorladı. Sezon başından bu yana peşini bırakmayan Palmeiras kulübü kiralama yoluyla da olsa genç yeteneği kadrosuna katmayı başardı.



Ramires
Ramires Santos do Nascimento (Cruzeiro)

Eğer birileri Aurelio tipinde, komple bir orta alan oyuncusu arıyorsa, Ramires’in oyun stilinin Aurelio’nun Türkiye’ye ilk geldiği yıllardaki oyun tarzına olan benzerliği onlar için fikir verici olabilir.

21 yaşındaki genç orta saha oyuncusu gerek hücum, gerekse savunma futbolunu eşine az rastlanır bir hünerle ortaya koyuyor. Müthiş futbol zekası, bitmek bilmeyen enerjisi, göze hoş gelen top tekniği ve takımın hücum gücüne yaptığı katkıyla Cruzeiro orta sahasının vazgeçilmezi olmayı başardı.





Thiago Heleno
Thiago Heleno Henrique Ferreira (Cruzeiro)

Seksenli yıllarda Brezilya futboluna dair yorumlar yapılarken savunma oyuncusu yetiştirilemediğinden de bahsedilirdi. Doksanlı yılların sonunda ve iki binli yıllarda işin rengini fazlasıyla değişti. Dünya ligleri artık birbirinden kaliteli defans oyuncularını saygıyla karşılıyor Latin devinin.

20 yaşındaki Thiago, Cruzeiro futbol akademisinin en değerli gençlerinden. Hava toplarındaki hakimiyeti, hırslı ve savaşçı oyun karakteri, usandıran markaj anlayışı Roma’nın dikkatinden kaçmadı. Eurosport(İtalya), 22 Aralık 2008 tarihili haberinde Sarı-kırmızılı takımın bu transferi gerçekleştirmek için ne denli iştahlı olduğu okurlarına duyurdu.

Maikon Leite
Maikon Fernando Souza Leite (Santos)

Santos’un ele avuca sığmayan 20 yaşındaki bücürü eşi az görülür bir sürate sahip. Marke edilebilmesi için kaleye yüzünün döndürülmemesi gerektiğini Brezilya’daki tüm savunma oyuncuları biliyor. Üstün top tekniği, dripling yeteneği ve rakibi paralize eden hücum hamleleri Leite’yi Güney Amerika kıtasının en tehlikeli, markajı en güç kanat hücumcularından biri yapıyor. Kısa bir süre önce ayağının şanssız bir şekilde kırılmış olması genç yıldız adayının Avrupa’ya gidişini biraz geciktireceğe benziyor.

Dentinho
Bruno Ferreira Bonfim (Corinthians)

Corinthians’ın geçtiğimiz sezonun sonunda Brezilya Seri B ligine düşmesi 20’lik Dentinho’nun yeteneklerini gizlemeye yetmedi. Avrupa’nın hatırı sayılır futbol portalı “tribalfootball”, İspanyol devleri Barcelona ve Real Madrid’in genç oyuncu için kıyasıya bir savaş vermeye hazırlandığını yazdı 13.10.2008 tarihli haberinde. Dentinho her iki ayağını da kullanabilen, tercihen forvetin sağında ve solunda görevlendirilen müthiş bir yetenek. O’nu izlemek gerçekten keyifli olacak.


0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler