19 Ağustos 2009 Çarşamba

G.Saraya transfer yasağı neden gelmiyor ?

Makyevalist Malum takımın yaptığı etik dışı bir sürü icraat'tan biri olan ''transferde etik
dışı oyuncu ayartma'' konusunda son olarak ''Manisaspor'lu Sezer Öztürk'ü mundar etme'' ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum ki dün Milliyet'te Uğur Meleke tam düşündüklerimi yazmış ve duygularıma tercüman olmuş.
Mukavelesi devam eden ve 6 Ay'dan fazla süre olan bir oyuncuyu transfer etmek için
önce kulübü ile görüşeceksiniz.En azından oyuncu ile görüşmek için izin almak için
başvurmanız gerek.
Ancak gs bu kuralları hiç takmaz.Hatta biliyorsunuz ''O hafta kiminle oynayacaksa,
O takımın en etkili oyuncusuna bir şekilde - medya ve menajeri aracılığıyla - transfer
teklifi yapılarak kafası karıştırılır ve etkisiz oynaması sağlanır.
Geçen sezon devre arası transferinde de almayacakları halde Sivasspor'lu Mehmet Yıldız'a
teklif yaptılar.Sivas'ta saf saf inandı ve konu kapandı ama 2.devre gördük Mehmet Yıldız'ın
performansını.Adamı bitirdiler.Amaç ''Şampiyonluktaki en büyük rakiplerini baltalamaktı''
Sivas bu oyuna geldi.Sezon sonunda Bülent Uygun da bunu itiraf etti.

Malum takım işte bu şekilde ''Başarıya gitmek için her şeyi yapar''.

Manisaspor'lu Sezer ve Kaleci Ufuk için de kulüple görüşmeden ve resmi teklif vermeden
direkt oyunculara teklif götürdüler,ayarttılar.Amaç bu şekilde Manisaspor'u pasifize edip
oyuncuları üç kuruş paraya kapatmaktı.
Oyuncuların kanına girdiler bu yüzden 2 oyuncu kulüplerine rest çektiler.
Bırakın bizi gidelim diye.
Adnan Polat bunu açıkca söyledi.Bu oyuncular Ocak'ta veya seneye kadromuzda olacaklar diye.
Manisaspor ateş püskürüyordu.Başkan Kenan Yaralı gs'yi çok sert cevap verdi ve
oyuncuları kadro dışı bıraktılar.gs'nin kendielerine resmi bir teklif yapmadan oyuncularını
ayarttığını söylüyordu.
gs baktı işi kotaramıyor.Transferden vazgeçti.
Oyuncular sap gibi ortada bırakıldı.
Ve Sezer Öztürk şu açıklamayı yaptı ;

SEZER ÖZTÜRK'TEN GALATASARAY'A REST...



Galatasaray'ın kendisine verdiği sözleri tutmadığını ve transferi ağırdan aldığını belirten Manisasporlu Sezer Öztürk, "Galatasaray'a gitmekten vazgeçtim" dedi
Geçen yıldan bu yana kendisiyle ilgilenen, transfer döneminde ise menajeri kanalıyla, "Seni alacağız" şeklinde haber gönderen Galatasaraylı yöneticilerin sözlerinde durmadığını dile getiren genç futbolcu, "Önceleri ciddi alıcı gibi görünen Galatasaray son dönemde işi ağırdan almaya başladı. Kendilerine, `Pazartesi gününe kadar bu işin bitirin' diye haber göndermeme rağmen bana dönmediler. Direkt söylenmese de, benden vazgeçtikleri şeklinde açıklamalar duydum. Bu saatten sonra ben de Galatasaray'dan vazgeçtim. Artık kulübümle uzlaşma yoluna gideceğim" şeklinde konuştu.

İşte Olay bu.
Oyuncuyu .iç gibi ortada bıraktılar.

Federasyon ise tüm bunları bilmesine,Manisaspor'un mağduriyetini görmesine rağmen
sustu,sesini çıkarmadı.Aman Adnan Polat gene bize savaş açmasın diye.
Bu yüzden de Arda'ya verilmesi gereken en az 1 maçlık cezayı İHTAR ile geçiştirdiler.

Uğur Meleke'nin yazısı ;

G.Saraya transfer yasağı gelir mi?


TFFnin Haziran 2009 tarihli Profesyonel futbolcuların statüsü ve transferleri talimatı 12nci maddesinin ilk iki paragrafı şöyle: Kulüpler transfer ettikleri futbolcuların sözleşmelerinin tescilini talep ederken‚ TFFye‚ başka federasyonlara‚ diğer kulüplere‚ futbolculara‚ teknik adamlara‚ sağlık personeline‚ lisanslı futbolcu temsilcilerine ve lisanslı müsabaka organizatörlerine‚ TFF Yönetim Kurulu ve diğer kurulları ile FIFA kurullarının ve CASın vermiş olduğu ve kesinleşmiş kararları üzerine doğan borçlarının tamamının ödendiğine veya alacaklılar tarafından transfere muvafakat edildiğine dair belgeyi tescili istenilen sözleşme ile birlikte TFFye ibraz etmeleri zorunludur. TFFye‚ kulüplere ve futbolcu temsilcilerine kesinleşmiş borcu olan futbolcuların‚ vize işlemleri ya da yeni bir sözleşme imzalamaları halinde sözleşmelerinin tescili için borçlarını ödemiş olmaları ya da alacaklıların yazılı muvafakatleri şarttır.
Bu uzun cümlenin basitleştirilmiş tefsiri şu: Bu sezon bir futbol kulübünün başka bir futbolcuya/kulübe/federasyona/sağlık personeline borcu varsa‚ yeni transfer yapamayacak. Şu anda Samsunspor‚ Alper Akıcı‚ Caner Altun gibi futbolcularına olan borçları nedeniyle transfer yapamıyor. Sakaryasporun futbolcularını lisanslaması için 5 milyon TLye ihtiyacı olduğu söyleniyor. Kocaelisporun da altyapı oyuncularıyla maçlara çıkması gündemde.
TFF‚ bu statüyü hiçbir kaçak olmadan uygulamalı; ceza alması gerekenler ivedilikle cezalandırılmaya devam etmeli. Böylece belki birtakım kulüp yöneticileri de kendi kurullarına hesap vermek zorunda kalır ve yeni gelenler ayağını yorganına göre uzatır.
* * *
Ancak‚ TFFnin söz konusu transfer talimatnamesinin 19/6 paragrafı da şöyle: Mevcut kulübüyle sözleşmesi devam eden bir futbolcuyla sözleşme imzalama niyetinde olan kulüp‚ futbolcuyla görüşmelere başlamadan önce futbolcunun sözleşmesel ilişkisi devam eden kulübünün iznini yazılı olarak almak zorundadır. Yazılı izin almaksızın görüşmelere başlayan kulüp‚ futbolcu‚ futbolcu temsilcisi ve diğer kişiler hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır.
Son günlerde medyadan bütün açıklığıyla takip ediyoruz. Galatasaray‚ Manisalı Ufuk ve Sezeri transfer etmek istiyor. Galatasaray Başkanı Polat‚ açıkça‚ Futbolcularla anlaştık. Bu sezon olmazsa gelecek sezon bedelsiz alacağız diyor. Manisaspor Başkanı Yaralı‚ Galatasaray‚ bizimle hiç görüşmedi. Sezer ve Ufukla birer yıl daha sözleşmemiz var. Bu oyuncuları bu yıl satmak istemiyoruz diye mukabele ediyor.
FIFAnın transfer talimatnamesi de‚ ikinci bir kulübün (6 aydan uzun) sözleşmesi olan bir futbolcuyla transfer görüşmelerine başlayabilmesi için‚ sporcunun kontratlı olduğu kulüpten izin alması gerektiğini söylüyor. Yani Galatasaray‚ birer yıl daha kontratı olan Sezer ve Ufukla görüşme yapmak için Manisaspordan izin almak zorunda... Ama Manisa Başkanı Yaralının açıklamalarına göre bu izin alınmamış.
Yani Galatasaray‚ açık seçik bir biçimde suç işliyor ve bunu rahatlıkla başkanının ağzından medyayla paylaşabiliyor!

* * *
Burada benim için mesele sadece Ufuk‚ Sezer‚ Galatasaray‚ Manisa meselesi filan değil.. Aynı durum Fenerbahçe‚ Beşiktaş‚ Antep vs. arasında da yaşanabilirdi. Mesele‚ Türkiyede 3 büyük kulübün Anadolu takımlarından bir oyuncu transfer etmek istediklerinde takındıkları tavır. Aynı tavrı Galatasaraylı Ufuk ve Sezeri transfer etmek isteyen Manisaspor takınsaydı‚ acaba olaylar nasıl gelişirdi?
Ayrıca‚ TFFnin Samsunspor‚ Kocaelispor konu olduğunda gösterdiği hassasiyetin aynısını 3 büyükler mevzubahis olduğunda da göstereceğine eminiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler