28 Haziran 2010 Pazartesi

Panzerler İngiltere'yi Dağıttı.4-1 !!!!!!!!!!

Thomas Mueller (R) of Germany celebrates scoring with team mate 
Mesut Oezil (L)

1.JPG
2.JPG
3.JPG

Panzerleri tebrik etmek lazım.Hakederek tarihi bir galibiyet aldılar.
Maç öncesi yazımda daha iyi  oynadıklarını yazmıştım ama İngiltere'den artık bir patlama beklediğim için
İngiltere eler diye düşünüyordum ama yanıldım.Grup maçlarındaki 2 takımın görüntüsü aynen devam ediyordu.Çünkü 2 teknik adamda aynı sistemde ısrar etmişti.Hadi Löw'ü anladık,sistemi işliyor,takım iyi oynuyor bir değişiklik yapmasına gerek yoktu.Sadece cezası biten Klose'yi tekrar koydu.Peki Capello çok mu memnundu ki takımından da hiç bir yenilik yapmadan çıkmıştı ?
 Tamam kabak gibi basbariz gol verilmedi.1966'nın rövanşı alındı.2-2 olsa belki iş değişirdi ama çok büyük ihtimalle Almanlar gene kazanırdı.Çok bariz fark var iki takım arasında oyun sistemleri olarak.
 Löw'ü çok beğenirim.Fenerbahçe'yi çalıştırdığı dönem oynattığı futbolun lezzeti hala damağımızda.
Ne yazık ki Aziz Yıldırım'ın harcadığı sayısız isimlerden biri oldu.
Löw ,Almanların klasik çok koşan,oyun disiplinine sadık ama yaratıcı olmayan düz mekanik futbolunda
devrim yaratmak için Alman futbol federasyonu ile işbirliği içinde çareyi devşirme isimlerde buldu.
Eskiden beri vardı zaten Klose ve Podolski'lerin Polonya kökenli olması ama işi resmen azıttılar son dönemde.
Başka çareleri yoktu çünkü.Yurt dışında sadece Ballack lejyoneri olan Onu da sakatlığı nedeniyle kadroya alamayan bir Almanya vardı.Bundesliga'dan üretmek zorundalardı.Almanlarda olmayan yaratıcılığı devşirme oyuncularda buldular.Bu maçta oynayan 11'de 5,22 kişilik kadroda ise tam 11 isim vardı devşirme.
Ha bazılarının Annesi Alman veya Babası Alman olabilir bu bir şeyi değiştirmez.
Mesela Dennis Aogo Karsluhe doğumlu ama Nijerya kökenli bir Alman.
Marko Marin Boşnak orijinli.Mario Gomez İspanyol,Cacau Brezilya,Kedira Tunus, Klose,Podolski, Trochovski Polonya,Boateng Gana,Mesut ve Serdar Türk asıllı oyuncular.
 Tabii ki bu isimlere altyapıları verilmiş,kendileri yetiştirmişte oluyorlar ama ben gene de ne kadar Almanya'nın başarısı ne kadar Almanya Birleşik Devletlerinin başarısı olduğunu tartışırım.
 Maça dönersek ; Löw'den bahsediyorduk.4-2-3-1 sistemini çok iyi uygulayabilen oyunculardan oluşan bir takım yaratmış.Hele devşirme imkanı da varken sisteme oyuncu bulmak çok zor değil ama hemen hemen cuk oturtmuş.Sol bek'te sıkıntı vardı.Önce genç B.Münichli Badstuder'i oynattı olmadı,son olarakta yeni devşirme ,kardeşi Gana'yı seçen Boateng'i sol bekte.Boateng'i fiziğine rağmen beğenmedim orada.Aslında asıl sol  bekleri Lahm ama Onu sağ beke taşımış Löw.Demek ki bir sol bek bulamamış.Ben de onu sorguluyorum işte.Koskoca Almanya o müthiş altyapılarından bir sol bek yetiştiremiyor da Boateng'i devşiriyor.
 Orta sahada da Ballack yerine Kedira devşirildi.Merak konusuydu performansı ama başarılı şu ana kadar.
 Stoperlerde de Mertesacker'in yanında Metzelder vardı,onun  yerine sağ bek  Friedrich'i oraya çektiler.
 Schwnsteiger ile Kedira çift ön libero olarak çok iyiler.Esas iyi işleyen önlerindeki 3-1.
Sol kanatta Podolski,Sağ da Müller,ortada Mesut ve uçta Klose.Klose çok faydalı oldu.Rakip stoperleri sağa sola götürerek ortayı boşalttırdı ve 3'lüden oraya sızmalara imkan verdi.İngiltere defansı zaten dağınıkken temelli göçtüler.Almanların attıkları goller hep çalışılmış ders niteliğinde.James'ın ve defansın hataları olsa da önemli olan  defansın kademelerinin bozulmasıydı.Kanatlar  kanatlar kanatlar.FB için de ders alınması gereken mesele bu işte.Takım hız kazanıyor bu şekilde.Nasıl hızlı kontraya çıkıyorlar.
Almanya'nın İngiltere'ye göre en büyük artısı hızlı oynamasıydı işte.Sistemleri iyi işliyor böyle.
 Açıkcası kupa öncesi değerlendirmemde ve öngörümde bu kadarını beklemiyordum Almanya'dan.
Ve bir Arjantin fanı olarakta gözüm korktu.
 İngiltere ise faciaydı.Elemelerde Capello faktörü ile çok iyiler dedik ama buraya hazırlıklardan belliydi patlayacakları.Japonya ile hazırlı maçlarını izlemiştim ve hiç beğenmemiştim.
 Çok ağır ve yavaşlar.Hala eski futbolu oynuyorlar.Kalmadı artık bu.Herkes iyi çalışıyor ve en az senin kadar koşuyor artık.Sen takmında yaratıcı oyuncularını vitrine çıkaramazsan hiç bir farkın kalmaz.Capello Gerard gibi bir orta sahayı atmış sola sürgüne inanılır gibi değil.Ki Gerard gene en iyilerdendi.
 Orta Sahada bir Barry diye oyuncu var burada Bank Asya'da bile zor oynar.İnanılmaz ağır bir oyuncu.
Ağır çekim sanki.Bir de bu oyuncu Aston Villa'dan M.City'e 12 m.sterline transfer oldu.Daha önce Liverpool'un 18m.sterlinlik teklifini kabul etmemişti Villa.Sağ kanatta Miller diye biri var.SWP ve J.Cole dururken bu adamın ne işi var ? Stoperde hadi R.Ferdinand sakat alınmadı.Carragher ve L.King'te sakatlandı.Bu Upson'dan başka kimse yok mu EPL'de alınabilecek Allah aşkına.Gol atmasına rağmen inanılmaz kötüydü,Terry'i de bitirdi.Carragher iyileşmişti ,keşke oynatsalardı.
 Rooney'den artık patlamasını bekledik ama nafile.Yanındaki Defoe ve Heskey gibi oyuncular iyi olmasına rağmen bir türlü bu sistemde bir şey yapamadılar.Talihsizdiler de.Verilmeyen gol ve Lampard'ın direkten dönen şutu dönüm noktası olabilirdi ama total olarak baktığımızda Almanya her şekilde üstündü ve alırdı.
3.gol mükemmel bir kontraatak olduğu kadar İngiliz defansının bu kadar ileri çıkma garabetiydi.
O gol sonları oldu.Tıpk bizim 2-3'lük Bursa maçında yediğimiz 3.gol gibi.Bazen 1 gol futbolda ne kadar çok şeyi değiştiriyor görüyoruz acı olarak.
 Neticede Almanya hakederek Çeyrek finale çıktı.Arjantin maçı her şeye gebe.
Çizgiyi geçen top olayı çok konuşulacaktır.Aslında staddaki dv ekranda bu tip tartışmalı pozisyonları göstermiyorlar onun haricinde tüm yayın gösteriliyor ama artık bu elektronik sistemden yararlanmalılar.
20-30 saniyelik bir olay.Bakarlar ekrandan tekrara ve karar verirler.Futbolun ruhu falan ölmez aksine adalet gelir,aklanır.Ya da UEFA Avrupa liginde uygulanan Çizgi hakemleri uygulalaması hayata geçirilmeli.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler