14 Temmuz 2010 Çarşamba

2010 Dünya Kupasının Ardından.(3)

http://www.turkmanga.net/wp-content/uploads/2010/06/2010-Dunya-Kupas%C4%B1.jpg

TEKNİK DEĞERLENDİRME.

Önemli spotlar çıkarmak lazım bu dünya kupasından ;
* Total Futbolun Zaferi.
* Güçlü orta saha.
* Sağlam savunma.
* İyi Kaleciler.
* Bireysel yıldızlar değil takım olmak ve takım içi yıldızlar.
* Duran top organizasyonları.(Korner,frikik,uzun taç)
* Fizik - Kondisyon
* En iyi sistemin 4-2-3-1 olduğu.
* Altyapıdan doğru bir sistem ile doğru jenerasyonu yakalama.

Total futbol.
 Evet Hollanda'nın Total Futbolu turnuvaya damgasını vurdu.İlginç olan da finalde bu futbolu Hollanda değil İspanya iyi oynadı ve kazandı.Hollanda ise Cruyff'u bile çıldırttı.Öyle ki 8 sarı,1 kırmızı kart ile sahaya tekme atmaya çıkmış gibi anti - futbol oynayan Hollanda için şunları söyledi
 İngiliz basınına açıklamalarda bulunan Sarı Fare lakaplı yaşayan efsane, "Hollanda finalde çok kirli bir futboloynadı. İspanya'yı bol faul yaparak yıldırmaya çalıştılar. Kazanmak için çok adice bir yol izlediler. Açıkçası bir Hollandalı olarak bu durumdan çok utandım" şeklinde konuştu.
 ''Total futbol''ya da ''Hollanda Tipi Futbol'' nedir biraz açmakta yarar var.Yerden kısa ve çok sayıda paslı, her oyuncunun her pozisyonu oynadığı, her oyuncunun oyunun her iki yönünü de oynadığı futbol.Bugün Barcelona'nın en iyi uyguladığı sistem yani.Bu futbolun muciti kim peki ?
Reynolds isimli Hollanda'da yetişmiş Ajax futbolunun yaratıcısı bir İngiliz.Daha sonra yetiştirdiği Rinuls Michels ve Cruyff,Van Gaal ,Rijkaard gibi Barcelona'ya uyarlayan uygulayıcılar.Mourinho da bir Hollanda'lı değil ama Van Gaal'in Barcelona'daki tercümanı,scout ve yardımcı antrenörü olduğu için kapmıştır bir şeyler.
 Cruyff  Barclona'ya geldikten sonra bu temeli attı.Bugün Barcelona altyapısı ''La Masia'' orijinli gençlerin bugün İspanya futbolunu nereye getirdiğini gördük.Finalde İspanya takımında 6 Barcelona'lı futbolcu vardı,sonradan giren Arsenal'li ama Barca altyapısından yetişen Fabregas ile beraber 7.
 İspanya bu futbolun ekmeğini yiyor ve yemeye de devam edecek.
Hollanda ise final maçı hariç yeni konsept ile çok iyi geldi aslında.Onlarda eski oynadıkları bu futbolun sadece hücuma dönük yüzünü Van Marwikj'in savunmacı yönü ile iyi harmanlamış ve 25 maçtır kazanarak finale kadar gelmişlerdi.Bu değişimin tohumu da 2001'de atılmıştı.Simon Kuper'e göre ;2001 yılında İrlanda'ya mağlup olunduktan sonra ,O zamanki teknik menajer Marco van Basten, oyuncuların yedi tane emektarını bir otel odasında topluyor ve Hollanda'nın milli takımda nasıl bir sistem değişikliği yapması gerektiğini soruyor. Oyucuların tavsiyesi ile iki savunmacı ile orta sahada topu kazanmak ve sonra derhal hızlı hücuma geçmek temel strateji olarak alınıyor. Takım iki forvetle oynamıyor. Tek forvet bir oyun kurucu ve iki adet hızlı ama savunma da yapan kanat ile sahada yer alıyor. Tüm oyuncular da oyunun her yönünü ve her pozisyonu oynuyor.Van Gaal Bayern'e bunu oynattı bu sezon.Hiddink'te bizim Milli takıma yerleştirecektir.Artık kanat oyuncuları hızlı ve oyunun iki yönünü de oynayacaklardır.
 Güçlü orta sahalar dedik.
Orta saha bir takımın omurgası.Kalabalık orta sahada revaçta ancak bu orta saha oyuncuları artık oyunun iki yönünü de oynayabilen oyunculardan seçiliyor.Sadece koşmak yetmiyor,yaratıcılıkta lazım.Misal,Uruguay Milli takımında orta saha oyuncuları çok koşan,mücadele eden,pres yapan oyunculardı ancak yaratıcılık yoktu.2.maçtan sonra Forlan'ı 1-2 adım geriye 9,5 numara gibi bir pozisyona çektiler ve takımın çehresi nasıl değişti gördük.
 Şu tespit özetliyor ;
En önemli taraf ise FIFA antrenörlerinin tam 16 yıl önce hazırladığı önerilerin gerçekleşmesiydi. Onca sayfalık raporun en çarpıcı bölümü şöyleydi: 'Futbolda kazanmanın yolunun artık orta sahadan geçtiği, kondüsyonun öneminin ön plana çıktığı görülmektedir'. 
Sağlam savunma hattı.
 Savunmanın göbeğinde tandem oynayan  iki stoper birbirini tamamlayan çok iyi ikili olmalı.Biri geriden oyun kurabilen,oyuna katılan aynı zamanda kesici ve duran toplarda etkili,diğeri sert,yıldırıcı kesici ve duran toplarda etkili.Her ikiside çabuk olmalı.Sağ ve sol bekleri de zaten antrenörler çoğunlukla stoperden bozma oyuncularla oynatıyorlar.Ramos en iyi örnek.
İyi Kaleciler.
 O kadar iyi kadrosu ve etkili oynamasına rağmen Casillas'ın Robben'in ayağından 2 mutlak golü almasın en iyi örnektir sanırım.Uruguay kalecisi Muslera'nın 3.lüğü Almanlara hediye etmesini de.
Bireysel yıldızlar değil takım oyunu ve takım içi yıldızlar.
Messi,Rooney,C.Ronaldo,Kaka,Ribery,Anelka v.b.gibi süper yıldızların tek başlarına bir şey yapamadıklarını,aksine İspanya,Almanya,Uruguay  ve Hollanda örneklerinde olduğu gibi iyi bir takım ve içinde parlayan D.Villa,İniesta,Müller,Klose,M.Özil,Forlan,L.Suaraz,Sneijder,Robben gibi yıldızlar.
Duran top organizasyonları.
Bugün ''set play '' dedikleri yeni anlayışla korner,frikik,uzun taç gibi organizasyonlardan atılan gollerin oranı  % 40'dan fazlaymış.Hollanda'nın Brezilya'ya attığı 2.golü hatırlayın.Robben korneri ön direkte Kuyt'un kafasına atıyor,Kuyt arkaya aşırıyor ve Sneijder 1.73 boyuyla ilk kafa golü ve hayati önemde golü atıyor.
Fizik - Kondisyon olmaz şart artık.
Artık her takım en az rakibi kadar koşuyor.Antrenman sistemleri çok gelişmiş durumda.Kuzey Kore ,Brezilya'ya göz açtırmadı mesela.Yeni Zelanda'nın yaptığı ortada,yenilmedi.
4-2-3-1 sistemi.
Ben tek forvetli sistemi hiç sevmem bizim Fenerbahçe'de mesela ama işte nasıl  oynadığına başlı.Bizim gibi kanatları işlemeyen,orta sahadan Alex'ten başka destek görmeyen,ileride geberik Guiza ,öncesinde Kezman falan olan sistem tabii ki saç baş yoldurur.Total futboldaki orta sahadan ve kanatlardan müthiş destek alan forvet anlayışı en makbulü.4-2-3-1 sistemini en iyi Almanya ve Hollanda da gördük.
Deniz Gökçe gibi Ekonomi profesörü ama kendini futbol profesörü sanan ulemalar 4-5-1 diye anlamadan yazadursunlar.Orta sahada 2 tane iyi ön stoper veya ön libero ne denirse var.Hollanda da Van Bommel - De Jong.Almanya'da Kedira-Schwansteiger.Forvet arkası Sneijder ve M.Özil.Kanatlarda Robben - Kuyt,Almanya da Müller-Podolski.Kanatlar nasıl işliyor ve göbekteki 2 orta sahanın efektifliği nasıl gördük.
İspanya biraz farklı oynuyor.Tek ön libero Busquets defansın önünde emniyet sübabı görevi görüyor. Önlerinde Xavi-X.Alonso-İniesta-Pedro gibi 4 ileri-geri oynayan orta saha oyuncuları var.4-1-4-1 gibi oynuyor İspanya.
Altyapı ve Jenerasyon.
Hep iyi jenerasyon yakaladılar denir Şampiyon takımlara ama temeline pek bakılmaz.İspanya örneğinde olduğu gibi tamam iyi jenerasyon yakalandı ama altyapıdan bir sistemle oluşturulduğunu Barca'dan biliyoruz.
Hollanda'da öyle fundemental eğitimini iyi almış oyuncular.Final maçında  altyapıdan yetişen tam 17 oyuncu olması tesadüf değil herhalde.
Almanya öyle benim sevmediğim devşirme sistemi ile de olsa altyapıya ne kadar yatırım yaptıklarını yazmıştım geçenlerde.Euro 2000'den bu yana   göçmen vatandaşlardan devşirme projesi çerçevesinde  alt yapıya 800 milyon euro ve 17.000 Antrenör ile dev bir  organizasyon yapmışlar.İngiltere de toplam 900 alt yapı antrenörü varmış düşünün.
Almanlar böylece 23 kişilik kadrolarında 11 devşirme oyuncu alarak hem daha efektif ve üretken bir oyun formatı hem de son 50 yılın en genç yarı finalist takımı oluşturarak ileriki yıllar için ümit oluşturdular. Böyle bir proje  tebrik edilir ama ben sevmiyorum bu işi.

BENİM ALTIN 11'İM .
(4-2-3-1)
                              Casillas
 Maicon    Puyol       Pique         Van Bronchorst
                    Schwansteiger  Xavi
    Müller             Forlan             İniesta
                         David Villa
  Teknik direktör: Del Bosque (İspanya)

GÜMÜŞ 11'İM .
(4-2-3-1)
                   Neuer
 Ramos   Lucio    Mathijsen   Belhadj (Cezayir)
                Arevalo De Jong
Robben     Sneijder       Podolski
                  Klose 
Teknik direktör: Joachim Löw (Almanya)

 BRONZ  11’İM (4-2-3-1)
                  Enyeama (Nijerya)
      Lahm  Godin (Ponce-Şili)     Lugano      Morel (Paraguay)
              Endo (Japonya) (Perez (Uruguay) Mascherano
Alexis Sanchez    Honda (M.Özil)   Luis Suarez (Beausejaour - Şili)
                       Wittek
Teknik direktör: Milovan Rajevac  (Gana)


HAYAL KIRIKLIĞI  11’İ (4-2-3-1)
Green (İngiltere)
Gutierrez (Arjantin)
Cannavaro (İtalya)
Gallas (Fransa)
Zambrotta (İtalya) (A.Cole - İngiltere)
Melo (Brezilya)
Kaka (Brezilya) (Lampard - İngiltere)
Keita (Fildişi) (Ribery - Fransa)
Ronaldo (Portekiz)
Rooney (İngiltere)
Anelka (Fransa) (Messi-Arjantin)
Teknik direktör: Raymond Domench (Fransa)

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler