29 Ocak 2009 Perşembe

Euroleague 2.Tur 1.Maçı Fenerbahçe Ülker - CSKA 48-66


Fenerbahçe Ülker: 48 CSKA Moskova: 66
29.01.2009 22:14

Euroleague Top 16 H Grubu’ndaki ilk maçına çıkan Fenerbahçe Ülker, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda konuk ettiği CSKA Moskova’ya 48-66 mağlup oldu.


Euroleague Top 16 H Grubu’ndaki ilk maçına çıkan Fenerbahçe Ülker, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda konuk ettiği CSKA Moskova’ya 48-66 mağlup oldu.

Mücadeleye hızlı başlayan CSKA Moskova, Ramunas Siskauskas’ın üçlüğü ardından da Terence Morris’in smacı ile skoru 0-5’e getirdi. İlk basketini Devin Smith ile bulan Fenerbahçe Ülker 2. dakikayı 2-5’lik skorla geçti. Ramunas Siskauskas ve Viktor Khryapa ile üçlükler bulan Rus temsilcisi, J.R Holden ile de serbest atış çizgisinde sayı bularak 0-7’lik seri yakaladı (2-12). Rasim Başak’ın üçlüğü ile bu seriye son veren Sarı Lacivertliler, Devin Smith’in turnikesi ile skoru 7-12’ye taşıdı. Ramunas Siskauskas ve Viktor Khyrapa ile basketler bularak üstünlüğü koruyan CSKA Moskova 6. dakikayı 9 sayılık avantaj ile geçti (7-16). Oğuz Savaş ile serbest atış çizgisinden sayılar bulan Fenerbahçe Ülker, Damir Mrsic ve Gordan Giricek ile de skor üretti. İyi savunma yapan ve Rus ekibe sayı şansı vermeyen temsilcimiz 9. dakikaya 12-18’lik skorla girdi. Konuk ekip ilk periyodu 12-20 önde tamamladı.

İkinci periyoda Damir Mrsic’in turnikesi ile başlayan Fenerbahçe Ülker farkı 6 sayıya indirdi. Terence Morris’in üçlüğü ve Ramunas Siskauskas’ın sayıları ile farkı koruyan CSKA Moskova karşısında temsilcimiz Gordan Giricek ile basket buldu. Ancak Terence Morris ve Trajan Langdon ile skor üretmeye devam eden Rus ekip farkı açarak skoru 16-29’a getirdi. Skor üretmekte zorlanan Fenerbahçe Ülker potasında Nikos Zisis ve Terence Morris ile basketler bulan konuk ekip 15. dakikayı 16-34’lük skorla geçti. Gordan Giricek ile uzun süren suskunluğunu bozan Fenerbahçe Ülker, Gasper Vidmar ile de boyalı alandan sayılar bularak ilk yarının son 3 dakikasına 20-34’lük skorla girdi. Savunmasını da sertleştiren Sarı Lacivertliler, Gordan Giricek’in basketi ile farkı 12’ye indirdi. Erazem Lorbek’in üçlüğü ve J.R Holden’ın turnikesi ile farkı korumayı başaran CSKA Moskova skoru 22-39’a getirdi. Gordan Giricek’in üçlüğüne J.R Holden’ın son saniyede basketi ile karşılık veren konuk ekip soyunma odasına da 25-41 önde girdi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FENERBAHÇE ÜLKER (25): Marques Green (1 top çalma, 1 asist), Ömer Onan, Rasim Başak 3, Semih Erden (4 ribaund, 1 top çalma, 2 asist), Gordan Giricek 11 (1 ribaund), Damir Mrsic 3 (1 ribaund, 1 asist), Gasper Vidmar 2 (3 ribaund, 1 asist), Oğuz Savaş 2 (1 ribaund, 1 asist), Devin Smith 4 (1 ribaund, 1 asist), Emir Preldzic.

CSKA MOSKOVA (41): Nikos Zisis 2 (2 ribaund, 1 top çalma), Ramunas Siskauskas 12 (1 top çalma, 2 asist), J.R Holden 5 (5 asist), Erazem Lorbek 5 (4 ribaund, 1 asist), A. Vorontsevich, Trajan Langdon 2 (1 ribaund, 1 top çalma), Viktor Khryapa 5 (1 ribaund, 1 asist, 2 top çalma), Zoran Planicic, Terence Morris 10 (5 ribaund)

1.PERİYOT: 12-20
2.PERİYOT: 13-21
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İkinci yarıya J.R Holden’ın basketi ile başlayan CSKA Moskova skoru 25-43’e taşıdı. Ömer Onan ile serbest atış çizgisinde 2’de 1 isabet ile oynayan Fenerbahçe Ülker, Semih Erden’in boyalı alandaki sayıları ile farkı 15’e indirdi (28-43). Savunmasını sertleştiren Sarı Lacivertliler, Semih Erden’in boyalı alandaki basketi ile 25. dakikayı 30-43’lük skorla geçti. Damir Mrsic’in serbest atış çizgisindeki sayıları ile temsilcimiz, Gasper Vidmar ile de boyalı alanda basket bularak farkı tek hanelere indirdi (34-43). Uzun süren suskunluğunu Zoran Planicic’in üçlüğü ile bozan CSKA Moskova 29. dakikaya 35-47’lik skorla girdi. Son dakikada Fenerbahçe Ülker, Oğuz Savaş ile serbest atış çizgisinde kullandığı 2 atışı da sayıya çevirdi. Son periyoda CSKA Moskova 38-49’luk skorla önde girdi.

Final periyoduna Gordan Giricek’in basketi ile başlayan Fenerbahçe Ülker, 31. Dakikayı 40-49’luk skorla geçti. Zoran Planicic ile üst üste 5 sayı bulan CSKA Moskova ise farkı tekrar çift haneli sayılara çıkardı (40-54). Nikos Zisis ve Viktor Khryapa ile üst üste basketler bulan CSKA Moskova, Oğuz Savaş’ın sayılarına ise Terence Morris ile yanıt verdi (42-61). Semih Erden ile sayılar bulan Sarı Lacivertliler, Ramunas Siskauskas ve Viktor Khryapa’yı durdurmakta zorlandı. Normal sürenin son 2 dakikasına 18 sayılık fark ile önde giren CSKA Moskova farkı korudu ve sahadan 48-66 galip ayrıldı.

SALON: Abdi İpekçi Spor Salonu

HAKEMLER:Juan Carlos Mitjana (İspanya), Milivoje Jovcic (Sırbistan), Eddie Viator (Fransa)

FENERBAHÇE ÜLKER (48): Marques Green (2 top çalma, 1 asist), Ömer Onan 3 (4 top çalma, 1 asist), Rasim Başak 3, Semih Erden 8 (11 ribaund, 2 top çalma, 2 asist, 1 blok), Gordan Giricek 13 (2 ribaund), Damir Mrsic 5 (3 ribaund, 2 asist), Gasper Vidmar 5 (7 ribaund, 1 asist, 1 top çalma), Oğuz Savaş 6 (3 ribaund, 2 asist), Devin Smith 4 (1 ribaund, 1 asist), Emir Preldzic 1 (1 ribaund)

CSKA MOSKOVA (66): Nikos Zisis 4 (4 ribaund, 1 asist), Ramunas Siskauskas 14 (1 ribaund, 2 asist), J.R Holden 7 (5 asist), Erazem Lorbek 7 (9 ribaund, 2 asist), A. Vorontsevich, Trajan Langdon 2 (2 ribaund, 2 top çalma), Sasha Kaun, Viktor Khryapa 11 (6 ribaund, 2 asist), Zoran Planicic 9 (2 asist), Terence Morris 12 (10 ribaund, 1 asist)

1.PERİYOT: 12-20
2.PERİYOT: 13-21
3.PERİYOT: 13-8
4.PERİYOT: 10-17

(tbf.org.tr)










Normal bir sonuç.Fark ta normal.
Bu takımı yenmek için oynayabilecek durumdaki oyuncuların maksimum katkı vermeleri,
rakibin bazı oyuncularının gününde olmaması,salonun cehennem yeri gibi olması v.s. gibi faktörler gerekirdi.
Maalesef hiç biri olmadığı gibi Mirsad'ın böylesi önemli bir maç öncesi bu kez zehirlendiği için
takımı yalnız bırakması tüy dikti.Her önemli maçta yok.Sakattı,iyileşti derken şimdi de
zehirlendiği söyleniyor.Anlamak mümkün değil.Doğruysa (şubeden gelen haberlere
pek inanmıyorum) ne diye dikkat etmiyorsun kardeşim.Bu ne biçim profesyonellik.
Ömer Onan için de hasta deniyordu ama çıktı ve canına dişine takıp oynadı.
Gricek nihayet döndü diye sevinirken,gene tam kadro oynayamadık.
Oynayanlardan da bırakalım % 100 ile oynamalarını bir çok oyuncu vasata bile ulaşamadı.
Başta Bay Tanjeviç'in ''Hafız Guard''ı Green.Gene komik durumlara düştü.
16.28 dk.da 0 ''Sıfır'' sayı,1 asist,2 top kaybı,2 top çalma.2 ikilik,2 üçlük denemiş ve
isabet yok.Allah aşkına böyle oyuncu kurucu mu olur ? Solomon demeyeceğim de
yok muydu Dünya'da bu sponsor imkanlarıyla alınacak başka bir guard ?
900 bin dolar para verdiğin adama bak ? Mesela Omar Cook alınabilirdi.
Sonra diğer yabancılara geldiğimizde;
Devin Smith 19.41 dk.4 sayı,1 asist.
Gasper Vidmar 24.40 dk.5 sayı,7 ribaunt,2 blok.
Emir Preldziç 15.42 dk. 1 sayı, ribaunt,3 top kaybı.
Vidmar neyse kapasitesi belli,onu yapmaya çalışıyor.Bana göre ilk geldiğinde
söyledim bu takımın oyuncusu değil diye ama artık 3.senesi..
Esas bu maçta skora,ribaunta katkı vermesi gereken Emir ve Smith'in çok çok kötü
oynamalarına yazık.
Allahtan Gricek 2,5 Ay sonra maç kondisyonu eksikliğine rağmen 24.59 dk.da
13 sayı,2 ribaunt ile direnmeye çalıştı.
Tanjeviç çok iyi savunma yapıp,rakibe 8 dk.da 2 sayı ve periyotta sadece 8 sayı attırıp
13-8 bitirdiğimiz 3.çeyrekte rezil oynayan Emir'in yerine Gricek'i alabilseydi oyuna
fark daha da kapanabilecekti.Madem bu kadar süre verecektin,takım momentumu
yakalamış,çocukların savunmada canları çıkarken hücumda sıfır çekiyorduk habire.
Niye almadın Gricek'i Tanjeviç ?
Alır mı ? İlle de ters bir şeyler yapacak ? Herkesin istediği,olması gereken şeyleri yapmayacak.
Böyle bir takıntısı var adamın.
Uzunlarımızdan da ne yazık ki son haftaların en formda ismi Oğuz Savaş bugün silik kaldı.
Neyse ki Semih 8 sayı,11 ribaunt ile Vidmar ile beraber pota altı direnişinin sembolü
oldular.26.37 dk.ile en fazla süre alan isim olan Semih 20 Ranking ile de en verimli
oyuncumuz oldu.
Biz de durum böyleyken,kötü gününde olup sallanmalarını beklediğimiz rakip oyuncular
ise maalesef beklentilerimizi boşa çıkardılar.
Smodis sakatlığı nedeniyle yoktu sadece.Ama diğerleri özellikle Siskauskas,Morris ve
Khryapa yüzdeli attılar.Sadece Langdon durgundu.2 sayıda kaldı.
Bol yıldızlı,kapasiteli bir takım.Çok yüzdeli şut sokuyorlar.
20/10 üçlük,34/15 ikilik.
Biz 14/2 üçlük,37/14 ikilik.
Fark üçlüklerde ne yazık ki.İçeride başa baş oynamışız.
Ribauntlarda başa baş sayılır.33-31 üstünler.
Asistlerde 15-10 üstünler.
Taraftar olarak muhtelif organizasyonlarla EL sitesine göre 8500 taraftar varmış
salonda.Ama ne yazık ki söylenenlere göre bağıran taraftar sayısı 500 kadarmış.
Hep dediğim gibi sayı değil efektif taraftar önemli diye.
Netice de sürpriz olur mu diyebileceğimiz bir maçı kötü başlayarak, kötü bitirdik.
Dileyelim CSKA diğer 2 rakibimizi de deplasmanda yensin,bu mağlubiyetin bir önemi
olmasın.Biz diğer maçlara bakmalıyız artık.
Doğrusu işimiz zor.
Başarılar dilemekten başka yapacak bir şey yok.

Bir yanlışlık var!

CSKA’nın Smodis’i İstanbul’a getirmeyişi teknik, bir gün önce Cibona’nın Siena’yı devirmesi ise psikolojik açıdan önemliydi. Ancak Mirsad’ın hastalığı teknik avantajı, maçın hemen başındaki CSKA fırtınası ise psikolojik artıları sıfırladı.
Rus ekibini devirebilmek için öncelikle rakibin kısalarını durdurmak lazımdı, Fenerbahçe bunu yapamadı. İkili oyunlarda büyük sıkıntı çeken Fenerbahçe savunmasını iyice göçertmek için çift guarda dönen ve sürekli Morris’in çabukluğunu kullanmaya çalışan Messina’nın planlarını oyuncuları da mükemmel uyguladı kontrol sürekli Ruslar’da kaldı.
İlk yarıda sadece 25 sayı atabilen Fenerbahçe’de yüzler düşmüş, taraftarın da, oyuncuların da bu maçı kazanma ümitleri azalmıştı. Ancak duruma isyan eden birisi çıktı; Ömer Onan... Yıldız oyuncu ön alanda yaptığı baskıyla ve kaptığı toplarla takımını uyandırdı, Semih ve Vidmar’ın da katkısıyla mükemmel savunma yapan bir Fenerbahçe karşımıza çıktı. Savunma öylesine kusursuzdu ki, CSKA 7 dakika 1 sayı bile atamadı... Ancak aynı başarı hücumda sergilenmeyince, aradaki fark da bir türlü kapanmadı, yine de umutlar son çeyreğe taşındı. Ne var ki, 7 dakika o muhteşem savunmayı yapan beş, 4. periyotta hiç sahada olmadı, CSKA farkı tekrar artırıp kritik bir galibiyet aldı.
Kabul... Bu maç Fenerbahçe için asıl hedef değildi. Cibona ve Siena maçları çok daha önemli. 3. çeyrekteki savunma iyi şeyler olacağını da gösterdi. Ancak rotasyon takıntısının bir kenara bırakılması şart. Eğer tek başına gidişatı değiştiren Ömer ile olumlu hiçbir şey yapamayan Smith aynı süreyi alıyorsa, rakiplerine bariz şekilde ezilen Green 17 dakika sahada kalıyorsa bir yanlışlık olmalı!
Şimdi diyecekler ki; üst düzey takımlar böyle oynuyor, kimse 25 dakikadan çok süre almıyor... Kusura bakmayın da o zaman Morris’i 36, Siskauskas’ı 32 dakika oynatan Messina mı bu işi bilmiyor, ya da son 3 yılda 2 şampiyonluğu bulunan CSKA mı yanlış yönetiliyor!



Tek çeyrekle olmaz

Fenerbahçe Ülker müthiş bir 3. çeyrek oynadı ve CSKA’ya 13-8 üstünlük sağladı. Birçok takım o basketbol karşısında deplasmanda dağılırdı.

Ancak rakip CSKA olunca bir çeyrek değil, o kalitede basketbolu en az üç hatta dört çeyrekte oynamak gerekiyor. Ama o eforu sarf etmek, basketbolu o sertlikte devamlı oynamak için kadro kalitesi ve genişliği çok önemli. CSKA’da Smodis, ekibimizde Mirsad yoktu. Onlar Smodis’ın yerini rahatlıkla doldururken, maç boyunca Mirsad’ın özelliklerine sahip bir uzun aradık. Smith, şut tehdidi olduğundan yardımcı olabilirdi ama o da 4 sayıyı zar-zor üretebildi. Tanjevic’in oyun kurucu mevkiinde kullandığı Green, Mrsic ve Preldzic de maçı toplam bir basket (1/11) ile tamamladı. Ve toplam 3 asist ve 6 top kaybı yaptılar. Green bu seviyenin oyuncusu değil. Bu kadar basit. Belki ‘oyun kurucun kadar konuş’ sözü modern basketbolda eskisi kadar geçerli değil, ama doğruluk payı çok fazla. Bunu bir kez daha üzülerek gördük.

CSKA niye son 3 Euroleague finalinde oynadığını ve ikisini kazandığını bir kez daha gösterdi. Bu kadar iyi savunma yapan, bu kadar hücumda oyunlar arasına doğru mesafeye bırakan (spacing) bir takımı durdurmak kolay değil. Maçı 10/20 üçlükle tamamladılar. Kaç tanesi bizim oyun kurucularımızın kullandıkları gibi acele ve yanlış atıştı? CSKA duvar ördüğünde bu kez hücum ribauntlarıyla (12) sayı buldu veya rakibi bir kez daha savunma yapmaya mecbur bıraktı.

Fenerbahçe Ülker açısından sevindirici gelişmeler, Semih’in 2. yarıdaki oyunu, Vidmar’ın kapasitesine göre mücadelesi ve yorulana kadar attığı 13 sayıyla Giricek’in dönüşüydü.

CSKA gibi olabilmek için Fenerbahçe Ülker bazı önemli adımlar attı. Şimdi eksikleri görüp yeni doğru adımlar atmak lazım. Oyun kurucu pozisyonundan başlamak en kolay karar...

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler