23 Temmuz 2009 Perşembe

Fenerbahçe'nin Almanya Kampı Değerlendirmesi




fffff
Biz takip edemediğimiz için,kampı takip eden Milliyet ve Hürriyet'in
değerlendirmesini koyuyorum.

EKİP RUHU CANLANDI

F.BAHÇE’NİN KAMP RAPORU: YUSUF KOBAL - MİLLİYET


Alman hoca, ülkesindeki kampta, ön libero arayışları, defans blokundaki denemeleri ile asıl amacının savunma olduğunu gösterdi. Ancak yeni transferlerle, asıl yapılanmanın bundan sonraki İstanbul çalışmalarında olacağı da ortaya çıktı

Fenerbahçe bu yıl iki aşamalı bir sezon öncesi hazırlık dönemi yaşadı. Daum’u göreve getiren sarı-lacivertli takım , İstanbul’da başlattığı çalışmalarını Almanya’da devam ettirdi. Oynadığı hazırlık maçlarından dengi iki Bundesliga ekibi Nürnberg ve Hoffenheim’den galibiyet alamayan sarı-lacivertliler, İspanyol çalıştırıcı Aragones’in ardından Daum’un reel disiplin anlayışı altında takım olma çabaları ile dikkat çektiler.
Yeni transfer ettiği Bekir’i hazırlık dönemi boyu takımla birlikte görme şansı bulan Daum, ne yazık ki Özer, Mehmet gibi sıradışı transferleri ise sakatlıkları nedeniyle takıma uyarlayamadı.
Bilica, Fenerbahçe savunmasının biraz olsun yamandığı bir transfer olarak göze çarparken, Daum, çalışmaların İstanbul ayağında olduğu gibi Almanya’da da savunmasına çare arayıp durdu. Bekir’i, biraz da bu oyuncunun performansından dolayı düşünmediğini apaçık belli eden Daum, Deniz’i,Ali Bilgin’i ya da Vederson’u bile ön liberoda deneyerek asıl amacının önce savunma olduğunu gösterdi.

Birliktelik ruhu sağlandı
Almanya kampının son günü ortaya çıkan Brezilyalı oyuncuların transferi, asıl yapılanmanın bundan sonraki İstanbul çalışmalarında olacağını gösteriyor. Tatilden geç gelen Alex’i kazandığı gibi kampa katılmamak için direnen Güiza’dan başka yabancı forvet çaresi bulunmadığı anlayan Alman antrenör, İspanyol golcüyü de bağrına basmaktan kaçınmadı.
Fenerbahçe, iklim olarak İstanbul’dan çok daha olanaklı Almanya’da kimi zaman ağır çalışmalar yaptı. Asıl amaç, dağılan birliktelik ruhunu oluşturmaktı. Daum, takımın lider sayısını artırmaya dönük ekstra bir çalışma yaptı.
Lunaparka yolladığı oyuncularının içlerindeki çocuk ruhunu dışarı çıkararak, birbirlerine yakınlaşmasını sağladı. Kısa da olsa, oyuncularını sıkmadan İstanbul’dan uzaklaştırıp baş başa kalabileceği bir ortam yarattı ve eksik kadrosuna bir üslup vermeye çalıştı.

VOLKAN DEMİREL 7
Gençlere örnek arzu gösterdi. İdman problemi olmadığı gibi, kilosunu azaltarak hareket kabiliyetini artırmaya dönük çabaları vardı.

VOLKAN BABACAN 6
Volkan Demirel’e yetişmek için yeni kaleci antrenörüne ayak uydurdu. Bu sezon ikinci kaleci olacağı bilinci ile uyum sağladı.

MERT GÜNOK 6
Önündeki dev engellere rağmen hem disiplinli çalışarak hem de gelecek vaadeden performansı ile takıma tutunmaya çalıştı.

ERTUĞRUL 5
Almanya’da oynadığı hazırlık maçında kaleyi dolduran duruş ortaya koydu. Gençlerden oluşan kaleciler ekibinin uyumlu ferdiydi.

GÖKHAN 6
Kendini resmi maçlara saklayan durgunlukla göze batmadan çalıştı. En büyük riski, seçeneksiz oluşu, ancak tam katılım ile dönemi tamamladı.

ÖNDER 6
Daum’un gelişi ile yeniden doğdu. Savunmaya girecek direkt aday.Stoper olarak görev yapacağını bilmesinin sevinci ile verimli çalıştı.

BEKİR 4
Tam anlamı ile düş kırıklığı oldu. Ya ortama alışamadı ya sıkıntısı var. En silik isimdi. Daum’un onu tercih etme olasılığı çok düşük.

BİLİCA 8
Luganodan sonra göze daha hoş gelen bir oyun anlayışı var. Çünkü teknik ve en azından sakin oyuncu. Profesyonelliği göze batıyor.

R.CARLOS 7
Gelmem, gelemem türkülerine rağmen yine de en sevimli olarak kamp ortamına renk kattı. İyi çalıştı ve kararlı çalışma disiplini sergiledi.

ALİ BİLGİN 5
Bildiğiniz sakinlikte çalışmalara katıldı. Takımda yer bulma olasılığı düşük gibi görünüyor. Sanki bunun da bilinci ile ortalama çalışıyordu.

VEDERSON 5
Daum onu ön liberoda denediğinde sanki kendisi de çok şaşırdı bu işe. Sol kanatta Uğur’a seçenek olacakken,Dos Santos transferi ile sarsıldı.

KAZIM 6
Daum, onu çok beğeniyor ve on birde oynatmayı planlıyor. Geçen yıla oranla olgunlaştı. Hastalık ve sakatlık yaşadığı için kendini gösteremedi.

MEHMET TOPUZ ?
Efsane transfer, kampı da sakat geçirdi. Son iki çalışmaya katılıp, biraz da hazırlık maçında oynadı. Zamana ihtiyacı olduğu kesin.

ÖZER ?
Tedavi olarak zaman geçirmek zorunda kaldı. TV’lere yersiz beyanat verdiği için Başkan tarafından haşlanan bu sezonun ilk talihlisi oldu.

ALEX 7
Yaşantısının en mutlu gününü luna parkta bindiği Sky Whell isimli alette yaşadı. Daum’un onun ekseninde takım kuracağını bildiği için rahattı.

EMRE 7
Kaptanlık bandı ile sahada ilk kavga eden insan olması, bazı sorular doğurdu. Uzun süre sonra sezon başı çalışmalarına katıldığı için çalışkandı.

SEMİH 6
Güiza’nın kampa katılma nazı nedeniyle sürekli tek forvet olarak denendi. Bilindiği gibi alçakgönülülükle kendini çalışmalara verdi.

UĞUR 5
Sol kanadın en şanslı ismi iken o da Dos Santos transferi ile sarsıldı. Daum’un net karar veremediği oyuncu. Vasat çalışma dönemi geçirdi. Durgun göründü.

DEİVİD 6
İşinin çok zor olduğunun bilinci ile fazla çalışıp Daum’un gözüne girmekti işi. Kendisi de bundan böyle banko olamayacağını bildiği için durgundu.

DENİZ 6
Oynamış, oynamamış kaygısı olmayan anlayışla çalışmalarda boy gösterdi. Daum’un ön liberoda ikinci tercihi olma yolunda Selçuk ile yarıştı. Pozitifti.

SELÇUK 6
Her sezon kendini kanıtlamak zorunda olan bir oyuncu. Bir kez daha Daum’un gözüne girmek için Deniz’le rekabet etti. Sakin ve alçakgönüllü tarzı devam etti.

ONUR 7
17 yaşında ve kendine güvenen bir karakteri var. Çok teknik, hızlı ve
geleceği var. Daum bunu keşfetti ve onu zaman
zaman kullandı.

FURKAN 6
Hazırlık maçında attığı gole tek başına sahiplenmesi ile Daum’un gazabına uğradı. Biraz moralini bozan bu olaya karşın iyi çalıştı.

GÜİZA ?
Son gün geldi ama aklını kullanıp Daum’u yumuşatan bir çıkış yaptı. Ayağının tozu ile forma giymek isteyip, disiplinsizliğinin izini silmeye çalıştı.





KAMPIN YILDIZI YOK

Sadi Kemal Yaşar - Hürriyet

Fenerbahçe’nin 4 hazırlık maçı yaptığı Almanya kampında geçmiş yılların aksine ön plana çıkan bir isim olmadı. Ancak Daum’un her maça bir ismi kaptan olarak çıkarma düşüncesinin altında yatan amacın öğrenilememesi kafaları karıştırdı ve “8 yabancı içinde acaba yedek kalabileceği için mi?” sorusunu akıllara getirdi.

YENİ sezonun startını 29 Haziran’da Samandıra’da veren Fenerbahçe’nin Almanya kampı da tamamlandı. Yeni teknik direktörü Christoph Daum yönetiminde Münih yakınlarındaki Bad Wörishofen bölgesinde 10 gün kalan sarı lacivertliler bu süre içinde 4 hazırlık maçı oynadı. Christoph Daum hemen hemen tüm futbolcularına forma giyme imkanını verdi. 2 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet ile Türkiye’ye dönen takımda ön plana çıkan bir isim olmadı. Önceki yıllarda yapılan her kampta bir veya birkaç futbolcu yıldızlaşıyordu. Bu kez durum çok farklı oldu. Takım oyununa önem veren Christoph Daum’un sistemi bireysel anlamda bir yıldız yaratmadı.

Bilica ön planda

Genel olarak bakıldığında tüm futbolcular iyi bir çalışma ortamı buldu. Herkes kadroya girmek için antrenmanlarda büyük efor harcadı. Yeni transferlerden Bilica gösterdiği performans ile isabetli bir seçim olduğunu kanıtladı ve ilk onbire adını yazdırdı. Bekir İrtegün antrenmanlardaki görüntüsünü maçlara yansıtamadı ve zamana ihtiyacı olduğunu gösterdi. Sakatlığı bulunan Mehmet Topuz sonlara doğru göründü. Özer Hurmacı ise sadece fizik tedavi ile yetindi.

Liderlik yarışı kızıştı

Kampın en çok tartışılan konusu kaptanlıktı. Daum’un her maça bir ismi kaptan olarak çıkarma düşüncesinin ardında gizlenen amacını kimse çözemedi. Alman çalıştırıcının Alex’in 8 yabancılı kadro içinde zaman zaman yedek kalababileceği ihtimali yüzünden böyle bir girişimde bulunduğu ileri sürüldü. Tecrübeli teknik adamın uzun yıllar birlikte çalıştığı ve kaptanlığını beğendiği Ümit Özat tarzında bir ismi lider olarak belirleme düşüncesi, takım içinde liderlik yarışını da hızlandırdı.
VOLKAN DEMİREL (6)
Kalitesi ile takımın birinci kalecisi. Daum’un ona karşı düşüncesinin değiştiğinin farkında. Anrenmanlara büyük özen gösterdi. Beraberindeki genç kaleciler ile aynı tempoda çalıştı. Her geçen gün biraz daha olgunlaşıyor. Forması garanti.
GÖKHAN GÖNÜL (7)
Sağ bekte Türkiye’nin en iyisi. Zaman zaman antrenman temposundan yorgun düştü. Çok iyi çalıştığı için maçlarda istediği noktaya çıkamadı. Tek alternatifi şu anda stoper oynayan Önder Turacı. Daum ona oldukça fazla güveniyor.
FABİO BİLİCA (7)
Sivasspor’daki görüntüsüne henüz ulaşamadı. Biraz daha zamana ihtiyacı var. Teknik bir özelliğe sahip. Sık sık ileri çıkabiliyor. Oyuna katılma düşüncesi Daum’u sevindiriyor. Takımda çok sayıda Brezilyalı olması uyum sorunu yaşatmadı.
ÖNDER TURACI (6)
Bu sezona oldukça iddialı başladı. İlk hazırlık maçına golle başlaması moral olarak önemli katkı yaptı. Kendinden emin bir şekilde çalışıyor. 6 yabancılık kontenjandan dolayı Daum’un ilk onbirinde forma bulabilecek.
BEKİR İRTEGÜN (5)
En büyük dezavantajı ilk çıktığı maçın ilk dakikalarındaki hatasıydı. Bir pozisyon hatası motivasyonunu bozdu. İyi çalışıyor. Ancak şu anki performansı ile ilk onbir şansı bulunmuyor. Henüz Gaziantep’deki gibi değil.
ROBERTO CARLOS (6)
Tam bir profesyonel. İlerlemiş yaşına rağmen müthiş bir arzu içinde. Sol kulvarda birlikte oynadığı futbolcuya da yön verebiliyor. Tek eksiği savunması. Hücumda önemli katkısı var. Daum’un beklentisinin üzerine çıktı.
DEİVİD DE SOUZA (6)
Daum’un joker olarak kullanabileceği isimlerden. Önce sol kanatta Uğur Boral’ın yerine kullanıldı. Sonra sağ kanada çekildi. Semih ve Güiza’nın yokluğunda tek forvet bile oynayabilir. Bu sezon iyi bir çıkış yakalayabilir.
EMRE BELÖZOĞLU (7)
Orta sahayı toparlıyor. Hem ön libero, hem de oyun kurucu özelliğine sahip. Antrenman temposu oldukça iyi. Bunu maçlara da yansıttı. Yorulmak bilmiyor. Tek eksiği rakipleriyle ve hakemlerle saha içinde çok polemiğe girmesi.
DENİZ BARIŞ (6)
Tam bir görev adamı. Sakin, çalışkan ve de yararlı. Her zaman formayı giyebilecek gibi hazırlanıyor. Daum’un eski öğrencisi olması bir avantaj gibi görünüyor. Hiçbir zaman küsmüyor. İyi bir kamp dönemi geçirdi.
SELÇUK ŞAHİN (6)
Eskisi kadar sakatlıklarla boğuşmadı. Belki de ilk kez bir kampı sıkıntısız bitirdi. Oynayacağı bölgede çok sayıda alternatifi var. Forma giymesi için çok çalışması gerekiyor. Sorumluluk alma düşüncesi zaman zaman hata yapmasına neden oluyor.
UĞUR BORAL (5)
Bir çok özelliği olan oyuncu. Takım oyununa ayak uydurmakta zorlanıyor. İstikrarsız çizgisi Daum’u alternatif aramaya yöneltti. Yeni transfer Dos Santos’un gelmesi ile ikinci plana düşecek. Hırsını ve çabukluğunu iyi kullanması gerekiyor.
ALEX DE SOUZA (6)
Beklenen formuna henüz ulaşamadı. Kaptanlık meselesinin kafasını karıştırdığı apaçık görünüyor. Antrenmanlarda iyi. Maçlarda ise işini yapmaya çalıştı. Daum ona çok güveniyor ama oyun planında henüz istediği gibi değil.
SEMİH ŞENTÜRK (6)
Tek forvet oynamanın sıkıntısını çekiyor. Son vuruş özelliği olan bir golcü. Kalabalık savunma arasında daha faydalı olur. Takımın hücum gücünü artırması onun işine yarayacak. Güiza ile beraber gol yükünü taşıyacak kalitesi var.
KAZIM KAZIM (6)
Bu sezon daha iddialı. Tek sorunu istikrar. Zaman zaman çocuksu hareketler yapıyor. Daum bunun farkında ve ona yakın ilgi gösteriyor. Yerli statüsünde oynayacak olması bir avantaj. Bu yıl beklenen noktaya çıkabilir.

***********

Kampı değerlendirmişler ama Organizasyonun berbat olduğuna değinmemişler.

Daum'un tercih ettiği Organizasyon Şirketi sayesinde 100 milyon euroluk takım

200-250 km . uzak yerlere maç yapmaya gitti.Panayır yeri gibi Sahalarda Gurbetçilerin

hiç bir şey görmemişler gibi anormal baskıları ve işgüzarlıkları ile rezalet bir

organizasyondu.

Umarım bu son olur.

Maçların 4 tanesinden 2'sinin FB TV'den seyredebildik ancak.

O yüzden Hazırlık Maçlarına göre bir değerlendirme yapmak gerekirdi ama

yapamıyoruz tabii.

İzlediğimiz maçların ve diğer 2 maçın özetine (Nürnberg maçının son 60 dk.sını bugün

FB TV'den banttan izledim.) göre bana göre öne çıkanlar Bilica ve Kazım .

Onlardan sonra Gökhan,Alex ve Emre geliyor.

Gençlerden de Furkan ve Onur'u beğendim.

3.Kaleci Mert Günok'ta Babacan'a göre daha ümit verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler