18 Nisan 2009 Cumartesi

Galatasaray’ın Riva projesine Mimarlar Odası’ndan veto !!!!!!!!!

Galatasaray'a sürpriz bir şok daha

TFF'nin verdiği ağır cezalardan sonra bir darbede Riva projesinden geldi.





Riva’daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisine yıllardır bir çivi bile çakamayan Galatasaray kulübünün hazırlattığı konut projesine, Koruma Kurulu izin verdi. Galatarasay, araziye 828 adet konut ve sosyal tesisler yapmaya hazırlanırken Mimarlar Odası’nın çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu, projenin önünü yine kesti.

Kulüp, bir süre önce inşaat ruhsatı almak için Beykoz Belediyesi’ne başvurmuş, belediye de projenin Koruma Kurulu’ndan geçmesi halinde ruhsat vereceğini beyan etmişti. VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 17 Şubat 2009’da üç üyenin karşı oyuna rağmen Galatasaray’ın projesini onayladı.

‘Projeyi geri çekmeli’
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, Galatasaray’ın Riva projesi için hazırladıkları ÇED raporuna göre, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının meydana geleceğini söyledi. ÇED raporunu ilgili bütün kurumlara gönderdiklerini belirten Muhçu, “Bu aşamadan sonra Galatasaray’ın bu arazideki projesini geri çekmesini bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve valilik de bu rapor üzerine bilgi isteyecektir” dedi.

Yetki Büyükşehir’de
Muhçu, Riva’nın benzersiz bir doğal yapı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu tür projelerde Koruma kurulu onayı almak şart. Ancak kurul onayı hiçbir zaman ruhsat alma anlamına gelmez. Ruhsat yetkisi belediyelerdedir ve devredilemez. Kaldı ki ruhsat başvurusu Beykoz Belediyesi’ne yapılmış. Oysa ki İstanbul sınırları içinde imar yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nde. Dolayısıyla ruhsat başvurusunun da Büyükşehir Belediyesi’ne yapılması gerekir.”
Eyüp Muhçu, “geri dönüşü mümkün olmayacak ekolojik ve kentsel sakıncalara neden olacağı” gerekçesiyle projeye mesleki denetim hizmeti vermeyeceklerini ve inşaatın başlaması halinde dava açacaklarını söyledi.


Mimarlar Odası: Yol bile yapılamaz

Mimarlar Odası’nın projeye itirazları şöyle:
- İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 1995’te Riva’yı, İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı ilan etti.
- Galatasaray’ın arazisi de Koruma Kurulu’nun 1996’da aldığı kararla kısmen II. derece, kısmen de III. derece doğal sit alanı olarak tespit edildi.
- Bu iki karara göre bölgedeki doğal varlıkların ve ekolojinin korunabilmesi için söz konusu alanlarda yerleşimi özendirebilecek yol, köprü, turizm tesisleri gibi yapıların yapılması bile mümkün değil.
- Galatasaray’ın projesi, imar ve planlama kural ve yönetmeliklerine uygun asgari teknik ölçüt ve esasları dahi sağlamıyor. Sosyal tesisler dışında hiçbir teknik ve sosyal donatı alanına yer verilmemiş.
- Mevzuata göre meskun alanlarda dahi 7 metreden dar yaya, 10 metreden dar trafik yolu açılamazken, bu projede yol genişliği sadece 6 metre olarak belirlenmiş.
- Konut alanı olarak planlanan kısım, imar ve planlama mevzuatına tümden aykırılıklar içeriyor.

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=3&ArticleID=1084529&Date=18.04.2009&b=Galatasarayin%20Riva%20projesine%20Mimarlar%20Odasindan%20veto&ver=49

Fehim Genç - Milliyet

******************
Bravo Mimarlar Odası Omurgalı duruşunuz için.
Yazıda her şey tüm açıklığı ile anlatılıyor.
Bu peşkeşe alışmış camia ''İşini gör de nasıl görürsen gör'' Makyavelist felsefesi ile
her zamanki gibi değişik yollardan (!),değişik şekillerde (!) giderek ,adam ayartarak
iş görmeye çalışıyordu.
Büyükşehir yerine Beykoz Belediyesine başvuruyorlar.Gerçi gs'li Kadir Topbaş var,hallederler.
Valilik ne diyecek bakalım.
Koruma Kurulundan 3 karşı oya rağmen gs'li üyelerine oylarıyla karar çıkartmışlardı.
adamları vasıtasıyla karar çıkarttılar
İşte her şey ortada.Sit alanına çivi bile çakamazsınız.
Mimarlar Odasına güveniyoruz.
Bu peşkeşe sonuna kadar direneceklerdir.
Bir de İnönü Stadı için direnseler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler