16 Nisan 2009 Perşembe

Seyrantepe Peşkeşi bitmek bilmiyor.Şimdi de TOKİ Eren Talu'ya Kefil Oldu !!!!!!!

Talu sözleşmede revizyon yaptı, TOKİ kefil oldu.

Talu sözleşmede revizyon yaptı, TOKİ kefil oldu










Galatasaray'ın yeni stadının tamamlanması için gereken 100 milyon dolarlık krediye kefil olan TOKİ, Eren Talu ile arasındaki sözleşmede revizyon yaptırıp ekstra talepler koydurdu.

Galatasaray'ın İstanbul Seyrantepe'deki yeni stadının inşaasını üstlenen Eren Talu, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kefil olmasıyla Halkbank'tan 100 milyon dolarlık kredi sağlamak için çalıştıklarını ancak henüz kesinleşen bir durum olmadığını söyledi.
Dubaili ortaklarının bugüne kadar TOKİ temliklerinin kredi sağlamada bankalarca kabul edilmemesi nedeniyle beklediklerini vurguladı.
Galatasaray camiasının bitmesini dört gözle beklediği ancak sık sık açılış tarihi değişen Seyrantepe'deki yeni stadının duran inşaatının yeniden başlaması için para arayan projenin üstlenicisi Eren Talu, TOKİ'nin devreye girmesiyle aradığı krediyi sağlamak için gün sayıyor. Talu, "Çalışma halindeyiz. Ama bankadan kredi çıktı diye bir şey yok henüz" dedi.
TOKİ yönetimi de yürütülen çalışmayı doğruladı.
Kredi sağlanırsa Cimbom'un yeni stadı devletin desteğiyle dikilecek. Seyrantepe'deki araziye 60 bin kişilik stat yapılması karşılığında Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen'in yerine yapılacak olan rezidans, alışveriş merkezi projesinin hasılatından yüzde 7 pay alacak olan TOKİ, stat yapımı için aranan krediye kefil olma karşılığında sözleşmede yeni taleplerde bulundu.
Sözleşmede revizyon yapıldı
Sözkonusu taleplerin sözleşmenin detaylarına ilişkin olduğunu söyleyen Talu, "Bugüne kadar stada 71 milyon dolar harcadık. Biz yaptığımız harcamalar karşılığında da TOKİ temlikleri alıyoruz. Stadın bitmesi için 100 milyon dolar daha lazım. Bu parayı da TOKİ'nin kefil olmasıyla bankalardan kredi olarak arıyoruz. Yürütülen çalışmada kefilliğinin karşılığında TOKİ ekstra taleplerde bulundu. Bunlar sözleşmedeki bir takım detaylar. TOKİ temliklerini daha kuvvetli hale getirdik. TOKİ de ekstra garantiler aldı bizden. Onları riske eden bir durum olmadı. Sözleşmede bir iki değişiklik yapıldı" dedi. Talu, bu detayların ne olduğunu ise açıklamadı.
Seyrantepe'deki stat ihalesini kazanan Eren Talu-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu, projeyi tamamlamak için uzun süre kaynak aradıktan sonra Dubai'den kendisine iki ortak bulmuştu. Talu, 20 Kasım 2008'de bir basın toplantısı düzenleyerek, Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group ile yeni bir şirket kurduğunu açıklamıştı. 75 milyon lira sermaye ile kurulan ve yüzde 49'u Talu-Alke, yüzde 51'i ise Dubaililere ait şirket, stadın tamamlanması için 200 milyon dolar fon sağlayacaktı. Ancak aradan geçen 4 aya rağmen Dubaililer bu kaynağı sağlamadı.
Dubaililer niye uzak durdu
Peki, Dubaililer söz verdikleri parayı neden aktarmadı? Talu, bu soruya şu yanıtı verdi: "Biz başından beri TOKİ temlikleri karşılığında bankalardan kredi arıyoruz. Bu işe başlarken de TOKİ temlikleri kabul ediliyordu. Ancak kriz oldu ve bu temlikler kabul edilmemeye başlandı. Dubaililer de bizimle ortaklık kurarken TOKİ temlikleriyle kredi alınacağını düşünüyorlardı. Fakat bu olmayınca bu sorunun çözülmesi için bugüne kadar beklediler. Hiçbir şirket bir projenin tüm maliyetini kendi öz sermayesinden karşılamaz. Herkes yerli ve yabancı kaynaklarla bu tür büyük projeleri yapar. Dolayısıyla Dubaililer de bizimle ortak olurken TOKİ temlikleriyle kredi alacağımızı düşünerek bu işe girdiler. Statın yanısıra Ali Sami Yen'in yerine yapılacak projenin maliyeti 500 milyon doların üzerinde. Bir risk alıyorlar ancak Türkiye'de bu paraları yatırıp karşılığında aldığımız TOKİ temliğinin kredi sağlamada işe yaramamasını mantıksız buluyorlar. Bunun çözülmesini rica ettiler. 170 milyon dolarlık stat işini nakit olarak yapmayı mantıksız buluyorlar" diye konuştu.
Talu, TOKİ'nin kefil olmasıyla sağlanacak 100 milyon dolarlık krediye hem kendisinin hem de ortaklarının şahsen kefil olacaklarını ve geri ödememe gibi bir durumun söz konusu olmayacağını vurguladı.
STAT ZEMİN KAYMIYOR
Eren Talu, Galatasaray'ın yapımı süren stadının zeminin kaydığı ve bunun için gizlice kazıkların çakıldığı iddialarının ise yalan olduğunu söyledi. Talu, "Zemin kayması hakikaten büyük bir yalan. Böyle bir şey mümkün değil" dedi.
Talu, stadın inşaatının nisan başında yeniden başlayacağını ama bu arada bazı işlerin yavaş yavaş tekrar yürütülmeye başlandığını kaydetti. Stadı, 29 Ekim 2009'da açmayı hedeflediklerini ancak gelinen noktada bu tarihte revizyon yapmak zorunda kaldıklarını belirten Talu, "En geç aralık sonunda teslim ederiz. Galatasaray'ın 2009-2010 sezonunun ikinci yarı maçlarını yeni stadında oynayacağını düşünüyorum" dedi.
ZARAR ETSEM DE ÜZÜLMEM
Çok büyük zorluklar yaşamasına rağmen Galatasaray'a stat yapmasının kendisi için manevi açıdan çok büyük bir anlamı olduğunu belirten Talu, "Galatasaray'a stat yapmak benim için en üst düzey bir mertebedir. Dolayısıyla hiç bir zaman şikayet etmedim" dedi. Bir işadamı olarak bu işten kar edip etmeyeceğini ise piyasa koşullarının belirleyeceğini kaydeden Talu, "İşin sonunda kar mı zarar mı edeceğim dünyadaki kriz, Ali Sami Yen'in yerine yapılacak projenin satışı ve gayrimenkul sektörünün durumu belirleyecek. Ancak maddi zarar etsem bile bunu bir şekilde telafi ederim ama Galatasaray stadını dikerek büyük bir iş yapmış olurum" diye konuştu.
700 MİLYON DOLARLIK PROJE
Ağustos 2007'de TOKİ'nin yaptığı ihaleyi 777 milyon lira maliyet ve TOKİ'ye 234 milyon lira kâr payı taahhüdü ile hasılattan yüzde 7 pay koşuluyla Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat kazandı. Talu-Alke, Seyrantepe'de Galatasaray'ın kullanacağı 60 bin kişilik stat

karşılığında Ali Sami Yen Stadı'nın arazisinin tapusunu aldı. Talu-Alke, Kasım 2008'de Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group ile ortak oldu. Buna göre 700 milyon dolara malolacak stat ve Mecidiyeköy'deki projenin finansmanını Dubaililer üstlendi. Ama yeni şirkette yüzde 51 çoğunluğa sahip olan Dubaili gruplar, TOKİ temliklerinin kredi sağlamada yetersiz kalması nedeniyle 4 aydır bekliyorlar. Bugüne kadar 71 milyon dolar harcanan statta geçen günlerde taşeron firmanın işçileri alacakları için eylem yapınca inşaat durdu. Alacakları ödenen işçilerin sözleşmesi feshedilirken, yeni işçilerin nisanda işbaşı yapması bekleniyor.

****************

Ya bu ne rezilliktir ya.

Devlet kendi kiraya verdiği stadın karşılığında bedava yeni stad yapıp veriyor.

Hala sıkıntı var.Bu kez Devlet (TOKİ) yüklenici firmaya inşaat durmasın diye,kredi

bulamadığı için kefil oluyor.Gene bulamıyorlar.

Devlet kendi bankası Halkbankasından kredi verecek ,TOKİ kefil olacak.

BÖYLE REZİLLİK NEREDE GÖRÜLMÜŞTÜR YAAAAAAAAAAAA.!!!!!!!!!!!!



*******************

DEVLET ŞU KONULARDA DA YARDIM ETSİN EZİKLERE ;


Sahadaki başarısızlık, sokaktaki kriz, G.Saray'ın belini büktü. Kulübün kurulduğu Beyoğlu semtindeki Galatasaray Store kapandı. Yeni sezon kombineleri ve GSMobile'e de talep yok..

Bütçe açığı ve nakit ihtiyacını yeni projelerle karşılamayı hedefleyen Galatasaray yönetimi 3 kulvarda vurgun yedi. İşte sportif başarısızlık ve ekonomik krizin faturası:

1 Beyoğlu G.Saray Store kapandı

Sarı-kırmızılı kulübünün adını aldığı semtte iki yıl önce büyük umutlarla açılan iki katlı Galatasaray Store kepenk indirdi. Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi'nin karşı sokağında yer alan mağazadan büyük gelir bekleyen yönetim, ekonomik kriz yüzünden sinek avlayınca, dükkanı boşaltmak zorunda kaldı.

2 Yeni sezon kombinelerine talep yok

Seyrantepe'deki yeni stadın gelecek sezona yetişmemesi nedeniyle maçlarını Ali Sami Yen'de oynama devam edecek olan G.Saray'ın 2010-2011 sezonu kombinelerini 2 ay önceden satışa çıkartan sarı-kırmızılı yönetim buradan gelecek sıcak parayla rahatlamayı planlıyordu. Takımın Şampiyonlar Ligi'ne katılma ihtimalinin zayıflaması ve başta Lincoln olmak üzere birçok oyuncunun gönderileceği haberleri dün başlayan kombine kampanyasına ilgiyi azalttı. Satışların ilk gününde büyük hayal kırıklığı yaşandığı öğrenildi.

3- GSMobile de üzdü

Büyük umutlarla tanıtımı yapılan GS Mobile'dan 400 bin aboneye ulaştığı takdirde 4 milyon dolar gelir bekleyen yönetim, derbideki kavgalarla gündem değişince yine vurgun yedi. Cep telefonu hatlarını pazarlayan Avea'nın da satışlardan memnun olmadığı ve yoğun bir reklam kampanyası yapacağı gelen haberler arasında.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler