29 Ağustos 2009 Cumartesi

Peşkeştepe Günlüğü : Devlet 200 Milyon Dolar Zarara Uğratılıyor.



Yavuz Semerci Gazeteport'ta güzel bir yazı yazmış.

Mama bekleyen tüm kulüplerimize hayırlı olsun


Devlet eliyle‚ özel sektör alet edilerek Galatasaraya stat yapma projesi dün iflas etti. TOKİ‚ açtığı 4üncü ihaleyi de iptal etti ve Galatasarayın yarım kalan stadını kendisinin yapacağını açıkladı.

Vatana‚ millete‚ mama bekleyen tüm spor kulüplerimize hayırlı olmasını dilerim.

***
Mecidiyeköydeki Ali Sami Yen Statı Mayıs ayında teslim edecek‚ bunun karşılığında TOKİ yaklaşık 150 milyon dolar harcayarak yarım kalmış Seyrantepe Stadını bitirecek.

Devlet takımlara stat yapmalı mı‚ yapar mı sorularını bir kenara bırakalım. Ve çok değerli bir araziyi TOKİye verdik‚ bu iş Galatasaraydan çok TOKİye fayda sağlayacak tezini (son kez) masaya yatıralım.

***
Galatasarayın daha yüksek kapasiteli‚ dünyanın en modern stadına kavuşmasını da iyi bir gelişme ve hakkıdır deyip‚ kazanacaklarını bu karşılaştırmanın mezesi yapmayalım (
Bu taşınmanın GSye yıllık ekstra 40 milyon dolar ek bir gelir kapısını açtığını
daha önceki yazımda belirtmiştim)


Ve bu tür gelir kapıları yaratmanın liglerdeki kaliteyi artırmaktan çok belirsizlik ilkesini zedeleyerek rekabeti bozduğunu da başka bir yazıya saklayalım.

***

1) GS Ali Sami Yeni terk ederek‚ 34 bin 640 metrekarelik değerli bir araziyi TOKİ'ye devrediyor. Bu arazinin değeri ne kadardır? Nasıl değerlendirilecek? İptal edilen ihalelere bakıldığında en yüksek teklif Eren Talunun idi. Talu‚ bu arazi için (200 milyon dolar artı 170 milyon dolar da Seyrantepe Stadının yapımı için harcayacaktı) 370 milyon dolar değer biçmiş.

Nitekim yanı başındaki Likor Fabrikasının arazisi 23 bin metrekaredir ve metre karesi 12 bin dolardan satıldı. Bunu esas alırsanız‚ GSnin terk ettiği alanın rayiç değeri (34.640 çarpı 12 bin dolar) 415 milyon dolardır.

Mecidiyeköyde arazinin üzerine 3 emsal kadar inşaat yapabilirsiniz. Yani burayı kim alırsa alsın‚ mevcut koşullar değişmez ise yapılacak inşaatın metrekare büyüklüğü 103 bin metrekare ile sınırlı.

***

Peki devletin Gatasaraya stat yapılsın diye verdiği arazinin değeri ne kadardır?

Devlet‚ 120 bin metrekarelik arazi tahsis etmiştir. Ayazağa bölgesindeki bu arazi‚ yüzde 50 hatta yüzde 60 TOKİye gelir aktarılacak nitelikte inşaat firmasına ihale edilebilirdi. Burada içinde sosyal konutları olan‚ yüzme havuzları‚ eğitim kurumları olan‚ her biri 20 katlı 37 binanın dikildiği ve yüzde 60ı yeşil alana terk edilmiş bir yaşam merkezi kurulurdu. TOKİ tek kuruş para harcamaz‚ tam tersi inşaat süresince de gelir elde ederdi. Ne kadar mı? Basit bir hesapla TOKİ bu alandan (2.600 konut ve her birinden 170 bin dolar) yaklaşık 400 milyon doların üzerinde gelir elde ederdi.

***

İhale iptal edildiğine göre TOKİ stat için Eren Talunun da harcamalarını üstlenirse‚ 170 milyon dolar‚ üstlenmez ise yaklaşık 140-150 milyon dolar para harcayacak. Bu paranın yıllara yayılan finansman maliyeti de ekleyin. Sonra stadın olduğu (Mecidiyeköyü) yeri en yüksek değerden bir yıl sonra (birkaç yıl da sürebilir) 400 milyon dolardan satacak. Tüm bu işler sonunda kasasına net yaklaşık 200 milyon dolar girecek. GSya stat yapmayıp‚ söz konusu araziyi toplu konut olarak değerlendirse idi 400 milyon doların çok üzerinde bir gelir elde edecekti. (Bu alanda yapılacak toplu konut alanları için 5 km uzağındaki 140 dönüme kurulu Avrupa Konutları baz alınmıştır‚)

***

SONUÇ:

Devlet 200 milyon dolar geliri çöpe atarak Galatasaraya stat yapmaktadır. Darısı tüm kulüplerimizin başına!
Ve lütfen‚ Galatasaraylılar (özellikle Fatih Altaylı) bu projeyi gerçekleştiren yöneticilerinize‚ TOKİye ve Başbakan Erdoğana teşekkür edin. Ve lütfen Mecidiyeköydeki değerli arazimizi devlete teslim ediyoruz‚ devlet kazandı demagojisinden artık vazgeçin.


****************
Yahu ne Mecidiyeköy'de değerli arazimizi devlete teslim ediyoruzu.
Devletten kiraladıkları ve kirasını da ödeyemedikleri için sözleşmenin feshedilmesi gerekirken
edilmediği (!) Stad arazisi bu ya.
Sanki kendi tapulu arazileriymiş,onu veriyorlarmış gibi konuşuyorlar.
ANCAK YÜZSÜZ,ARSIZ,BEDAVACI,AHLAK VE DÜRÜSTLÜK ANLAYIŞI SIFIR
kişiler bunu söyleyebilir.
Bu neye benziyor biliyormusunuz ?

Ben bir ev kiralıyorum.Ama kiramı ödemiyorum.
Ne olur ? Sözleşmem iptal edilir ve mahkeme kararı ile evden çıkarılırım değil mi ?
Aynı zamanda aynı ev sahibinden bir arsa kiralıyorum (Seyrantepe'nin üst kullanım hakkı)
ama buranın kirasını da ödemiyorum.
Ne olur ?
Aynı şekilde sözleşme iptal olur değil mi ?
Hiç biri olmuyor.
Çok Sevgili Ev sahibim (!) taahhütlerimi yerine getirmediğim halde
bana o arsada kendi parası
ile villa yapıyor,oturduğum dairede ise villa yapılıncaya kadar oturmama da izin veriyor,villa bittikten sonra daireyi teslim alacak.

ALLAH AŞKINA DÜNYADA,UZAYDA,KAİNATTA BÖYLE BİR ENAYİ EV SAHİBİ
BULUNABİLİR Mİ SÖYLER MİSİNİZ ?


Yüce Divanlık Suç işleniyor.
İnşaallah bunun cezasını çekecekler.
Ha bu dünyada olmasa da AHİRETTE İKİ ELİM YAKALARINDA.
Şu mübarek günlerde hakkımı helal etmiyorum,haram olsun diyorum.
Allah hepsini bildiği gibi yapsın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler