8 Kasım 2009 Pazar

9 Soruda Domuz Gribi Aşısı !!!!

Domuz gribi aşısı Türkiye’de uygulanmaya başladı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok kişi aşıya karşı temkinli yaklaşıyor. Domuz gribi aşısı hakkında merak edilen soruların cevabını ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) veriyor.




Aşılar güvenli mi?

DSÖ’ye göre, bugüne kadar yapılan araştırmalar domuz gribi aşısının mevsimsel grip aşısı kadar güvenli olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar görülen yan etkiler, mevsimsel grip aşısı yan etkileri ile benzer özellikte. 



Aşının tüm yan etkileri belirlendi mi?

DSÖ bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Milyonlarca insana uygulanacak bir aşının bütün olası yan etkilerinin belirlenmesi mümkün değil. Yapılan deneyler toplumun geneli için güvenlik sağlıyor. Aşı hakkında daha kapsamlı araştırmaların, dünya genelinde daha çok insan aşı oldukça yapılması planlanıyor. Bu yüzden aşıyı uygulayan ülkelerin, güvenlik için aşı olanları sıkı takip etmeleri ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde rapor etmeleri öneriliyor.” 
 

Çocuğum aşı olmalı mı?

Domuz gribi aşısının çocuklarda yol açtığı sık yan etkiler, çoğunlukla diğer çocukluk aşılarıyla benzerlik taşıyor; kırgınlık ve ateş gibi. Bu etkilerin azalması içim doktordan gerekli bilgiler alınabilir. Ancak çocuğun aşıya reaksiyon göstermesine neden olabilecek özel durumu varsa, kesinlikle bir uzmana danışılması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü şu uyarıyı da yapıyor: “Çocuğunuz aşıdan sonra aşıya bağlı olmayan sebeplerden de komplikasyon yaşıyor olabilir. 


Aşının yan etkileri neler?

Aşının yan etkileri genelikle grip aşısı ile benzerlik göstermekle beraber, hastanın yaşına göre de değişebilir. Aktif olmayan aşılar, kırgınlık, aşı yapılan bölgede şişme ve kızarıklık gibi yan etkilere sebep olabilir. Daha seyrek olarak ateş, başağrısı, kas ağrısı görülebilir. Bu yan etkilerin çocuklarda görülmesi daha yüksek ihtimaldir. Bazı alerjik tepkiler de görülebilir. Burun spreyi olarak uygulanan aşılarda ise burun akması veya tıkanıklığı, öksürme, boğaz şişliği, ateş, asabiyet, kas ve baş ağrısı gibi yan etkiler gerçekleşebilir. 



Hamilelerin aşı olması güvenli mi?

Araştırmalara göre, aşının hamilelik, doğurganlık, embriyo veya fetüs gelişimi, doğum yapma ve doğum sonrası süreç üzerinde yan etkisi yok. Hamile kadınların H1N1 virüsüne yakalanmaları durumunda, hastalığı daha ağır geçirme riskleri büyük olduğu için, hamileler öncelikle aşı olması gerekenler arasında. Ancak hamile kadınlara bağışıklık kazandırma ile ilgili çalışmalar hala sürüyor. 




Şu ana kadar aşıya ciddi tepki gösterenler oldu mu?

Ekim sonuna kadar yapılan aşılarda, beklenmeyen bir yan etki görülmedi. Ancak ilacı uygulayan otoriteler aşı ile ilgili gözlemlerini sürdürüyor.


Aşılarda insan sağlığına zararlı civa var mı?

Aşılarda bulunan thiomersal maddesinin içinde civa bulunuyor, ancak bu insan üzerindeki zehirli etkileri bilinen metil civa değil, vücuttan daha hızlı atılabilen farklı bir civa türü. Thiomersal maddesi ile yapılan dneylerde de çocuklar, hamileler ve yetişkinler üzerinde bir yan etkiye rastlanmadı. 



Domuz gribi aşısı kronik bir hastalığa neden olur mu?

Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, domuz gribi aşısı da dahil olmak üzere hiçbir grip aşısı kronik bir hastalığa yol açmıyor. Aşı sonrasında oluşan bazı beklenmedik etkilerin gerçekten aşı sebebi ile mi baş gösterdiği henüz araştırılıyor.




Aşı Guillain Barré sendromuna neden olur mu?

Guillain Barré sendromu, kas zayıflığına neden olan bağışıklık sistemi kaynaklı bir rahatsızlık. Aşı olan kişiler ile olmayan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı şimdilik aynı. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda, 1976’da yapılan domuz gribi aşılarının bu hastalığa neden olduğu ortaya çıkarıldı. 1976’da aşı olan her bir milyon kişiden onu bu hastalığa yakalandı, ancak bunun nedeni hala açıklanamadı. Bundan sonra da aşıların böyle yan etki gösterme ihtimalini tamamen gözardı edemeyiz. Ancak şu an domuz gribi aşıları, Guillain Barré sendromuna yol açmayan grip aşıları ile daha çok benzerlik taşımaktadır. 


0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler