19 Şubat 2011 Cumartesi

GRİP DEYİP GEÇMEYİN !!!!!!!!!!!!!

http://www.sabah.com.tr/ozel/grip6412/im/97D96D7F1950EF4695E1C470r.jpg

ADINI EN ÇOK DUYDUĞUMUZ HASTALIK OLAN GRİP, EN ÇOK MEVSİM GEÇİŞLERİNDE YAKALAR BİZİ. SİZ DE YATAK DÖŞEK YATMAK İSTEMİYORSANIZ ŞİMDİDEN ÖNLEMİNİZİ ALIN.

BASİT BİR ÜST SOLUNUM HASTALIĞI OLAN GRİP YÜKSEK ATEŞLE SEYREDEN, AŞIRI HALSİZLİK, BİTKİNLİK, KURU ÖKSÜRÜK, KAS-EKLEM VE BAŞ AĞRISI İLE KENDİSİNİ GÖSTERİR. 

UZMANLAR, GRİPTEN KORUNMANIN YOLUNU HASTALIĞI İYİ TANIMAKTAN GEÇTİĞİNİ BELİRTEREK ŞU UYARILARDA BULUNUYORLAR:

*GRİP VİRÜSÜ ÇOK KOLAY VE HIZLI BULAŞIYOR. ÖKSÜRÜK VE HAPŞIRIK, HASTA KİŞİLERİN EŞYALARINA VEYA HASTA KİŞİLERE TEMAS GRİBİN BAŞLICA BULAŞMA YOLLARI.
*GRİP HASTALIK BELİRTİLERİ BAŞLAMADAN 1 GÜN ÖNCE VE BELİRTİLER BAŞLADIKTAN SONRA 5 GÜNE KADAR BULAŞTIRILIR. ÇOCUKLARDA İSE BELİRTİLER BAŞLADIKTAN SONRA 1 HAFTA VEYA DAHA UZUN SÜRE BULAŞTIRICILIK DEVAM EDER.
*YÜKSEK ATEŞ, ŞİDDETLİ KAS AĞRILARI VE AŞIRI HALSİZLİK NEDENİYLE 3-7 GÜN GİBİ BİR SÜRE YATAK İSTİRAHATI GEREKMEKTEDİR. YAKLAŞIK BİR HAFTA İÇİNDE BELİRTİLER KAYBOLMAKTA, ANCAK BİRKAÇ HAFTA HALSİZLİK VE ÖKSÜRÜK DEVAM EDEBİLMEKTEDİR.

DENGELİ BESLENİN: VÜCUDUN İHTİYACI OLAN PROTEİN, KARBONHİDRAT, YAĞ VE VİTAMİNLER YETERLİ OLARAK ALINMAZSA, VÜCUT DİRENCİ DÜŞER VE SOLUNUM ORGANLARI MUKOZASI DA BU DURUMDAN ETKİLENİR.

YETERLİ MİKTARDA SU İÇİN: SOLUNUM YOLLARININ NEMLİ OLMASI, VİRÜS TAŞIYAN DAMLACIKLARIN ETKİSİNE KARŞI DİRENCİ SAĞLAR. BU BAKIMDAN ÖZELLİKLE SU İÇME İHTİYACININ AZALDIĞI KIŞ MEVSİMİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE, HER DÖNEMDE GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİLMESİ OLDUKÇA İŞE YARAR.

DÜZENLİ SPOR YAPIN: SAĞLIKLI YAŞAMIN BİR PARÇASI OLAN SPOR, GRİPTEN KORUNMAK İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ. YETİŞKİN BİR KİŞİNİN HAFTADA 3 GÜN, GÜNDE 1 SAAT OLMAK ÜZERE SPOR YAPMASINDA FAYDA VAR.

STRESTEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIN: STRES, VÜCUT DİRENCİNİ AZALTARAK HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARAN EN ÖNEMLİ ETKENLERDEN BİRİ. BU NEDENLE, ÇEŞİTLİ YOLLARLA STRESTEN UZAKLAŞMAK, SAĞLIKLI KALMAYI DA BERABERİNDE GETİRİR.

KALABALIK YERLERDE KENDİNİZİ KORUMAYA ÇALIŞIN: TOPLU TAŞITLAR, SİNEMA, TİYATRO GİBİ KALABALIK YERLERDE GRİP OLAN BİR KİŞİNİN AKSIRMASI İLE VİRÜSLER BÜYÜK BİR HIZLA (160 KM/SAAT) HAREKET EDEREK 3-4 METRE UZAĞA YAYILABİLİR. BU TÜR YERLERDE HAVALANDIRMANIN İYİ OLMASINA VE TEMİZLİĞE DİKKAT ETMEK GİBİ BASİT TEDBİRLERLE GRİPTEN KORUNABİLİRSİNİZ.

DÜZENLİ UYUYUN: BİR GECE UYKUSUZ KALINDIĞINDA, VİRÜSLERE KARŞI SAVAŞAN VÜCUT HÜCRELERİ YARI YARIYA AZALIR. MÜMKÜN OLDUĞUNCA DÜZENLİ UYUYUN, BU DÜZEN BOZULURSA MUTLAKA TELAFİ EDEREK VÜCUDUN UYKU İHTİYACINI KARŞILAYIN.

GRİBE YAKALANMIŞ KİŞİLER İLE YAKIN TEMASTAN, ORTAK EŞYA KULLANMAKTAN KAÇININ.

EN İYİ TEDAVİ: DİNLENMEK
  YATAK İSTİRAHATI YAPILMALI VE BOL SULU GIDALAR TÜKETİLMELİ.
 
 

Ellerinizi sık sık yıkayın

Ellerinizi yıkamak sizi birçok bulaşıcı hastalıktan olduğu gibi gripten de koruyacaktır. Bunun yanısıra bakterilerden korunmak için kullandığınız telefon ahizelerini ve çalışma masası gibi yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte etmelisiniz.

Grip olan arkadaşlarınıza yaklaşmayın

Çevrenizde grip olan kişilere çok yaklaşmamaya ve telefon, bardak gibi eşyaları ortak kullanmamaya dikkat edin.
 
Beslenmenize dikkat edin

Bağışıklık sisteminizin zayıflamaması için düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek yönlü beslenmeden kaçınarak bol bol sebze ve meyve tüketin. Yetersiz uyku, aşırı alkol ve sigara tüketiminin de bağışıklık sisteminizi zayıf düşüreceğini unutmayın.


Mevsime göre giyinin

Sonbahar-kış aylarına uygun kalın ve yünlü kıyafetleri tercih edin. Fakat terli kalmanın da hastalıklara davet çıkaracağını göz önünde bulundurun.


Düzenli egzersiz yapın

Vücudunuzun mikroplara karşı dirençli olması için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekiyor. Düzenli yapılan egzersizin ise bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu biliniyor. Bunun için gün içinde kısa da olsa egzersize zaman ayırmaya çalışın.

Bal

Bal ve pekmezin soğuk havalarda vücudun ısınmasına yardımcı olarak grip ve benzeri hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor.

Yoğurt


Sağlıklı beslenmenin en önemli gıdası olarak tanınan yoğurt, araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığını önlüyor. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre, her gün yoğurt yiyen kişiler kışın daha az hastalanıyor.


Domates çorbası

Amerikan Klinik Gıda Gazetesi'ne göre, sağlıklı yaşam için domates vazgeçilmez yiyecekler arasında bulunuyor. Domates ağırlıklı beslenenlerin enfeksiyonla mücadelede dirençli oldukları belirtiliyor.

Sarımsak

Sarımsak, grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve aliin maddelerini bol miktarda içeriyor. Dolayısıyla günde 3-4 diş çiğ sarımsak yemek, gripten koruyor.
 
SAGLIKLI GUNLER , IYI CALISMALAR ...............

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler