Yepyeni bir TFF!
Bugün Türk futbolunda bir devrim niteliği taşıyan kararlar alındı! Futbolun yönetim ve işleyişi TFF'ye geçti, futbolda devlet kontrolü kalktı! FIFA'nın isteği ile yapılan düzenlemelerle TFF Türkiye'de futbol işleyişinin tek sorumlusu oldu! İşte tartışmalar yaratacak bazı değişikliklerle yeni TFF!
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, futbolun yönetim ve işleyişini FIFA'nın öngördüğü şekilde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ana statüsüne bırakan kanun tasarısı kabul edildi.
Tasarıya göre, TFF, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) üyesi olacak.
TFF, Türkiye'deki her türlü futbol faaliyetini yürütecek, düzenleyecek ve denetleyecek.
Futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlayacak.
FIFA ve UEFA'nın yetkili organları tarafından konulan kuralların gereği gibi uygulanmasını sağlayacak, ulusal talimatlar hazırlayacak ve Türkiye'yi futbol ile ilgili konularda yurt dışında temsil edecek.
Yurt içi ve yurt dışı futbol faaliyetleri için plan, program, benzeri her türlü düzenlemeyi ve anlaşmayı yapacak ve başarılı sonuçlar sağlanması için gerekli tedbirleri almakla görevli olacak TFF, her türlü müsabaka düzenleyecek.
Milli takımlar ile kulüp takımlarının uluslararası müsabakalara katılması ve mücadele edebilmesi için gerekli tedbirleri alacak.
Fair Play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetecek olan TFF, şiddet, şike, teşvik primi, ırkçılık, doping ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edecek.
TFF, futbolu geliştirmek amacıyla; amatör futbol spor kulüp ve federasyonları ile bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına her türlü ayni ve nakdi yardımda bulunacak.
TFF'nin teşkilat, görev ve yetkileri, teşkilatın çalışma usul ve esasları, oluşturulacak diğer kurul ve birimler, merkez, yurt içi ve yurt dışı teşkilat birimlerinin görevleri; Federasyonun üyesi bulunduğu FIFA ve UEFA kurallarına uygun olarak, TFF Genel Kurulunun yapacağı ve aksi kararlaştırılmadığı sürece TFF'nin resmi internet sitesinde yayımladığı gün yürürlüğe girecek talimatlarla belirlenecek.
-TFF'NİN MERKEZİ ANKARA OLACAK-
TFF'nin merkezi Ankara olacak.
Türkiye'deki her türlü futbol teşkilatı TFF'ye bağlı olacak ve bunların hak ve görevleri TFF Statüsü ve diğer talimatlarda tanımlanacak. TFF, UEFA ve FIFA'nın üyesi olacak.
TFF merkez teşkilatı, en az Genel Kurul, Başkan, Yönetim Kurulu, İcra Kurulu, Hukuk Kurulları, Denetleme Kurulu, Genel Sekreter'den oluşacak. TFF'nin, kurul veya organları statü uyarınca atanarak veya seçilerek göreve gelecek.
Ancak Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Türkiye Futbol Antrönerleri Derneği, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği ile Profesyonel Futbolcular Derneği kontenjanından belirlenen Genel Kurul delegeleri, kendi yönetim kurullarınca seçilecek.
Seçimler, özgür ve bağımsız demokratik yollarla gerçekleştirilecek.
-HUKUK KURULLARI-
Türkiye Futbol Federasyonunun ilk derece hukuk kurulları, en az Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Disiplin Kurulları, Etik Kurulu ve Kulüp Lisans Kurulundan oluşacak. İlk derece hukuk kurulları kulüp lisans ile ilgili kararlar almaya yetkili olacak. TFF talimatlarıyla ilgili talimatın yayımından, ilk derece hukuk kurulları tarafından alınan kararlar ise ilgili kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmezse kesinleşecek. İlk derece hukuk kurullarının görevlerine giren konularda ve bunlar tarafından verilen kararlara karşı yargı yoluna başvurulamayacak.
İlk derece hukuk kurullarının üyesi, TFF'nin başka kurul ve organları ile Genel Kurul üyesi herhangi bir kulüp ya da diğer bir özel hukuk tüzel kişisi bünyesinde görev yapamayacak. Bu üyeler tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık içinde görevlerini yerine getirecek. Tahkim Kurulunun kararları aleyhine yargıya başvurulamayacak.
-TFF'NİN GELİRLERİ-
TFF'nin gelirleri ise şunlardan oluşacak:
- Futbol müşterek bahis oyunlarından kulüplere verilen isim hakkının yüzde 15'i, başvuru harçları ve para cezaları.
- Kulüplerin televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yapılacak müsabaka yayınlarından ve yayın organları ile yapacakları her türlü sözleşmelerden elde ettikleri gelirlerin yüzde 10'u.
- Türkiye Futbol Federasyonu tarafından akdedilen sponsorluk sözleşmelerinden elde edilen gelirler, resmi ve özel milli müsabakalardan elde edilen gelirlerin kesintilerden sonra kalan net meblağı ile bu müsabakaların televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlarından elde edilecek gelirler.
- Tescil, vize, aktarma, aidat ve Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı futbolcular ve kulüplerden elde edilen benzeri gelirler.
- Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik, satış ve kiralanması gibi hususlardan elde edilen gelirler.
- Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kurulacak veya ortak olunacak her türlü iktisadi teşebbüs ve şirketlerden elde edilecek gelirler.
- Faiz gelirleri, bağış ve yardımlar ve diğer gelirler.
-VERGİ MUAFİYETİ-
Türkiye'de FIFA, UEFA ve TFF himayesinde gerçekleştirilen müsabakalar ile kanun kapsamında organize edilen karşılaşmalardan elde edilecek gelirler ve TFF'nin gelirleri, vergi, resim ve harçtan muaf olacak. Bu muafiyet, TFF'ye ait iktisadi işletmeleri, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak kesintileri kapsamayacak.
TFF tarafından kulüplere verilen para cezaları, TFF'deki alacaklarından tahsil edilecek.
Ulusal karşılaşmalarda yer alan kulüplerin yerine getirmeleri gereken kriterler, FIFA ve UEFA kulüp lisans sistemi talimatları doğrultusunda belirlenecek.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu yetkili olacak. Anılan yetki, özellikle Türkiye Futbol Federasyonunun yayın haklarını merkezi olarak pazarlanmasını ve elde edilen gelirin yetkili organları tarafından alınan kararlar uyarınca kulüplere dağıtılmasını kapsayacak.
Milli müsabakalar, şifreli olarak yayınlanamayacak. Milli müsabakalarda protokol tribünün düzenlemesi konusunda yaşanan tartışmalara son veriliyor. Daha önce milli maçlarda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile TFF arasında yetki tartışmasına neden protokol tribünü düzenlemesini, artık TFF yapacak.
-SAHTE SPONSORLARA ÖNLEM-
TFF'nin kullandığı veya kullanacağı marka, logo ve benzeri tüm fikri ve sınai hakların mülkiyeti ve kullanım hakkı, kuruma ait olacak. Bu hakların varlığı, Türk Patent Enstitüsü ve Uluslararası Patent Ofisleri nezdinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tescil ettirilmelerine engel olmayacak. TFF'nin sponsoru olmadığı halde, yaptıkları duyuru, reklam, tanıtım ve benzeri faaliyetlerle üçüncü kişiler nezdinde federasyonun sponsoru izlenimi yaratan kişilerin eylemleri hakkında, Türk Ticaret Kanununun haksız rekabete ilişkin hükümleri uygulanacak.
Kulüp ve sporculara disiplin ihlalleri ve sportmenliğe aykırı fiiller dolayısıyla uygulanacak cezalar, FIFA ve UEFA kurallarına uygun olarak TFF statüsü çerçevesinde yönetim kurulu tarafından belirlenecek. TFF tarafından hafta sonu veya iş günlerinde oynanacak maçlarda görevlendirilen hakemler, temsilciler ve gözlemciler ile TFF kurul üyeleri, görevleri süresince yetkili makamların bilgileri dahilinde idari izinli sayılacak.
TFF talimatları, düzenlemeleri ile bunlara ilişkin uygulamalar aleyhine sadece TFF Tahkim Kuruluna itiraz edilebilecek. Böylece TFF talimatları hakkında idari yargıya başvurulamayacak.
Bu kanunda, TFF statüsü ve ilgili diğer talimatlarda hüküm bulunmayan hallerde Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanacak. TFF statü değişiklikleri, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk olağan genel kurulda (Haziran 2009) yapılacak.
-GÖRÜŞMELER, AÇIKLAMALAR..-
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, futbolun yönetim ve işleyişini FIFA'nın öngördüğü şekilde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ana statüsüne bırakan kanun tasarısı alt komisyon raporu üzerinden görüşüldü.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'de bugüne kadar futbolu düzenleyici kuralların çerçevesinin yasayla çizildiğini, ancak dünyadaki uygulamalarda futbol yönetiminin ana statüye bırakıldığını belirtti. Murat Başesgioğlu, ''Bizim gibi futbol yönetimini yasa ile yapan, bizden başka bir ülke ya vardır ya da yoktur. Bizim de geldiğimiz nokta, diğer federasyonlara benzer şekilde futbol yönetimini, futbolun kendi dinamiklerine bırakmak ve ana statüsüyle yönetilmesine imkan sağlamaktır'' diye konuştu.
TFF Genel Kurulunun çok büyük önem kazandığına işaret eden Başesgioğlu,
''yürütme ve yasamanın, çok büyük ölçüde yetki devri yaptığını, Parlamento'da düzenlenecek hususları, bir ölçüde TFF Genel Kuruluna devrettiklerini'' söyledi.
Başesgioğlu, bu nedenle TFF Genel Kurulunda yapılacak değişikliklerin, içeriğinin de değişme oranlarının da son derece önemli olduğunu belirterek, ''Onun için ana statüye değişiklik nisabı olarak üçte iki oranı konmuş. Bunu, biz de tasvip ediyoruz. Çünkü ana statüde kolay kolay değişiklik yapılmaması lazım ki futbol yönetimi istikrar kazansın'' dedi.
-''ARTIK İDARİ VESAYETTEN BAHSETMEK SÖZ KONUSU DEĞİL''-
Başesgioğlu, TFF'nin ''özel hukuk tüzel kişiliğine'' sahip olduğunu, ancak bu konunun hukuk dünyasında tartışıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bundan sonra, bu kanunla hukuk dünyasında vücut bulmasını istediğimiz tüzel kişilik, özel hukuk tüzel kişiliğidir. Artık bir idari vesayetten bahsetmek söz konusu değildir. Geçen dönem yapmış olduğumuz yasayla spordan sorumlu Devlet Bakanının, federasyon üzerindeki denetim ve gözetim yetkisini kaldırdık... Burada, 'Bu kadar parayı yöneten bir kuruluşun kamu denetimi açısından yoksun bırakılması doğru mudur' diye çok haklı bir soru sorulabilir. Federasyonun yönettiği bütçe önemli bir meblağlaya ulaşmaktadır. Bu konuda artık tamamen inisiyatif, dikkatler, Futbol Federasyonu Genel Kuruluna düşmektedir. Futbolun aktörleri, kendi haklarına, kendi hukuklarına sahip çıkacaklar. Denetimi, gayet iyi yapacaklar. Biz artık siyaset olarak, Meclis olarak bu işten elimizi, ayağımızı çektik. Bunun yönetimini, tamamen futbolun kendi aktörlerine bırakmış durumdayız. Bunu söylerken, referans verdiğimiz kanunlar var. Bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde, Dernekler Kanunu, Medeni Kanun, ayrıca Ceza Kanununun herkesi kapsayıcı hükümlerinin uygulanması lazım. Federasyonda herhangi bir ceza yaptırımı gerekiyorsa, bu ceza hukukunun kapsamı içindedir. Dernekler Kanunu ile Medeni Kanununun, hukuk tüzel kişilerine ilişkin hükümleri, futbol federasyonu için de uygulanabilir.''
-''KISKANÇLIK İÇİNDE DEĞİLİZ''-
Futbol yönetimini ana statüye bıraktıklarını, bundan sonra kural koyma ve uygulamaların futbol federasyonu tarafından yapılacağını belirten Başesioğlu, şöyle devam etti:
''Bir kıskançlık içinde değiliz, futbol federasyonu bizim denetimimizden çıktı diye. Asla. Yeter ki kendi dinamikleri, ayakları üzerinde durabilsin, hukuki bir itilaf çıkmasın. Yarın, 'Bu yasayı çıkarttınız ama hala futbol içinden çıkılmaz halde' diye hepimize soru sorulmasın. Bugün, futbol dışında branşlarda, 55'e yakın federasyon özerk. Ama hala, 'Özerklikten vazgeçsek mi?' diye çok şiddetli tartışma var. 'Bunu, özerkliğe bıraktınız. Olimpiyatlarda başarılı olamıyoruz. Mutlaka kamunun denetimi gereklidir' diyorlar. Hayır... Biz, özerklik yolundan dönmeyeceğiz. Onların gerçek sportif başarılarını destekleyeceğiz. İnşallah futbolda böyle bir şey olmaz. 1989'dan bu yana futbolun özerkleşme hikayesi devam ediyor. İçtihatları gelişti, belli referans noktaları oluştu. Bu işin sahibi futbol ailesidir, futbol federasyonu genel kuruludur. Onlar, sağlıklı ve titiz şekilde meseleye sahip çıkarlarsa, futbolun yönetiminde sorun çıkmaz.''
-EYÜP'DE TFF'YE BAĞIŞLANAN ARSA-
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği iddialardan sonra Eyüp'teki arsanın Futbol Federasyonu'na bağışlanacağının açıklandığını anımsatarak, arsanın devir işlemlerinin başlatılıp başlatılmadığını sordu. Tapuda, ''Futbol Federasyonu, bu arsaya 2 yıl içinde bir şey yapmazsa, tekrar sahibine iade edilir'' diye bir şerh olup olmadığını öğrenmek isteyen İnce, ''Böyle bir şey varsa, arsa tekrar sahibine dönebilir. Burada, bir Ali Cengiz oyunu olabilir. Altından bir Çapanoğlu çıkabilir. Bunu kayıtlara geçirmek istiyorum'' dedi.
Kılıçdaroğlu'na, arsayı kamuya kazandırdığı için teşekkür eden İnce, Komisyon'un da Kılıçdaroğlu'na ''teşekkür etmeyi mi, yoksa plaket vermeyi mi'' değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
-GENEL KURUL DELEGELERİNİN SEÇİMİ-
Görüşmeler sırasında, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, Türkiye Futbol Antrönerleri Derneği, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği ile Profesyonel Futbolcular Derneği kontenjanından Genel Kurul delegesi olanların kendi yönetim kurullarınca seçilmesini düzenleyen hükmün tasarıdan çıkartılması için verdiği önerge, TFF temsilcisinin olumlu görüşüne rağmen kabul edilmedi.
TFF Yönetim Kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, delege seçimine ilişkin tasarıdaki düzenlemenin FIFA tarafından kabul edilmeyeceğini belirterek, ''Bunun yapılması durumunda, TFF Genel Kurul iradesine ve yapısına dışarıdan müdahale anlamına gelir. Bu nedenle TFF olarak önergeye olumlu bakıyoruz'' dedi.
Korsan sponsorlara ilişkin yapılan düzenlemeyle ilgili de Egemenoğlu, Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde çok sayıda korsan sponsorla karşılaştıklarını, bu durumun gelirlerinde önemli sorun yarattığı belirtti.
-İDARİ İZİN TARTIŞMASI-
Komisyonda, devlet memuru hakem, gözlemci ve TFF kurul üyelerinin; çalıştıkları kurumların bir işlem yapmaksızın görevleri süresince idari izinli sayılması tartışma konusu oldu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Necat Birinci, düzenlemenin kamu kurumlarında gevşekliğe yol açacağını ileri sürerek, ''Böyle bir serbestlik kamu düzeninin ahengini bozar'' dedi.
AK Parti'li Yerlikaya da 20 senelik spor yaşantısının 15 yılında kamu görevi yaptığını söyledi. Hakem, gözlemci ve sporcuların genellikle Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı ve Milli Eğitim Bakanlığında görev yaptığını anlatan Yerlikaya, sporla alakası olmayan ve sporcuyu sevmeyen yöneticilerin, izin verme konusunda sorun çıkarttığını bildirdi. Bir dönem görev aldığı kamu kurumunun müdürünün kendisine ''Spor faaliyeti, kamp, milli dava tanımam'' diyerek izin vermediğini ifade eden Yerlikaya, bu tür bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
AK Parti Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı da özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kamu görevlilerinin izin almada zorluk yaşadığına dikkati çekerek, bir görevle ilgili Gümüşhane Emniyet Müdürünü bizzat aramak zorunda kaldığını anlattı.
Bunun üzerine Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, sorunun, TFF ile ilgili bakanlıklar arasında yapılacak bir protokol ile çözülebileceğini kaydetti.
***************
Türk Futbolunun Gelişmesi ve Marka değerinin yükselmesi için çok önemli kararlar.
Hayırlı Olsun.
Ancak ne kadar uygulanır,ne kadar izin verilir bilinmez.
Bakan ne kadar ''Artık İdari vesayetten bahsetmek sözkonusu değil'' dese de
buna kim inanır ?
Mahmut Özgener federasyonu Levent Bıçakcı'nın akibetine düşmek istemiyorsa dik
durmalı ve kimsenin gözünün yaşına bakmamalı.
Fifa ve Uefa Kurallarını eksiksiz uygulamalı.Borçlu kulüplere transfer izni vermemeli.
Gerekirse bu kulüpler küme düşürülmeli.
Hani ne oldu UEFA lisansı olayı ?
İkincisi Yayın konusunda bir an önce ivedilikle İngiltere Premier Lig'te uygulanan sisteme geçmeli.Yani Kulüpler Birliği bir şirket kurarak her türlü pazarlamayı kendisi yapmalı.
Premier lig kurulmadan önce 190 m.sterlin olan yayın gelirleri 10 yıl içinde 1.9 milyar sterline yükseltildi.Tabii ki PL ile SL karşılaştırılamaz ama sistem,mekanizma örnek alınmalı.
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.