30 Ekim 2008 Perşembe

Ekonomik Kriz Sporun Ensesinde

Ekonomik kriz sporun ensesinde


Dünyanın birçok ülkesi, yeni bir ekonomik kriz dalgası ile karşı karşıya kalırken, spor sektöründe bundan en fazla etkilenen Avrupa futbolu, Formula 1 ve 2012 Londra Olimpiyatları oldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ABD'de birer birer iflas eden bankaların, dünyanın birçok ülkesindeki piyasaları alt üst etmesiyle ortaya çıkan küresel mali kriz, ekonominin kilit noktalarından biri olan spor sektörünü de olumsuz etkilemeye başladı.

Krizden en fazla etkilenen spor sektörü olan futbolu, şimdilik Formula 1 yarışları ve Londra-2012 izliyor.

Zengin patronlarca finanse edilmeyen ve krizin soğuk nefesini enselerinde hisseden, özellikle İngiltere'nin başını çektiği bazı Avrupa kulüpleri, en fazla sponsorluk ve bilet satışlarındaki düşüşler gibi konularda problem yaşıyor.

İngiltere futbol Federasyonu Başkanı David Triesman, İngiltere Premier Lig kulüplerinin toplam borç miktarının 3 milyar pound (5,23 milyar dolar) olduğunu belirtirken, İngiltere Premier Lig Başkanı Richard Scudamore, ay başında yaptığı açıklamada, küresel mali kRize rağmen, futbolun sürdürebilir bir yapısı olduğunu iddia etti.

Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'nın Genel Sekreteri David Taylor ise Chelsea'nin düzenlediği, futbolda Liderler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, yüklü miktarda borç altında olan Avrupa kulüplerini, ''Borçlarını ödeyemeyen kulüpler, nihai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak'' şeklinde uyarmış, bu kulüplerin uluslararası turnuvalardan çıkarılabileceğini ifade etmişti.

Manchester United'ın, sigorta şirketi American International Group (AIG) ile yaptığı 56,5 milyon poundluk rekor sponsorluk anlaşması,AIG’e el konulmasından sonra Manchester United yeni sponsorunu buldu ve İsviçreli saat üreticisi Hublot ile üç yıllık sözleşme yapıldı.

Rakam belirtilmedi ama herhalde gene büyük bir rakamdır.

West Ham United, tur operatörü XL Leisure Group'un iflasıyla forma sponsoru ile yollarını ayırarak, 5 milyon poundluk gelirine veda etti.

XL Leisure Group'un logosunu formalardan söken kulüp, taraftar formalarının da satışını durdurdu.

İngiltere Birinci futbol Ligi (The Championship) kulüplerinden West Bromwich Albion da sponsor firması Deutsche Telekom's T-Mobile'un, Newcastle United ise Northern Rock Bank'ın yerine hala bir forma sponsoru bulamadı.

İtalya'nın 6. büyük kulübü Lazio da forma sponsorunu kaybeden bir başka kulüp.

futbol kulüplerinin sıkıntıları, sponsorlarla sınırlı kalmıyor.

İngiliz kulübü Liverpool, kriz nedeniyle 60 bin koltuklu yeni stadın yapımını ertelerken, İtalya'dan Juventus da Stadio Delle Alpi'nin bitmek bilmeyen inşaatını tamamlamayı ümit ediyor.

-FORMULA 1-

tıpfutbol gibi milyonları peşinden sürükleyen ve oldukça maliyetli bir spor dalı olan Formula 1 yarışları da finansal krizden etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonları Birliği (FIA) Başkanı Max Mosley, geçen hafta yaptığı açıklamada, takımları, radikal maliyet kısıtlamasına gitmeleri konusunda kesin bir dille uyarmış, araçlarda tek tip motorun kullanılmasını önermişti.

Küçük takımların geleceği hakkında endişe duyan FIA Başkanı, ''ekonomik krizin öncesinde bile takımların giderleri, gelirlerinden fazla idi. Kaldı ki takımlar, Formula 1 Yönetimi'nden aldıkları paranın yanı sıra, sponsorlarından da destek görüyorlardı'' diye konuşMuştu.

Küresel ekonomik fırtına, yarışlara ev sahipliği yapan ülkelerde de endişeye neden olMuş, hatta Fransa Motor Sporları Federasyonu (FFSA), 2009 Fransa Grand Prix'sinin, ''finansal nedenler''den ötürü iptalini istemişti.

-2012 OLİMPİYATLARI-

İngiltere'nin başkenti Londra'nın ev sahipliğinde, 2012 yılında yapılacak olan 30. Yaz Olimpiyat oyunları, ekonomik krizden etkilenen bir diğer alan oldu.

Olimpiyat patronları, ekonomik krizin, oyunlar için ayrılan harcama miktarında 250 milyon poundluk indirime yol açtığını belirtirken, konut fiyatlarındaki ani düşüşün, oyunlar bittikten sonra satılacak olan olimpiyat köyündeki evlerin, alıcı bulamayacak olmasını gündeme getirdi.

-Basketbol: NBA LİGİ-

basketbolseverlerin ilgiyle izlediği ABD Profesyonel basketbol Ligi (NBA) ise krizden etkilenmiyor gibi görünse de sorunun çözümünü, bu yıl Avrupa'da yapılacak sezon öncesi hazırlık maçlarının sayısını azaltmakta buldu.

NBA Başkanı David Stern, ay başında yaptığı açıklamada, Avrupa'da bu yıl yapılacak maç sayısının, 4 kentte 4 maç şeklinde olacağını bildirmiş, geçen yılki rakamın ise 6 kentte 7 maç olduğunu hatırlatmıştı.

Stern ayrıca, NBA'de çalışan 80'e yakın personelin işten çıkarılacağını söylemişti.

Kaynak: Rota Haber

**********************************

Ülkemizde de etkileri yavaş yavaş ortaya çıkacak yakında.

Şimdiden 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası yapılamayan Salonlar yüzünden

tehlikeye girdi.

Amatör branşlara da yatırım yapan büyük kulüpler belki de bu sezon ama gelecek

yıl önemli ölçüde yatırımı küçültecekler.

Türk Futbolunda şöyle bir tablo ortaya çıktı.

Döviz kurlarının ani yükselişinden en çok etkilenenlerin başında, borçlarını döviz cinsinden açıklayan futbol kulüplerimiz oldu.

Habere göre, gerek teknik direktörlerine gerekse de oyuncularının büyük bir bölümüne alacaklarını döviz cinsinden ödeyecek olan İstanbul ekipleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ı önümüzdeki günlerde sıkıntılı günler bekleyecek gibi gözüküyor.

Sezon öncesi transfer döneminde birçok yıldız isimle döviz cinsinden anlaşmalar imzalayan kulüplerimiz, dolar ve euronun bu dönemden günümüze gelinceye kadar yüzde 15 ila 25 arasında değer kazanmasıyla kulüp borçlarının da YTL cinsinden ciddi boyutlarda artmasına neden oldu.

Daha önceki yıllarda borçlarını belli oranlardaki kur üzerinden sabitleyen kulüplerin bu yıl böyle bir tedbire başvurmadıkları öğrenilirken, bu durumun ödemelerde sıkıntıya yol açacağı düşünülüyor.

FENERBAHÇE
Fenerbahçe'nin 2008 yılı borcu 84 milyon 693 bin dolar olarak açıklanmıştı. Sarı-lacivertli ekibin kriz öncesi borcu 100 milyon YTL'ye denk geliyordu. Ancak doların yükselişiyle birlikte Fenerbahçe'nin borcu da 127 milyon YTL'ye yükselmiş oldu. Ayrıca, Sarı-lacivertliler'in sadece bonservisine 14 milyon euro ödedeği İspanyol golcü Daniel Güiza'nın kriz öncesi maliyeti 23.8 milyon YTL'ydi. Yaşanan krizle birlikte Güiza'nın YTL cinsinden maliyeti ise 28 milyon YTL'ye ulaştı.

G.SARAY'A 37.5 MİLYON YTL'LİK EK FATURA
2008 yılı borcu 117 milyon dolar olarak açıklanan Galatasaray'ın ise kriz öncesi borcu YTL cinsinden 138 milyon YTL civarındaydı. Kurdaki son artışla birlikte ise Sarı-kırmızılıların borcu 175.5 milyon YTL'ye çıkmış oldu. Ekonomik açıdan uzun süredir hiç parlak bir görüntü çizmeyen Galatasaray'a krizin faturası şimdilik 37.5 milyon YTL oldu.

BEŞİKTAŞ
Beşiktaş'ın geçen hafta yapılan Olağan Divan Kurulu toplantısında ise Siyah-beyazlı kulübün toplam borcu YTL cinsinden açıklanmıştı. Beşiktaş'ın borcu 115.6 milyon YTL...

TEKNİK DİREKTÖRLERİN MALİYETLERİ DE ARTTI
Sezon öncesi yabancı teknik direktörlerle anlaşma imzalayan Fenerbahçe ve Galatasaray'ın, krizle birlikte teknik adam maliyetleri de arttı.

Son dönemde eleştiri oklarının hedefi haline gelen Fenerbahçe teknik direktörü Luis Aragones ve Galatasaray teknik direktörü Michael Skibbe'nin bu 2 kulüpten yıllık alacakları toplam miktar 4.3 milyon euro.

Kriz öncesi bu 2 teknik adamın alacağı YTL cinsinden 7 milyon 310 bin YTL'ye denk geliyordu. Kriz sonrası ise 2 ezeli kulübümüzün tartışılan teknik adamlarına ödeyeceği miktarın YTL cinsinden denk geldiği rakam ise 8 milyon 600 bin YTL oldu.

**************

Dünyada yaşanan küresel krizin etkileri, Türkiye’de de hissedilmeye başladı. Bir süre sonra daha da belirginleşecek olan krizin etkileri, kuşkusuz futbolu da sarsacak.

Her ne kadar bazıları “Bize bir şey olmaz” diyorlarsa da bize çok şey olacak. Konumuz futbol olduğu için, krizin futbola, kulüplere ve futbolculara etkilerini sıralayalım.

1-Döviz cinsinden ödemelerin yükü arttı:

Özellikle yabancı futbolcu ve teknik direktörlerin ücretleri, euro ya da dolar cinsinden belirleniyor.

Dolar ve eurodaki yüzde 30 civarındaki kur artışı, gelirleri YTL cinsinden olan kulüplerimizi yakından etkileyecek. Yapacakları ödemelerin tutarı, YTL cinsinden artacak.

2-Borsadaki değerler düştü:

Borsaya kayıtlı olan dört büyüklerin, borsadaki değerinde, büyük bir gerileme oldu.

3-Borçlar bir anda yüzde 30 arttı:

Özellikle Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi kulüplerimizin borçları, 100’er milyon doların üzerinde ifade ediliyor. Dolarda şimdilik yüzde 30 civarında olan kur artışının, kulüplerimizin borcunu da birkaç gün içinde, bu oranda artırdığı göze çarpıyor.

4-Ürün satışları gerileyecek:

Yaşanan ekonomik kriz, talebe de yansıyacağı için, kulüplerin ürün satışları azalacak , buna bağlı olarak da gelirlerinde ciddi bir gerileme olacak.

5-Sponsorluk ve forma reklamları ile diğer reklam gelirleri azalacak:

Yaşanan ekonomik kriz, şirketleri tasarrufa ve reklam harcamalarını kısmaya yönlendirecek. Bunun doğal sonucu olarak, sponsorluk olayında, forma reklamı ve diğer reklam gelirlerinde, ciddi bir gerileme yaşanacak.

6-Kulüplerin kredi borçlarında maliyet artacak,borç bulma zorlaşacak:

Bazı futbol kulüplerinin, bankalardan kullanmış oldukları kredilerin, faiz oranları yükselecek bu da kulüplerimizin ödeme ve borç tutarlarını olumsuz yönde etkileyecek.

7-Vergi ve sigorta borçları artacak:

Kulüplerin belli bir kısmı, öteden beri vergi ve sigorta borçlarını ödemiyor ya da ödeyemiyorlar. Krizin etkisiyle, finansman sorunları daha çok artacak olan kulüplerimizin, önemli bir kısmı vergi ve sigorta borçlarını ödemekte zorlanabilecekler ve zamanla bu borçlar, çığ gibi büyüyecek.

8-Yabancı futbolcu transferi zorlaşacak:

Yabancı futbolculara ve teknik direktörlere, döviz cinsinden ödeme yapıldığı için, kur artışı sonucu bunların ücretleri YTL cinsinden artmış oldu. Bu da yabancı futbolcu transferini ve teknik direktörlerle anlaşmayı ve bunları Türkiye’ye getirmeyi zorlaştıracak.

Yaşanan ekonomik krizin futbola etkileri, yukarıdakilerle sınırlı değil.

Özellikle büyümenin gerilemesi, durgunluk, işsizliğin artması, eleman çıkartmaların başlayacak olması, reel sektörün sorunları, bu ülkede yaşayan herkesi etkileyeceği için Türk futbolunu da çeşitli açılardan, olumsuz yönde etkileyecek.

Turgay Şeren - Akşam


0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler