10 Haziran 2010 Perşembe

2010 DÜNYA KUPASI - B GRUBU İNCELEMESİ




ARJANTİN
 
 


 http://img809.imageshack.us/img809/2953/arjantn.jpg
TAKIM BİLGİSİ


Son dönemlerde aldığı başarısız sonuçlarla gölgede kalan Arjantin bu turnuvada varını yoğunu ortaya koymaya hazırlanıyor. Arjantin'de Diego Maradona'nın yaptığı oyuncu seçimleri tartışılmasına rağmen o kendiği bildiği yoldan gidiyor. Ancak Maradona'nın kalecilerden yana yapmış olduğu seçimler Dünya Kupası'nda efsanenin başını ağrıtabilir. Tangocuların kalesinde Az Alkmaar forması giyen Sergi Romero görev yapacak.

Böyle genç ve deneyimsiz bir kalecinin yapacağı hatalar şüphesiz Maradona'nın sonu olabilir. Romero'nun arkasında ise Catania'da oynayan Mariano Andujar ve Colon forması giyen Diego Pozo olacak. Son dönemlerde Arjantin'in en çok adını duyuran kalecisi olan Leo Franco ise kupayı evinden izleyecek. Franco'nun bu kupayı kaçırmasının en büyük nedeni ise Galatasaray'da yediği hatalı goller. Leo Franco'ya yaptığı hatalar bir Dünya Kupası'nı kaçırmak kadar ağır fatura edildi.


SAVUNMANIN SÜRPRİZİ JAVİER ZANETTİ


Savunmaya bakacak olursak Javier Zanetti ve Gabriel Milito'nun olmaması ise büyük bir sürpriz. Inter ile ligde ve Şampiyonlar Ligi'nde harika bir sezon geçiren Jose Mourinho'nun en büyük kozlarından olan Zanetti de kupayı evden izleyecek bir diğer isim. Milito'nun ise rüya takım Barcelona'da kendine yer bulurken; Arjantin Milli Takımı'nda olamaması başta Arjantinli taraftarları olmak üzere futbolseverleri şaşırtı.


Bu iki önemli ismin yokluğunda Arjantin'in defans hattının ortasında Martin Demichelis ve Walter Samuel en sağlam iki halka olarak göze çarpıyor. Sol kanatta görev yapacak olan Gabriel Heinze ise alternatifsiz gibi. Sağ kanada baktığımızda ise Maradona'nın kime görev vereceği merak konusu. Çünkü Maradona eleme maçlarında Zanetti haricinde sağ tarafta oynattığı bütün futbolculara en fazla 3 maç görev verdi. Ancak tecrübe olarak bakıldığında o bölgede oynamayı hak eden tek isim Fabricio Coloccini olacaktır.


CAMBİASSO'SUZ BİR ORTA SAHA!


Her bölgede sürpriz bir ismi almayan Maradona orta sahayı da boş geçer mi? Tabii ki geçmez. Bu sezon yine Inter ile başarıdan başarıya koşan Esteban Cambiasso Dünya Kupası'nda olmayacak bir başka sürpriz isim. Cambiasso'nun yokluğunda Arjantin'in orta sahasının ortasında Javier Mascherano ile yılların tecrübesi Juan Sebastian Veron görev yapacak. Kanatların birinde Maxi Rodriguez, diğerinde ise Benfica'nın genç yıldızı Angel Di Maria olacak.


EN TEHLİKELİ SİLAHLARI HÜCUMDA


Hücum hattına geldiğimizde ise sürpriz bir isime rastlamıyoruz. Arjantin en önemli kozu olan hücum bölgesinde Maradona kadro kurarken oldukça zorlanacak. Çünkü bu bölgede yer alan futbolcuların hepsi birbirinden kaliteli ve tecrübeli. Ancak olmazsa olmazlardan olan Lionel Messi'nin forma giymemesi düşünülemez.


Messi'nin yanında görev yapacak olan isim ise Tangocuların genç yeteneklerinden Sergio Aguero olabilir. Ancak Aguero'nun yanı sıra Carlos Tevez, Diego Milito ve Gonzalo Higuain de o bölgede görev yapabilecek kalitedeler. Özellikle Real Madrid ile harika bir sezon geçiren Higuain ve Inter'in Şampiyonlar Ligi?nde final oynamasında büyük bir pay sahibi olan Milito, Maradona'nın ilk 11'inde kendisine yer bulur, süper yıldız Sergio Aguero kulübede oturursa bu duruma kimse şaşırmamalı.


DİPNOT


Maradona'nın milli takımın başına geldiği günden beri yıldızının pek barışmadığı Juan Roman Riquelme de Dünya Kupası'nda görev yapamayacak. Ayrıca futbol efsanenin kadroya aldığı isimlerin yüzde 70'nin Dünya Kupası tecrübesi olmaması Arjantin'in için büyük bir handikap olabilir.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Arjantin ilk olarak Dünya Kupası'nı 1978 yılında kendi evinde düzenlenen organizasyonda kaldırdı. Bu başarısından sonra Tangocular 1986 yılında Meksika'da düzenlenen finallerde kupaya uzanarak ne kadar başarılı bir ülke olduklarını gösterdiler. Ancak o günden sonra Arjantin bir türlü Dünya Kupası'nda arzu ettiği başarıyı bir türlü yakalayamadı. En son 1990 Dünya Kupası'nda finale yükselen Arjantin, Panzerler'i geçemeyince ikinci olmakla yetindi.


TAKTİK DİZİLİŞ


Arjantin hücuma dönük orta saha oyuncuları ve yetenekli forvetleri olduğu için ofansif ağırlıklı bir taktikle mücadele ediyor. Tangocuların teknik patronu Diego Maradona en çok 4-3-1-2 dizilimiyle sahaya çıkarken; bazen de rakibe göre 4-4-2 dizilimiyle oynamayı tercih ediyor. Futbol efsanesi karşısında zayıf bir rakip gördüğünde ise 4-2-1-3 dizilimli bir kadro sahaya sürerek gövde gösterisi yapmayı tercih ediyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Arjantin kendine göre kolay rakiplerin olduğu bir grupta yer alıyor. Nijerya, Yunanistan ve Güney Kore'nin olduğu gruptan çıkmak onların için pek zor olmayacaktır. Fakat grup maçlarında oldukça zorlanan Maradona'nın öğrencileri rakiplerin hafife alırlarsa işleri pek de kolay olmaz. Çünkü katı bir savunma anlayışı yapan Yunanistan ile fizik gücüne dayalı bir top oynayan Nijerya'yı devirmek o zaman hiç de kolay olmaz. Yine de ne olur olsun Arjantin bu gruptan lider olarak çıkamazsa bu onlar için bir başarısızlık sayılabilir.


MİLLİ FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


En çok gol atan futbolcuya bakarsak gollerin ve sevinciyle ilk olarak akılımıza gelir. Arjantin yetiştirmiş olduğu golcülerin belki de ilk sıralarında yer alır. Kim mi o? Tabii ki 'Batigol'. Yani nam-ı diğer Gabriel Omar Batistuta. Efsane golcü Arjantin formasıyla atmış olduğu 56 gol ile adını tarihe yazdırdı ve ülkesini en çok sevindiren futbolcu oldu.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Maradona'nın 2010 Dünya Kupası kadrosuna almadığı Javier Zanetti 133 kez milli olarak Arjantin tarihine adını altın harflerle kazıdı.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


Arjantin, Dünya Kupası'na Güney Amerika elemelerini geçerek geldi. Grupta 28 puan toplayan Tangocular, 4. olarak finallere katılmaya hak kazandı. Brezilya'nın lider olduğu grupta, Şili ve Paraguay'ın gerisinde kalan Arjantin istikrarsız bir tablo ortaya koydu. Gruptaki son maçında Uruguay ile karşılaşan Arjantin bu maçı 1-0 kazandı ve dördüncülüğünü kesinleştirdi. Eğer Arjantin o karşılaşmada mağlup olsaydı, Dünya Kupası'na katılabilmek için play-off oynamak zorunda kalacaktı.


RAKAMSAL BAŞARILARI


1930 DÜNYA KUPASI: İkinci

1934 DÜNYA KUPASI: İlk Tur
1958 DÜNYA KUPASI: İlk Tur
1962 DÜNYA KUPASI: İlk Tur
1966 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final
1974 DÜNYA KUPASI: İkinci Tur
1978 DÜNYA KUPASI: Şampiyon

1982 DÜNYA KUPASI: İkinci Tur
1986 DÜNYA KUPASI: Şampiyon

1990 DÜNYA KUPASI: İkinci
1994 DÜNYA KUPASI: İkinci Tur
1998 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final
2002 DÜNYA KUPASI: İlk Tur
2006 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final
NİJERYA


 
 http://img820.imageshack.us/img820/7107/njerya.jpg
TAKIM BİLGİSİ


Geçtiğimiz Dünya Kupası'nda yer alamayan Nijerya bu turnuvada adından söz ettirmek istiyor. Afrika temsilcisi güce dayalı oyun tarzı ve süratli futboluyla rakiplerinin korkulu rüyası olabilir.

Nijerya, 2010 Dünya Kupası'na yetiştirmiş olduğu yetenekli futbolcularla katılacak. Şimdi bu oyunculara kısa bir göz atalım.


Süper Kartallar'ın kalesini 4 sezondur Hapoel Tel Aviv'de forma giyen Vincent Enyeama koruyacak. Savunma hattına geldiğimizde ise tecrübeli isimlerin varlığı göze çarpıyor. Geri dörtlünün ortasında İngiltere Premier Ligi'ni tozunu yutmuş Joseph Yobo ve önümüzdeki sezon için Kayserispor ile prensipte anlaşan Daniel Shittu yer alıyor. Sol kanatta ise vazgeçilmez bir isim olan Taye Taiwo görev yaparken, sağ bekte CSKA Moskova'da iyi bir sezon geçiren Chidi Odiah oynayacak.


Turnuvada Nijerya'nın en büyük silahı hiç şüphesiz orta sahası olacak. Süper Kartallar'ın orta sahasını geçmek rakipleri için çok kolay olmayacağa benziyor. John Obi Mikel, Dickson Etuhu gibi yine Premier Lig tecrübeli futbolcuların yanı sıra Dinamo Kiev'in yıldızı Ayila Yussuf ve Almeira forması giyen Kalu Uche gibi isimler de orta sahada dinamo olacaklar.


Forvet hattına geldiğimizde süratli ve fizik gücü üst düzey olan futbolcuların iyi bir turnuva geçirmesi Nijerya'ya başarı getirebilir. Yakubu Ayegbeni ile Chinedu Obasi'in yanı sıra hız ve takla atmak deyince akla gelen Obafemi Martins, yılların tecrübesi Nwankwo Kanu'nun yanı sıra birçok gol silahı bulunan Afrika temsilcisi rakiplerine zorlu dakikalar yaşatacak gibi duruyor.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Nijerya, ilk kez Dünya Kupası'na 1994'te katıldı. Tarihinde ilk kez Dünya Kupası Finalleri'ne gitme başarısı gösteren Süper Kartallar, Fransa'da düzenlenen bu organizasyonda büyük bir başarı göstererek gruptan çıkmışlardı. Ancak Nijerya son 16'da eşleştiği İtalya'ya uzatmaya giden maçta 2-1 mağlup olarak kupaya veda etmek zorunda kalmıştı. Nijerya o yıl aynı grupta yer aldığı Arjantin ile 2010'da da karşı karşıya gelecek. Süper Kartallar 94 Dünya Kupası'nda, Tangoculara 2-1 mağlup olmuşlardı. Ancak gruptan lider çıkmayı başarmışlardı.


98 Dünya Kupası'na baktığımızda Nijerya finallere kalma hakkını bir kez daha elde etti. Paraguay, İspanya ve Bulgaristan ile aynı grupta yer alan Afrika temsilcisi, 94 Dünya Kupası'nda olduğu gibi tek yenilgi ile son 16'ya kalmayı başardı. Ancak bu turda Danimarka ile eşleşen Nijerya, rakibine 4-1 mağlup olarak yine eve dönmek zorunda kaldı.


2002 Dünya Kupası'na baktığımızda ise Nijerya, Güney Kore ve Japonya'nın ortak düzenlediği organizasyonda kendine yer buldu. Süper Kartallar, 94 Dünya Kupası'nda olduğu gibi grupta yine Arjantin ile karşılaştı, ancak Tangoculara yine mağlup oldu. Nijerya 2002 Dünya Kupası'nda, İngiltere ile berabere kalarak 1 puanla gurubu sonuncu sırada tamamlamış ve turnuvaya erken veda etmişti.


Arka arkaya üç Dünya Kupası'na katılan Nijerya, 2006'ya katılabilme hakkını averajla kaybetmişti. Kendine göre zayıf rakipler ile mücadele eden Nijerya, Angola ile birlikte grupta 21 puan toplamıştı. Ancak ilk maçta kendi sahasında Angola 1-1 berabere kalan Nijerya, deplasmanda ise 1-0 mağlup olunca Dünya Kupası'na kısa süreli bir ara vermek zorunda kalmıştı.


TAKTİK DİZİLİŞ


Nijerya orta saha oyuncularının güçlü olması nedeniyle bu bölgeyi çok adamla kalabalık tutarak rakibi kalesine yaklaştırmayı sevmeyen bir futbol anlayışıyla oynuyor. Güce dayalı futbol anlayışını belirleyen Süper Kartallar, 4-2-3-1 dizilimini benimserken; orta sahanın süratli isimleri sık sık forvet hattına yardım ediyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Arjantin, Yunanistan ve Güney Kore ile aynı grupta yer alan Nijerya bu turnuvada yine ilk olarak gruptan çıkmayı hedefliyor. Güney Kore gibi zayıf bir rakibinin yanı sıra, güçlü ve yetenekli futbolculara sahip Arjantin ve savunmaya yapmayı seven Yunanistan'ın arasında en kötü hedef ikinci sırada bir üst tura çıkmak. Nijerya'nın bu hayalini gerçekleştirmesi için dişine göre rakipler olan Güney Kore ve Yunanistan'ı devirmesi gerekecek.


MİLLİ FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


Nijerya tarihinde milli formayla gol atan Rashidi Yekini oldu. Nijerya'nın efsaneleri arasında kendine yer bulan Yekini, milli takım formasıyla 37 gol atmayı başardı.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Süper Kartallar'da en çok forma giyen isim orta sahada görev yapan Mudashiru Lawal olmuştur. Lawal, 86 kez Nijerya Milli Takım formasını giyerek ülke tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


Güney Afrika Elemeleri'nde yer alan Nijerya, 2. Tur'da Sierra Leone, Ekvator Ginesi ve Güney Afrika ile aynı grupta yer almış ve 6'da 6 yaparak puan kaybetmeden gruptan çıkmıştır. 3. Tur'da ise Tunus, Mozambik ve Kenya ile aynı grupta yer alan Nijerya, burada da 12 puan toplayarak yine grubu lider tamamlamış ve Dünya Kupası finalleri bileti almayı başarmıştır.


RAKAMSAL BAŞARILARI

1994 DÜNYA KUPASI: İkinci Tur
1998 DÜNYA KUPASI: İkinci Tur
2002 DÜNYA KUPASI: İlk Tur
GÜNEY KORE
 
 http://img821.imageshack.us/img821/123/gkore.jpg
TAKIM BİLGİSİ


Dünya Kupası'nda Asya'yı temsil edecek olan Güney Kore turnuvaya sıkı bir çalışma yaparak geliyor. Asya temsilcisi karakteristik yapısında olan birlikte çalışma özelliğini futbolda da ortaya koyuyor. Ve saha içinde gösterdikleri savaşçı ve yardımlaşmayı seven oyun yapısı diğer ülkelerden en büyük farkları. Ancak yetenekli oyuncuların az olması Güney Kore'nin güçlü rakipler karşısında iyi sonuçlar alamamasına neden oluyor. Performans ve kalite açısından bakıldığında as takım oyuncularıyla, yedek futbolcular arasında dağlar kadar fark var. Savunmaya açısından ise buradaki oyuncuların fiziksel olarak Avrupalı futbolculara göre boy olarak daha kısa ve tecrübesiz olmaları kalelerinde fazla gol görmelerine neden oluyor.

Bu zayıf yönlerinin yanı sıra Güney Kore'nin olumlu yönleri de yok değil. Manchester United'de oynayan Park Ji-Sung gibi oyunu çok yönlü oynayabilen futbolcular Güney Kore'nin en büyük silahları arasında yer alıyor.


GEÇMİŞTEN BU YANA


1954 yılında ilk kez Dünya Kupası'na katılan Güney Kore tarihinin en ağır yenilgilerini bu turnuvada aldı. 54 Dünya Kupası'nda Macaristan'a 9-0, Türkiye'ye 7-0 yenilen Güney Kore gol atamadan sıfır puanla evine döndü.


1954 yılından sonra Güney Kore uzun bir süre Dünya Kupası'na katılamadı. 1986'da, Meksika'da düzenlenen kupaya katılmayı başaran Güney Kore, bu tarihten sonra hiç ara vermeden, her Dünya Kupası'nda yerini aldı.


2002 Dünya Kupası'nı Japonya ile birlikte düzenleyen Güney Kore, biraz da ev sahibi olmanın yarattığı hakem hatalarıyla, tarihinin en büyük başarısına burada imza attı. İlk kez gruptan çıkan Güney Kore, ikinci tur eleme maçında İtalya'yı 'altın gol' ile geçerek çeyrek finale yükseldi. Bu turda İspanya'yı penaltı vuruşları sonucunda saf dışı bırakan Asya temsilcisi yarı finale kadar yükseldi. Yarı finalde Almanya'ya tek golle mağlup olan Güney Kore, A Milli Futbol Takımımız ile üçüncülük maçına çıktı ancak taraftarı önünde bu maçı 3-2 kaybetti.


Güney Kore, Dünya Kupası'nda yarı finale yükselen ilk Asya takımı olmayı da başarmıştır.


TAKTİK DİZİLİŞ


Güney Kore çalışkan bir orta saha yapısına sahip olduğu için bu bölgede fazla futbolcuyla mücadele ediyor. Savunma hattı zayıf olan Asya ülkesi orta sahada yoğun bir pres uygulayarak rakibin oyunu bozmaya yönelik bir futbol sergiliyor. Güney Kore rakip kim olursa, olsun sahaya 4-4-2 dizilimiyle çıkıyor. Ancak bu dizilim oyunun gidişatına göre 4-5-1'e de dönebiliyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Çalışkan orta saha, kötü bir savunma ve yaratıcı oyuncuların azlığı gibi Güney Kore'nin genel özelliklerini göz önüne aldığımızda gruptan çıkmaları oldukça zor görünüyor. Arjantin, Nijerya ve Yunanistan gibi oldukça sert rakiplerle mücadele edecek olan Güney Kore'nin gruptan çıkma ihtimalinin olduğu söylenemez.


MİLLİ FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


Güney Kore'nin en çok gol atan oyuncusu Cha Bum-Kun'dur. Cha Bum-Kun attığı 55 gol ile Güney Kore futbol tarihinde önemli bir yere sahiptir.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Hong Muyong-Bo, Güney Kore Milli Takımı formasını en çok giyen futbolcu olmayı başarmıştır. Hong Muyong-Bo 135 kez milli formayı giyerek ülkesinin sembol isimlerinden biri olmuştur.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


Güney Kore, Dünya Kupası Asya Elemeleri 3. Tur'da Kuzey Kore, Ürdün ve Türkmenistan'ın bulunduğu grubu averajla lider tamamladı. 4. Tur'da ise Suudi Arabistan, İran, Kuzey Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile aynı grupta yer alan Güney Kore, 16 puanla yine grubu zirvede tamamladı ve Dünya Kupası vizesi almayı başardı.


RAKAMSAL BAŞARILARI


1954 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur

1986 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur
1990 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur
1994 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur
1998 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur
2002 DÜNYA KUPASI - Dördüncü
2006 DÜNYA KUPASI - Birinci Tur
YUNANİSTAN


 
 http://img820.imageshack.us/img820/589/yunanstan.jpg
 GRUP ANALİZİ : 
   Şüphesiz grubun favorisi Arjantin.Turnuvadaki performansı merakla beklenen takımlardan biri de Arjantin.Maradona'nın yetersizliği ve Messi'nin hep konuşulan Barcelona'daki gösterdiği performansı gösterememesi.
Bakalım Messi bu kez eleştirileri boşa çıkarabilecek mi ? Turnuvada tuttuğum takımlardan biri Arjantin.Maradona'nın J.Zanetti ve Cambiasso gibi
tecrübeli isimleri kadroya almaması ama Palermo (36)'yu alması garip karşılandı.Ona rağmen say say bitmeyecek yıldızlara sahip.Messi'den sonra Higuain,Kun Aguero,D.Milito,A.Di Maria ,Tevez,M.Rodriguez bir çırpıda
sayabildiğimiz yaratıcı yıldızlar.Defans sorun yaratabilir .
Orta Sahada Cambiasso'nun yokluğunda kaptanlığı da üstlenen Mascherano'ya büyük iş düşecek.
 2.takım olmak için yarışacak diğer takımlar arasında Nijerya'ya büyük
şans veriyorum.Çok sayıda başarılı lejyoner turnuvanın sürpriz yapabilecek
takımı olarak Nijerya'yı vitrine çıkarabilir.Tecrübeli İsveçli hocaları Lars Lagarback avantaj.Obi Mikel'in sakatlığı can sıkıyor ama etkili sprinter forvetleri Martins,Obinna ,Yakubu büyük silahları.Defansta Kaptan Yobo ile Taiwo ,orta sahada Yusuf Ayila önemli isimler.
Anti futbolun kralı komşumuz Yunanlılar gene yapacaklarını yapmak isteyeceklerdir ama işleri zor.Temennimde elenmeleri zaten.
G.Kore disiplinli,çabuk,çok koşan futbolları ile Nijerya ile gruptan çıkma
yarışı yapacaktır.Sürpriz yaparlarsa şaşırmamak lazım.
Kaptan Park Ji Sun önderliğinde mücadele edecekler.
Monaco'da oynayan  forvet Park Chu-Young'da dikkat edilmesi gereken bir diğer isim.Kaleci Woon-Jae ve iki stoper Jong-Hyung ile Jung-Soo özellikle
hava toplarında çok etkililer.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler