10 Haziran 2010 Perşembe

2010 DÜNYA KUPASI - F GRUBU İNCELEMESİ






http://img822.imageshack.us/img822/1028/fgrubu.jpg


İTALYA












http://img820.imageshack.us/img820/6360/talya.jpg
TAKIM BİLGİSİ

Brezilya'dan sonra tarihin en başarılı milli takımı olan İtalya, Güney Afrika'ya son dünya şampiyonu sıfatıyla geliyor. 2006 Dünya Kupası finalinde Fransa'yı yenen İtalya, bu kupayı 4. kez müzesine götürmüş ve Brezilya'dan sonra Dünya Kupası'nı en çok kazanan takım unvanını eline geçirmişti.


2. Lippi dönemi


2006'da İtalya'ya Dünya Kupası'nı kazandırdıktan sonra görevinden ayrılan Marcello Lippi yerini Roberto Donadoni'ye bırakmıştı. Donadoni'nin EURO 2008'de gösterdiği performans İtalyanları memnun etmedi ve Temmuz 2008'de yeniden başa geçen Lippi, Gök-Mavililer'e Güney Afrika vizesini rahat bir şekilde aldırdı.


Turnuvalar onların işi


İtalya Milli Takımı zaman zaman eleme gruplarından çıkma aşamasında zorluklar yaşasa da, katıldıkları her turnuvada gizli favori konumundalar. Disiplinli savunma anlayışları ve sert oyun yapıları, rakip takımların pozisyon bulmasını aza indirirken; karşılaşmaları defansif yapılarıyla kazanan bir ekip. Lippi, 2006'da şampiyon oldukları kadroya göre biraz daha revizyona gitti.


Mücadelenin üst düzeye çıkacağı ve oldukça sıcak bir havada oynanacak maçlarda, İtalyanlar güçlü fizik yapılarıyla ön plana çıkacak. Lippi de bunun bilincine vararak, daha genç ve hırslı futbolcuları kadroya dahil etti.


Veteranlar kesik yedi


İtalyan teknik adam Marcello Lippi, Güney Afrika'ya götüreceği kadroya veteran isimleri almadı. Geçtiğimiz dönem milli takımın vazgeçilmezi olan yıldız fubolcular, 2010 kadrosunda kendilerine yer bulamadı. Roma'nın kaptanı Francesco Totti, Luca Toni, Juventus'un emektar futbolcusu Alessandro Del Piero, Sampdoria'nın forveti Antonio Cassano; Gök-Mavililer ile Dünya Kupası'nda forma giyemeyecek.


GRUPTA NE YAPAR?


Güney Afrika'da F Grubu'nda yer alan İtalya; Paraguay, Yeni Zelanda ve Slovakya ile eşleşti.


Gök-Mavililer'i grupta zorlaması beklenen tek rakip Paraguay olarak gözüküyor. Güney Amerika elemelerinde 3. sırayı alarak Güney Afrika vizesini kapan Paraguay'ın göstereceği performans; grubun şekillenmesinde büyük önem arz edecek. F Grubu'nda ilk maçın İtalya - Paraguay olması da, liderliği belirleme açısında erken final niteliğinde olacak.


Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Polonya'nın yer aldığı eleme grubundan lider çıkan Slovakya, büyük bir sürpriz yaparak Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. Az gol atan ve az gol yiyen katı takım görüntüsündeki Slovakya, EURO 2004'teki Yunanistan görünümünde. İtalya ile oynayacakları maç ise az gollü geçmeye müsait. Slovakya sürpriz yapması muhtemel bir ekip.


TAKTİK DİZİLİŞ


Değişilmez tercih Buffon'un önünde Chiellini ve Cannavaro yer alırken, sağ bekte Zambrotta, sol bekte ise Grosso'nun görev alması bekleniyor. Orta alanda ise, Lippi döneminde ilk 11'de forma şansı bulmaya başlayan De Rossi'nin görev alması muhtemel. Orta sahadaki diğer savaşçılar ise Palombo, Gattuso ve Pirlo. Orta alanda ileriye dönük kanat tercihi ise Camoranesi. İtalya'nın hücum hattı yine güçlü. Bu sezon harikalar yaratan Gilardino, Quagliarella, Di Natale, Iaquinta ve Boriello'dan oluşan hücum hattı rakiplere korku salmaya yeter de artar bile.


EN ÇOK MİLLİ OLAN OYUNCUSU


İtalyan savunmasının bel kemiği Fabio Cannavaro, 132 kez İtalya Milli takım formasını giyerek bu rekoru elinde tutuyor.


EN ÇOK GOL ATAN OYUNCUSU


35 golle Luigi Riva, İtalya Milli Takım tarihinin en golcü ismi durumunda.


G.AFRİKA 2010'A NASIL GELDİLER?


Dünya Kupası Avrupa Elemeleri H Grubu'nu 7 galibiyet ve 3 beraberlik alarak namağlup lider tamamlayan İtalya, Afrika vizesi almakta zorlanmadı. İrlanda Cumhuriyeti, zorlu rakibini sadece takip etmekle yetinirken; Lippi yönetimindeki İtalya rahat bir eleme grubundan çıktı.


10 maçta 18 gol atıp, kalesinde 7 gol gören Gök-Mavililer; iyi bir savunma takımı olduklarını bir kez daha ispatladılar.


RAKAMSAL BAŞARILARI


Avrupa Kupaları'ndan ziyade Dünya Kupaları'nda çok daha başarılı olan İtalya'nın geçmişi başarılarla dolu. 1934, 1938, 1982 ve 2006 yıllarında gelen 4 Dünya Kupası zaferinin yanı sıra 1968 yılında kazanılan Avrupa Şampiyonası, "Azzurri"lerin en büyük başarıları. 1970 ve 1994 yıllarında Dünya Kupası finalinde elenen İtalya'nın bir de 3.'lüğü bulunuyor. 2000 Avrupa Şampiyonası'nda da finalde elenen İtalya, dünya futbol tarihinin en başarılı ülkelerinden biri.


1934 DÜNYA KUPASI: Şampiyon

1938 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1950 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1954 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1962 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1966 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1970 DÜNYA KUPASI: Finalist
1974 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1978 DÜNYA KUPASI: Dördüncü
1982 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1986 DÜNYA KUPASI: 2. Tur
1990 DÜNYA KUPASI: Üçüncü
1994 DÜNYA KUPASI: Finalist
1998 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final
2002 DÜNYA KUPASI: 2. Tur
2006 DÜNYA KUPASI: Şampiyon


PARAGUAY












http://img812.imageshack.us/img812/592/paraguayl.jpg
TAKIM BİLGİSİ


Dünya Kupası elemelerinde ortalığı kasıp kavuran; fakat kupa başlayınca dut yemiş bülbüle dönen Paraguay Milli Takımı, turnuvalarda büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle forvet hattı Avrupa'nın önde gelen ekiplerinde forma giyen Güney Amerika ekibi, genelde kendi kıtasında oynayan futbolculardan kurulu bir takım.

Savunma anlayışı oturmuş ve güçlü rakiplerine kök söktüren Paraguay'ın, Dünya Kupası organizasyonlarındaki başarısızlığı da ayrı bir tartışma konusu olacak düzeyde.


Az gol yiyen bir takım görüntüsündeki Paraguay'ın İtalya ve Slovakya gibi katı savunma yapan ülkeler karşısında gruptan çıkabilmesi için; gol silahlarına büyük ihtiyacı olacak.


Avrupai forvetler


Paraguay'ın en güçlü silahları arasında Avrupa'da forma giyen forvetleri yer alıyor. Borussia Dortmund'dan Nelson Valdez, Benfica'dan Oscar Cardozo, Manchester City'den Santa Cruz ve yine Borussia Dortmund'dan Lucas Barrios; Latin Amerika ekibinin en gözde fubolcuları.


GRUPTA NE YAPAR?


Güney Afrika'da F Grubu'nda yer alan Paraguay; İtalya, Yeni Zelanda ve Slovakya ile eşleşti.


Gök-Mavililer'i grupta zorlaması beklenen tek rakip Paraguay olarak gözüküyor. Güney Amerika elemelerinde 3. sırayı alarak Güney Afrika vizesini kapan Paraguay'ın göstereceği performans; grubun şekillenmesinde büyük önem arz edecek. F Grubu'nda ilk maçın İtalya - Paraguay olması da, liderliği belirleme açısında erken final niteliğinde olacak.


TAKTİK DİZİLİŞ


Paraguay, genel olarak 4-4-2 sistemini benimsemiş durumda. Kalede Justo Villar, dörtlü savunmada Julio Caceres, Claudio Morel Rodriguez, Carlos Bonet ve Paulo Da Silva'dan oluşuyor. Orta 4'lüde Jonathan Santana, Christian Riveros, Edgar Barretto, Victor Caceres oynuyor. İkili forvet hattında ise Roque Santa Cruz ve Nelson Valdez görev alıyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Paraguay'da milli takım formasını en fazla giyen oyuncu Carlos Gamarra. 1993-2006 yılları arasında Latin Amerika takımı formasını 110 kez giyen futbolcu, 12 de gol atma başarısı gösterdi.


EN ÇOK GOL ATAN FUTBOLCU


Jose Saturnino Cardozo 1991-2006 yılları arasında Paraguay'da milli takım forması giyerken; 82 maçta kaydettiği 25 golle Paraguay'ın en golcü oyuncusu olmaya devam ediyor.


GÜNEY AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


Dünya Kupası Güney Amerika grubundan üçüncü olarak çıkarak Güney Afrika vizesi alan Paraguay, aldığı sonuçlarla dikkat çekmeyi başardı. Brezilya ve Şili'nin arkasından 3. olan, Arjantin ve Uruguay'ın üstünde yer alan Paraguay Şili ile birlikte 33'er puan topladı. Gruplarda Brezilya'yı yenebilen iki takımdan biri olan Paraguay, 18 maçta 24 gol atıp 16 gol yedi.


RAKAMSAL BAŞARI


Katıldığı dönemlerde en büyük başarısı gruptan çıkmak olan Latin Amerika takımı, henüz çeyrek final göremedi.


1930 DÜNYA KUPASI: Birinci tur

1950 DÜNYA KUPASI: Birinci tur
1958 DÜNYA KUPASI: Birinci tur
1986 DÜNYA KUPASI: İkinci tur
1998 DÜNYA KUPASI: İkinci tur
2002 DÜNYA KUPASI: İkinci tur
2006 DÜNYA KUPASI: Birinci tur
SLOVAKYA











 http://img820.imageshack.us/img820/1161/slovakyap.jpg

TAKIM BİLGİSİ


1993'te Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Slovakya, futbola yaptığı yatırımların meyvelerini toplamaya başladı. Slovakya Milli Takımı adı altında ilk kez bir Dünya Kupası'na katılacaklar. Turnuva konusunda tecrübeli oldukları söylenemese de; takımlarında yer alan futbolcuların deneyimleri ile Güney Afrika'da izleyenleri şaşırtmaya devam etme amacındalar.

Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Polonya gibi ekiplerin yer aldığı Avrupa elemelerinden lider çıkan Slovaklar, hafife alınmayacak bir takım görüntüsü çiziyorlar. Özellikle katı savunma yaparak rakiplerini yıldıran ve göze çok da hoş gelmeyen bir futbol sergileyen Slovakya Milli Takımı'nda, Yunanistan'ın EURO 2004 ekolü havası var.


Yeni filizlenen bir yapıya sahip olan Slovakya Milli Takımı'nda, Avrupa ve Türkiye'de oynayan yıldız futbolcular hakim. Liverpool'dan Skrtel, Napoli'den Marek Hamsik, Bochum'dan Sestak, Chelsea'nin Twente'ye kiraladığı Stoch, Ankaragücü'nden Marek Sapara ve Robert Vittek ile Beşiktaş'ın forveti Filip Holosko; Slovakların bel kemiğini oluşturuyor.


Başarıya aç bir takım olan Slovakya için Dünya Kupası'na katılmak da başlı başına bir başarı kabul edilebilir; fakat onlar F Grubu'ndan da çıkmak için yeterince istekli ve hırslı.


GRUPTA NE YAPAR?


Güney Afrika'da F Grubu'nda yer alan Slovakya; Paraguay, Yeni Zelanda ve İtalya ile eşleşti.


Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Polonya'nın yer aldığı eleme grubundan lider çıkan Slovakya, büyük bir sürpriz yaparak Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. Az gol atan ve az gol yiyen katı takım görüntüsündeki Slovakya, EURO 2004'teki Yunanistan görünümünde. İtalya ile oynayacakları maç ise az gollü geçmeye müsait. Slovakya sürpriz yapması muhtemel bir ekip.


TAKTİK DİZİLİŞ


İç sahada 4-4-2, deplasmanda 4-5-1 oynayan bir ekip. Kalesinde Jan Murcha'nın oynadığı Slovakya'da dörtlü savunma hattı Martin Skrtel, Martin Pekarik, Jan Durica ve Radoslav Zabavnik'ten oluşuyor. Orta alanda Zdenko Straba, Vladimir Weiss, Stanisvlav Sestak ve Marek Hamsik ile oynayan Slovaklar, orta sahayı 5 kişiden kuracaksa Miroslav Stoch'u da ekliyor. İleri ikilide Robert Vittek ile Erik Jendrisek, Martin Jakubko ya da Filip Holosko forma giyiyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Bir dönem Beşiktaş forması da giyen Miroslav Karhan, Slovakya Milli Takımı'nın formasını en fazla giyen futbolcu. Mainz 05 forması giyen Karhan, 2010 Dünya Kupası kadrosunda yer alırken; şu ana kadar 91 kez mili formayı giydi.


EN ÇOK GOL ATAN FUTBOLCU


Slovakya Milli Takımı'nın en golcü oyuncusu 32 yaşında Szilard Nemeth. 2006 yılından beri Alemannia Aachen forması giyen Nemeth, Dünya Kupası kadrosuna alınmadı. 59 kez milli formayı giyen Nemeth, 22 golle Slovakya'nın en golcü futbolcusu konumunda.


GÜNEY AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


1993'te Çekoslavakya'nın parçalanmasından sonra Slovakya Milli Takımı'nın uluslararası anlamda ilk önemli başarısı Dünya Kupası vizesi almak oldu. Slovenya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi bir gruptan lider olarak çıkan Slovakya, tarihinin en büyük başarısına imza attı.


Grubun favorisi Çek Cumhuriyeti'nden 2 maçta 4 puan alan Slovaklar, kendilerini 2 kez yenen Slovenya'nın diğer karşılaşmalarda puan kaybetmesiyle zirveye kuruldu. 10 müsabakada 7 galibiyet 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan Slovakya; 22 gol atıp kalesinde sadece 10 gol gördü.


RAKAMSAL BAŞARI


Slovakya Milli Takımı adı ile ilk kez uluslararası bir organizasyonda boy gösterecek. Çekoslovakya'nın dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Slovaklar için bu turnuvanın önemi çok büyük. Kendi bayrakları ve ülkeleri adına büyük bir onur olan Dünya Kupası; Slovakya Milli Takımı için zaten paha biçilmez bir ödül.


Çekoslovakya ile elde edilen başarılar:


1934 DÜNYA KUPASI: Finalist

1938 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final
1954 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1958 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1962 DÜNYA KUPASI: Finalist
1970 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1982 DÜNYA KUPASI: 1. Tur
1990 DÜNYA KUPASI: Çeyrek Final

 YENİ ZELENDA










http://img810.imageshack.us/img810/9113/yenzelanda.jpg
TAKIM BİLGİSİ

Okyanusya Grubu'ndan kolay bir biçimde Güney Afrika vizesi alan Yeni Zelanda, 28 yıl aranın ardından yeninde Dünya Kupası'na katıldı.


Uluslararası arenada hiçbir başarısı bulunmayan Yeni Zelanda, 1982'de katıldığı Dünya Kupası'nda puan alamadan ayrıldı. 1999, 2003 ve 2009'da Konfederasyon Kupası'na katılan Yeni Zelanda; sadece Güney Afrika'daki turnuvada bir puan çıkartabildi.


Irak ile 0-0 berabere kalan Yeni Zelanda, önemli turnuvalarda oldukça tecrübesiz bir takım.


İtalya, Paraguay ve Slovakya gibi güçlü ekipler karşısında direnmesi neredeyse imkansız. Puan alabilirlerse onlar için büyük şans.


GRUPTA NE YAPAR?


Güney Afrika'da F Grubu'nda yer alan Yeni Zelanda; Paraguay, Slovakya ve İtalya ile eşleşti.


Okyanusya elemelerinde grubunu açık ara farkla lider bitiren Yeni Zelanda, baraj maçında Bahreyn'i saf dışı bırakarak Güney Afrika'nın yolunu tuttu. Grubun en zayıf ekibi olarak dikkat çeken Yeni Zelanda 1982'den sonra ilk kez Dünya Kupası'na katlıyor. İtalya, Paraguay ve Slovakya karşısında varlık göstermeleri zor gözüküyor. Puan alırlarsa onlar için başarı olacaktır.


TAKTİK DİZİLİŞ


4-4-2 dizilişi ile oynayan Yeni Zelanda'da kale Mark Paston'a emanet. Savunma dörtlüsünde Dave Mullingan, Ryan Nelsen, Duncan Oughton ve Tony Lochhead görev alıyor. Orta alanda Tim Brown, Simon Elliott, Chris James ve Ben Sigmund; forvette ise Shane Smeltz ile Jarrod Smith oynuyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Yeni Zelanda'da hala aktif olarak forma giye Ivan Vicelich 1995'ten bu yana ülkesinin formasını giyiyor. Okyanusya ekibi ile 65 maça çıkan 1.93 boyundaki defans oyuncusu 2010 Dünya Kupası kadrosunda da yer alıyor.


EN ÇOK GOL ATAN FUTBOLCU


Yeni Zelanda'da 1992-2007 yılları arasında forma giyen Vaughan Covenyi 64 maçta 28 gol atarak milli takımda en fazla gol atan oyuncu unvanına sahip oldu.


GÜNEY AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


Okyanusya Grubu'nda Yeni Kaledonya, Fiji ve Vautan'ın olduğu takımlar arasından 5 galibiyet ve 1 mağlubiyet alarak 15 puan toplayan Yeni Zelanda; play-off turunda da ilk maçta deplasmanda 0-0 berabere kaldığı Bahreyn'i sahasında 1-0 mağlup ederek kupa vizesini aldı. Yeni Zelanda, en kısa ve kolay yoldan Güney Afrika'ya gitmeyi başarırken; kura şansını iyi değerlendirdi.


RAKAMSAL BAŞARI


Dünya Kupası'na en son 28 sene önce katılan ve Brezilya, SSCB ve İskoçya'nın olduğu gruptan puansız elenen Yeni Zelanda'nın en büyük başarısı bu. Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'nda boy gösterecekler.


1982 DÜNYA KUPASI: 1. Tur


 



 GRUP ANALİZİ : 


Euro 2008’de etkileyici bir performans sergileyemeyip rotayı tekrar Lippi’ye çeviren İtalya, Dünya Kupası elemelerinden çok klâs bir şekilde çıktı: 10 maçı namağlup tamamladılar, en yakın rakipleri İralnda'ya 6 puan fark attılar. Ancak yine de İtalyan futbolseverler milli takımlarının iyi işler yapacakları konusunda şüpheliler, çünkü 2006’yı kazanan ekibin artık yaşlandığını ve bir  turnuvadaha bitiremeyeceğini düşünüyorlar.
Kurt hoca Lippi’yse kazanan oyuncularına güvenmekte ısrarlı, geleceğin takımını kurmak konusunda da bir kaygısı yok. Zira bu turnuvadan sonra da görevi Prandelli devralıyor. Lippi elemelerde 4-2-3-1 düzenini benimsemişti ama  Meksika önünde alınan 2-1’lik mağlubiyet sonrası 4-4-2’ye dönüş sinyalleri var. Çünkü otoriteler (ve hatta bazı oyuncular), Gilardino’nun arkasında Marchisio’yla İtalya’nın yeterince ileriye gidemediğini düşünüyorlar.
Savunmadaysa Lippi, çok tecrübeli bir  Juventus  grubuna sahip: Kaleci Buffon ve önündeki iki  stoper Cannavaro-Chiellini... Takımı 2006’da şampiyonluğa taşıyan ve savunma grubuyla hücum arasında pas bağlantısını sağlaması beklenen Pirlo’nun sakatlığıysa tabii ki önemli bir problem. Pirlo 14’ündeki  Paraguay maçında kesin olarak yok, turnuvanın geri kalanında olup olmayacağı ise şüpheli...
*  *  *
Gruptaki diğer 3 takımdan ikisi, Paraguay ve  Slovakya  iyi kontratak ekipleri... Güney Amerika elemelerinde 18 maçta 16 gol yiyen Paraguay savunmada iyi kapanan, hücuma hızlı çıkan bir anlayışa sahip.Salvador Cabanas’ın vurulmasıyla önemli bir yıldızlarını kaybettiler ama topu ön tarafa taşıyabilirlerse Cardozo, Santa Cruz Barrios gibi çok farklı hücum silahları var.
Turnuvanın sürpriz ekiplerinden Slovakya’ysa genç ve enerjik oyuncu listesiyle etkili olabilecek bir ekip. Sağlık sorunlarını aşabilirse  Liverpool stoperi Skrtel, Serie A’da müthiş bir sezon geçiren Hamsik ve Bochumlu Sestak’ın yanı sıra çabuk ve genç kanat hücumcuları Weiss, Stoch ve Holosko   da önemli kontratak silahları.
Grubun zayıf halkası Yeni Zelenda'nın tabii tecrübeli rakiplerine karşı işi biraz daha zor.
Çift pasaportlu oyunculardan Fallon, Smith (İngiltere), McGlinchey (İskoçya) ve Reid (Danimarka) Yeni Zelanda’ya grupta puan kazandırmaya çalışacaklar.

Ne kadar ilerlerler?
İkinci turda çapraz eşleşecek E ve F gruplarında  Hollanda ve İtalya’nın ağırlığı hissediliyor. Eğer İtalya için işler iyi gider de çeyrek finale kadar çıkabilirlerse muhtemel rakipleri  Portekiz-İspanya galibi olacak gibi... İtalya’nın (hele de Pirlo’suz İtalya’nın) bu iki takıma karşı da işi çok zor olur.

Grubun yıldızları
İtalya’da harika bir sezon geçiren Di Natale’nin Afrika’da ne yapacağını ben de merak ediyorum. Paraguay’da Benficalı Cardozo ve Dortmundlu Barrios sıçrama isteği olan isimler. Slovakya’nın iki yer uçağı Weiss ve Stoch da mercek altında olacaklar. Yeni Zelanda’nın genç forveti Chris Wood’un da forma şansı bulabilirse iz bırakabileceği söyleniyor.

Süper Lig oyuncuları
Slovak takımında bol bol Süper Lig izi göreceğimiz bir turnuva olacak. Orta sahada Ankaragüçlü Sapara, forvette takım arkadaşı Vittek ve Beşiktaşlı Holosko’ya pozisyon hazırlamaya çalışacak. Eski Beşiktaşlı Miroslav Karhan’sa turnuvaya 10 gün kala sakatlık problemi nedeniyle kadrodan çıkarıldı.
Uğur Meleke

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler