10 Haziran 2010 Perşembe

2010 DÜNYA KUPASI - D GRUBU İNCELEMESİ







http://img811.imageshack.us/img811/2028/dgrubu.jpg
ALMANYA













 http://img810.imageshack.us/img810/8162/almanya.jpg
TAKIM BİLGİSİ


İngilizlerin ünlü golcüsü Gary Lineker, 1990 Dünya Kupası'nda takımının Almanya'ya yenildiği maç sonrasında şu tarihi sözleri sarf eder: "Futbol 22 kişinin 90 dakika boyunca oynadığı ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur." Çünkü Almanya, Dünya Kupası gibi büyük organizasyonlarda başarılı olma konusunda ciddi anlamda bir övgüyü hak eder. Bu turnuva öncesinde Almanya için Lineker'in bu sözleri aynen geçerli mi? Tartışılır? Öncelikle Almanya'nın ideal kadrosuna bir göz atalım.

Bayer Leverkusen'in başarılı file bekçisi Rene Adler'in turnuvada yer alamayacak olmasının şokunu yaşayan Almanya Milli Takımı'nda, kaleyi Schalke 04'ün başarılı kalecisi Manuel Neuer koruyacak.


Neuer'in arkasında ise Werder Bremen'den Tim Wiese ile Bayern Münih'in tecrübeli kalecisi Hans Jörg Butt olacak. Neuer, Bundesliga'da Schalke'nin 2. sırada tamamladığı ligde yüksek performansıyla dikkatleri çekti.


Savunmanın solu dikkat çekiyor


Genç ve tecrübeli oyuncuların harmanlandığı bir kadroya sahip olan Almanya Milli Takımı'nda savunmanın solunda görev yapacak oyuncunun performansı önemli bir etken olacak. Hamburg'da savunmanın solunu koruyan Dennis Aogo, kaliteli bir oyuncu olmasına rağmen, ileri çıktığında çabuk geri dönemediği zamanlarda büyük sıkıntılar yaşatabiliyor.


Almanya'nın teknik direktörü Joachim Löw'ün elinde Philip Lahm gibi hem savunmanın sağında, hem de solunda görev yapabilecek kadar iyi bir kapasiteye sahip bir oyuncunun bulunması da avantaj. Löw'ün hemen hemen her bölgede alternatifinin olması Almanları daha da güçlü kılıyor.


Orta saha ofansif


Almanya Milli Takımı'nın orta sahasında oynayacak futbolcuların ofansif anlamda daha etkin olduğu gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Defansif özelliği çok kuvvetli olan Simon Rolfes'in sakatlığı nedeniyle Dünya Kupası'nda görev alamayacak olması bir dezavantaj. Ama asıl sorun kaptan Michael Ballack'ın oynamayacak olması.


Panzer'lerde orta saha, genç fakat tecrübeli futbolcuların yaptığı işten çok daha fazlasını ortaya koyabilecek oyunculardan kurulu durumda. Marko Marin, Mesut Özil, Schweinsteiger ve Trochowski gibi isimler rakip defansı çok ciddi anlamda sıkıntılara sokacaktır. Fakat orta sahada zaman zaman sıkıntı yaşayabilirler.


Bir de forvet hattı var


Joachim Löw'ün çalıştırdığı Almanya Milli Takımı'nın forvet hattı ise bir anlamda düşündürücü. Löw, otorite sağlayabilmek adına, disiplinsiz davranışlarıyla dikkat çeken Kevin Kuranyi'yi kadroya davet etmedi. Alman basını bu konuda çok ciddi eleştirilerde de bulunsa Löw tavrını net bir şekilde ortaya koydu.


As ve alternatif oyuncuları ile tam bir turnuva takımı olan Almanlar, birbirini tamamlayan futbolculardan kurulu olması ile 2010 Dünya Kupası'nda da adından sıkça söz ettirebilir. Almanya Milli Takımı'nın forvet hattında Cacau, Mario Gomez, Thomas Müller, Miroslav Klose, Stefan Kiessling ve Lukas Podolski yer alıyor.


Bayern Münih'ten tekrar Köln'e dönen Podolski, Bundesliga'da geride kalan sezonda vasat bir görüntü çizse de kadroda kendisine yer buldu. Klose'nin artık eski Klose olmadığını kabul etmek gerekiyor. Cacau, Kiessling, Gomez ve Müller isimleri de Löw'ün vazgeçilmezleri olacaktır.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Disiplin, güç ve tekniğin birleştiği bir yapıyla 2010 Dünya Kupası'nda mücadele edecek Panzerler, yakın zamanda Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda final oynamıştı. Yarı finalde A Milli Takımımızı eleyerek finalde İspanya'nın rakibi olan Almanya, makine düzeneğinde olan rakibine 1-0 yenilmekten kurtulamadı ve o turnuvayı ikinci sırada bitirdiler.


1954 yılında İsviçre'de düzenlenen Dünya Kupası finalinde Macaristan'ı 3-2 mağlup ederek ilk şampiyonluğunu yaşayan Almanya, 1972 Avrupa Şampiyonası ve 1974 Dünya Kupası'nda da mutlu sona ulaşmıştı. 1980 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en büyük olduğunu ilan eden Panzerler, 1990 yılında İtalya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda ise Arjantin'i geçerek şampiyon olmuştu.


1996 yılında İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda yarı finalde İngilizleri, finalde de ?altın golle' Çekleri deviren Almanya, son kupasını orada aldı. 2002 Dünya Dünya Kupası'nda da finalde Brezilya'ya boyun eğdiler. 2006 yılında Almanya'nın ev sahipliği yaptığı turnuvada Panzerler, İtalya'ya yarı finalde 2-0 yenilerek final şansını kaybetmiş ve Portekiz'i 3-1 geçerek turnuvayı 3. sırada tamamlamıştı.


GRUPTA NE YAPAR?


Çok fazla dikkat çekmese de turnuvada can yakacak potansiyele sahip olan Almanya Milli Takımı, hem Avrupa Futbol Şampiyonası'nda hem de 2010 Dünya Kupası Elemeleri'nde gösterdiği performansla ne kadar iddialı olduğunu gözler önüne serdi.


Kadro kalitesi, uyumlu oyunculardan kurulu ve teknik kapasitesi yüksek olup maçların gidişatını değiştirebilecek futbolcuların fazla olması nedeniyle Panzerler, Avustralya, Sırbistan ve Gana'nın bulunduğu D Grubu'nun favorisi. D Grubu'nda çok ciddi ve sert maçlar oynanacak. Turnuvalarda ciddiyetlerinden taviz vermeyen ve disiplin takımı olan Almanya'yı yarı final bile pek memnun etmeyecektir.


TAKTİK DİZİLİŞ


İhtiyaca göre kadroyu düzenleyen Almanya Milli Takımı'nda 4-4-2 ve 4-1-3-2 sisteminin, maç içinde de 4-4-1-1'e bile çevrildiğini söylemek mümkün. Löw'ün maç içinde farklı kombinasyonlar denediğini, 2010 Dünya Kupası'nda da görebiliriz.


Kalede Manuel Neuer, savunmanın sağında Philip Lahm (Andreas Beck), göbekte Per Mertesacker, Arne Friedrich (Serdar Taşcı) sol bekte ise Aogo (Marcel Jansen) isimlerini görebiliriz. Orta sahayı Mesut Özil, Bastian Schweinsteiger ve Toni Kroos'tan oluşturması pek şaşırtıcı olmaz.


Löw'ün, deneyimli futbolcuları görevlendirmek istemesi oldukça doğal ancak Almanya'nın yeni jenerasyonunda en çok dikkat çeken şeylerden biri, genç ama tecrübeli oyuncuları aratmayacak oyuncuların bulunması. Almanya'da kilit oyunculardan biri de Türk kökenli Alman Mesut Özil olacak. Mesut'un yüksek performansı Almanya'ya ciddi bir katkı sağlayacaktır.


MİLLİ FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


Adı Bayern Münih ile özdeşleşen ?Bombacı' lakaplı Gerd Müller kaydetmiş olduğu 62 maçta kaydetmiş olduğu 68 golle en çok gol atan oyuncu olma unvanını koruyor. Müller'i, Bayern Münih'de forma giyen ?Miro' lakaplı Miroslav Klose 48 golle takip ediyor. Klose'nin arkasından Rudi Völler, Jürgen Klinsmann ve Karl Heinz Rummenigge geliyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


Almanya'da en çok milli olan futbolcu olma unvanı 150 kez bu görevi üstelenen Lothar Matthaus'a sahip. Matthaus'un 1980 ? 2000 yılları arasında görev yapması dikkat çekici.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


2010 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 4. Grup'ta yer alan Almanya, bulunmuş olduğu grupta mükemmel bir performans sergiledi. Oynadıkları 10 karşılaşmada 8 galibiyet 2 beraberlik alan Panzerler, baştan sona işi sıkı tutup mağlubiyet almadılar ve bu grupta 26 puanla zirveyi kimseye bırakmadı.


Kaydetmiş olduğu 26 golle grubun en golcü takımı olan Almanya, aynı zamanda 10 maçta kalesinde 5 gol görerek grubun en az yol yiyen takımı oldu. Grupta en yakın takipçisi Rusya'ya 4 puan fark atan Löw'ün ekibi Finlandiya ile oynadığı 2 maçta da kazanamadı.


Finlandiya hariç Rusya, Galler, Azerbaycan ve Liechtenstein'ı yenmesini bilen Almanya, Dünya Kupası öncesi ne kadar iddialı olduğunu da kanıtlamayı bilmişti.


RAKAMSAL BAŞARILARI


14 kez (1954.1958.1962.1966.1970.1974.1978.1982.1986.1990.1994.1998.2002.2006) Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Almanya Milli Takımı 3 defa şampiyonluk ipini göğüsledi. 4 kez finale kadar gelen Panzerler, 2 defa üçüncü, 1 defa da dördüncü oldu. Almanya ayrıca 3 kez çeyrek finale kadar çıkıp ve 1 kez 2. Tur 1 defada 1.Tur'a kadar gelebilmişti.


1934 DÜNYA KUPASI:
Üçüncü
1938 DÜNYA KUPASI:
1. Tur
1954 DÜNYA KUPASI:
Şampiyon
1958 DÜNYA KUPASI:
Dördüncü
1962 DÜNYA KUPASI:
Çeyrek Final
1966 DÜNYA KUPASI:
Finalist
1970 DÜNYA KUPASI:
Üçüncü
1974 DÜNYA KUPASI:
Şampiyon
1978 DÜNYA KUPASI:
2. Tur
1982 DÜNYA KUPASI:
Finalist
1986 DÜNYA KUPASI:
Finalist
1990 DÜNYA KUPASI:
Şampiyon
1994 DÜNYA KUPASI:
Çeyrek final
1998 DÜNYA KUPASI:
Çeyrek final
2002 DÜNYA KUPASI:
Finalist
2006 DÜNYA KUPASI:
Üçüncü

SIRBİSTAN










 

 http://img820.imageshack.us/img820/4619/sirbstan.jpg
TAKIM BİLGİSİ


Yugoslavya'nın dağılmasından sonra 2006 Dünya Kupası'na Sırbistan-Karadağ olarak katılan ülke, bu kez tek başına. Bu kez ilk defa 'Sırbistan' adı ile Dünya Kupası'na katılacak olan Sırplar, bu turnavaya belki de en çok renk verecek kadro yapısına ve performansı merakla beklenen isimleri kadrosunda barındırması ile ilgi çekiyor.

Geçmiş Dünya Kupaları'nda gösterdiği üstün başarılara rağmen Yugoslavya'nın parçalanmasının ardından Sırbistan'ın futbolda başarılı sonuçlar aldığını söyleyemeyiz.


SAVUNMANIN KİLİDİ VIDIC


Fransa'nın açık ara önde tamamlayacağı düşünülen 2010 Dünya Kupası 7. eleme grubunu Fransa'nın önünde 1. bitirerek dikkatleri üzerine çeken Sırbistan'ın belki de en kuvvetli yönü hatasız savunma anlayışı. Manchester United forması giyen defans oyuncusu Nemanja Vidic Sırpların takımlarında en çok güvendiği isim. Öte yandan üst düzey liglerde forma giyen Branislav Ivanovic, Alexandar Lukovic, Alexandar Kolarov ve Neven Subotic'te savunma kurgusunun kusursuz olmasına katkıda bulunan diğer futbolcular.


ÇOK YÖNLÜ BİR ORTA SAHA


Özellikle hücum anlamında oldukça yönlü bir orta sahaya sahip Sırbistan'ın alternatifli kadrosu 2010 Dünya Kupası'nda oynayacakları maçlarda gol yollarında hiçbir sıkıntı çekmeyeceklerini gösteriyor. Kaptan Dejan Stankovic'in liderliğinde Milos Krasic, Milan Jovanovic, Zoran Tosic, Zdravko Kuzmanovic gibi yıldız futbolcular ilk 11'e girmek için büyük bir mücadele verecek.


ONLARA SADECE DOKUNMAK KALACAK


Hücum yönü kuvvetli orta sahası Sırbistan'ın ileri ucunda oynayacak forvetlerine gol sıkıntısı yaşatmayacak. 2009-2010 sezonunda Ajax forması ile gol yollarındaki etkinliğini kanıtlayan Pantelic, forvet hattında ilk 11'deki yeri garanti olan isim. Uzun boyu ile hava toplarında oldukça etkili olan Nikola Zigic ise Dünya Kupası'nda Pantelic'in yanında oynayacak. Öte yandan Danko Lazovic ve bu sezon Kızılyıdız'da gösterdiği performans ile Sırbistan formasını Güney Afrika'da giymeye hak kazanan 1.93'lük Dejan Lekic de yedek kulübesinden oyuna girip skoru değiştirecek kalitede forvetler olarak göze çarpıyor.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Parçalanmadan önce Yugoslavya zamanında Dünya Kupalarında başarılı sonuçlara imza atan Balkan ekibinin bugüne dek gösterdiği en iyi performans 1990 Dünya Kupası'nda yarı finaldi. 'Sırbistan' ismi ile ilk kez Dünya Kupası'nda mücadele edecek ülkenin Dünya Kupaları bazında henüz bir başarısı yok. Ancak grup maçlarında oynadığı futbol ve kadrosunda bulundurduğu yıldızları ile Dünya Kupalarına damga vuracağı kesin.


TAKTİK DİZİLİŞ


Futbolculuk döneminde Türkiye'de Fenerbahçe forması da giyen Radomir Antic'in elinde oldukça alternatifli bir kadro bulunuyor. Daha çok 4-4-2 dizilişi ile takımını sahaya süren deneyimli teknik adamın grup maçlarında Zigic'i tek forvet yapıp kanat oyuncularını ileri çıkararak 4-2-3-1 dilişini sahaya yansıttığı da biliniyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Dünya Kupası eleme gurubundaki performansı ile kuvvetli ve diri bir takım görüntüsü veren Sırbistan'ın Dünya Kupası'nda mücadele edeceği D Grubu'ndaki rakipleri Almanya, Avustralya ve Gana olacak. Almanya dışındaki rakiplerinden daha iyi bir takım olduğu izlenimini veren Sırpların en azından ikinci olarak gruptan çıkamaması sürpriz olarak nitelendirilebilir. Dünya Kupalarına Sırbistan ismi ile ilk kez katılacak takımın büyük maçları kaldırabilme potansiyeli en azından ilk maçta belli olursa gruptan lider çıkabilmeleri de futbolseverleri şaşırtmayacaktır.


MİLLİ FORMA İLE EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


Parçalanmadan önce Yugoslavya, daha sonra da Sırbistan - Karadağ ismi ile turnuvalarda mücadele eden Sırbistan Milli Futbol Takımı'nın tarihinde en fazla gol atan futbolcu 37 gol ile Savo Milosevic.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU


1994-2008 yılları arasında ülkesinin formasını başarı ile terleten Savo Milosevic, 102 kez ile ülke tarihinin en fazla milli olan oyuncusu olarak göze çarpıyor.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER?


2010 Dünya Kupası eleme gruplarında Fransa, Avusturya, Romanya, Litvanya ve Faroe Adaları ile birlikte 7. Grup'ta yer alan Sırbistan grubunu lider olarak tamamladı. Bu sonucun ardıdan Sırbistan 2010 Dünya Kupası'na direkt olarak katılmayı başararak grupların ve hatta turnuvanın favorileri arasında yer alan Fransa'yı eleme maçları oynamaya mahkum etmişti. Ayrıca eleme grubu maçlarında takımın en fazla gol atan ismi 5 gol ile Milan Jovanovic oldu.


RAKAMSAL BAŞARILARI


Yugoslavya adıyla üç kere Dünya Kupalarında yarı final oynayan Sırbistan, Sırbistan-Karadağ adıyla mücadele ettikleri 2006 Dünya Kupası'nda gruplardan çıkamamıştı. Bu turnuva bu yüzden Sırbistan açısından kendilerini yeniden göstermeleri açısından büyük önem taşıyor.


1990 DÜNYA KUPASI:
Yarı Final (Yugoslavya olarak)
1954 DÜNYA KUPASI:
Yarı Final (Yugoslavya olarak)
1958 DÜNYA KUPASI:
Yarı Final (Yugoslavya olarak)
1998 DÜNYA KUPASI:
İkinci tur (Yugoslavya olarak)
2006 DÜNYA KUPASI:
Birinci tur (Sırbistan Karadağ olarak)

GANA








 

 http://img824.imageshack.us/img824/1898/gana.jpg
TAKIM BİLGİSİ


2006 Dünya Kupası'nda Nijerya ve Kamerun gibi Afrika'nın önemli takımları yer almamış Gana Milli Takımı ise Almanya'da düzenlenen turnuvaya renk katmayı başarmıştı. 2006'da ilk kez bir Dünya Kupası'na katılan Gana, özellikle dünya futboluna önemli bir yıldız sunamamanın sıkıntısını da yaşıyor.

Gana Milli Takımı'nın kalesini ülkemizde de bir dönem Galatasaray, Ankaraspor, Sakaryaspor, Antalyaspor gibi takımlarda oynayan Richard Kingson (Faruk Gürsoy) koruyacak. Kingson'ın dışında ise 2 genç kaleci Daniel Adjei ve Stephan Ahorlu da kadroda yer alıyor.


Milli Takım kadrosunda olan futbolculardan sadece ikisinin ülkesinde oynadığı ve kadrodaki oyuncuların birçoğunun dünyaya karmaşık bir şekilde yayıldığı da dikkatlerden kaçmıyor. Bu iki futbolcunun da Kingson'ın arkasında yedek bekleyecek olan 20 ve 21 yaşındaki Adjei ile Ahorlu olması da ayrı bir parantez.


Gana defans hattı uyumlu ama?


2006 Dünya Kupası'nda son 16'ya kalmayı başaran Gana, Brezilya'ya elenmişti. Savunma hatlarında John Mensah, John Pantsil, Eric Addo ve Sarpei gibi isimler bulunuyor. Hem tecrübeli hem de güçlü fizikleriyle dikkat çeken oyunculardan kurulan bir defans hattına sahip olan Gana'nın bu konuda alternatifleri sınırlı.


Sağ bekte mükemmel işler yapabilecek bir isim olan Samuel Inkoom'un dışında Lee Addy, Gana için bir futbol efsanesi olan Abedi Pele'nin oğlu Ayew ve Isaac Vorsah gibi genç isimler de forma giymek için sırada bekliyor olacak.


Takımın omurgası


Gana'nın omurgası ve en güçlü olduğu bölge kuşkusuz orta alan. Gana, Sulley Muntari, Derek Boateng ve Kevin Boateng gibi Avrupa'nın üst düzey liglerinde oynayan oyunculara sahip.


Orta sahada Muntari, oynatılırsa Kwadwo Asamoah, eski günlerinde olsama bile eski Fenerbahçeli Stephan Appiah, takıma katkı sağlayabilecek türden oyuncular. Gana orta sahasında güçlü ve hızlı oyuncuların ne kadar katkı yapacağı bu turnuvada Gana adına önemli bir etken olabilir.


Forvet hattı zayıf


Gana Milli Takımı'nın forvet hattı 2006 Dünya Kupası'nda da beraber oyunculardan kurulmuş durumda. Fakat bu alanda alternatif oyuncuların az olması onlar adına dezavantaj olabilir. Ofansif bir futbol yerine daha çok orta sahaya önem veren Gana'da, Matthew Amoah, Asamoah Gyan, Prince Tagoe ve Dominic Adiyiah 2010 Dünya Kupası kadrosunda.


Forvet hattında Amoah ile Gyan'ın performansları oyuna olan katkıları ve orta sahadan ne kadar destek aldığı takımın maçlar içindeki gidişatına etki edebilir.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Dünya Kupası'na 2. kez katılma başarısını gösteren Gana, Afrika'da saygı duyulan bir futbol kültürü ve yapısına sahip. Siyah-yıldızlar olarak adlandırılan Gana, Afrika Uluslar Kupası?nı 4 kez (1963,1965,1978, 1982) müzesine götürdü.


Afrika Uluslar Kupası'nda 3 kez finale yükselen Gana, 3 kez çeyrek final oynarken, 1 kez de turnuvada 4. oldu 1980, 1984, 1998 ve 2006 yıllarında da 1. Tur'a kadar gelebilen Gana, 2008 yılında ise Afrika Uluslar Kupası'na ev sahipliği yaptı.


GRUPTA NE YAPAR ?


2010 Dünya Kupası'nda D Grubu'nda Almanya, Avustralya ve Sırbistan ile mücadele edecek olan Gana grupta sürpriz yapabilecek potansiyele sahip bir takım. 20 yaş altı ve A Milli Takım?da aynı oyun tarzını oturtup bunu iyi kullanabilecek durumda olmaları önemli bir avantaj olabilir.


Defans ve orta sahada görev verilecek oyuncuların iyi seçilmesi ve forvet hattında görev yapacak isimlerin formu Gana'nın bu gruptan çıkabilmesi için önemli bir faktör.


TAKTİK DİZİLİŞ


Dünya Kupası gibi organizasyonlarda nasıl oynayacağını öğrenmesi için Gana?nın biraz daha tecrübeye ihtiyacı var. Avrupa takımlarının ritmine ayak uydurabilmek belki zor olabilir ancak güçlü, ayakta durmasını bilen, iyi defans yapan Gana?ya gol atabilmek de diğer takımları zorlayabilir.


4-4-2 sistemin üzerinde duran Gana, bu turnuvada 4-5-1 sistemini de kullanabilecek durumda. Ancak Gana'nın çift forvetle oynaması ise Dünya Kupası?nda takım adına farklı bir gelişme olabilir. Sıkıntıya düştüğü maçlarda siyah-yıldızların çift forvetli ve kanatlardan gelen destekle rakibi bozan bir oyun yapısına uygun olacağı da farklı bir ayrıntı.


MİLLİ  FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU: 


Gana Milli Takımı'nda Abedi Pele gibi bir oyuncunun isminin olması çok da sürpriz değil. Oyun kurucu mevkisinde oynayan ve futbol zekası nedeniyle ülkesinde 'Pele' lakabını alan Abedi Ayew (Abedi Pele) Gana Milli Takımı adına 33 gol kaydetti. Abedi Pele bu alan ülkesinde milli formayla en çok gol atan oyuncu olma unvanını koruyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN FUTBOLCU: 


Gana?nın futbol dünyasına önemli isimler kazandıramadığına dikkat çektik. En çok milli olan futbolcu anlamında da Abedi Pele yine ayrı bir yere sahip. Fransa, İtalya ve Almanya?da da futbol oynayan Abedi Pele, 73 kez milli formayı terletti.


G.AFRİKA'YA NASIL GELDİLER? 


2010 Afrika Kupası finalinde Mısır'a 1-0 mağlup olan Gana, Dünya Kupası?nda da başarılı olmayı hedefliyor. Dünya Kupası Afrika Elemeleri 3. Tur 4. Grubu'nda Benin, Mali ve Sudan ile mücadele eden Gana, 6 maçta 13 puan toplayarak zirvede bitirdi.


6 karşılaşmada 4 galibiyet 1 beraberlik 1 yenilgi alan Gana 9 gol atıp 3 gol yedi. Grubun en fazla gol atan ve en az gol yiyen ekibi Gana olmuştu. Afrika Elemeleri 2. Tur 5. Grubu?nda ise Libya, Lesotho ve Gabon gibi rakiplerle mücadele edip, 6 maçta 4 galibiyet 2 yenilgi alarak kendilerini kanıtladılar.


RAKAMSAL BAŞARILARI 


Gana bu turnuva ile birlikte ikinci kez Dünya Kupası'nda yer almış olacak. İlk kez Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası'na katılan Gana, burada ikinci tura geçme başarısı göstermişti.


2006 Dünya Kupası:
2. Tur

AVUSTRALYA









 

 http://img808.imageshack.us/img808/390/avustralya.jpg
TAKIM BİLGİSİ


2006 yılından önce Okyanusya kıtasından turnuvalara katılan Avustralya, 2006 yılından sonra Asya kıtasından turnuvalara katılma kararı aldı. Özellikle Guus Hiddink'in 2005 yılında milli futbol takımının başına gelmesi ile birlikte Avustralya'da futbol daha bir sevilir hale geldi.

Mütevazı bir kadrosu olmasına rağmen Avrupa'da oynayan futbolcularının sürüklediği bir takım yapısı izlenimi veren Avustralya'nın en kuvvetli olduğu bölge orta saha.


Kalesini bu sezon Fulham'da gösterdiği performansla adından söz ettiren Mark Schwarzer'ın koruduğu Avustralya Milli Takımı'nın bu bölgede fazla alternatifi yok. İngiltere'de forma giyen bir başka isim Adam Federici ise diğer Schwarzer'ın arkasında bekleyen kaleci olarak ilk akla gelen isim.


Avustralya'nın savunma kurgusunun en önemli ismi ise Galatasaray'dan tanıdığımız Lucas Neill. Kaptan Neill'in yanında Mark Milligan, Craig Moore veya Michael Beauchamp'tan birisi forma giyecek. Maç tecrübesi fazla ve ağır futbolculardan kurulu bir savunma kurgusuna sahip olan Avustralya'nın en zayıf olduğu bölge savunma olarak gözüküyor.


Orta alanda ise Avrupa'da oynayan üst düzey futbolcuların oluşu bu bölgenin önemini gözler önüne seriyor. Her her iki kanatta da forma giyebilen Bresciano, İngiltere'de uzun yıllardır forma giyen Brett Emerton ve Premier Lig takımlarından Everton'un başarılı oyuncularından Tim Cahill orta alanın değişilmez isimleri. Antalyaspor'dan tanıdığımız Mile Jedinak, Vince Grella, Jason Culina ve Brett Holman orta alan için forma savaşı veren diğer isimler.


Hücum hattında ise ülke futbolunun bir numaralı ismi Galatasaraylı Harry Kewell yer alıyor. Kewell'ın turnuvada göstereceği performans Avustralya'nın ikinci tura çıkma şansını zorlayabilir ancak bunun için Kewell'ın yanında oynayacak Joshua Kennedy veya Scott McDonald'ın ona ayak uydurması gerekiyor.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Tarihinde 3. kez Dünya Kupası'na katılacak olan Avustralya'nın bu turnuvalardaki en büyük başarısı 2. tur. Guus Hiddink 2005 yılında takımın başına gelmesi ile birlikte Avustralya en parlak yılını yaşadı. 2006 Dünya Kupası ikinci turunda eşleştiği İtalya'ya şanssız şekilde elenmesi turnuvaya damgasını vuran olaylardan biri olarak hatırlanıyor. 2006 yılında elendikten sonra ise takımda büyük bir ilerleme kaydedildiği ve turnuvalara büyük bir ciddiyet ile hazırlanıldığı da bilinen bir gerçek.


TAKTİK DİZİLİŞ


Hollandalı teknik adam Tim Verbeek takımına 4-4-2 formasyonunu oynatıyor. Forvette Harry Kewell ve orta alanda hücuma yönelik orta saha görevini yapan Tim Cahill takımın en önemli gol silahları. Savunmadan oyunu kuran isim kaptan Lucas Neill ise takımını defansif anlamda rahatlatıyor.


Öte yandan maç içindeki duruma göre takımın yıldız futbolcusu Harry Kewell gerçek mevkisi olmamasına rağmen zaman zaman tek forvet olarak sahaya çıkıyor. Bu şekilde oynandığı takdirde ise diziliş 4-5-1'e dönüşüyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Almanya, Gana ve Sırbistan ile aynı grupta bulunan Avustralya grup maçlarında oldukça zorlanacaktır. Almanya'nın tek favori olarak gösterildiği grupta fizik gücü ön planda olan Gana ve gerek savunmasında gerekse hücum hattındaki etkinliği ile göze çarpan Sırbistan maçlarında rakiplerine direnmesi oldukça zor. Ancak turnuvaya moralli başlayıp gruptaki favori sıralamasına göre kendisine en yakın isim Gana'nın çabuk pes etmesi durumunda ikinci tur için kendilerine şans yaratabilir.


MİLLİ FORMAYLA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU


Avustralya Milli Takımı forması ile en fazla gol atan oyuncu 45 maçta attığı 29 gol ile Damian Mori.


EN ÇOK MİLLİ OLAN OYUNCU


Avustralya tarihinin en fazla forma giyen futbolcusu 87 kez ile Alex Mark Tobin.


G. AFRİKA'YA NASIL GELDİLER


2006 yılından sonra turnuvalara Asya kıtasından katılmaya karar veren Asya kıtası eleme maçlarına 3. turdan başladı. Burada Katar, Irak ve Çin ile aynı grupta olan Avustralya bu grubu kolay geçerek adını ilk iki sırasını Dünya Kupası'na gidecek takımın belirlendiği 4. tura adını yazdırdı. Bu grupta Japonya, Bahreyn, Katar ve Özbekistan ile karşılaşan Avustralya, grubunu yenilgisiz lider tamamlayarak Güney Afrika biletini kaptı.


RAKAMSAL BAŞARILARI


Bugüne dek Dünya Kupası?na sadece iki kere katılan Avustralya?nın en büyük başarısı, şu anda ülkemizin milli takımını çalıştıran Guus Hiddink yönetiminde 2006 Dünya Kupası?nda gruplardan çıkması.


1974 DÜNYA KUPASI:
Birinci tur
2006 DÜNYA KUPASI:
İkinci tur
GRUP ANALİZİ :


Enteresan bir grup bu grup.Almanya gibi sağlamcı,satükocu, finallerin takımı elbette favori.
 Diğer 3 takım her an 2.olabilir.Sırpları daha şanslı görüyorum.
Almanlarda en güvendikleri isim bizi satan Mesut Özil.Sevmiyorum başka ülke seçen Türkleri.
Almanları kupanın favorisi olarak  gösteriyorlar.Balları ve kupa tecübeleri yüzünden olsa gerek ama
şu 11 nasıl güven veriyor bilmiyorum.
Neuer, Lahm, Mertesacker, A. Friedrich (Serdar Taşcı), Badstuber, Khedira, Schweinsteiger, Trochowski, Mesut Özil, Podolski, Klose (Cacau). 
  Ben fazla iş yapacak bir 11 olarak görmüyorum.Göreceğiz zaten.Gruptan çıkarlar ama Çeyrek finalden
öteye gideceklerini sanmıyorum.
 Sırplarda turnuvaya damga vurabilecek isimler var.Bunlardan biri de bizim de peşinde olduğumuz ama
geleceğini sanmadığım Milos Krasiç.Sağ kanatta fırtına estirecek.Kaptan Stankoviç önderliğinde ve
bizim eski oyuncumuz Antiç liderliğinde Sırplar flaş sonuçlar alabilir.
Savunmada Vidiç ve Chelsea'den İvanoviç kale gibi.Sol açık Jovnoviç,forvette Zigiç,Panteliç,Lazoviç
etkili olmasını beklediğim isimler.
Grubun bir diğer iddialı takımı ise Avustralya. Geçen Dünya Kupası'nda hakem kurbanı olan takım bu kez daha tecrübeli ve ülkenin son yıllardaki sportif başarılarından ilham alarak geliyor Afrika'ya. Guus Hiddink ayrıldıktan sonra onun eski yardımcısı Pim Verbeek'le çalışmaya başladılar. İlk kez Asya Grubu elemelerinden kupaya katılım hakkı elde ettiler. Galatasaray'dan Kewell ve Neill, Antalya'dan Jedinak kadroda. 3. kez finallerdeler. 4 yıl önce 2. turda İtalya'ya son dakika penaltısıyla yenilmişlerdi. 7 futbolcu İngiltere'de oynuyor. (ama hepsi Premier Lig'de değil.) Tecrübeli ve sert isimlere sahipler. Orta sahaları İngilizler gibi.
Gana ise gençlerdeki başarılarını A takıma taşımakta güçlük çekiyor. 4 yıl önce 2. turda Brezilya'ya elenen takımı Sırp Milovan Rajevac çalıştırıyor. Essien'in yokluğu en büyük problem. Kalede Türkiye'de yıllarca forma giyen ve Faruk Gürsoy adıyla tanınan Kingston var. Appiah 2 yıllık sakatlığın ardından sahalara döndü. Ama henüz tam anlamıyla kıvamını bulamadı. Hollanda önündeki hazırlık maçında varlık gösteremediler. İnter'le 3 kupa kazanan Muntari, orta sahada önemli bir koz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler