10 Haziran 2010 Perşembe

2010 DÜNYA KUPASI - G GRUBU İNCELEMESİ







http://img687.imageshack.us/img687/252/ggrubu.jpg


BREZİLYA











 KADROSU  
http://img820.imageshack.us/img820/1798/brezlya.jpg

Brezilya, Dünya Kupası 2010'nun en büyük favorilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Sambacılar ortaya koydukları oyun anlayışı ile yıllardan beri göze hoş gelen bir futbol sistemi ile sahada yer alırlar. Geçmişten bugüne Pele, Zico, Romairo, Bebeto, Rivaldo ve Ronaldo gibi efsane oyuncuları ile birlikte kalplerde taht kuran Brezilya hücum gücü yüksek bir takım olarak dikkat çekiyor. En çok savunma bölgesinde sorunlar yaşayan takım, son dönemlerde Lucio, Juan, Luisao, Maicon, Daniel Alves gibi oyuncuların kadroya girmesi ile birlikte defans hattında iyiden iyiye gelişmiş durumda.

Teknik direktörlüğünü Dunga'nın yaptığı Brezilya son dönemde iyi bir performans ortaya koyuyor. 2002 yılında Dünya Kupası'na uzanan Brezilya bu yıl yeniden kupayı kazanmak için Güney Afrika'da olacak. Brezilya'nın oyun anlayışını çözen takım sayısı çok az olduğundan sambacıların şansı artıyor. Son dönemde Brezilya'ya en ters gelen takım ise Fransa. 1998 Dünya Kupası'nda finalde Brezilya'yı 3-0 yenen Fransa, 2006 Dünya Kupası çeyrek final mücadelesinde de Brezilya'yı kupa dışına itmişti.


Orta alanda Kaka, Elano ve Gilberto Silva gibi sağlam adamları olan Brezilya hücum gücü de en yüksek takımlardan biri. Nilmar, Robinho, Luis Fabiano ve Grafite gibi golü koklayan adamlardan oluşan hücum gücüne sahip Brezilya rakiplerinin korkulu rüyası konumunda. Oyunu baştan sona domine edebilen bir takım olan Brezilya'ya karşı çok iyi savunma yapmak gerekiyor. Brezilya'ya karşı iyi savunma yapamazsan o karşılaşmayı kazanmayı unutacaksın. Tekniğe dayalı oyun anlayışını benimseyen Brezilya G Grubu'ndaki rakipleri Portekiz, Fildişi Sahili ve Kuzey Kore karşısında favori görünse de bütün rakiplerine çok dikkat etmek zorunda. Bir anlık hataları bu grupta istemedikleri sonuçlarla onları yüz yüze bırakabilir. Dünya Kupası'nı 6. kez müzelerine götürmek isteyen Sambacılar bu hedeflerine ulaşmak için her şeyi yapacaklardır.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Dünyanın en başarılı futbol takımlarından biri olan Brezilya şu ana kadar yapılmış olan Dünya Kupaları'na katılan tek ülke olarak dikkat çekiyor. Brezilya'nın katıldığı 18 Dünya Kupası'nda 5 şampiyonluğu bulunuyor. Brezilya milli takımının lakabı "Seleçao" yani seçilmişler. Brezilya Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörlüğünü şu anda Dunga yapıyor. Brezilya 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002 yıllarında düzenlenen Dünya Kupaları'nda dünyanın en büyüğü oldu. 1950 ve 1998 yılında şampiyonluğu son maçta kaçıran Brezilya, 1938 ve 1978'de ise dünya üçüncüsü unvanını aldı.


1950 yılında Brezilya'nın düzenlediği Dünya Kupası'ndaki Brezilya-Uruguay final maçını Maracana Stadyumu'nda 199,854 kişinin izlediği karşılaşma en fazla kişinin izlediği mücadele olarak tarihe geçti.


Dünya futboluna birçok önemli yıldız kazandıran Brezilya takımı bu geleneğini de sürdürüyor. Brezilya 5 Dünya Kupası'nın yanı sıra 3 kere FIFA Konfederasyon Kupası'nı, 8 kerede Güney Amerika Şampiyonası olarak da bilinen Copa America'yı kazandı.


Brezilya tarihinde en farklı kazandığı maç 1975'te Nikaragua'yı 14-0 yendiği karşılaşma. En farklı yenilgisi ise 1920'de Uruguay'a aldığı 6-0'lık mağlubiyet.


Dünya Kupası'nı en son 2002'de alan Brezilya turnuvayı namağlup olarak tamamladı.


Turnuvanın en büyük favorisi olarak gösterilen Brezilya Dunga'nın önderliğinde 6. kez Dünya Kupası'nı kazanmak istiyor. Kadrosunda Elano, Kaka, Robinho ve Nilmar gibi yıldızları olan Brezilya G Grubu'nun favorisi konumunda.


TAKTİK DİZİLİŞ


Genelde 4-3-1-2 taktik dizilişi ile sahada yer alan Brezilya, Dünya Kupası 2010 Güney Amerika Elemeleri'ndeki 18 maçının 9'unda sahaya bu dizilişi ile çıktı. 5 maçta 4-2-2-2, 3 maçta 4-2-3-1 ve 1 maçta ise 4-1-3-2 dizilişi ile sahada yer aldı.


Kalede Julio Cesar güven veriyor. Sağ bekte Dunga'nın iki seçeneği var. Ya Maicon, ya Daniel Alves ama Dunga Maicon'a bu bölgede daha sıcak bakıyor. Savunmanın göbeğinde ise kilit isimler Lucio, Juan ve Luisao olacak gibi duruyor. Sol bekte ise Gilberto formaya yakın isim. Gilberto'nun alternatifi ise Michel Bastos.


Orta sahaya geçtiğimizde, sağ bölgede Gilberto Silva favori konumda yer alıyor. Zaman zaman bu bölgede Elano ve Daniel Alves'te forma giyiyor. Orta sahanın ortasında birçok alternatifi olan Dunga bu bölgede Gilberto Silva, Kaka, Elano, Felipe Melo ve Julio Baptista gibi yeteneklere sahip. Sol kanatta ise Kaka, Melo, Elano ve Michel Bastos forma giyebilecek oyuncular.


Forvette ise Robinho ve Luis Fabiano en favori isimler olarak dikkat çekiyor. Grafite ve Nilmar da çok sağlam alternatifler olarak göze çarpıyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Brezilya Dünya Kupası 2010 G Grubu'nda yer alıyor. 'Ölüm Grubu' olarak adlandırılan bu grupta Brezilya'nın işi hiç de kolay değil. Rakipleri Portekiz, Fildişi Sahili ve Kuzey Kore. Brezilya'nın ilk maçı 15 Haziran'da Kuzey Kore ile olacak. İkinci maçını 20 Haziran'da Fildişi Sahili ile yapacak olan Brezilya grup maçlarını 25 Haziran'daki Portekiz maçı ile tamamlayacak.


İlk maçını Kuzey Kore ile yapacak olan Brezilya bu maçta alacağı 3 puanla grubun liderliğini eline alabilir. Brezilya'yı Portekiz ve Fildişi Sahili zorlayacaktır ama sambacıların iki takıma göre tecrübesi çok daha fazla. Grupta yeterli puanı toplayarak, 2. tura rahat çıkacak olan Brezilya'nın grubu kaçıncı sırada bitireceği merak konusu. Grubu lider tamamlaması muhtemel görünen Brezilya'nın grubu 2. sırada tamamlaması kimseyi şaşırtmamalı. Portekiz ve Fildişi Sahili Brezilya'yı ilk sıradan düşürebilecek kapasiteye sahip olan iki takım olarak göze çarpıyor.


EN ÇOK GOL ATAN OYUNCUSU


Adı Brezilya ile özdeşleşen Pele takımın en çok gol atan oyuncusu konumunda yer alıyor. 'Siyah inci' lakaplı efsanevi golcü Brezilya forması ile attığı 77 golle sambacıların en çok gol atan oyuncusu unvanını elinde bulunduruyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN OYUNCUSU


Kariyeri boyunca Sao Paulo, Juventude, Zaragoza, Palmeiras, Roma ve Milan takımlarında top koşturan Cafu 142 kez Brezilya Milli Takımı formasını giyerek bu alanda ülkesinin en fazla milli olan futbolcusu unvanını elinde bulunduruyor.


GÜNEY AFRİKA 2010'A NASIL GELDİLER?


Brezilya, Dünya Kupası 2010 Güney Amerika Elemeleri'nde 10 takımın yer aldığı grupta 18 maçta topladığı 34 puanla grubu lider tamamlayarak, Güney Afrika'da düzenlenen 2010 Dünya Kupası'na direkt olarak katılmaya hak kazandı. Elemelerde oynadığı 18 maçtan 9'unu kazanan Brezilya 7 maçta berabere kalırken, sadece 2 kez yenildi. Brezilya bu yenilgilerini Paraguay ve Bolivya karşısında aldı. Sambacılar toplam 18 maçta 33 gol atarken, kalesinde 11 gol gördü.


RAKAMSAL BAŞARILARI:


Brezilya 1958, 1962, 1970, 1994 ve 2002 yıllarında düzenlenen Dünya Kupaları'nı kazanmayı başardı. 1950 ve 1998 yılında şampiyonluğu final maçında kaçıran Brezilya, 1938 ve 1978'de ise dünya üçüncüsü unvanını aldı.


1997, 2005, 2009 yıllarında Konfederasyon Kupası'nı kazanan Brezilya, 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007 yıllarında ise Copa América'da mutlu sona ulaştı. 1952, 1956 yıllarında ise Panamerican Şampiyonluğu'nu elde etti.


1938 DÜNYA KUPASI:
Üçüncü
1950 DÜNYA KUPASI: İkinci
1958 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1962 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1970 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1974 DÜNYA KUPASI: Dördüncü
1978 DÜNYA KUPASI: Üçüncü
1994 DÜNYA KUPASI: Şampiyon
1998 DÜNYA KUPASI: İkinci
2002 DÜNYA KUPASI: Şampiyon

FİLDİŞİ SAHİLİ









 


 KADROSU
http://img192.imageshack.us/img192/5218/fldsahl.jpg
TAKIM BİLGİSİ

Afrika'nın son dönemde en başarılı takımlarından biri olan Fildişi Sahili güçlü fiziği ve iyi kondisyonu ile dikkat çeken bir takım. Didier Drogba, Kader Keita, Gervinho, Yaya Toure ve Salomon Kalou gibi teknik oyuncuların ön plana çıktığı Fildişi Sahili'nde son dönemde özellikle uluslararası maçlarda takım oyununda sıkıntı çektiğini görüyoruz. Buna rağmen her rakip için çok zorlu bir takım olan Fildişi Sahili'nin bir maç içinde ne yapacağı önceden çok fazla kestirilemiyor.


Fildişi Sahili bireysel yeteneği çok oyuncuya sahip olmasına rağmen, takım oyunu anlamında yeterince başarılı değil. Takım oyununu sahaya yansıttıklarında zaten karşılarındaki rakip kim olursa olsun onu geçebilecek kapasitedeler. İsveçli teknik adam Sven-Göran Eriksson yönetiminde Dünya Kupası 2010'da mücadele edecek olan Fildişi Sahili her an başarılı sonuçlar almaya yakın bir görüntü çiziyor.


2010'da Angola'da düzenlenen Afrika Ulusal Kupası'nda hayal kırıklığı yaratan ve çeyrek finalde Cezayir'e elenen Fildişi Sahili taraftarının beklediği şampiyonluğa ulaşamadı. O turnuvada çok iyi sinyaller vermeyen Fildişi Sahili gol yediği anda çabuk dağılan bir görüntü çizdi. Bu özellik Güney Afrika'da da başlarını ağrıtabilir. O zaman Fildişi'nin başında Vahid Halilhodzic vardı. Şimdi ise Sven-Göran Eriksson var. Fildişi Sahili oyun disiplininden çabuk kopma sorununu aşabilirse, potansiyeli çok yüksek bir takım.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Lakabı 'Filler' olan Fildişi Sahili'nin geçmişte çok büyük başarıları yok. Son yıllarda Afrika'da yaptığı çıkış ile bilinen Fildişi Sahili'nin dünya futbolunda yer sahibi olmasının en büyük nedeni Avrupa'nın üst düzey liglerinde oynayan yıldız oyuncularının takımı sırtlaması oldu. Drogba, Keita, Kone, Kalou, Toure gibi yıldız oyuncuları Fransa, İspanya, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa'nın büyük ve zorlu liglerinde top koşturuyor.


Fildişi Sahili'nin en büyük başarısı 1992 yılında Afrika Uluslar Kupası'nda Gana'yı penaltılarla yenerek, kazandığı şampiyonluk. 1994 yılında üçüncü, 2008 yılında dördüncü olan Fildişi Sahili, 1998 ve 2010 yıllarında ise çeyrek final oynamayı başardı. Fildişi Sahili 2006 yılında ise finalde kaybetti.


Batı Afrika Kupası olarak bilinen CEDEAO Kupası'nda ise 1983, 1987 ve 1991 yıllarından şampiyon oldu. FIFA Konfederasyon Kupası'nda ise 1992 yılında dördüncü oldu.


Dünya Kupaları tarihinde ilk kez Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası'nda mücadele eden Fildişi Sahili takımı grubunda Arjantin ve Hollanda'ya kaybetti. Sırbistan&Karadağ'ı yenmesine rağmen, gruptan çıkamayarak, elendi. 2010 Dünya Kupası'na da katılmaya hak kazanan 'Filler' bu sefer gruptan çıkarak, başarı çıtasını yükseltmek istiyorlar.


TAKTİK DİZİLİŞ


Genelde 4-4-2 dizilişi ile sahaya çıkan Fildişi Sahili, Sven-Göran Eriksson'un başa geçmesiyle Güney Afrika'da nasıl bir taktik diziliş ile sahada mücadele edecek bilinmez ama 4-4-2 sistemi takıma uygun gibi duruyor.


Kalede Barry, Zogbo ve Yeboah seçenekleri var. Savunmada sağ bekte Eboue güven veriyor. Savunmanın göbeğinde Kolo Toure ve Bamba genelde tercih edilen isimler. Alternatifleri ise Arthur Boka. Sol bekte ise Tiene ve alternatifi Emmanuel Kone ön plana çıkıyor.


Orta sahaya geçtiğimizde; çok alternatifli bir kadro görüyoruz. Kader Keita, Yaya Toure, Didier Zokora, Gervinho gibi isimler ön plana çıkıyor. Forvette ise Didier Drogba ve Salomon Kalou takımın en önemli gol silahları olarak dikkat çekiyor. Onların alternatifleri ise Doumbia ve Aruna Dindane.


GRUPTA NE YAPAR?


Fildişi Sahili Güney Afrika 2010'da G Grubu'nda yer alıyor. Rakipleri Brezilya, Portekiz ve Kuzey Kore. Filler düşebilecekleri en zor gruba düştüler. Fildişi Sahili gruptaki ilk maçında 15 Haziran'da Portekiz ile karşılaşacak. Bu maç Fildişi Sahili'nin gruptan çıkmasını sağlayacak en önemli karşılaşma olarak dikkat çekiyor. Grubun favorisinin Brezilya olduğu düşünülürse, Portekiz ile çekişecek olan Fildişi Sahili ilk maçını kazandığı anda kendini gruptan çıkmış sayabilir. En kötü ihtimalle berabere kalması gerek, yenildiği anda şansı mucizelere kalacaktır.


Grubun ikinci maçında 20 Haziran'da Brezilya ile karşılaşacak olan Fildişi Sahili için bu maç bonus niteliğinde. Brezilya'ya kaybederse, ilk maçı kazandığında bir sorun çıkmaz ama Brezilya'yı yener ya da berabere kalırsa, bu puan ya da puanlar Fildişi Sahili için ekstra olur. Son maçında 25 Haziran'da Kuzey Kore ile karşılaşacak olan Fildişi Sahili için bu karşılaşmanın çok zor olacağını düşünmüyorum. Her ne kadar Kuzey Kore kapalı bir kutu olsa da, Fildişi Sahili bu maçı rahat kazanacaktır, aksi bir durumda Dünya Kupası 'Filler' için tam bir hayal kırıklığı olur.


EN ÇOK GOL ATAN OYUNCUSU


Fildişi Sahili'nin en çok gol atan oyuncusu Didier Drogba. 'Filler'in başarılı oyuncusu ve Chelsea'nin yıldızı Didier Drogba milli takım forması altında attığı 43 golle en çok gol atan oyuncu unvanını elinde tutuyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN OYUNCUSU


Kariyeri boyunca Genk, Saint Etienne, Tottenham takımlarında top koşturan ve şu anda Sevilla forması giyen Didier Zokora milli takım forması ile 80 maça çıkarak, en çok milli olan oyuncu unvanına sahip.


GÜNEY AFRİKA 2010'A NASIL GELDİLER?


Dünya Kupası 2010 Afrika Elemeleri'nde ilk olarak 7. Grup'ta yer alan Fildişi Sahili; Mozambik, Madagaskar ve Botsvana takımları ile mücadele etti. Bu grupta oynadığı 6 maçta; 3 galibiyet, 3 beraberlik alırken, hiç yenilmedi. Grubu 12 puanla lider tamamlayan Fildişi Sahili final grubuna kaldı.


Bu sefer E Grubu'nda Burkina Faso, Malavi ve Gine ile eşleşti. Bu grupta yaptığı 6 maçta yine yenilgi yüzü görmez iken 5 maçı kazandı, 1 maç da ise berabere kaldı. Topladığı 16 puanla grubu yine lider tamamlayan Fildişi Sahili Güney Afrika'daki Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.


RAKAMSAL BAŞARILARI:


Dünya Kupası tarihinde önemli bir başarısı olmayan Fildişi Sahili son dönemde gösterdiği çıkış ile uluslararası arenada adından söz ettirmeye başladı. İlk olarak 2006'da Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'na katılan Fildişi Sahili; Arjantin, Hollanda ve Sırbistan&Karadağ ile aynı grupta yer aldı. Grupta 3. olarak, turnuvadan elendi.


Fildişi Sahili'nin en büyük başarısı Afrika Ulusal Kupası'nda 1992 yılında yaşadığı şampiyonluk. 1994 yılında üçüncü olan, 2006 yılında final oynayan Fildişi Sahili, 2008 yılında ise dördüncü oldu.


2006 DÜNYA KUPASI:
1. Tur

PORTEKİZ











 

TAKIM BİLGİSİ
KADROSU
http://img823.imageshack.us/img823/3099/portekz.jpg
 Portekiz genelde hücum gücü yüksek bir takım olarak tanınır. Bir yıldızın etrafında çalışkan oyunculardan kurulu takım yapısı olan Portekiz uluslararası turnuvalarda çok başarılı sonuçlar almasa da genelde her turnuvanın içinde olarak, önemli bir yer edinmiştir. Geçmişte Eusebio, Figo, Rui Costa gibi yıldız oyuncuların etrafında son dererece çalışkan oyuncular ile gerçek bir takım görüntüsü çizen Portekiz, şimdi de Cristiano Ronaldo'nun etrafından bu tip oyuncularla sonuca gitmeye çalışan bir takım görüntüsünde.

Savunmada zaman zaman problemler yaşasa da hücum gücündeki becerisiyle sonuca giden Portekiz artık uluslararası bir başarıya imza atmak istiyor. Carlos Queiroz'un çalıştırdığı Portekiz Dünya Kupası 2010'da zafere ulaşmak istiyor. Son dönemde az gol atıp, az gol yiyen bir takım görüntüsü veren Portekiz bu çehresini Dünya Kupası'nda da devam ettirecek mi merakla bekleniyor.


Ronaldo'dan çok şey beklemeden takım oyununu sahaya iyi yansıtırsa, Portekiz Dünya Kupası'nı domine edebilecek bir ekip. Portekiz'in sıkıntısı yıldız oyuncusuna çok bel bağlamak. Ronaldo'nun formsuz olduğu ya da iyi marke edildiği maçlarda B planını devreye sokamadığı zamanlarda çok sıkıntı yaşayan Portekiz'in bunu kırması gerek. Ronaldo'nun sahada olmadığı maçlarda diğer oyuncuların takım oyununu iyi oynayarak, Ronaldo'yu da rahatlatması gerekiyor. Böylelikle Ronaldo maç içinde daha iyi bir performans ortaya koyabilir ve Portekiz istediği başarılara daha kolay ulaşabilir.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Büyük turnuvalarda bir şampiyonluğu olmayan Portekiz 1966 Dünya Kupası'nda 3. oldu. 2004 yılında kendi düzenlediği Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ise 2. oldu. Portekiz'i şu anda uzun yıllar Manchester United'ın teknik direktörü Sir Alex Ferguson'un yardımcılığını yapan Carlos Queiroz çalıştırıyor.


2006 FIFA Dünya Kupası'nda Hollanda ve İngiltere'yi eleyerek, yarı finale kadar çıkan Portekiz, Fransa'ya yarı finalde ve Almanya'ya ise üçüncülük maçında yenilerek, dünya dördüncüsü oldu.


1984 ve 2000 yıllarındaki Avrupa Futbol Şampiyonaları'nda yarı final oynama başarısı gösteren Portekiz 1996 Yaz Olimpiyatları'nda ise dördüncü oldu.


Geçmişte Eusebio ile müthiş maçlar çıkaran Portekiz, yakın geçmişte Figo ve Ruis Costa ile başarılı sonuçlar aldı. Son dönemde takımın yıldız ismi ise Cristiano Ronaldo'dan başkası değil.


2010 Dünya Kupası G Grubu'nda Brezilya, Fildişi Sahili ve Kuzey Kore ile mücadele edecek olan Portekiz bakalım Carlos Queiroz önderliğinde neler yapacak.


TAKTİK DİZİLİŞ


Genelde 4-3-3 oynayan Portekiz, Dünya Kupası 2010 Avrupa Elemeleri 1. Grup'ta yaptığı 10 maçın 4'ünü bu taktik diziliş ile oynadı. 2 maçı 4-1-3-2, 1 maçı 4-4-2, 1 maçı 4-1-4-1, 1 maçı 4-2-3-1 ve 1 maçı ise 4-5-1 taktik dizilişi ile oynadı.


Kalede Eduardo ve Beto forma giyerken, Eduardo ön planda. Sağ bekte Paulo Ferreira güven veriyor. Savunmanın göbeğinde genelde Ricardo Carvalho ve Bruno Alves görev almasına rağmen, Pepe de iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor. Sol bekte ise Duda favori gibi duruyor. Duda'nın en büyük alternatifi ise Miguel Brito.


Orta sahada birçok seceneğe sahip olan Portekiz; Nani, Tiago, Raul Meireles, Deco, Pedro Mendes, Simao gibi yıldızları ile dikkat çekiyor. 4-3-3 oynadığı zaman ilerde Ronaldo, Simao, Almedia ve Liedson ön plana çıkan isimler. 4-3-3 siteminin dışındaki taktik dizilişlerde Simao ve Ronaldo orta alanda da forma giyiyor.


GRUPTA NE YAPAR?


Portekiz , Dünya Kupası 2010'da G Grubu'nda yer alacak ve Brezilya, Fildişi Sahili ve Kuzey Kore ile mücadele edecek. Portekiz gruptaki ilk maçında 15 Haziran'da Fildişi Sahili ile karşılaşırken, 21 Haziran'da Kuzey Kore ve son olarak 25 Haziran'da Brezilya ile maç yapacak.


Grupta Fildişi Sahili ve Brezilya, Portekiz'i zorlayacak ekipler olarak dikkat çekiyor. Kuzey Kore'yi kolay geçmesi beklenen Portekiz'in gruptaki kaderini Brezilya ve Fildişi Sahili ile yapacağı maçlar çizecek. İlk maçta Fildişi Sahili'ni geçmesi gereken Portekiz bu maçta alacağı 3 puanla rahatlayacaktır. Eğer Fildişi Sahili'ni yenemez ise o zaman son maçta Brezilya karşısında galip gelmek zorunda, bu da hiç kolay değil. Portekiz'in gruptaki kilit maçı Fildişi Sahili ile oynayacağı ilk maç olarak göze çarpıyor.


Portekiz gruptan çıkmak istiyorsa, Fildişi Sahili'ni yenmeli. Bu maçta çok dikkatli olması gereken Portekiz son dönemdeki performansının üstüne çıkmalı yoksa gruptan çıkamaz. İyi konsantre olmuş ve takım oyununu sahaya istediği gibi yansıtan bir Portekiz ise gruptan lider olarak bile çıkabilir.


EN ÇOK GOL ATAN OYUNCUSU


Portekiz'in en çok gol atan oyuncusu Pauleta'dan başkası değil. Deportivo, Bordeaux ve PSG kulüplerinde ağları havalandıran Pauleta attığı 47 golle Portekiz takımının en çok gol atan oyuncusu unvanını elinde bulunduruyor.


EN ÇOK MİLLİ OLAN OYUNCUSU


Portekiz'in efsane oyuncularından Luis Figo milli forma altında 127 karşılaşmada forma giydi. Kariyeri boyunca Sporting, Barcelona, Real Madrid ve Inter takımlarından top koşturan Figo Portekiz forması ile en çok milli olan oyuncu unvanını elinde tutuyor.


GÜNEY AFRİKA 2010'A NASIL GELDİLER?


Dünya Kupası 2010 Avrupa Elemeleri 1. Grup'ta yer alan Portekiz 10 maçta topladığı 19 puanla 2. oldu. 10 maçta 5 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgi alan Portekiz, tek yenilgisini evinde Danimarka karşısında aldı.


Grubu 2. sırada bitiren Portekiz Dünya Kupası 2010 Finalleri'ne katılmak için play-off oynamaya hak kazandı. Play-off'ta 5. Grubu Türkiye'nin önünde 2. bitiren Bosna Hersek ile karşılaşan Portekiz iki maçta da rakibini 1-0 yenerek, Dünya Kupası 2010 vizesini aldı.


RAKAMSAL BAŞARILARI:


Portekiz 1966 Dünya Kupası'nda 3. oldu. 2006 Dünya Kupası'nda ise yarı finalde Fransa'ya elenen Portekiz final şansını kaçırırken, 3.'lük maçında Almanya karşısına çıktı. Almanya'ya yenilen Portekiz dünya dördüncüsü oldu.


Portekiz'de düzenlenen 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en sahibi avantajına sahip takım finalde Yunanistan'a kaybederek, tarihindeki en önemli başarıyı kaçırmış oldu. 1984 ve 2000 yıllarında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonları'nda ise Portekiz yarı final oynama başarısı gösterdi.


Portekiz 1996 yılında ise Yaz Olimpiyatları'nda dördüncü oldu.


1966 DÜNYA KUPASI:
Üçüncü
2006 DÜNYA KUPASI:
Dördüncü

KUZEY KORE









 
 KADROSU
http://img808.imageshack.us/img808/2521/kuzeykore.jpg
TAKIM BİLGİSİ

Dünya Kupası 2010'da G Grubu'nda yer alacak Kuzey Kore tam bir kapalı kutu. Son dönemde Kore futbolu 2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore'nin elde ettiği dördüncülükle bir yükselişe geçti. 2010'da ise hem Güney Kore, hem de Kuzey Kore turnuvaya katılmaya hak kazandı. Asya futbolunun önemli temsilcilerinden biri olan Kuzey Kore agresif futbol yapısı ile biliniyor. Teknikten çok kondisyona dayalı bir oyun anlayışı sergileyen Kuzey Kore, Güney Kore'nin 2002'de gösterdiği başarının bir benzerini göstermek isteyecektir.

Uzun zamandır uluslararası arenada boy göstermeyen Kuzey Kore, elemelerde gösterdiği iyi performans ile Güney Afrika'da kendine yer edindi. Asya Eleme Grubu'ndan sürpriz bir şekilde çıkarak, Dünya Kupası Finalleri'ne katılmayı başaran Kuzey Kore uzun zaman sonra elde ettiği bu şansı iyi kullanmak isteyecektir. 1966'da ilk kez Dünya Kupası'na katılan Kuzey Kore son sekize kalmayı başararak, önemli bir çıkış yakaladı. Daha sonra uluslararası arenada görünmeyen Kuzey Kore elemelerde gösterdiği başarıyı Güney Afrika'da da göstererek, dünya futbolunda yine adından söz ettirmeye çalışacak.


GEÇMİŞTEN BU YANA


Güney Afrika'da uzun bir aradan sonra boy gösterecek olan Kuzey Kore, Kore Demokratik İnsanlar Cumhuriyeti Birliği'nin himayesinde turnuvaya katılıyor. Dünya Kupası'nda ilk kez 1966'da sahne alan Kuzey Kore beklentilerin aksine büyük bir başarı göstererek, çeyrek final biletini almayı başardı. 44 yıl sonra Kuzey Kore yine Dünya Kupası Finalleri'ne katılmaya hak kazandı.


Asya Kupası'na da 3 kez katılmayı başaran Kuzey Kore 1980'de dördüncü oldu. 1992 yılında da Asya Kupası'na katılan Kuzey Kore 2011'de de Asya Kupası'nda mücadele edecek. Kuzey Kore'nin şu andaki kadrosu ise Kuzey Kore doğumlular ve Japonya'da doğan Zainichi Korelilerinden oluşuyor.


Kuzey Kore 1964 yılında Olimpiyat Futbol Turnuvası'na katılmaya hak kazanmasına rağmen, bu hakkından vazgeçti. 1976 yılında ise çeyrek final oynamayı başardı. Kuzey Kore 1978 yılında Asya Oyunları'nda altın madalya kazandı. 2006 Dünya Kupası Finalleri'ne katılma şansını İran önünde kaybeden Kuzey Kore için bu deneyim tam bir hayal kırıklığı oldu. 2010 Dünya Kupası'na katılarak, büyük bir başarıya imza atan Kuzey Kore onca yılın özlemini dindirirken, eline geçen bu fırsatı da en iyi şekilde değerlendirmek istiyor.


TAKTİK DİZİLİŞ


Genelde 4-4-2 taktik dizilişi ile mücadele eden Kuzey Kore arada bir 3-5-2 formatına da dönüyor. Güney Afrika'da da 4-4-2 sistemi ile oynamasını beklediğimiz Kuzey Kore maç içindeki duruma göre hocasının kararı ile sistem değişikliğine de gidebilecek yapıda bir takım.


Kalede Myong-Guk güven veriyor. Alternatifleri Kim Myong Gil, Kim Myon Won. Genelde sağ bekte Jun-IL, sol bekte ise Chol Jin oynuyor. Savunmanın göbeğinde ise Kwang Hyok, Song Chol'un yanı sıra Kwang Chon ve Jong Hyok alternatif isimler olarak dikkat çekiyor.


Orta sahaya geçtiğimizde; Nam Chol, Yun-Nam, In-Guk ve Young-Hak gibi isimler ön plana çıkıyor. Forvet hattında ise Yong-Jo ve Tae-Se en önemli oyuncular.


GRUPTA NE YAPAR?


Dünya Kupası 2010'da G Grubu'nda yer alacak Kuzey Kore düşebileceği en zor grupta yer alıyor. 'Ölüm Grubu' olarak adlandıran G Grubu'nda Kuzey Kore; Brezilya, Portekiz ve Fildişi Sahili ile mücadele edecek. Kuzey Kore 15 Haziran'da bugüne kadar Dünya Kupası'nı en çok müzesine götüren Brezilya ile karşılaşacak. Bu maçın onlar için çok zorlu geçeceği bir gerçek. Bir başka gerçek ise Kuzey Kore'nin grubundaki en zor maçla Dünya Kupası'na başlayacak olması. Kuzey Kore'nin kendini sınayacağı bu maçta yol haritasını belirleyecek olması da bir avantaj. Brezilya karşısında alacakları sürpriz bir sonuç bütün dünyanın gözlerini Kuzey Kore'ye çevirmesine neden olacaktır.


Güney Kore'nin 2002'de elde ettiği dördüncülük ve oynadığı güzel futbol daha dün gibi akıllarda. Kuzey Kore'nin bir benzer başarıyı bu gruptan çıkarak, göstermesi zor görünüyor. Grupta 2. maçında 21 Haziran'da Portekiz önüne çıkacak olan Kuzey Kore'nin şansı çok fazla görünmüyor. Takım oyununu sahaya yansıtabilirse, bir şansı olabilecek olan Kuzey Kore'nin bu gruptan çıkması mucize gibi duruyor. 25 Haziran'da gruptaki son maçında Fildişi Sahili ile karşılaşacak olan Kuzey Kore bir şekilde bu grupta puan ya da puanlar alabilecek potansiyele sahip ama bu kazanımlar Brezilya, Portekiz veya Fildişi Sahili önünde mi gerçekleşir tahmin etmek zor.


GÜNEY AFRİKA 2010'A NASIL GELDİLER?


Kuzey Kore Dünya Kupası 2010 Asya Elemeleri ilk turunda Moğolistan ile 2 maç yaptı. 4-1 ve 5-1 kazandığı maçlarla ilk grupta yer almaya hak kazandı. 3. Grup'ta Güney Kore, Ürdün ve Türkmenistan ile mücadele eden Kuzey Kore, yaptığı 6 maçtan topladığı 12 puanla final grubuna katılmaya hak kazandı. Bu maçlarda 3 galibiyet, 3 beraberlik alan Kuzey Kore hiç yenilmedi.


Kuzey Kore final grubunda Güney Kore, Suudi Arabistan, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile mücadele etti. Kuzey Kore yaptığı 8 maçta; 3 galibiyet, 3 beraberlik, 2 yenilgilik bir performans sergiledi. Bu mağlubiyetlerini Güney Kore ve İran'a karşı aldı. 8 maçta 12 puan toplayan Kuzey Kore, Güney Kore'nin ardından grubu 2. tamamladı ve doğrudan Güney Afrika'daki Dünya Kupası 2010'a katılmaya hak kazandı.


RAKAMSAL BAŞARILARI:


Kuzey Kore AFC Asya Kupası'na 3 kez katılmaya hak kazandı. 1980 yılında bu kupada dördüncü olan Kuzey Kore, 1992 yılında da kupaya katıldı. Kuzey Kore 2011'de de bu kupaya katılacak. AFC Challenge Kupası'nda ise 2008 yılında üçüncü olan Kuzey Kore 2010'da şampiyonluğa ulaştı. Doğu Asya Kupası'nda ise final turnuvasında 2005'te üçüncü olan Kuzey Kore 2008'de ise dördüncü oldu.


Kuzey Kore Dünya Kupası'na ise 1966'da ilk kez katılırken, büyük bir sürprize de imza attı. Bu turnuvada çeyrek final oynayan Kuzey Kore tam 44 yıl sonra yeniden Dünya Kupası'nda boy gösterecek.


1966 DÜNYA KUPASI: Çeyrek finalist

 GRUP ANALİZİ :
Brezilya açık favori.2.lik için Portekiz ve Fildişi Sahili çekişecekler.Drogba'nın elinin kırılması büyük talihsizlik ama yetiştirmeye çalışıyorlar.Portekiz'de de Nani sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarıldı.C.Ronaldo elbette büyük silah.Meirelles,Deco,Veloso gibi kaliteli isimlerde var.
C.Ronaldo'nun performansı belirleyici olacak.
Fildişi Sahilinde Avrupa futbolunda tanınmış isimler var. Keita, Gervinho, Yaya Toure,Zokora  ve Salomon Kalou gibi teknik oyuncular ön plana çıkıyor.
Vahit Halilhodziç'in yerine gelen tecrübeli  Erikson oyun disiplininden çabuk kopma sorununu çözebilirse gruptan çıkabilirler.
K.Kore ise dışa kapalı oldukları için hayal aleminde yaşamaya devam ediyorlar.
Kupayı almaya geldik,Brezilya'yı yeneriz gibi komik açıklamalar gördük ama fantazi tabii bunlar.
Sahada gerçeklerle yüzleşirler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Etiketler